Asus G73JW – B3sT1@ din Republica
Aceasta scurta prezentare participa intr-un warm-up al concursului Blogwars. Inca de la inceput vreau sa specific faptul ca este un review ca oricare altul facut de mine, in aceeasi nota, cu acelasi entuziasm. Asa ca, sa incepem zic.
Orice gamer adevarat stie ca pentru a performa in lumile virtuale, pe langa indemanare, pricepere si experienta, are nevoie si de putere, forta, de o configuratie de top, la fel de buna ca si cea a adversarilor, care sa-l sustina fara sa cracneasca. Un sistem de gaming este deosebit atat prin configuratie cat si prin aspect, ambele elemente trebuie sa se completeze si sa il diferentieze de celelalte echipamente. O plastica comparatie ar fi aceea ca nu poti avea un Lamborghini cu motor de 1.6 cu 4 cilindri in linie si nici un motor de 400 de cai pe un Trabant. Ceva parca nu se pupa. Nu?
Pana nu demult, sistemele de gaming erau desktopuri. Datorita miniaturizarii tehnologice si incorporarii unei puteri de procesare imense in componente cu dimensiuni reduse, de curand au inceput sa apara chiar si sisteme portabile dedicate exclusiv gaming-ului, cu o configuratie care depaseste imaginatia userului de rand si cu un aspect care poate lasa cu gura cascata pe oricine.
Este si cazul laptopului celor de la Asus, G73JW, o bestie cu ecran de 17 inchi si un design care inspira forta si putere, atuurile pe care si le doreste orice impatimit al gamingului.
Caracteristici Tehnice
– Ecran: 17.3 inchi, rezolutie full HD 1920×1080
– Procesor: Intel Core i7-720W la 1.6 GHz Turbo
– Memorie RAM: 12 GB
– Placa Grafica: Nvidia GeForce GTX 460M, 1.5 GB VRAM
– Stocare: 2 x 500GB la 7200 RPM
– Unitate optica: Bluray
– Retea: LAN Gigabit, 802.11b/g/n
– Conectori: 3 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI, VGA, 2 x audio, slot SD
– Dimensiuni: 420 x 320 x 57 mm
– Greutate: aproximativ 4.5 kg
Primele Impresii, Design
Iti dai seama ca ai de-a face cu un laptop de gaming de cum ii vezi prima oara alura musculoasa, parca ar fi imbracat intr-o armura de kevlar, protectie impotriva proiectilelor. Un design unic, o constructie dinamica, moderna, simpla dar agresiva, ne-am fi gandit ca sursa de inspiratie sunt poate chiar navele spatiale din filmele SF sau cele din jocurile de acelasi gen. Chiar si grilele de aerisire, prin design-ul lor, parca te fac sa crezi ca in orice moment vor evacua un jet puternic de propulsie insotit de flacarile de rigoare. Vruuummm!
Totusi, cei de Asus s-au inspirat chiar din minuni tehnologice reale,”pamantene”, cum ar fi impresionantul avion de lupta Stealth Fighter F117 Nighthawk sau superba sportiva Lamborghini Countach. Si, mai trebuie sa recunosc, ca seamana un pic si cu seria VX7 Lamborghini, tot de la ASUS, numai ca la acest model s-a optat pentru o “simplitate razboinica” fata de penetrantele culori glamour ale modelului cu parfum italian.
Foarte interesant este faptul ca liniile moderne asemanatoare unei nave, avion sau masini sport, inca nu ma hotarasc cu ce seamana mai tare, sunt continuate si pe sub el, sub baza. La majoritatea laptopurilor, baza nu reprezinta si un element de design, ci doar unul practic, o zona de contact cu biroul si prin care avem acces la acumulator sau la alte componente cum ar fi hard-ul sau memoriile RAM. Normal ca si la G73 are aceeasi practicitate numai ca este prezentata cu stil, ca o continuare a liniilor taioase vizibile la exterior. Un aspect complet, un intreg cu un “spate” extrem de sexy. 😀
Nu pot spune ca este un laptop elegant, deloc, are linii prea taioase, prea agresive. Este un echipament care nu se adreseaza deloc mediilor de business, poate doar acelora in care gaming-ul este chiar obiectul principal de activitate. Privit din perspectiva pretului si al configuratiei, ar putea fi gazduit fara probleme pe biroul unui executiv manager dar, cand va intra cineva in biroul lui, ar putea crede ca numai de munca nu se tine.
In schimb, mi-a placut ca suprafata lui exterioara este acoperita in totalitate intr-un plastic mat si cauciucat, material care ii confera simplitate vizuala si rezistenta fizica. Constructia este solida, sanatoasa, pare ca ar putea incasa fara probleme cativa pumni sau macar palme atunci cand avem mii de draci ca am pierdul la mustata o lupta sau vreo cursa. Ma rog, nu v-as recomanda sa-l luati la pumni, era doar o figura de stil de la mine din cartier. Nu m-ar lasa inima sa lovesc asa o bijuterie :O)). Nu de alta, dar poate imi da si el vreuna inapoi.. Bruta!
Pe laterala stanga gasim portul Ethernet, unul USB 2.0, unitatea optica bluray, inca un port USB 2.0 si cei doi conectori audio.
Remarc inaltimea mica a lateralei frontale, o dimensiune confortabila pentru pozitia de lucru a mainilor noastre.
Pe laterala dreapta avem slotul SD, un port USB 3.0, unul USB 2.0, unul HDMI out, altul VGA si cel pentru alimentare. Chiar era nevoie de un port VGA la asa un laptop? Il face de rusine, parerea mea. 😀
Pe laterala din spate, ca doua tevi de esapament ale masinilor sport, troneaza grilele de evacuare.
De pe rama superioara a ecranului ne priveste si ne urmareste Ochiul Atotvazator.
Sigla ROG a echipamentelor dedicate gamingului este amplasata atat pe capac cat si in partea dreapta a tastaturii. Sa nu uitam cumva cu ce echipament avem de-a face.
Functionare si utilizare
Va gandeati ca numai design-ul sau agresiv poate inspira performanta? V-ati uitat cumva la configuratie? La ce caluti putere are sub capota aia blindata (cauciucata)? Computerul de bord este un Intel Quad i7 la 1.6 GHz Turbo (poate urca pana aproape de 2.9 Ghz), motorul un “W” in 12 cilindri(GB) iar alimentarea cu kerosen, pentru a-i sustine performantele deosebite, se poate face prin alimentare externa USB 3.0. Si, daca nu va era de ajuns, mai enumeram o unitate optica bluray, un ethernet Gigabit sau un Wireless N, ca sa va puteti bucura de tot universul multimedia, la cel mai inalt nivel, oricand aveti voi chef si din aproape orice sursa de pe net sau din retea.
Cei care au idee cat de hot HOT poate fi o astfel de configuratie, s-ar gandi imediat ca este un echipament care se incinge si care ne va parli parul de pe degete. Dar, in cazul acestuia, s-ar putea insela. Dupa cum vedeti in imaginea de mai sus, traseul aerului este optimizat, cel cald fiind evacuat in spate, prin acele grile impresionante. Astfel ca, utilizatorii vor percepe un zgomot redus si o cantitate minima de caldura. Sa mai spunem ca nici accesoriile pe care le tinem pe langa laptop nu se incing, de exemplu mouse-ul. Cam nasol ca se raceste cafeaua dar, pana la urma, o putem tine in spatele ecranului. 😀
G73-ul, in pofida aspectului sau de bruta care mananca copii la micul dejun, poate fi un echipament prietenos, de mare ajutor in toate programele “non gaming” de care am avea nevoie, ca doar nu ne jucam non stop. Nu cred ca este cazul sa dau exemple de programe in care functioneaza fara probleme, capacitatile sale fiind teoretic nelimitate, cel putin la nivel de PPC (Personal and Portable Computing). Doar mai spun ca, pe langa rolul sau bine determinat in ale gaming-ului, il poate indeplini cu succes si pe cel multimedia, in orice program de redare full HD am vrea sa-l utilizam. Si, normal, ca s-ar putea sa-i multumeasca si pe cei care editeaza video la nivel profesional. Pe scurt, are tot ce-i trebuie pentru a face operatii consumatoare de resurse. Are si un spatiu de stocare generos, de aproape 1 TB, destul pentru a depozita tone de fisiere video full HD sau multe, multe jocuri.
Nu ma pot lauda ca sunt un gamer, nici macar unul la nivel de incepator. Asa ca, poate nu sunt cel mai potrivit sa descriu comportamentul unui laptop dedicat acestei zone dar, daca asta este tema, ce puteam face eu? Am avut si eu momentele mele in tinerete cand pierdeam noptile pe al meu 586 pana terminam Dune 2000, Duke Nukem, Doom sau Starcraft. Dar cam atat. Imi aduc aminte cu placere de acele vremuri si as vrea sa mai am timp sa ma joc. Acum, doar de dragul testelor mai pierd cate o ora, maxim doua, in fata vreunui titlu mai nou.
Cel mai recent, pe care il tot prezint in toate video-prezentarile mele este CoD: Black Ops, un shooter care imi place foarte tare. Ma atrage actiunea (joc la nivel de Rookie, stati linistiti), incerc sa fac si eu fata cat pot, asta pana ma trimite nevasta la piata. 😀 Glumesc, am atatea altele de facut incat numai de jocuri nu am timp sa stau. Oricum, am instalat CoD si pe G73JW si am observat ca merge mai bine decat pe orice alt sistem l-am mai incercat. Chiar mai bine decat pe al meu PC de care o sa pomenesc mai incolo. Actiunea parca mai ingheata cateva milisecunde din cand in cand dar in rest este fluenta, fara blocari deranjante.
Setarile la care se poate juca fara probleme CoD pe Bestie sunt cele de mai sus.
Intr-un final am instalat si Crysis 2, un joc special creat pentru cardurile grafice Nvidia. Acesta functioneaza impecabil, fara blocari, cu setarile de mai jos.
Din pacate, am avut laptopul doar cu doua zile inainte de deadline-ul etapei si nu am avut timp sa mai instalez si alte jocuri. Sincer, nici nu le am. Promit sa mai fac rost si de altele, sa le instalez si sa va spun si voua cum se descurca Bestia cu ele. Sper sa pot face cat de curand si o prezentare video. Voi face update-uri regulate aici.
Update: iata ca, am apucat sa filmez cele doua jocuri mentionate. Videoclipul mai jos.
Benchmark-uri
Pentru cei mai sceptici si mai tehnici, l-am stresat si cu niste benchmark-uri.
Primul si cel mai la indemana tuturor este Windex-ul. G73JW obtine un scor de 5.9 numai din cauza hard disk-urilor. Cu niste SSD-uri, nota ar fi un 7. Merita un upgrade.
In 3DMark 06 a obtinut un scor de 12142 3D Marks. Oau! Nici PC-ul meu ( #tag: al meu pc) cu Intel Quad si ATI Radeon 6870 nu are nota asta. Sunt gelos si invidios deja!
La o rezolutie de test de 1280×1024 pixeli, in 3D MarkVantage, GPU-ul a obtinut 6636 puncte iar CPU-ul 11573.
In acelasi 3D Mark Vantage dar la rezolutia de 1280×720 pixeli, GPU=9290 iar CPU=11519.
Rezultatele Cinebench-ului le vedeti mai jos. Procesorul este devansat de altele mai puternice pe care le gasim doar pe la desktopuri sau chiar servere iar placa video este chiar in Top3.
Informatiile culese de CPUZ sunt prezentate mai jos. Daca aveti rabdare si va uitati prin ele, veti observa ca procesorul poate urca si pana la frecvente de 2988 Mhz.
Informatiile GPUZ, mai jos.
Am luat la rost si “puturoasele” de hard disk-uri care ii scad nota in Windex. Se pare ca nu sunt chiar atat de lenese, chiar se comporta mult mai bine decat altele.
Cred ca si micile si amatoricestele mele teste v-au convins ca aveti in fata ochilor o adevarata bestie (portabila).
Ecranul
Aaa… cred ca, in afara de NX90, este primul laptop de la Asus pe care am onoarea unei rezolutii full HD – 1920×1080 pixeli. Astfel ca, datorita combinatiei dintre diagonala de 17 inchi si rezolutie, imaginile si caracterele sunt afisate la dimensiuni si la o calitate extrem de prietenoasa cu frumosii si importantii nostri ochi. Va veti bucura de vizionari de calitate, cu imagini clare si culori vibrante, atat in jocuri dar si in filmele voastre preferate. Deranjant la el este finisajul lucios care poate, in anumite momente si conditii, sa reflecte lumina si, deci, sa va deranjeze.
Sistemul audio
Este un sistem de gaming, multimedia chiar, deci avem nevoie si de un sistem audio pe masura. Va recomand cu toata caldura sa faceti o investitie cu cap intr-un sistem audio mai performant sau intr-o pereche de casti de calitate. Ar fi pacat sa nu va bucurati de o experienta completa.
Si, daca sunteti incapatanati si nu vreti, va pot spune ca sistemul audio al lui G73 este unul dintre cele mai performante dintre cele pe care le-am intalnit la un laptop.
Este clar ca au avut si destul spatiu unde sa bage niste speakere mai acatarii, plus un subwoofer, calitatea auditiei “portabile” fiind decenta, chiar de calitate as putea spune. Pe de alta parte, subwoofer-ul ala nu prea mi-a saltat mouse-ul de pe birou. 😀
Tastatura
Prima sa calitate este iluminarea, astfel ca poate fi utilizata fara efort si pe intuneric, chiar daca va apuca cheful de o joaca in toiul noptii. Sau poate, cine stie, partenerii vostri de Raid din WoW sunt pe alt fus orar asa ca nu aveti ce face si trebuie sa fiti prezenti. Sa mai gasim motive? Nu cred ca este nevoie. Important este ca, pentru oricare motiv am avea nevoie sa ne jucam sau, “Doamne Fereasca’!!!!”, sa lucram pe intuneric, iluminarea ne poate fi un accesoriu de mare ajutor. In rest, este de tip chiclet, destul de mare, confortabila la redactare si, ca un bonus, este si foarte eficient rigidizata, nu flexeaza in interior. Si tastele sunt acoperite cu un strat cauciucat, foarte soft si placut la atingere, o reala placere sa le utilizezi. Remarc si prezenta unui bloc numeric, accesoriu care isi poate dovedi utilitatea in anumite momente.
De asemenea, aceasta are o inclinare de 5 grade pentru o utilizare cat mai confortabila iar stratul cauciucat de pe zona de reazem a palmelor este o binecuvantare pentru aceastea.
Touchpad-ul
Si touchpad-ul este in simbioza cu intreaga constructie, adica este maareee, generos, degetele noastre vor patina in voie pe el, plus ca ne ofera si suport multitouch. El va poate fi util in toate programele pe care le-ati utiliza, in afara de jocuri. Ma rog, un Angry Birds merge jucat pe touchpad. 😀 In rest, daca tot am investit intr-un monstru de gaming, avem nevoie de un mouse pe masura, un accesoriu extrem de important in jocuri. Aici, va las pe voi sa faceti alegerea, eu doar va spun ca sunt mare fan al Logitech-ului G700 wireless.
Butoanele lui de comanda sunt de calitate, acoperite in acelasi strat cauciucat si se apasa foarte usor.
Autonomia
La cat de lacoma de curent este configuratia sa, sper ca nu va asteptati la vreo autonomie “all day long”. Utilizat doar pentru redactare, cu luminozitatea scazuta si conectat la Wireless, am avut parte de aproape 2 ore de lucru continuu. In jocuri, autonomia poate scadea drastic. Dar, cine se joaca fara sa fie conectat la curent?
Fiind un laptop, dezavantajele lui sunt legate tocmai de portabilitate, mai exact de lipsa acesteia. Exagerez un pic dar nu este nici vreun usurel, nici vreun finut, nici cu vreo autonomie care te da pe spate. Este un adevarat laptop-desktop care va parasi biroul foarte rar, doar atunci cand prezenta la un LAN party este neaparat necesara, moment in care posesorul va starni cu siguranta invidia tuturor celor prezenti.
Concluzii
Pro
– Aspect dinamic, modern, in spiritul Gamingului
– Configuratie puternica si rezistenta
– Ecran mare cu rezolutie full HD
– Functionare ireprosabila
– Spatiu de stocare generos
– Are USB 3.0
Contra
– Constructie masiva, grea, nu foarte portabila;
– Pretul un pic mai mare decat al laptopurilor uzuale dar sub cel al concurentilor directi.
Ca o concluzie de final pot spune ca ASUS-ul G73JW este un exponent de seama al clanului ROG din care face parte, o adevarata bestie a Republicii. Un echipament care se diferentiaza de “portabilus vulgaris” atat prin aspect cat si prin configuratie, prin prestanta si prin comportament. Cred ca este un echipament pe care orice gamer ar dori sa-l aiba alaturi in lungile campanii virtuale.
Pretul echipamentului pe care l-am prezentat ar fi pana in 6500 Lei.
Urmatoarea generatie de G73 va fi disponibila pe platforma Sandy Bridge, adica vor fi si mai puternice. Mai jos, aveti preturile lor estimative.
Concurentul meu in aceasta etapa este Dan Dragomir. Articolul sau il puteti gasi aici.
Pagina de votare este aici. Aveti sansa sa castigati un netbook ASUS Karim Rashid!
Model Name | Configuration | Pret Aprox. | ||||||||||
CPU | HDD | VGA | DRAM | Panel Size | Display | WLAN | OS | Optical | Battery | Others | ||
G73SW-TY135V | i5-2410 2.3 GHz | 2 x 500GB 7200rpm SATA +SSH | NV GeForce GTX 460M 1.5GB GDDR5 VRAM | 8192MB(2048MBx3) DDRIII 1333 | 17.3″ | HD+ | ASUS 802.11bgn | Win7 Premium | DVD Super Multi with DL | 8 Cell | n.a | 5,599 lei |
G73SW-TZ122V | i7-2630QM 2.0GHz | 2 x 500GB 7200rpm SATA +SSH | NV GeForce GTX 460M 1.5GB GDDR5 VRAM | 8192MB(2048MBx3) DDRIII 1333 | 17.3″ | FHD | ASUS 802.11bgn | Win7 Premium | BD Combo | 8 Cell | n.a | 6,249 lei |
G73SW-91084V | i7-2630QM 2.0GHz | 2 x 500GB 7200rpm SATA +SSH | NV GeForce GTX 460M 1.5GB GDDR5 VRAM | 8192MB(2048MBx3) DDRIII 1333 | 17.3″ | FHD | ASUS 802.11bgn | Win7 Premium | BD Combo | 8 Cell | nVIDIA 3D Glasses | 7,349 lei |
Pingback: Reporter de răzBLOG: 2nd warm-up trial || blogwars
Pingback: Asus G73, iei munca în joacă și jocurile în serios
Bafta. Fie ca cel mai bun sa castige! 🙂
Sa fie! Multumesc Liviu!
Pingback: O noua etapa de incalzire in Blogwars
Pingback: Etapa Blogwars pentru cei grei « Autogreen
Succes Bogdan! 🙂
multumesc! sa fie!
Pingback: Alt concurs BLOGWARS cu premiu EeePC Karim Rashid și 2 bloggeri de categorie grea | ionut paraschiv
Aceasta prezentare a fost mult mai detaliata decit celalalt asa am si primit raspunsuri la toate intrebarile mele in privinta acestui laptop datorita careia ai votul meu.Bafta la competitie
Multumesc frumos!
ai putea fi mai atent la corectitudinea scrisului ( “plastiCA COmparatie”). era mai bine daca erai mai putin poet si renuntai la inversiuni 😉
ai dreptate… ce sa-i faci, inginer… 😀
da, suna a cacofonie? ca mie nu prea mi se pare…
Un articol ff bun. Il voi vota. Bafta!!
tks!
Pingback: Castiga un laptop Asus 1008P Karim Rashid | Concursuri online
Pingback: Concurs: cum câștigi un netbook Asus Eee PC
Pingback: Castiga un Asus Eee PC | Idei multe si ... utile?
Succes Bogdannnnnnn!
Sa fie! Multam.
super … aveti votul meu
Pingback: Blogwars Warm-up Trial editia a doua | Playtech.ro
Frumos articolul! Te-am votat. 😉 🙂
Succes la concurs!
multumesc!
Foarte frumos articolul si foarte complet…..multe amanunte, multe poze din toate unghiurile….ce mai, super !!!!!!!!te-am votat si succes!!!!
Multumesc frumos.
Pingback: » Asus G73J – Game On! (video)
Pingback: Cine luptă mai bine în BLOGWARS? || blogwars
Pingback: Rezultatele concursului BLOGWARS 2011 - 2nd warm-up trial
Pingback: Rezultate BLOGWARS 2011 2bd warm-up
In primul rand, cacofonia este permisa in scris, evitarea acesteia revinind cititorului.
In al doilea rand, felicitari. Mi-a placut articolul si l-am votat.
Mda.. mult mai bun articolul tau, cam dus la extrem cu metaforele si impersonalizarile, dar in fine.. ce as puncta pozitiv ar fi specificatiile tehnice insiruite la inceput, care m-au pus in tema cu subiectul, pozele detaliate, tratarea unor aspecte mai rare (partea dorsala a laptopului, materialul care il acopera, etc.), faptul ca l-ai vazut, l-ai atins, l-ai incercat si ti-ai dat cu parerea.. altfel, sa tot zici ca e cel mai bun dar fara prea multe detalii, nu e prea convingator..
Oricum, un articol bun!
Pingback: » Ghici cu ce sistem ma joc eu?(concurs)