Asus Transformer – Viitorul suna bine! (part 1)


Ca si in cazul laptopurilor, as vrea sa pot afirma fara indoiala ca tableta reprezinta viitorul. Cel de dupa laptopuri, normal. Oare asa sa fie? As vrea sa fiu sigur de aceasta afirmatie pentru a o face. Deocamdata, inca mai am indoielile mele. Dar, un viitor paralel cu cel al laptopurilor, parca as intrezari. Mi se pare mai verosimila o astfel de varianta.

Rezervele mele au la baza un motiv cat se poate de practic. Este inca greu sa-mi imaginez redactarea rapida pe o tableta, pe un ecran tactil. Dar, cine stie ce dexteritate vor deprinde oamenii peste vreo 10 ani? Am vazut atatea in viata incat nu ma mai mira chiar nimic. Iar dezvoltarea tehnologica chiar si pe mine ma ia prin surprindere cateodata. Pana atunci, pana in viitor, eu inca ma abtin la acest capitol. Si nu numai eu. Chiar si producatorii si-au dat seama de acest, sa-i zicem, handicap al ecranelor tactile, si au inceput sa ambaleze in acelasi pachet cu tableta si o tastatura fizica qwerty.

Este si cazul modelului Transformer al celor de la Asus, unul la care tastatura se poate atasa fizic de ecran, aceasta avand si rolul de docking cu baterie suplimentara pentru extinderea autonomiei pana la 16 ore (cel putin teoretic). Din pacate, docking-ul, adica tastatura fizica, nu a sosit in acelasi timp cu tableta, asa ca acum o sa fie doar o prima parte a prezentarii mele.

Dupa cele cateva zile in care am “pipait-o” la greu, atat cat m-am priceput si eu tinand cont ca este un SO cat de cat nou, pot spune ca este pentru prima oara cand le vad tabletelor un viitor in mediile profesionale. Ma refer la cele care au ca si sistem de operare altceva decat Windows-ul, un SO standard in aceste medii. In ciuda unor mici incoveniente pe care le-am experimentat, Transformer-ul m-a convins de faptul ca tabletele isi vor avea rolul si locul lor in lumea IT, unul la fel de important ca al laptopurilor.

Caracteristici tehnice

– OS: Android HoneyComb

– Ecran: IPS capacitiv de 10.1 inchi care afiseaza o rezolutie de 1280×800 pixeli

– Platforma: Nvidia Tegra 2

– Stocare: eMMC Flash de 32GB

– Conectivitate: Bluetooth 2.1, Wireless N, optional modul 3G

– Navigatie: GPS

– Camere: In spate una de 5 Mpix cu AF, frontal una de 1.2 Mpix

– Interfete: 1 x mini HDMI, 1 x microSDHC, 1 x Audio Jack, 1 x Microfon, 1 x Docking Port

– Dimensiuni: 271 x 176.8 x 12.98 mm

– Greutate: 680 grame fara modul 3G; 695 grame cu modul 3G; ambele valori nu includ si greutatea docking-ului.

Primele Impresii, Design

Din punct de vedere al design-ului, este un echipament elegant, cu materiale si finisaje de calitate, imbracat intr-o culoare naturala, simpla si de efect. Plasticul frumos texturat si vopsit maro al capacului de pe spate lasa impresia pielii naturale, amplificandu-i in acest fel nota de eleganta. Are o greutate rezonabila, doar 680 de grame, si o grosime de pana in 13mm, fiind un device simplu de manevrat si de transportat.

Pe laterala stanga gasim butonul de Power si pe cele pentru ajustarea volumului, plus un mic difuzor.

La baza ei gasim doua fante pentru fixarea in docking iar intre ele portul pentru alimentare/conectare la PC.

Pe laterala dreapta avem inca un difuzor, slotul microSD, un port mini HDMI, microfonul intern plus jack-ul pentru casti.

Functionare si Utilizare

In primul rand ca este prima tableta cu Honeycomb care isi face aparitia in Romania, un sistem de operare mobil dezvoltat pentru acest tip de echipament. Asus iar au facut primul pas. Nu zic nimic mai mult….

Vreau sa detaliez  cateva dintre noile facilitati pe care Android-ul 3.0 (Fagure de Miere) le aduce fata de versiunile anterioare, anume:

– O noua interfata adaptata ecranelor cu dimensiuni mari.  Avem la dispozitie teme noi precum si alte optiuni pentru widgets sau notificari. Apar doua elemente noi: System Bar (bara de aplicatii uzuale) si Action Bar (bara de aplicatii recente care are si un thumbnail al acestora);

– Majoritatea aplicatiilor Google au interfete reproiectate;

– Browser de internet imbunatatit, cu tab-uri pentru paginile web, completari automatizate pentru formulare, sincronizare cu Google Chrome si navigare privata (incognito), am putea zice asemanator celui de pe PC;

– Suport pentru apeluri video prin Google Talk;

– Accelerare hardware;

– Suport pentru procesoarele multicore. Pot spune ca procesoarele mobile fac operatii care nu erau posibile pe un PC acum vreo 6-7 ani;

– Facilitati pentru mediile enterprise: A fost adaugat suport de criptare pentru storage si reguli de securitate (useri, parola minima ca lungine, etc) precum si suport pentru serverele Exchange;

– O utilizare mai facila:  O noua tastatura, functii cut/copy/paste modificate.

Am enumerat doar cateva dintre noile facilitati, in special cele care ii privesc pe majoritatea utilizatorilor. Mai sunt si altele la care sunt atenti dezvoltatorii de aplicatii sau programatorii dar care pe noi ne vor plictisi cu siguranta.

De la inceput vreau sa mentionez ca am avut la dispozitie un echipament de test, un beta-version, care nu este versiunea finala. Ma asteptam deci sa aiba mici “bubite” de comportament la utilizare. Chiar si asa, cele cateva neajunsuri nu mi-au schimbat opinia finala. Cred ca majoritatea problemelor s-au datorat incompatibilitatii vechilor aplicatii Android cu noul HoneyComb. Chiar daca cei de la Google afirma ca noul Android 3.0 este compatibil cu vechile aplicatii, realitatea din teren spune altceva. Tind sa cred ca urmeaza un update cat de curand al Honeycomb-ului, un fel de service pack.

Scurte exemple: cand am utilizat acel Screen Saver cu pesti din materialul video nu am putut debloca tableta iar aplicatia de Facebook a crapat cand am incercat sa o plasez ca widget pe ecran. Asa ca, parerea mea este ca ar cam trebui si la Android un sistem ca al celor de la Apple, prin care se verifica compatibilitatea si functionabilitatea aplicatiilor din Market. Cred ca am mai descarcat cateva aplicatii de care as fi avut nevoie si care nu functionau cum trebuie pe HoneyComb 3.0. Si inca ceva, nu am fost fost pe deplin multumit de rezultatele intoarse de cautarile mele in Market. Multe dintre rezultate mi s-au parut total neadecvate cautarilor mele.

De asemenea, nu am gasit o zona speciala a celor de la Asus, acel MyCloud pe care il prezentau in comunicatul de presa. Poate va fi accesibil cand vor lansa oficial tableta.

In ciuda acestor mici probleme, inadvertente la inceput de drum, m-am bucurat la maxim de momentele petrecute alaturi de Transformer. Ma rog, doar de jumatatea  lui, cea mai importanta, pentru ca docking-ul nu si-a facut inca aparitia in Romania. Am avut rabdare sa-i descopar, usor si pe rand, facilitatile de care am avea nevoie zi de zi.

Dupa cele cateva zile de utilizare am observat urmatoarele:

Ecranul raspunde excelent la atingerile tactile, capacitatea de reactie chiar si atunci cand sunt active mai multe aplicatii simultan este impresionanta. Un cuvant important la acest aspect il are si procesorul dual-core Nvidia Tegra 2, unul dintre cele mai puternice pe acest segment la ora actuala.

Rezolutia de 1280×800 pixeli este de ajuns pentru o vizualizare confortabila atat a paginilor web, documentelor sau materialelor video. Nu am simtit nevoia unei rezolutii mai mari.

– In acelasi timp, ecranul putea fi un pic mai luminos. Nu am intampinat probleme de vizualizare intr-un mediu tipic de birou dar in alte conditii reflecta puternic lumina, gratie finisajelor sale glossy.

Transferul fisierelor de test l-am realizat prin USB la PC/laptop, conectarea realizandu-se la fel de rapid ca si cea a unei memorii USB.

– In conditiile in care am stresat-o pur si simplu cu tot felul de aplicatii o singura incarcare a bateriei a fost de ajuns pentru o intreaga zi. Din pacate, nu am avut cum sa contorizez exact timpul de functionare pentru ca nu am reusit sa o utilizez in continuu timp de mai multe ore. Ar fi fost ideala o calatorie cu avionul undeva departe pentru a o testa cu adevarat. 😀

– Din pacate, nu  am reusit sa redau imagini prin portul HDMI out, recunosc ca m-a invins la capitolul asta. Fiind un model de test, fara manual sau alte informatii, nu am stiut cum sa ma folosesc de acel port.

– Stiam deja de la reprezentantii Nvidia ca Tegra 2 nu va putea rula mkv-uri. Dar, nu am putut rula nici macar avi-uri la rezolutii full HD. Poate din cauza lipsei codecurilor necesare. Cred ca ar fi binevenit un utilitar de conversie special. In schimb, am rulat fisiere HD in 720p filmate cu o camera foto. De aceeea cred ca ar fi nevoie de un anumit tip de encodare, unul pe care nu l-am putut “ghici”.

– Nu am avut acces la aplicatia MyCloud, una prin intermediul careia am putea face chiar si Remote pe statiile Windows. Totusi, am reusit sa ma leg remote cu alta aplicatie.

– Am instalat o multime de aplicatii din Market, download-ul si instalarea lor decurgand rapid si fara blocari.

Acum sa trecem la chestii de genul Interfata si Aplicatii.

Interfata

Am remarcat interfata prietenoasa, user friendly, usor de customizat si de accesat, special proiectata pentru astfel de ecrane. Navigarea prin ea este destul de ergonomica si placuta vizual, cu un fel de efect 3D la navigarea intre ecrane (desktopuri). Nu am intampinat blocari sau lag-uri ale interfetei, totul desfasurandu-se fluid, natural.

Aceasta are 5 desktopuri pe care ne putem aranja cum vrem noi shortcut-urile catre aplicatii si widgeturile.

Putem adauga wallpapere live de efect, extrem de atragatoare vizual sau orice alta aplicatie sau widget avem nevoie. Market-ul e mare!

Shortcut-urile aplicatiilor care nu au fost plasate pe ecran pot fi gasite in zona “Apps”.

Nu am reusit sa fac PrintScreen si la Action Bar, prin intermediul careia aveam acces rapid la ultimele 5 aplicatii utilizate.

Aplicatiile care mi-au atras atentia:

Polaris Office

De la orice echipament pe care l-as utiliza am nevoie sa-mi ofere compatibilitate cu fisierele Office pe care le editez sau le vizualizez pe sistemul Windows de la birou. Am fost multumit de faptul ca putem deschide orice fisier word, excel, powerpoint realizat pe un pc si  apoi face minime editari in el. Avem chiar functii copy/paste, foarte simplu de utilizat dupa ce ne-am obisnuit cu actionarea ecranului.

Am creat documente word si powerpoint pe care, ulterior, le-am trimis pe e-mail si le-am deschis fara nicio problema cu un Office 2007. Am remarcat faptul ca documentele create cu Polaris nu erau vizibile in folderele Windows atunci cand am conectat prin USB tableta la PC si, de aceea, am preferat sa le trimit pe e-mail.

Galeria foto/video

Navigarea prin galeriile foto se  realizeaza foarte simplu, le putem vizualiza chiar si in slideshow, tableta luand rolul de rama foto in aceasta situatie.

Am putut rula fisiere video filmate cu o camera foto la rezolutie 720p in Galerie. Remarc faptul ca inca mai sunt probleme cu codec-urile, pentru ca nu am putut vizualiza nici mkv-uri in 1080p, nici alte fisiere in aceasta rezolutie. Nici macar cu Rock Player-ul. Cu fisiere video chiar si de 700Mb in format standard nu am intampinat probleme.

Android Market

Este localizat pentru Romania iar aplicatiile contra cost au afisate preturi orientative in lei.

Sunt foarte multe aplicatii, unele chiar inutile iar cautarea nu da intodeauna rezultatele de care avem nevoie. Cateodata chiar este obositor si enervand sa cauti ce ai nevoie. Recomand o documentare pe internet, unde chiar puteti gasi aplicatii free, gata de downloadat si de instalat.

Din Market am descarcat majoritatea aplicatiilor free pe care le utilizez: Facebook, TweetDeck, Angry Birds 😀 , Dictionary, Google Body etc.

Browserul

Este rapid si are tab-uri acum (pentru ca avem un ecran mai mare la dispozitie), se apropie din ce in ce mai mult de unul de PC.

Este compatibil cu Adobe Flash. Totusi nu il consider 100% functional, la fel ca unul de pc. As fi dorit sa pot scrie un post complet de pe tableta in interfata de wordpress dar nu am putut adauga fotografii, pur si simplu nu imi lua comanda de Insert. Inca mai sunt mici chestii de rezolvat la el.

De asemea, putem naviga Incognito, fara sa lasam “urme”.

Bookmark-urile pot fi accesate prin intermediul Thumbnail-urilor.

 

File managerul

Prin intermediul caruia putem rasfoi continutul memoriei interne. De asemenea, putem crea, sterge sau muta foldere.

G-Talk

Am reusit sa ma conversez video prin internet cu al meu pitic. Foarte misto este faptul ca se poate comuta intre cele doua camere, pentru ca interlocutorul sa ne vada ori pe noi, ori “peisajele” la care privim. VideoChat-ul este prea tare!

Google Maps

Harta cu navigatie, mai detaliata, in care incepem sa gasim si puncte de interes. Foarte putine momentan dar este doar inceputul. Ar fi  interesant de stiut daca vom avea parte si de un suport auto pentru a utiliza tableta pe post de GPS.

Google Calendar

Aplicatia Calendar a fost redesenata. Este intuitiv sa adaugi meeting-uri si sa-ti organizezi programul cu ajutorul ei. De asemenea, in calendar au fost introduse si cateva Sarbatori Oficiale romanesti.

Mail

Dupa cum am mai afirmat, acum avem si suport nativ pentru Exchange, un element deloc de neglijat in mediile corporate.

Chiar si aplicatia de Gmail a fost redesenata fiind si ea la fel de intuitiva si usor de utilizat.

De asemenea, puteti vedea si doua materiale video, mai jos.:

Deocamdata doar atat. Voi incerca sa mai revin cu cateva prezentari de aplicatii sau alte facilitati. De asemenea, voi reveni cu siguranta asupra redarii video prin portul HDMI, al codec-urilor necesare pentru vizualizare full HD, asupra aplicatiilor din MyCloud dar si al experientei cu docking-ul tastatura, cand va isi va face aparitia.

Concluzii

Pro

– Ecran mare si care raspunde excelent la atingerile tactile

– Aplicatia Polaris Office

– VideoChat-ul

– Functionare in general impecabila, tinand totusi cont ca este un echipament de test

– Aspect elegant, materiale si finisaje de calitate

– Pretul

Contra

– Ecranul este dificil de vizualizat in lumina puternica

Dupa cele cateva zile alaturi de Transformer, pot spune ca Viitorul tabletelor suna bine. Android-ul 3.0, chiar daca mai ii trebuiesc cateva fine reglaje, este un sistem de operare care ne poate oferi accesul atat in aplicatiile de informare si divertisment dar si in cele de care am avea nevoie in mediile profesionale. Cu siguranta ca vor fi dezvoltate tot mai multe aplicatii dedicate acestor zone, in special unele de intercomunicare cu sistemele Windows.

Va continua…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

17 thoughts on “Asus Transformer – Viitorul suna bine! (part 1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *