Ce tableta Asus mi s-ar potrivi?

Tema Blogwars suna in felul urmator:

“Scrieți un articol despre tableta ASUS pe care ați alege-o – Transformer PrimeSlider sau Slate. Ce taskuri (curente pe un PC ) ai continua să faci și pe o tabletă? Ce activitate aparte s-ar potrivi exploatării unui astfel de gadget? Ce apreciezi la produsul ales?”

Mda, o tema mai pamanteana, mai palpabila, in care trebuie sa aleg tableta care mi se potriveste. Dupa cum v-ati obisnuit poate, nu ma voi limita doar la una. Pur si simplu, nu pot. Fiecare dintre cele trei tablete puse pe masa are ceva de care am nevoie, fiecare in parte mi-ar fi de folos in anumite task-uri electronice. De ce?

Mai intai, o sa detaliez configuratia lor tehnica. Chiar daca cele doua cu Android nu pot fi comparate cu Slate-ul pe Windows, merita sa avem o imagine de ansamblu.

Si, acum, dupa atatea plictisitoare cifre si caracteristici tehnice, sa trecem la treaba. Voi incerca sa fiu cat mai concis, nu vreau sa va plictisesc foarte tare.

Asus Slider – O tastatura la timpul ei,  face cat… 10 ecrane tactile

Recunosc, am butonat aceasta tableta si i-am facut o prezentare mai amanuntita, aici: http://www.imidoresc.ro/2011/08/11/asus-slider-pentru-vacante-si-calatorii/. Mai intai, o galerie cu fotografii realizate la un hotel in Bologna.

Principalul ei avantaj este chiar tastatura atasata permanent, un accesoriu extrem de util tuturor acelora care obisnuiesc sa redacteze texte lungi oriunde s-ar afla. Este cunoscut faptul ca pe un ecran tactil nu te poti desfasura cu aceeasi precizie si rapiditate atunci cand ai de scris mult. Pentru tastarea unei parole, a unui status pe Facebook sau Twitter, mai merge. Dar cand ai de scris un text lung si interminabil pentru Blogwars, ecranul tactil nu este cel mai confortabil in utilizare. Cel putin, asta este parerea mea, experienta mea. Prefer pentru redactare o tastatura fizica.

Cea de pe Slider este mult mai comod de utilizat, fara sa mai pierzi timpul cu atasarea sau andocarea uneia externe. Chiar daca tableta devine un pic mai groasa si mai grea decat una care are doar ecran tactil, prezenta tastaturii permanente compenseaza aceste mici neajunsuri. Doar cateva sute de grame sau cativa milimetri in plus, nu o fac mai greu de manevrat sau de purtat.

Si, ca orice alta tableta Asus, are un aspect cu care nu-ti va fi rusine sa te afisezi. Este eleganta, frumos conturata si finisata, este un gadget aratos. In plus, vine cu puterea de procesare a tehnologiei Nvidia Tegra 2, una care asigura un suport excelent sistemului de operare Android si aplicatiilor compatibile cu acesta, fie ca sunt pentru informare, lucru sau divertisment.

Si, Android-ul Honeycomb este foarte usor de utilizat, este simplu, intuitiv, nu-ti trebuie diploma pentru a lucra cu el. Este asa cum ar trebui sa fie un sistem de operare mobil, punct.

Fiind o tableta cu Android, as utiliza-o mai mult in afara biroului, atunci cand sunt departe de sistemul PC pe care imi desfasor activitatea zilnica. Oriunde m-as duce, fie ca sunt in vacanta sau in interes de serviciu, mi-ar fi de folos pentru informare pe internet, comunicare prin intermediul e-mail-ului, la citirea cartilor, revistelor sau ziarelor, la vizualizarea si editarea documentelor office primite pe e-mail (are Polaris Office) dar si la ascultarea muzicii, vizualizarea fotografiilor sau a filmelor in format full HD. Si la gaming, de ce nu? Sunt cateva jocuri foarte misto disponibile in Android Market sau in store-ul Nvidia. Sa va mai amintesc de Angry Birds?

Din punctul meu de vedere, utilitatea ei privita in procente, arata cam asa: este o tableta care asigura un 50% din nevoile mele de office si 75% dintre cele pentru divertisment.

De ce doar 50% office? Pentru ca nu am acces in programe care functioneaza numai pe Windows. Pentru ati desfasura activitatea ai nevoie de un remote pe o statie Windows. De ce 75% divertisment? Pentru ca nu functioneaza cu MKV-uri full HD, ci numai cu anumite tipuri de extensii; im este peste mana sa convertesc un material video din MKV in WMV de fiecare data.

Mai jos aveti si doua prezentari video ale ei.

 

Asus Slider B121 – Pentru ca Android-ul inca nu le rezolva pe toate

Mai intai, o galerie foto cu Slate-ul B121.

Slate-ul B121 detine avantajul sistemului de operare, Windows-ul fiind inca cel mai uzitat SO in mediile corporate si chiar si in cele casnice. Este sistemul de operare cu care suntem familiari, pe care il folosim parca dintotdeauna. Slate este tableta care va poate asigura compatibilitate totala cu aplicatiile pe care le folositi si la serviciu, totul pe umerii unei puteri de procesare pe care multi dintre noi nu o au pe laptopul personal.

Da, chiar asa. Slate-ul B121 are un procesor Intel Core i5, nu mai putin de 4GB memorie RAM si beneficiaza de toate avantajele stocarii pe un SSD (transfer rapid al datelor, autonomie sporita, securitate fizica a datelor). Puteti face cu ea cam tot ceea ce va trece prin minte, unele operatii la un nivel de complexitate mediu; eu as folosi-o chiar si la editarea video, pentru scurte materiale video.

La ce mi-ar folosi tableta cu Windows? In primul rand ca mi-ar oferi compatibilitatea totala cu aplicatiile de la munca de care v-am mai spus, si nu ma refer doar la Office aici, ci si la aplicatii ERP sau CRM (da, d-alea grele), la control remote la servere etc. In plus, in conditii de portabilitate as utiliza-o la fel ca pe Slider (la informare, comunicare, citire carti, divertisment) si la un pic mai mult, la ceva ce inca imi este peste mana pe tabletele cu Android.

In concedii sau pe unde mai umblu, imi place foarte tare sa fotografiez. Si, atunci cand ajung la un popas, scot cardul din aparat si ma uit la fotografii pe laptopul din dotare, un echipament mai greu decat o tableta. Slate-ul de fata are slot compatibil SDXC, asa ca ar fi perfect pentru vizualizarea, editarea si prelucrarea fotografiilor in programele cu care sunt familiarizat si pe care le utilizez frecvent: Irfan Viewer si Adobe Lightroom. Pe tabletele cu Android mi-ar fi mai greu sa fac asa ceva, si pentru ca nu au slot SDXC normal, si pentru ca nu am la dispozitie programele de care v-am spus.

Cu ce m-ar dezavantaja Slate-ul? La capitolul autonomie nu este la fel de eficient ca o tableta cu Android iar Windows-ul nu are o interfata perfecta pentru ecranul tactil. Aici intra in actiune stylus-ul din dotare, care ne poate fi de folos in anumite momente. Cum se comporta Asus-ul Slate B121, mai jos.

 

Daca ar fi sa reducem totul in procente, Slate-ul mi-ar asigura suportul 100% pentru activitatea de office si tot 100% pentru cea de divertisment. Da, din acest punct de vedere are un avantaj net.

Asus Transformer Prime – Pentru ca va fi si mai frumoasa, si mai puternica

Galeria, galeria! 😀

Transformer-ul Prime este singura tableta cu care nu am avut placerea unei intalniri. Bineinteles, nu a fost inca lansata, dar sunt sigur ca exista un sample pe aici, prin Romania, pe care domnii aia rai de la Asus nu au vrut sa il arate.

La autobotul celor de la Asus ma atrage in primul rand design-ul. Dupa cum vedeti si voi, este o tableta superba, cu un aspect asemanator ultrabook-urilor Zenbook, tot marca Asus. Un design premium, slim, cu linii fluide si finisaje fara repros, un echipament la a carui constructie cei de la Asus s-au autodepasit.  Si, prezenta docking-ului cu tastatura o transforma practic intr-un mini-laptop.

Pe langa design-ul de mare arta, Prime-ul impresioneaza si la capitolul putere de procesare. Se bazeaza pe noul quad-core Tegra 3 de la Nvidia, un procesor care promite suport total pentru formatele full HD dar si pentru gaming-ul 3D. La o intalnire pe care am avut-o cu cei de la Nvidia, acestia au mentionat ca tehnologia Tegra 3 va fi capabila sa ruleze chiar si fisiere MKV. Las inca un semn de intrebare din partea mea, nu ma pronunt in totalitate pana nu verific.

La ce mi-ar fi de folos Prime? La drumurile lungi cu avionul, are o autonomie de 18 ore! As utiliza-o la informare pe internet, comunicare, socializare, citirea casutelor electronice, a cartilor, revistelor si ziarelor, editarea documentelor office si la cate si mai cate. Si, in plus, as putea vizualiza cu ea filme la rezolutii full HD fara sa le mai convertesc din MKV si chiar m-as juca pentru a trece timpul mai usor.  Cu o asa putere de procesare, interfata jocurilor va fi din ce in ce mai complexa si mai atragatoare.

Procentele pentru Prime?  50% pentru office si 100% pentru divertisment.

Concluzia mea? Personala si fara sa supar pe nimeni? Tableta succesului meu inca nu s-a fabricat. Tableta perfecta pentru mine ar trebui sa arate ca Prime, sa-mi asigure compatibilitatea totala cu programele Windows, asa cum o face Slate-ul, si sa aiba tastatura atasata ca Slider. De asemenea, nu ar fi rau sa fie subtire, usoara si sa aiba o autonomie cat mai indelungata. Stiu, 100% nu voi fi multumit niciodata dar la un 75% am speranta. 😀

Dar, daca ar fi sa aleg dintre cele existente, as merge catre Prime. As opta pentru autonomia si portabilitatea tabletei cu Android, pentru design-ul ei superb, pentru tastatura atasabila dar si pentru faptul ca are un pret mai accesibil decat cel al Slate-ului.


 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “Ce tableta Asus mi s-ar potrivi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *