IFA Berlin 2012 – E.V.O.L.U.T.I.E.

Vad ca au aparut diverse voci pe acilea pe internet si chiar pe la teveu, care o tin una si buna ca  IFA 2012 ar fi fost cam degeaba, un mare vax-albina, ca nu a fost anuntata acolo nicio tehnologie revolutionara sau macar vreuna iesita din comun…

Sigur, si trebuie sa le dau dreptate, nu am vazut televizorul holograma, nu am vazut pe nimeni teleportandu-se dintr-o hala in alta, nici macar super-computerul intr-un bob de mazare… Si nici nu am avea cum, astfel de tehnologii, “revolutionare”, apar mai rar decat am vrea noi.

Nu zic ca nu as fi incantat sa fiu martorul lansarii unor tehnologii remarcabile, care ar schimba semnificativ ceva in comportomentul sau felul in care ne traim viata si interactionam cu electronicele. Sigur, mai ancorat fiind in realitate, as fi vrut sa vad o baterie mica si subtirica care sa tina mult, sa nu imi mai incarc smartphone-ul o data pe zi, sau tehnologii de recunoastere a gesturilor mai performante, sau plastice pe care sa nu ramana amprentele, sau mai multe electronice rezistente la apa.. Ar fi multe lucruri pe care as vrea sa le vad.

Dar, nici nu pot spune ca am plecat fara subiecte de la IFA, in ciuda faptului ca am avut extrem de putin timp la dispozitie acolo. Nu am putut sa nu remarc tehnologia OLED, ecranul viitorului, in care am observat ca producatorii importanti sunt din ce in ce mai implicati, ca sa nu mai vorbesc de televizoarele 4K, inca in stadiu de prototip, dar ce imagine extrordinara afisau. De asemenea, 3D fara ochelari, o tehnologie din ce in ce mai performanta, din pacate inca prea scumpa pentru a intra in casele noastre.

Altceva, portabilitatea este acum sinonima cu puterea de procesare. Am intalnit smartphone-uri quad-core, mai puternice decat pc-urile de acum cativa ani, cu ecrane din ce in ce mai mari si rezolutii mai atragatoare, dar care sunt din ce in ce mai subtiri. Sau tablete hibrid, cu sau fara docking, cu sau fara sistem tip slide, pe care poti accesa atat filme full HD cat si jocuri cu o grafica complexa. Am vazut o groaza de echipamente cu Windows 8, atat pe platforma x86 cat si pe cea ARM. Este cel mai asteptat sistem de operare pana la urma, nu? Sa mai spun de droaia de ultrabook-uri si hibride de la standul Intel, ready for Windows 8? Sigur, inca nu am vazut ultrabook-ul ieftin…

Netbook-ul este reinventat oameni buni… Acum are o generatie noua de Atom si, in plus, ecran tactil…

Inca ceva – am intalnit camera foto cu Android, un nou inceput pentru aceasta industrie. Ca sa nu mai spun de camerele de actiune, din ce in ce mai mici, mai rezistente si care filmeaza la o calitate din ce in ce mai buna?

Si cate oare am trecut cu vederea, pe langa cate oare am trecut ca vantul si ca gandul, fara sa le observ…

Sigur, accept, nu a fost o editie revolutionara. Dar nici un esec. Daca vreti, IFA Berlin 2012 poate fi considerata un pas mic in ciclul firesc al evolutiei, unul in care tehnologia si inovatia nu au stat deloc pe loc, din contra, au mers un pic mai departe.

Chiar as spune ca, din punctul de vedere al gadgeturilor si echipamentelor pe care le-am vazut anul acesta, este mai reusita decat editia de anul trecut.

Am zis!

Cu toate astea, din punct de vedere personal, regretele ma incearca…

La fiecare eveniment international la care am participat m-am dus cu bucuria si entuziasmul copilului care va primi jucarii noi. De asta ma stresez non-stop pentru acest blog, nu neaparat pentru castigul financiar, care oricum este aproape egal cu zero, ci mai degraba pentru ca am ocazia sa testez cele mai noi gadgeturi si sa particip la cele mai importante evenimente dedicate lor, atat in tara cat si in strainatate.

Dar, de la evenimentele internationale, de fiecare data m-am intors cu regretul ca nu am avut destul timp la dispozitie, ca nu le-am vazut tot ce se poate vedea, ca nu le-am putut acoperi, daca nu in intregime, macar intr-o proportie decenta. Sigur, intr-o zi ai timp destul sa te plimbi pe la cele mai importante companii, sa vizitezi in ansamblu intreg targul. Dar, la un moment dat, intervine oboseala si nu mai esti atent chiar la toate detaliile, nu mai esti eficient. Si, cu siguranta, vei pierde multe lucruri interesante, atat din locurile pe care le-ai vizitat deja dar si din cele prin care nu ai avut timp sa treci.

Imi Doresc ca, vreodata, daca voi putea, sa pot pleca pe cont propriu la astfel de evenimente, pe toata perioada lor, pentru a le acoperi asa cum se cuvine….

Hai sa lasam tristetea si sa ne uitam la cateva poze…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “IFA Berlin 2012 – E.V.O.L.U.T.I.E.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *