Canon Powershot G12 – O compacta G-eniala

Oricat de dependent as fi de calitatea fotografiilor obtinute cu o camera DSLR, sunt momente in care pur si simplu urasc sa o port cu mine. La petreceri, la vreun spectacol sau aiurea prin oras simt nevoia unei compacte pe care sa o pot purta usor, in buzunarul hainei eventual, si cu ajutorul careia sa fac fotografii decente cand imi sare in fata ochilor ceva interesant.

Mai stiu, din propria si neinsemnata mea experienta, ca nu orice compacta mi-ar satisface modestele mele pretentii, fie ele de amatoras. Si mi-ar placea, ca sa nu spun ca mi-as dori, o compacta care sa arate un pic retro. Ah, inca ceva. Neaparat sa si filmeze in HD. O imagine video poate fi mai potrivita unei anumite situatii.

Nu stiu cum naiba se facu’ dar iata ca cei de la Canon au lansat noua camera G12, varful de gama al compactelor Powershot. Arata retro si, ca o noutate absoluta a seriei, filmeaza in HD la rezolutii 720p. Mi-a facut cu ochiul inca de cand am vazut-o la evenimentul de lansare, ajungand intr-un tarziu si la mine, dupa ce a trecut prin mainile profesionistilor.

Am purtat-o vreme de o saptamana peste tot, in buzunarul hainei, si am fotografiat tot ce mi-a facut placere. Dupa ce m-am jucat cu ea, pot spune ca am pus-o pe lista la Mos Craciun. A celui de la anul ca acum nu am loc de intors, nu am timp. 😀

Mai multe impresii de amator, plus exemple foto-video, pe urmatoarea pagina.

Caracteristici tehnice

Obiectiv: Canon

Constructie: 11 elemente în 9 grupuri (1 element asferic cu doua fete)

Zoom optic: 5x

Distanta focala: 6.1 – 30.5 mm (echivalent 35 mm: 28 – 140 mm)

Deschidere diafragma: f/2.8-f/4.5

Stabilizator Imagine: Da

Senzor: CCD de 10 Mpix

Ecran LCD: rabatabil de 2.8 inchi

ISO: 80-3200

Fotografierea in rafala: 4.2 cps

Raza de actiune a blitului: 50cm-7m

Filmare: 720p

Greutate: 401 grame inclusiv bateria si cardul

Mai multe detalii tehnice gasite pe site-ul Canon Romania.

Primele Impresii, Design

Este o camera pe care o vei privi uluit din prima. Iti va place, te va atrage vizual. Are un aspect retro, un pic butucanos, cu linii drepte, riguroase, si cu multe butonase si rotite, un aspect genial care nu te poate lasa nepasator.  Ii mai lipsteste parghia de tragere a filmului ca sa fie exact ca o camera de acum 30 de ani, pe film. Este o compacta cu dimensiuni atipice pentru categorie ei. Nu-i putem spune bridge, poate doar o “big mama” a compactelor.  Acesta nu este neaparat un minus ci dimpotriva. Vom putea sa o tinem mai bine cu o singura mana, o vom putea prinde mai sanatos.

Are un aspect care denota robustete, rezistenta, o camera utilizabila la un frecus zilnic, in conditii impropii, fara ati fi teama ca ar pati ceva daca nu o tii in puf, adica tot timpul intr-o geanta speciala. De altfel, constructia carcasei este rezistenta la intemperii. LCD-ul se rabateaza, astfel ca este protejat si nu se poate zgaria.

Datorita fiabilitatii, robustetii, calitatii rezultatelor foto si ergonomiei controlului manual, este o camera targetata in special catre:

1. Fotografi profesionisti, cei care cunosc toate trucurile fotografiei si care au nevoie de o camera de backup, pentru momentele in care se cere discretie maxima sau pentru cele in care sunt in vacanta si nu au chef sa mai care tot rucsacul de accesorii DSLR.

2. Jurnalisti sau cei care lucreaza foarte mult timp pe teren, in conditii dificile si pentru ei dar si pentru electronice. Robustetea, rezistenta ei o fac ideala pentru reportaje realizate in conditii dificile.

3. Entuziastilor, nebunilor ca mine, cei care apreciaza tot ceea ce iti poate oferi aceasta camera.

Opinii de amator

Inginereste, simplu, fara prea multe artificii verbale, voi puncta opiniile mele.

Atfel, punctele sale forte:

1. Nu sunt un profesionist al fotografiei. Momentan pot spune doar ca sunt un amator fanatic. Asa ca, inca nu sunt nici cel mai fervent utilizator al functiilor manuale. Dar, la aceasta compacta, am apreciat in primul rand ca putem seta cativa parametri foarte rapid, cu ajutorul rotitelor selectoare de pe rama superioara, a celei de pe grip (in partea frontala) sau a celei din jurul butoanelor directionale de langa ecranul LCD.

Astfel, pe rama superioara putem configura rapid Expunerea si ISO-ul.

Rotita din partea frontala, de pe grip, in modul Manual de fotografiere ajuta la configurarea timpului de expunere. In modul Av (Aperture Priority) configureaza deschiderea difragmei iar in Tv (Shutter Priority), timpul de expunere.

Cea de langa ecranul LCD, la fotografierea Manuala, ajuta la configurarea deschiderii diafragmei. In rest, este foarte utila la parcurgerea pas cu pas in meniul camerei.

2. In modul Scenes are cateva presetari creative, unele dintre ele disponibile pe DSLR-uri cu ajutorul unor obiective scumpe. Nu sunt un specialist, un profesionist in ale fotografiei. Stiu, ma repet. Dar o spun cu regret. Asa ca, nefiind un mare cunoscator nici in tehnicile fotografice, nici in prelucrarile ulterioare pe calculator, apreciez foarte tare efectele presetate in software-ul camerelor.

2.1 Efectul de Miniaturizare: daca fotografiem de la o distanta apreciabila de subiect, sa zicem de pe cladire mai inalta, toate cele surprinse vor avea un aspect de jucarii.

Exemple:

Si un videoclip cu miniaturizare:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eYSx5KAgWMI]

2.2 Efectul Ochi de Peste (Fish Eye), care deformeaza toate cele care stau in fata obiectivului, creand practic alte dimensiuni ale subiectilor, unele foarte funny.

Exemple:

2.3 Efectul Nostalgic, care suprinde fotografii in alb si negru cu o tenta de vechi.

Exemple:

2.3 Fotografierea HDR, foarte utila in cadrele in care avem contraste puternice intre lumina si umbra. Camera va face trei fotografii la expuneri diferite, estompand umbra si temperand lumina puternica. Cu putin talent si un trepied, putem obtine foarte simplu fotografii reusite, gen Carte Postala. Eu nu am avut trepied si au iesit miscate fotografiile. Nu mi-am permis sa le expun aici.

2.4 Efectul de Poster

Exemplu:

2.4 Color Accent, mod in care putem alege ce culoare sa apara, restul cadrului, subiectului sau obiectelor fiind suprinse in alb si negru. Cu putin atentie puteti obtine fotografii extrem de interesante.

3. Modul Auto, cel mai util unui incepator in ale fotografiei. Nu faci nimic, camera face totul pentru tine.

4. Am apreciat deschiderea diafragmei f/2.8, utila pentru detasarea subiectului de restul cadrului. Subiectul va ramane clar, restul incetosat. Si, aceeasi deshidere a diafragmei ne certifica faptul ca avem la dispozitie un obiectiv luminos, foarte util la fotografiere in conditii slabe de iluminare, nefiind absolut necesara utilizarea blitului.

Exemple:

5. Functia macro, una de calitate. Practic putem fotografia obiecte sau fiinte mici de la o distanta de numai 2 cm.

Exemple de macro:

6. Blitul este destul de puternic.

7. Ecranul LCD este rabatabil, fiind util pentru fotografierea sau filmarea in pozitii dificile.

8. Filmarea in 720p. Mentionez ca este prima compacta G care filmeaza.

Exemple video:

– La exterior

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9Lbabvz94QQ]

– La interior

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5Mgsst6GXR4]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=E5IzAGPKTlw]

9. Obiectivul este silentios iar zoom se efectueaza destul de rapid, raspunde prompt si precis

10. Autofocusul se face rapid, tipic unei compacte de top

11. Pentru o compacta, dupa ce am fotografiat o scena, o putem refotografia destul de repede. Delay-ul este de aproximativ o secunda. Nu se poate compara cu un DLSR, dar pentru o compacta se comporta foarte bine.

12. Am fost multumit si de functia de fotografiere in rafala, destul de vitezista pentru o compacta.

13. Autonomia acumulatorului. Nu am numarat cadrele pentru a face un bilant mai exact. Va pot spune doar ca nu m-a lasat deloc “in drum”, cu toate ca am utilizat-o destul de mult. Am fotografiat si filmat fara sa fiu stresat ca voi ramane fara baterie. Apreciez acest tip de acumulator in defavoarea celor AA care sunt sigur ca nu aveau aceeasi autonomie.

14. Nu in ultimul rand am fost multumit si de calitatea fotografiilor suprinse in majoritatea conditiilor de fotografiere. Culori naturale, imagini clare, totul e sa ai setarile potrivite pentru fiecare tip de scena.

“Cateva” exemple foto, luate in diverse conditii si la setari diferite, majoritatea in modul Auto.

Trebuie sa spun si ce nu am apreciat la ea, cel putin ce am observat eu, din perspectiva mea de novice aspirant. 😀

1. Trebuie sa o spun. Am fost un pic dezamagit de nivelul pronuntat al zgomotului la utilizarea unui ISO de peste 400. Asa ca, daca fotografiati in conditii de lumina slaba, utilizati un trepied si un ISO de 200, pentru a scadea pe cat se poate deranjantul efect granulat.

2. Focusul Manual se face mai greoi, ca la o compacta. Chiar daca ne sare in ajutor cu o imagine digitala marita a obiectului pe care vrem sa focusam, trebuie rabdare pentru a face cu adevarat “clarul”. Pe mine mai mult m-a enervat. Sunt incompatibil cu aceasta functie la compacte. Si nu numai in cazul de fata, la G12. Am patit acelasi lucru la toate compactele pe care le-am mai utilizat.

3. Trecerea de la un mod de fotografiere la altul se face un pic cam greoi. Software-ul reactioneaza un pic intarziat.

Concluzii

Pro

– Aspectul

– Posibilitatea setarii rapide a parametrilor principali

– Robustete

Contra

– Pretul

– Zgomotul de imagine la ISO peste 400

Canon-ul G12 este o camera pe care o putem purta cu noi oriunde am merge, in orice conditii, si care ne poate ajuta sa surprindem imagini foto si video de calitate care ar multumi chiar si pe cei mai pretentiosi. O compacta geniala atat prin aspect cat si prin caracteristicile si facilitatile pe care ni le pune la dispozitie.

 
Pe emag.ro are un pret de aproximativ 2600 Lei!

3 thoughts on “Canon Powershot G12 – O compacta G-eniala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *