Samsung Smart TV 2012 – câteva impresii
Smart TV-urile încep să fie din ce în ce mai prezente și pe piața românească, cei mai importanți producători având în ofertă astfel de televizoare. Recunosc că sunt un fan al conceptului, consider că viitorul în domeniu aparține unui astfel de echipament. Un televizor Smart, conectat la internet, cu funcții multimedia extinse, ne poate asigura un suport aproape complet pentru divertisment sau comunicare, eliminând prezența unor echipamente suplimentare (computer, player).
Pentru o perioadă destul de scurtă, am avut ocazia să testez noul Smart TV de la Samsung, personificat prin modelul UE55ES7000, un imens televizor LED cu diagonala de 55 inchi și rezoluție full HD. O să vă relatez câteva impresii despre utilizarea lui, despre aplicațiile și funcțiile pe care i le-am descoperit.
Primele Impresii, Design
Nu prea ai ce comenta la un televizor din punct de vedere al design-ului. Televizorul Samsung pe care l-am testat m-a impresionat mai degrabă prin faptul că este imens și că ecranul lui ocupă aproape 99% din suprafața frontală a televizorului. Ramele sunt foarte subțiri, parcă nici nu ar exista. Singurul element cu oarece design este talpa de suținere, care de fapt nu este o talpă în adevăratul sens al cuvântului, ci un element de susținere cu forme fluide, construit din metal cromat.
Sigla Samsung așezată pe rama inferioară se luminează când televizorul este pornit. Eu aș fi făcut invers, aș fi activat iluminarea ei atunci când televizorul nu funcționează, parcă efectul ar fi fost mai puternic.
Central, pe rama superioară este prezentă camera web. La modelul 2012 s-a optat pentru încorporarea ei, nu mai trebuie să cumpărați suplimentar un astfel de accesoriu.
Poziția ei poate fi ajustată prin intermediul unei rotițe aflată pe spate.
Toți conectorii sunt poziționați pe spate. Sunt ușor de accesat.
Funcționare și utilizare
Montarea și poziționarea televizorului nu a fost deloc dificilă. Menționez că panoul cu ecranului nu este foarte greu, astfel că poate fi manevrat chiar și de către o singură persoană. Pentru fixarea piciorului de panou trebuie să înșurubați 8 șuruburi. Nimic complicat.
Apoi, la inițializare își face toate update-urile și instalează aplicațiile localizate, presupun ca pe bază de IP. În total sunt 22 de aplicații, care s-au instalat în aproximativ 15 minute. Normal, totul depinde de conexiunea la internet.
Ecranul
Din punct de vedere al experienței vizuale, nu am de ce mă plânge. Este unul dintre cele mai bune televizoare, afișează imagini clare, de calitate, cu un contrast excelent, o coloristică bogată și unghiuri de vizualizare largi. Te uiți cu mare plăcere la filme sau la emisiunile TV, ai parte de imagini de calitate.
Am remarcat și sistemul audio, destul de puternic(2x10W) și cu un sound chiar foarte bun pentru un televizor atât de subțire.
Interacțiunea cu el, manevrarea
Practic, acest televizor poate fi manevrat cum și cu ce aveți voi chef. Cu o telecomandă clasică, cu alta mai deșteaptă, prin gesturi, prin comenzi vocale, cu o tastatură sau mouse atașate prin USB sau chiar și prin intermediul smartphone-urilor sau tabletelor. Păi, așa ceva, nu cred că ați mai întâlnit până acum. Eu unul, nu. Ce poate fi mai cool? Despre fiecare metodă de manevrare, mai jos.
La pachet vine cu două telecomenzi, una clasică și una mai inteligentă, cu touchpad și microfon încorporat, utilizat atunci când este zgomot în încăperea în care este amplasat televizorul.
Normal, telecomanda clasică este foarte bună pentru schimbarea canalelor TV dar în meniul Smart sau în browser-ul de internet, utilitatea ei este limitată.
Telecomanda inteligentă are un touchpad cu ajutorul căruia parcurgem mai repede meniurile Smart. Totuși, nu am putut să nu remarc că butoanele ei trebuiesc apăsate mai bărbătește, nu sunt chiar atât de fine pe cât mi-aș fi dorit.
Foarte tare și cool este metoda de manevrare prin gesturi, care detectează destul de eficient mișcările mâinii și comenzile aferente. Este activată atunci când camera detectează o palmă în zona pe care a fost calibrată. Fiind tot timpul activă, s-ar putea ca această funcție să fie activată și din greșeală, în momentul când treci mâna prin fața televizorului. De asemenea, nu este o funcție tocmai confortabilă la utilizarea îndelungată. După câteva minute începe să te doară mâna cu care dai comenzile… Cel puțin asta am pățit eu, mai bătrânel și mai puturos. Puștiulică nu a dat la fel de repede semne de oboseală. Am impresia că totul se rezumă la antrenament.
Hi TV! Așa îi activezi funcția de recunoaștere vocală. Este musai să știi engleză și să ai o dicție cât mai corectă pentru ca televizorul să nu te pună să repeți la nesfârșit comanda. Și, neapărat trebuie să rostești întreg titlul meniului sau submeniului pe care vrei să-l accesezi.
Ambele funcții, și cea vocală, și cea de control prin gesturi, pot fi dezactivate.
Părerea mea că mouse-ul și tastatura sunt cele mai utile accesorii pentru manevrarea acestui televizor. Le-am folosit pe ambele, televizorul le-a detectat imediat, fără nicio problemă. Scrierea parolelor sau a adreselor paginilor de internet se face mult mai ușor și mai simplu cu o tastatură qwerty.
Aplicații
O să vă povestesc câte ceva despre cele mai interesante aplicații și funcții pe care le-am utilizat.
MyCamera
O aplicație care pune la treabă camera din dotare, putem face fotografii și videoclipuri cu ajutorul ei. Pentru înregistrarea lor este nevoie să conectați un stick USB.
De asemenea, în modul MyMirror putem vizualiza atât programul TV cât și imaginea noastră, plus că ne putem filma. Cam pervers, nu? 😀 Lăsând la o parte gluma, este o funcție utilă atunci când învățați anumite mișcări de dans sau faceți fitness urmărind un anumit program tv sau un dvd/bluray.
Skype
Nu cred că trebuie să vă mai spun foarte multe despre Skype. Este prea mișto să stai liniștit pe canapea și să faci videochat cu prietenii, rudele sau, de ce nu, cu partenerii de afaceri sau colegii de la serviciu. E tare!
Social TV
O funcție pe care maniacii rețelelor sociale o vor aprecia. Așa, nu vor pierde niciun status al prietenilor sau al persoanelor/companiilor ai căror followers/urmăritori sunt. Aveți la dispoziție cele mai importante rețele de socializare la ora actuală – Facebook, Twitter și Gtalk.
Pe de altă parte, aplicația nativă de Facebook ar mai trebui îmbunătățită. Afișează prea puține status-uri pe ecran, este prea simplistă.
Browserul
In general paginile web s-au încărcat destul de rapid, funcționează destul de ok, are chiar și suport flash. Dar, nu mi s-a părut că ar funcționa cu mult mai bine decât varianta de pe Smart-ul de anul trecut, mai sunt pagini care se blochează și nici nu este cu mult mai rapid. Aici, ar mai fi loc pentru îmbunătățiri.
Samsung Apps
Aici îi critic. Păi, cum să pui utilizatorului mai multe funcții și aplicații la dispoziție iar memoria internă să rămână tot de maxim 1GB? Mai exact 785 Mega. Trebuia să avem la dispoziție un spațiu de stocare mai generos.
AllShare
Aici îl laud. Televizorul Smart Samsung este un adevărat player multimedia, atât pentru fotografii, muzică cât și pentru videoclipuri și filme. Chiar dacă nu poate fi comparat încă cu un PC, este în stare să redea cele mai utilizate formate la ora actuală, chiar și MKV-uri. De asemenea, încarcă automat subtitrările, condiția fiind ca aceastea să aibă același nume cu al fișierului video.
Poate reda conținut atât de pe soluții de stocare conectate prin USB (compatibil cu USB 3.0 și formatul NTFS) sau prin DLNA, prin intermediul rețelei.
3D
Ochelarii nu sunt cei mai frumoși din industrie, dar sunt ușori și confortabili la utilizare, în primul rând că nu te strâng pe cap. Nu am avut filme 3D la dispoziție, așa că a trebuit să mă mulțumesc cu aplicația Explore 3D sau cu conversia programelor TV din 2D în 3D.
Mi-a plăcut foarte tare aplicația Explore 3D, care ne pune la dispoziție conținut tridimensional sub formă de trailere, videoclipuri muzicale, desene animate, scurte documentare sau imagini din sport. La tot ce m-am uitat eu, am remarcat calitatea imaginilor 3D. Remarc că aveți nevoie de o bandă bună la internet pentru ca redarea conțintului să fie fluentă.
Conversia din 2D în 3D nu are niciun efect negativ asupra imaginii. De asemenea, am văzut direct, prin receptorul digital UPC, Eurosport 3D și High TV 3D. Pentru prima data, se vedea chiar foarte ok. Reproșez celor de la UPC că imaginile HD nu sunt la rezoluție 1920×1080 pixeli, s-ar fi văzut mult mai bine.
Video On Demand – SeeNow
Este de lăudat faptul că televizoarele Samsung găzduiesc acum și aplicații video-on-demand, cum ar fi SeeNow, de care v-am mai povestit. Din păcate, cealaltă aplicație de care am auzit, Voyo, nu am avut-o la dispoziție.
Concluzii
Pro
– Diagonală mare
– Calitatea imaginilor 2D și 3D
– Funcția All Share
– Funcția Social TV
– Putem înregistra pe soluții de stocare conectate prin USB
– Putem conecta mouse și tastatură wireless
– Control vocal și prin gestică
Contra
– Prețul
– Browserul nu a ajuns la un nivel comparabil cu cel de pe PC, nici măcar cu cel de pe Android
– Memoria internă este cam mică
Ar mai fi fost multe de spus despre acest Smart TV, dar timpul scurt pentru care l-am avut la dispoziție nu m-a lăsat să-i încerc toate facilitățile. Dacă mi l-aș cumpăra? Da, fără nicio reținere, bani să am, pentru că un astfel de model nu este deloc ieftin, costă cam 12000 lei.
Ca o concluzie de final, pot spune că Smart TV Samsung din acest an este superior celui de anul trecut, în special datorită funcțiilor suplimentare de control dar și prin faptul că are camera web încorporată. Punctează și la capitolele multimedia și vizionare 3D, cât și prin disponibilitatea, încă timidă ce-i drept, a unor aplicații de tipul video-on-demand.
Pingback: » Samsung: Angry Birds pe Smart TV
Pingback: » Logitech îți pune Skype pe televizor
Pingback: » Evolution Kit pentru Smart TV-urile Samsung