Pe ape, cu Olympus Tough TG-835

Olympus Tough TG-835 este o camera foto compacta din categoria celor rezistente la socuri, la inghet, la praf sau la scufundarile in apa. De ce sa nu o recunoastem, sunt gadget-uri care se bucura de o popularitate tot mai crescuta printre utilizatori, fie ca sunt practicanti de sporturi extreme sau nu. Utilitatea unei astfel de camere in conditii in care una obisnuita si-ar da obstescul sfarsit nu poate fi contestata. Asa ca, atunci cand mergeti la mare, la piscina si chiar in expeditii montane, v-ar putea fi de folos o astfel de camera de dimensiuni mici, usor de purtat si de manevrat, si capabila sa faca cu succes fata unor conditii mai speciale de utilizare.

Din acest punct de vedere, camera Olympus TG-835 sta foarte bine: poate fi scufundata in apa pana la o adancime de 10 metri, rezista la socul unei caderi de la o inaltime de pana in 2.1 metri, are un corp durabil care suporta presiunea unei forte de 100Kg si poate fi utilizata in ger si frig, fiind operationala pana la temperaturi -10 °C. Deci, o camera buna in orice anotimp, atat vara la piscina sau la plaja, toamna pe o ploaie crunta cat si iarna pe partie.

Din acest punct de vedere nu am ce-i reprosa,  mititica a rezistat cu succes si unor bai prelungite atat in Marea Neagra, cat si intr-o piscina.

Dovada sta si constructia robusta, metalica, cu sloturile si conectorii bine asigurati impotriva patrunderii apei. Dispune de un corp de calitate, cu materiale si finisaje fara repros, desi nu este foarte scumpa, avand un pret in jurul a 1100 Lei pe www.f64.ro. Si, din cate am experimentat, isi merita cu prisosinta banii, atat datorita caracteristicilor “tough”cat si din punct de vedere al rezultatelor foto-video obtinute.

De remarcat ca butoanele permit un control eficient chiar si cand o folosesti in apa, cu mana uda.

Fisa ei tehnica suna in felul urmator: senzor CMOS de 1/2.3 inchi cu o rezolutie de 16Mpix, lentile cu un zoom optic 5x si o deschidere maxima a diafragmei f/3.9 – 5.9, rafala de 11.5 cps la rezolutie maxima (17 cadre maxim) si capacitate de filmare full HD. Are si GPS, util la geocodarea fotografiilor.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul oficial al Olympus Romania. De altlfel, o fisa tehnica care ii garanteaza un comportament excelent in conditii bune de iluminare, dupa cum veti constata in continuare.

Meniul de setari este unul destul de simplu si intuitiv. Pentru schimbarea unor parametri gen balans de alb, sensibilitat ISO, m-am folosit mai degraba de meniul rapid. De asemenea, dispune de o multime de scene automate (gen macro, portret caine, portret pisica, fotografie subacvatica, plaja si zapada, documente, culinare, artificii, asfintit etc) si de moduri creative (gen punk, focalizare fina, fish eye, pin hole, pop art, dramatic etc).

Recunosc ca am utilizat-o mai mult in modurile Program sau in cel inteligent, poate de cateva ori si in modul Scene. Am folosit prea putin filtrele creative de data asta. Doua exemple doar, mai jos.

FIltru Dramatic
Dramatic

Filtru Punk

Mai bine ar fi sa vedeti cum s-a descurcat in diverse situtatii de fotografiere, in apa sau pe langa apa. Fara filtre sau alte efecte, situatii obisnuite, captate asa cum ar face-o orice utilizator obisnuit.

Mai intai am dus-o la mare, pe plaja la Corbu, unde am avut noroc de o zi frumoasa. Am realizat cateva cadre frumoase acolo, clare, cu o paleta coloristica naturala.

In drum spre casa, am trecut pe la ruinele Cetatii Capidava.

Apoi am mers cu ea la piscina, unde am reusit sa fac instantanee mai reusite sub apa. Pentru ca apa era mult mai limpede decat cea sarata a Marii Negre.

Chiar am fost multumit de cum s-a comportat Olympus TG-835 in astfel de conditii. Avem chiar si o filmare de acolo.

Dupa ce ne-am distrat la piscina, am plecat cu barca pe lacul Snagov. Acolo mai mult am filmat. Trebuia sa vad cum se comporta si conditii dinamice. Parerea mea ca stabilizatorul de imagine isi face cu succes treaba.

De asemenea, Olympus TG-835 se descurca foarte bine si la capitolul macro, dupa cum veti observa in videoclipul ce urmeaza, in care am surprins niste furnici mici de tot, pe care nu prea le vedeam ok cu ochiul liber.

Noaptea sau in conditii de iluminare precare nu prea m-as baza pe serviciile ei. V-as sfatui sa folositi un trepied pentru astfel de situatii sau flash-ul din dotare in caz ca vreti sa faceti poze la o distanta de pana in 4-5 metri.

De remarcat ca m-a multumit si la capitolul autonomie. Cu o singura incarcare a acumulatorului am reusit sa fac aproximativ 560 de cadre si sa filmez 15 minute.

Concluzii

Pro

  • Este rezistenta la scufundarile in apa, la socuri si la inghet;
  • Rezultate de o buna calitate;
  • Autonomia;
  • Pret bun.

Contra

  • Parca ar fi fost mai ok sa aiba lentile cu o diafragma mai luminoasa.

Comportamentul ei m-a multumit pe deplin, fie ca am pozat pe apa, in apa sau pe cine stie unde. Porneste repede, focalizeaza si declanseaza la fel, in majoritatea conditiilor. De asemenea, poate focaliza de la o distanta de numai 2cm fata de subiect, la fotografia tip macro. Este potrivita pentru fotografia de vacanta dar poate face si portrete reusite.

Pe scurt, camera compacta Olympus Tough TG-835 are cateva atuuri care o recomanda: este rezistenta la apa si la socuri, reuseste sa capteze imagini foto-video reusite, de ajuns sa multumeasca o mare parte a utilizatorilor amatori, are un acumulator cu o autonomie mai mult decat decenta si un pret chiar interesant, de doar 1100 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *