Cu mainile pe: Canon G1X (exemple foto si video)

La evenimentul de prezentare in Romania a DSLR-urilor profesionale Canon EOS 5D Mark III si 1DX, am vazut si noua compacta Powershot G1X. Sincer, pentru ca eu nu ma incadrez in categoria fotografilor profesionisti, mai incantat am fost de G1X, de altfel modelul de varf al compactelor Canon. Face parte dintr-o familie cu prestigiu, dedicata in special entuziastilor sau profesionistilor care isi doresc o camera de backup. La evenimentele din afara, pe la targuri sau diverse lansari, am observat ca seria G este preferata jurnalistilor.

Nu am avut prea mult timp la dispozitie cu ea dar m-am miscat cat am putut de repede. Am pus subtil cardul meu SDHC in ea si am facut cateva  fotografii dar si filmari, pentru a vedea rezultatele pe un ecran mai mare. Sincer, nu am fost deloc dezamagit. Am remarcat ca nivelul de zgomot este decent chiar si la ISO mare (12800), poate si datorita faptului ca are un senzor CMOS generos, comparabil cu cel existent pe mirrorless-uri sau pe DSLR-urile entry-level (18.7 x 14mm). Fata de alte compacte pe care le-am mai utilizat in conditii de iluminare precara, la interior, pare ca G1x se comporta mult mai bine.

De asemenea, apreciez posibilitatile de control avansat, avand rotite dedicate pentru setarea rapida a diafragmei, cat si a vitezei de expunere sau pentru compensarea acesteia. Plus ca, ecranul afiseaza imaginea asa cum o va suprinde aparatul, subexpusa sau supraexpusa, prea luminoasa sau prea intunecata, astfel ca poti avea un control mai precis.

Specificatiile constau intr-o rezolutie de 14 Megapixeli, lentile cu zoom optic 4x si diafragma f/2.8-5.6, procesor din gama profesionala Digic 5, ecran rabatabil de 3 inchi, o viteza de fototgrafiere in rafala de 4.5 cps, filmare full HD si control manual complet, dupa cum eram obisnuiti la aceasta gama de compacte Canon.

Cam atat momentan, mai jos aveti cateva fotografii, unele dintre ele facute la ISO 12800.

Si, in continuare, doua exemple video. Chiar imi place cum filmeaza, imaginile video sunt clare, avand parte de o coloristica naturala si de un nivel redus al zgomotului, chiar si la filmarea de interior.

Un exemplu de filmare la exterior:
 

 
Un exemplu de filmare la interior:
 

 
Da, chiar si asa, dupa o scurta intalnire, pot spune ca G1X-ul poate fi acea camera de backup pe care o caut de ceva timp. O camera pe care sa o port tot timpul cu mine si cu ajutorul careia sa obtin fotografii si filmari de calitate. Din pacate, va avea un pret destul de piperat, 3300 Lei, la fel ca un DSLR entry-level.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Cu mainile pe: Canon G1X (exemple foto si video)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *