Epson EH-TW6600 – Pentru un micro-cinematograf de apartament

In perioada ce tocmai a trecut mi-am creat un adevarat cinematograf de apartament cu ajutorul proiectorului Epson EH-TW6600. Cum am avut cateva zile libere in timpul sarbatorilor de iarna, cu ajutorul lui am petrecut ceva ore alaturi de familie urmarind cateva filme; ne-am relaxat, am ras, ne-am distrat impreuna intr-o atmosfera placuta, de micro-cinematograf.

Si inca o data mi s-a confirmat faptul ca un astfel de echipament poate garanta o experienta de vizualizare superioara, peste cea oferita de un televizor. Corect, nu are acea rezolutie 4K, imaginile proiectate nu sunt chiar la fel de clare, nu au aceeasi paleta coloristica, insa sunt la dimensiuni mult mai mari si iti creaza impresia ca te afli intr-o mini sala de cinema. Daca mai asculti si coloana sonora pe un sistem audio puternic, cu atat mai bine, experienta de vizionare creste cu siguranta in calitate.

Ma gandesc ca Epson EH-TW6600 este proiector dedicat in special divertismentului, in primul rand datorita capacitatilor de redare 3D, cu ochelari activi. Dar la fel de bine un astfel de proiector isi poate gasi locul in mediile profesionale, acolo unde poate fi de mare folos in timpul sedintelelor sau meeting-urilor de management.

Specificatiile proiectorului sunt urmatoarele:

  • Sistem de proiectie: 3LCD;
  • Luminozitate: 2500 lumeni;
  • Rezolutie: 1920 x 1080 pixeli, 16:9;
  • Contrast: 70.000:1;
  • Lampa: 250W, durata de viata intre 3500 ore ~ 5000 ore;
  • Dimensiuni proiectie: 30 inches – 300 inches;
  • Focus: Manual;
  • Conectivitate: USB 2.0 Type B, USB 2.0 Type A, Stereo mini jack audio out, MHL, Component in, Composite in, HDMI 1.4 (2x), VGA in, Trigger out, HDMI in (2x);
  • Altele: 3D, sistem audio 2x10W,

Mai multe informatii puteti afla de pe site-ul oficial al Epson Romania.

Proiector Epson EH-TW6600

Proiectorul Epson are o carcasa rotunda din plastic negru lucios, cu finisaje fara repros. Totusi, de remarcat ca pe acest material sunt vizibile imediat amprentele sau firele de praf. V-as recomanda achizitionarea unui model cu o carcasa in culoarea alba, pe care nu ies in evidenta atat de mult amprentele sau firele de praf.

Este un proiector destul de masiv, facut pentru a fi asezat intr-o sala de consiliu, intr-un living sau spatiu de home-cinema. Nu-l vad in rol de companion al unui reprezentant de vanzari, poate doar cu ocazii speciale sa fie mutat de la locul lui.

Proiector Epson EH-TW6600

In partea superioara gasiti butoanele de control pentru repozitionarea lentilei, pe verticala si pe orizontala, pentru corectarea formei imaginii proiectate, pentru accesarea meniului, controlul volumului sau alegerea sursei de proiectie.

Proiector Epson EH-TW6600

Claritatea proiectiei este reglata prin intermediul unui inel pozitionat in jurul lentilei. Proiectorul poate fi asezat atat pe o masa cat si pe tavan, prin intermediul unui sistem de prindere cu cinci suruburi.

Proiector Epson EH-TW6600

Pe spate gasiti o multime de conectori dar si boxele sistemului audio incorporat. Practic, puteti conecta cam orice sursa video la acest proiector, chiar si un smartphone prin intermediul unui cablu MHL microUSB-HDMI. Ii lipseste conexiune HDMI wireless, insa din cate stiu exista si modele de acest gen. De remarcat ca proiectorul are functie PiP, pentru afisarea mai multor surse video in acelasi timp.

Sistemul audio incorporat se aude destul de bine. Asigura un sound puternic, cu o calitate medie, de altfel nu cred ca va asteptati la high-fidelity aici. Insa puteti urmari fara probleme un film a carui coloana sonora este redata prin intermediul celor doua boxe de 10W.

Meniul este unul destul de complex. Puteti seta modul de proiectare (Auto, Dynamic, Living room, Natural, Cinema), luminozitatea, contrastul, saturatia culorilor, culoarea pielii, claritatea. Puteti activa modul 3D si face reglaje ale profunzimii campului de exemplu. Normal, puteti corecta geometria imaginii proiectate sau activa modul de vizualizare Picture in Picture.

Proiector Epson EH-TW6600

Am remarcat cu surprindere puterea luminoasa a proiectiei dar si claritatea acesteia, contrastul foarte bun, care mi-a permis sa ma bucur de imagini foarte bune la vizionarea unor filme. De asemenea, nu trec cu vederea paleta coloristica vibranta afisata. De la o distanta de aproximativ patru metri a fost proiectata o imagine cu o diagonala de aceeasi dimensiune.

Comparata cu DLP, tehnologia 3LCD se remarca prin luminozitatea superioara, chiar si cu surse de lumina in incapere, prin intensitatea culorilor, prin faptul ca nu are efect de curcubeu dar si pentru ca nu consuma energie la acelasi nivel sau ca nu produce atat de multa caldura. Insa pentru ca imaginea proiectata sa fie buna trebuie ca proiectorul sa fie asezat corespunzator. Din cate am mai citit pe internet, am aflat ca pot aparea pixeli morti. De asemenea, apar costuri suplimentare cu schimbarea filtrelor. De asemenea, se pare ca sunt mai sensibile la socuri, asa ca va trebui sa va purtati cu mare grija cu ele.

Clar ca ambele tehnologii, DLP si LCD, au atat avantaje cat si dezavantaje, nu putem spune ca una ar fi superioara celeilalte. Insa ambele ofera acum performante mult mai bune decat cele ale modelelor de cativa ani. Mai multe informatii despre cele doua tehnologii de proiectie puteti afla de aici.

Proiector Epson EH-TW6600

De remarcat ca acest proiector are si capacitati 3D, calitatea imaginilor fiind chiar foarte buna. Lucreaza cu ochelari activi la care nu am fost deloc deranjat de flicker. Insa la pachet vine numai cu o pereche de ochelari, pentru restul trebuind sa platiti suplimentar.

Ati remarcat poate ca are si un port USB. Prin intermediul lui puteti conecta solutii de stocare pe USB, numai in format Fat32 (nu vede NTFS). Din pacate, prin intermediul lui nu veti putea reda decat poze. Nu mp3-uri, nu filme, cat despre documente office sau pdf-uri nu poate fi vorba. Desi, parca intr-o companie ar fi nevoie de asa ceva. Ar fi util sa aiba si rol de player multimedia complet.

Proiector Epson EH-TW6600

Concluzii

Pro

  • Calitate buna a imaginii proiectate, cu o paleta coloristica bogata;
  • Rezolutie full HD;
  • Este 3D;
  • Are sistem audio incorporat;
  • Conectica variata;
  • Compatibilitate MHL.

Contra

Trebuie sa remarc totusi ca proiectorul Epson EH-TW6600 este cel mai performant astfel de echipament pe care am avut ocazia sa-l folosesc, in primul rand datorita calitatii imaginii afisate. Cu siguranta iti poate transforma livingul sau sufrageria intr-un micro-cinematograf de apartament, pentru a viziona alaturi de familie filmele preferate.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *