N56 – Multimedia pe Ivy Bridge, cu dedicație de la Asus

Este oficial, Intel a lansat noua generație de procesoare Ivy Bridge. Va trebui să ne așteptăm la o explozie (solară) de laptopuri care funcționează pe această arhitectură, de la majoritatea integratorilor. Unele chiar au fost anunțate.

Primul laptop cu Ivy Bridge pe care am avut ocazia să îl testez vine de la Asus. Este vorba de modelul N56, un desktop-replacement performant, cu veritabile calități multimedia, pe care oricine ar fi mândru să-l găzduiască permanent pe birou.

Caracteristici Tehnice

Ecran: 15.6 inchi, rezoluție full HD 1920×1080 pixeli

Procesor – Intel Core i7-3610QM la 2.3 Ghz

RAM – 6GB

Placa grafică – Intel HD4000 + Nvidia GeForce 630M

Stocare – Seagate Momentus de 750GB la 7200 rot/min

Conectică – 4 xUSB 3.0, 1xVGA, 1xSDHC, 1xHDMI, 2xJack 3.5mm

Rețea – Wi-Fi N, Ethernet Gigabit, Bluetooth 3.0

SO – Windows 7 pe 64 biți

Dimensiuni – 380x255x32.4-32.9mm

Greutate – 2.7Kg

Primele Impresii, Design

Din punct de vedere al designului, este cu totul diferit față de modelul de anul trecut – N55. Nu prea au nimic în comun, este un model redesenat, restilizat. Pentru că își tot schimbă înfățișarea schimbă de la an la an, am impresia că seria N de la Asus își caută în continuare identitatea. Poate că designerii Asus nu au fost mulțumiți de cum arătau modelele anterioare, poate consideră că nu au reușit să creeze acea simbioză între design, formă și capacitățile sale multimedia. Sau, din contră, poate că va fi un model în continuă schimbare, cu o prezență scenică diferită de la an la an. Personal, parcă aș fi dorit măcar câteva elemente comune, care să-i definească personalitatea. Cu siguranță, unul există – colaborarea cu Bang&Olufsen.

Deci, ce mi-a plăcut din punct de vedere estetic la modelul anului 2012? Faptul că, deși este un echipament multimedia, are un aspect echilibrat, care nu încearcă să iasă în evidență prin elemente stridente. Un design multimedia business oriented mai degrabă, o combinație de aluminiu în două nuanțe mate și plastic non-glossy (adică tot mat), de bun gust, pretabil chiar și mediilor corporate.

Până acum, parcă am descris un HP de business, nu? Ei, nici chiar așa, chiar dacă nota generală este cea a unui laptop bun numai pentru excel-uri sau powerpoint-uri. Totuși, are câteva detalii aparte care îi definesc personalitatea.

În primul rând, pe capac, sigla Asus este luminată atunci când laptopul este pornit. Dacă nu mă înșel, este primul laptop Asus cu o astfel de siglă.

Apoi, la interior, pe suprafața de sprijin a tastaturii, am remarcat desenul circular al grilelor speakerelor, fiecare având un punct central, în dreapta butonul de Power iar, în stânga, butonul de activare al Media Center.

În rest, ce mai pot spune? Am fost mulțumit de calitatea materialelor utilizate și a finisajelor, fără reproș aș putea zice. Cu siguranță arată mai bine decât modelul din 2011, este mai stilat, mai elegant, mai atrăgător.

Clar, nu este vreun mititel, nu poate concura deloc la titlul de Cel Mai Ușor Laptop de 15.6 inchi. Și chiar dacă ar concura, s-ar clasa pe undeva pe la coada clasamentului. Dar, valorile dimensiunilor și greutătii au un motiv destul de trainic – speakerele Bang&Olufsen încorporate, care sunt mai mari decât cele utilizate la majoritatea laptopurilor. Acestea oferă un sound pe care nu-l veți întâlni la alt laptop din aceeași categorie. Până la urmă, este un desktop-replacement, adică un laptop care va părăsi mai rar biroul de lucru.

Pe laterala stângă găsim conectorul pentru mini-subwoofer, un port VGA, unul Ethernet, unul HDMI și două porturi USB 3.0.

Slotul SDHC a fost poziționat pe suprafața frontală, un pic mai la interior, sub laptop.

Pe laterala dreaptă sunt prezente cele două porturi pentru căști și microfon, încă două porturi USB 3.0, unitatea optică bluray și portul pentru alimentare.

Mai remarc ceva legat de aspect, de design. Un inginer de la Asus mă întreba anul trecut la Taipei cum prefer ecranul, mat sau glossy? Și, cum mi-ar plăcea să fie rama din jurul acestuia, tot mată sau nu? Am răspuns fără reținere – vreau ecran mat, ramă mată. Mi-a confirmat că așa gândesc majoritatea europenilor pe care i-a întâlnit și pe care i-a întrebat același lucru. Poate, ca o consecință a unor astfel de studii și al feedback-ului utilizatorilor, modelul actual N56 nu are aproape deloc elemente glossy sau lucioase. Deduc că Asus este o companie care ține cont de părerea consumatorilor, de ceea ce își doresc ei. Din acest punct de vedere, respectul meu.

Funcționare și utilizare

După cum am mai spus, este primul laptop pe tehnologie Ivy Bridge pe care l-am utilizat. Am avut la dispoziție un procesor i7 Quad, pe care nu-l vom întâlni pe ultrabook-uri, unde sunt preferate procesoarele dual-core. Plusează cu o placă grafică bunicică, GeForce GT630M și cu o cantitate de 6GB memorie RAM.

Din punct de vedere al experienței de zi cu zi, nu am ce-i reproșa. Este un desktop-replacement de nădejde, pe care îl putem utiliza atât la plictisitoarele activități tip office cât și în divertismentul full HD sau chiar în jocuri de cea mai nouă generație. Da, deși este clasificat drept un echipament multimedia, putem accesa cu el și jocuri cu o grafică complexă, chiar dacă unele nu vor funcționa la detalii maxime. Dar, vor merge fără probleme. De altfel, și cei de la Nvidia ne-au asigurat că actuala generație de GPU-uri dedicate portabilelor poate manevra orice joc lansat până acum.

Am instalat și cele două jocuri din colecția mea – CoD Black Ops și Crysis 2. Am killerit fără nici cea mai mică problemă în ambele. La acest aspect, un gamer ocazional va fi cu siguranță mulțumit de serviciile lui N56.

În Crysis 2 nu se descurcă fluent la setările Hardcore. În schimb, în Advanced a funcționat admirabil.

Call Of Duty a funcționat excelent la setările de mai sus, cele maxime.

Am mai remarcat faptul că este un echipament silențios și care se încinge doar în zona grilei de evacuare a aerului. Zona de sprijin a palmelor rămâne la o temperatură confortabilă chiar și în timpul solicitantelor partide de gaming.

Normal că stă foarte bine și la capitolul prelucrare video HD, procesorul și placa grafică având capacitățile necesare pentru a-i mulțumi și pe amatori dar și pe utilizatorii avansați.

De remarcat că avem la dispoziție și o placă grafică Intel HD4000, integrată în procesor. Dar, aceasta își poate dovedi utilitatea numai în programele tip office sau în cele care nu necesită resurse importante, chiar și la vizualizarea materialelor video full HD. În jocuri, nicio șansă. Aici este nevoie de o placă grafică mai performantă.

Am apreciat și prezența celor patru porturi USB 3.0, de ajuns pentru orice maniac al transferului de date. Le-ar fi stat mai bine asortate cu un SSD dar nici hard disk-ul utilizat aici nu te lasă de izbeliște. Lucrează la 7200 rot/min, deci este unul destul de rapid, plus că are o capacitate de stocare chiar generoasă.

De exemplu, la copierea unui fișier de pe hard disk pe o memorie externă cu USB 3.0, am obținut și spike-uri de 120MB/s.

Am testat și hard disk-ul cu HD Tune. O așa valoare medie, de 96.7 MB/s, mai rar o întâlnim la laptopuri, pentru că majoritatea integratorilor aleg hard disk-uri la 5400 rot/min.

Autonomia

Tehnologia Optimus este binevenită, aceasta aducându-și din plin aportul la salvarea energiei consumate.

Cazul 1 – Multimedia

Am redat un film la rezoluție full HD, cu luminozitatea ecranului la 25% și volumul la 75%, plus mini-woofer-ul conectat. Bateria lui N56 a ținut nu mai puțin de 2 ore și 30 de minute.

Cazul 2 – Office

Wi-Fi On, Luminozitate tot 25%, utilizat la munca de birou. Plus mouse wireless conectat din cauză de incompatibilitate cu touchpad-ul. Oricum, cam toată lumea folosește un mouse chiar și la un laptop. Bateria lui N56 mi-a oferit o autonomie de 3 ore și 40 de minute. Nu este de ici de colo, ținând cont de rezoluția ecranului și de puterea sa de procesare.

Știu, nu se poate compara cu autonomia unui ultrabook, netbook sau tabletă. Dar, cele din urmă nu au aceeași putere de procesare sau același ecran. Nu putem compara mere cu pere. Pe de altă parte, acumulatorul din dotare își dovedește utilitatea numai în momentele în care se întrerupe alimentarea cu energie electrică. Am stabilit deja că nu este un laptop pe care să-l duci la iarbă verde.

Ecranul

Două puncte forte ale ecranului – are rezoluție full HD și finisaj mat, astfel că nu va reflecta atât de puternic lumina. Ca orice ecran mat, nu stă la fel de bine la unghiurile de vizualizare sau la expresivitatea culorilor. Dar, privit din poziția corectă de lucru, afișează imagini clare, cu o coloristică bogată.

Sistemul Audio

Bang&Olufsen. Nici nu trebuie să spun mai mult. Cred că este cea mai reușită colaborare dintre un producător de laptopuri și unul de sisteme audio hi-fi. Asus și Bang&Olufsen au reușit să încorporeze în această serie de laptopuri un sistem audio decent, care se aude și clar, și puternic.  Sigur că nu poate concura cu un sistem audio extern, mai puternic, dar poate suplini cu succes unul. Pentru o cameră mică, este un sistem audio chiar gălăgios.

Tastatura

Tastatura este de tip chiclet, oferă un feedback plăcut la redactare. Este un accesoriu complet, are și bloc numeric, perfect pentru oamenii cifrelor. Să nu uit de iluminarea de fundal, un must have pentru cei care au obiceiul de a lucra sau a se juca pe întuneric.

Touchpad

Singurul accesoriu care m-a dezamăgit cu adevărat. Același sistem cu butoane încorporate în suprafața tactilă, pe care toată lumea îl urăște iar integratorii continuă să-l folosească. Trebuie înlocuit cu un mouse…

Benchmark-uri

L-am testat și cu câteva programe de benchmark. Scorurile nu sunt peste cele ale modelului de anul trecut, poate și din cauză că modelul pe care l-am avut în custodie a avut o placă grafică mai slabă decât cea GeForce 555M dela N55. Nu puține sunt vocile tech care critică Nvidia din această cauză; ei se apără afirmând că noua generație de GPU-uri este mai eficientă din punct de vedere energetic.

Windex-ul are o valoare de numai 5.9, vina fiind în întregime a hard disk-ului. Uitați-vă la indicii celorlalte componente…

 

În 3DMark 06 a obținut 11671 puncte, mai puțin decât modelul de anul trecut. Vina este a plăcii grafice, cu performanțe un pic mai modeste.

Testul Cinebench apreciază performanțele procesorului.

În 3DMark Vantage a obținut 5417 puncte.

Informațiile culese cu CPUZ.

Plăcile grafice, în toată splendoarea lor, cu GPUZ.

 

Concluzii

Pro

– Sistem performant, foarte bun chiar și la jocuri de generație nouă

– Ecran mat cu rezoluție full HD

– Sistemul audio

– Conectica, are 4 porturi USB 3.0

– Aspect elegant

Contra

– Este un laptop masiv și greu

– Touchpad-ul nu funcționează corespunzător

– Prețul, mai ales că nu este inclus și sistemul de operare

Asus-ul N56 este un laptop care se recomandă în primul rând prin performanțele hardware, care pot mulțumi pe toată lumea, de la vlădică și până la opincă. Plusează printr-un aspect elegant, atrăgător, dar și printr-un sistem audio de calitate, pe care rar îl mai întâlnești la un laptop.

Modelele care vor fi comercializate la noi, cu prețurile aferente, sunt prezentate mai jos. Din câte vedeți, o să fie echipate cu o placă grafică mai bună decât cea pe care am avut-o eu la dispoziție.

N56VZ N56VZ-S4035D Intel Core i7 3610QM 750GB 8GB 15.6 Inch FullHD DVDRW nVIDIA GeForce GT650M 4,090.00 lei
N56VZ N56VZ-S4048D Intel Core i5 3210M 750GB 8GB 15.6 Inch FullHD DVDRW nVIDIA GeForce GT650M 3,750.00 lei
N56VZ N56VZ-S4111D Intel Core i5 2450M 750GB 8GB 15.6 Inch FullHD DVDRW nVIDIA GeForce GT650M 3,750.00 lei
N76VZ N76VZ-V2G-T1033D Intel Core i7 3610QM 750GB 8GB 17.3 Inch Full HD DVDRW nVIDIA GeForce GT650M 4,250.00 lei
N76VZ N76VZ-V2G-T1086D Intel Core i5 3210M 750GB 8GB 17.3 Inch Full HD DVDRW nVIDIA GeForce GT650M 3,950.00 lei

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “N56 – Multimedia pe Ivy Bridge, cu dedicație de la Asus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *