Tablete, Tablete

Piata tabletelor creste incredibil de la an la an, numai in primul trimestru al lui 2013 fiind livrate aproximativ 49.2 milioane de unitati, conform celor de la IDC, mai multe decat in prima jumatate a anului trecut. Nu este de mirare, tabletele au cateva atuuri importante pentru lumea portabila: dimensiuni usor de manevrat si de transportat, autonomie considerabila, pot asigura fara probleme accesarea majoritatii aplicatiilor de uz general (informare, comunicare, lectura, socializare, jocuri sau divertisment multimedia) iar preturile lor sunt in continua scadere.

Dupa cum se vede din imaginea de mai sus, Apple ramane numarul 1 intre producatori dar Android-ul ocupa acum pozitia dominanta in defavoarea iOS-ului (sunt mai multi producatori impotriva unuia singur). In carti intra mai nou si Microsoft, cu cele doua sisteme de operare Windows 8 si Windows RT, totusi cu o cota mult prea mica in acest moment.

Apple au livrat 19.5 milioane de iPad-uri, adica 39.6% din total. O scadere a cotei de piata fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand detineau suprematia cu 58.1% din total. Totusi, remarc ca au o crestere de 65.3% de la an la an, deci iPad-urile inca sunt preferatele consumatorilor si nu este greu de ghicit de ce – imaginea premium a marcii, fiabilitatea si functionarea in general foarte buna, stabilitatea ecosistemului, calitatea afisarii ecranului si nu in ultimul rand autonomia de utilizare, totul in ciuda preturilor mai mari decat ale concurentei cu Android.

Tabletele cu Android livrate in prima parte a anului insumeaza 27.8 milioane unitati, adica 56.5% din total. In aceeasi perioada a anului trecut se livrau numai 8 milioane de tablete cu Android. Putem spune ca Android-ul a avut o crestere de 247.5% de la an la an.

Platformele celor de la Microsoft, Windows 8 si Windows RT, au livrat impreuna 1.8 milioane de tablete, adica 3.7% din totalul pietei. Pesemne ca vor creste, mai ales daca vor face cateva schimbari majore: tablete mai mici (de 7 sau 8 inchi pentru ca sunt mai portabile), delimitarea clara intre Windows 8 si Windows RT pentru ca lumea inca nu intelege care este diferenta intre ele, mai multe aplicatii pentru RT pentru ca nu prea ai ce face cu acest sistem de operare momentan si in care nu mai vad rostul modului Desktop daca nu avem si pachete software asemanatoare sistemelor x86; cresterea spatiului de stocare ar fi un beneficiu pentru utilizatori (un 128GB de ex, cam 80Gb efectivi) iar o scadere a preturilor pentru tabletele cu Windows ar insemna o accelerare a vanzarilor.

Surface-urile Microsoft nu au ajuns la 1 milion de unitati livrate, 900.000 mai exact. Poate din cauza ca nici nu au fost prezente pe toate pietele internationale. Oricum, ma astept la o crestere a cotei de piata Microsoft.

Topul in zona Android sta in felul urmator: Samsung se afla pe primul loc cu 8.8 milioane de unitati livrate (17.9% din piata, crestere de 282.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut) si  Asus este pe locului doi cu 2.7 milioane unitati livrate (5.5% din piata, crestere de 350%), vina avand-o mai ales tableta Nexus 7 ale carei atuuri nu pot fi neglijate – este mica – 7 inchi, puternica dar si ieftina, un model de succes care a inceput deja sa fie urmat de ceilalti producatori.

Mai sunt doua motive pentru care Asus, un producator mic fata de Apple sau Samsung, se afla in top: primul si cel mai important, pentru ca ofera si accesorii cu tastatura si baterie inclusa care extind capacitatile native ale tabletelor catre cea a notebook-urilor, si al doilea pentru ca produc si tablete cu Windows, astfel ca se adreseaza unei categorii mai largi de utilizatori. Si Samsung comercializeaza tablete cu Windows dar, pe langa calitatea echipamentelor lor, atuul lor principal este puternica masinarie de marketing, pe care de altfel toti producatorii o invidiaza.

Si Amazon cu ale lor Kindle-uri sunt in top, cu livrari ce insumeaza 1.8 milioane de unitati, adica 3.6% din piata si o crestere de 157.1% fata de anul trecut.

Vorba cantecului, tableta este pe val, la ora actuala reprezinta motorul principal al industriei, atat pe partea de hardware cat si la nivel de software. Au acaparat fara tagada piata consumer, urmatorul pas fiind zonele de business, acolo unde tabletele Microsoft au un avantaj categoric. Ramane de vazut cum vor sti iOS-ul si Android-ul sa se apropie de acest gen de piata, desi nu prea vad cum ar face-o pentru a fi compatibile total cu mediile de lucru enterprise.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Tablete, Tablete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *