Despre laptopuri, despre avantajele și dezavantajele lor, despre modelul potrivit fiecăruia
Din punctul meu de vedere, laptopurile cu sistem de operare Windows, Mac OsX sau chiar Linux sunt în continuare mai utile când vine vorba de productivitate și creativitate. Ne-am cam lămurit de ce sunt în stare tabletele cu iOS sau Android.
Dacă avem nevoie să lucrăm, să facem ceva serios, apelăm la un laptop sau, mai nou, la un sistem portabil hibrid 2-în-1 cu Windows. Tabletele își au rolul lor bine definit pentru divertisment, informare, comunicare și socializare, dar sistemele lor de operare mobile încă nu oferă facilități și aplicații comparabile celor existente pe un sistem PC, desktop sau portabil.
Aparent laptopul reprezintă un subiect anost, doar este un echipament obișnuit la ora actuală și pe care îl vedem peste tot. Se prea poate, însă nu am putut să nu remarc schimbările pe care le-a suferit de-alungul timpului, de la un echipament butucănos și greu, către unul subțire și ușor, de zeci de ori mai performant și cu o autonomie net superioară.
Ireversibil, laptopurile s-au transformat, avansul tehnologic lăsându-și cu siguranță și definitiv amprenta și asupra evoluției lor. De exemplu, mai jos aveți drept referință câte momente cheie din istoria evoluției laptopurilor. Ca să vă dați seama cam cum arătau primele sisteme portabile și laptopurile de acum 20-30 de ani.
CURIOZITĂȚI. Momente din istoria laptopurilor.
- Primul concept de sistem portabil a fost prezentat de Alan Kay la începutul anilor 1970. Un model funcțional al acestuia s-a numit Xerox Note Taker și a apărut mult mai târziu, în 1976. Dar nu a fost disponibil în comerț. Ce-i drept, nu era un laptop veritabil, nu prea îl puteai ține în brațe.

- Primul portabil disponibil în comerț a fost Osborne 1, în anul 1981. Costa 1795$, avea un ecran de 5 inchi și nici el nu era tocmai ușor de ținut în brațe.

- Primul sistem portabil care se deschidea ca o scoică (clamshell), precursorul celor actuale, a fost lansat în anul 1982. Se numea Grid Compass 1101 și putem spune că este primul laptop din lume, în sensul actual al cuvântului.

- Denumirea de laptop a apărut în 1983. Se numea Gavilan Mobile Computer, aveam floppy de 3.5 inchi, un ecran cu o rezoluție de 400×64 pixeli, un procesor Intel 8088 tactat la 5MHz, 32K memorie RAM și funcționa cu sistem de operare MS-DOS 2.11.

- Primul laptop Toshiba a apărut în anul 1985. Se numea Toshiba T1100 și a fost vândut în aproximativ 10.000 de bucăți, majoritatea pe continentul nostru. Toshiba T1100 nu avea hard disk, ci doar unitate de dischetă de 3.5 inchi. Era motorizat de un procesor Intel 80C88șăi opera la frecvența de 4.77 MHz. Avea un ecran LCD monocrom ce putea afișa doar text la o rezoluție de 640×200 pixeli.

- Primul laptop IBM a apărut în 1986. Se numea IBM PC Convertible și costa aproximativ 2000 de dolari. Avea un procesor Intel 80c88 tactat la 4.77MHz, 256Kb memorie RAM, două unități floppy de 3.5 inchi, un ecran cu o rezoluție de 640×200 pixeli și cântărea 5.8Kg.

- 1988 – NEC UltraLite: laptop de 2Kg, fără floppy, este primul laptop cu sistemul de operare DOS instalat în memoria ROM și cu memorie RAM de 2MB.

- Tot în 1988 apare și primul laptop Compaq – Compaq SLT/286. Avea hard disk și tastatură detașabilă.

- 1990 – Microsoft lansează Windows 3, vânzările de laptopuri ajung la cifra de 2.4 milioane la nivel mondial
- În 1991 este lansat Apple Powerbook, primul laptop care avea port Ethernet și zonă de sprijin pentru palme.

- Tot în 1991 apărea și primul laptop cu touchpad. Producători erau Olivetti și compania germană Triumf-Adler. Avea un procesor Intel 80286, 1MB memorie RAM, hard disk de 20MB, autonomie de până la 3 ore. Cântărea 3Kg.
- 1992 – Laptopul IBM ThinkPad 700C era primul cu ecran TFT. Avea și pointing-stick.

- 1993 – Intel anunță procesorul Pentium
- 1995 – Intel anunță portul USB, fără de care nu mai putem funcționa la ora actuală
- 1997 – Primul laptop Toshiba Portege, 300CT, cu procesor Intel, ecran color, hard disk, o autonomie bună și o greutate de 1.5Kg

- 1998 – Sistemul Windows 98 are suport pentru USB
- 1999 – Apare primul standard Wi-Fi
- 2001 – Apar sistemele de operare Windows XP și Mac OsX
- 2002 – Apar primele convertibile cu ecran tactil de la Compaq, Toshiba, HP, Acer, Fujitsu, NEC sau Panasonic
- 2003 – Toshiba Portege M100 este primul laptop cu unitate optică dvd super-slim
- 2005 – Primul an în care laptopurile se vând mai bine decât sistemele desktop. S-au vândut 66.3 milioane de unități.
- 2007 – Se lansează primul MacBook Air
- 2010 – HDMI devine port standard pe majoritatea laptopurilor
Cam atât despre istoria laptopurilor. Mult mai multe informații pot fi găsite pe internet. Dacă aveți idee și de alte momente importante, pe care nu le-am inclus, dați de știre și le adăugăm.
Situația lor actuală.
Piața PC-urilor, implicit a laptopurilor, este în scădere în cel de-al patrulea trimestru al anului 2015, față de perioada echivalentă a anului trecut. Chiar cu 10%, conform celui mai recent studiu IDC.
Dacă în 2005 se vindeau 66 de milioane de laptopuri la nivel mondial, în 2015 sunt estimate livrări cu aproape 100 de milioane de unități mai mult.
De asemenea, la nivel mondial piața de pc-uri este dominată de laptopuri, cu o cotă de 59%. Analiștii IDC estimează că piața de profil va rămâne cam la aceleași cote până în anul 2019.
Este o piață extrem de competitivă, cu prețuri din ce în ce mai mici și laptopuri tot mai interesante, mai arătoase și mai performante.
La ce sunt bune laptopurile? Care sunt avantajele lor față de sistemele desktop? De ce avem nevoie de ele?
- Portabilitatea este avantajul lor principal.
- Puteți lucra pe un laptop de oriunde ați fi, de unde aveți chef, are baterie. Așa că timp de câteva ore îl poți folosi fără probleme, chiar dacă în zona în care te afli este pană de curent.
- Aveți tot timpul la dispoziție fișierele și documentele de care aveți nevoie. Plus resursele care pot fi accesate prin intermediul internetului.
- De asemenea, pot fi transportate mult mai ușor față de un sistem desktop.
- Ocupă mai puțin spațiu pe birou, plus că singurul fir care vă poate încurca este cel de alimentare (dacă folosiți numai conexiune wireless).
- Sunt modele acum care au performanțe comparabile celor de pe sistemele desktop.
- Există anumite categorii de laptopuri cu prețuri foarte bune.
- În general sunt mai silențioase decât un sistem desktop.
- Au consum mai redus de energie electrică.
- La nivel de aplicații poți face cu ele orice ai face și cu un sistem desktop.
Dar care sunt dezavantajele lor față de un sistem desktop?
- La configurații puternice, au prețuri mai mari decât cele ale sistemelor desktop.
- Upgrade-ul unui laptop este mult mai limitat. De exemplu, la un sistem desktop poți pune mai multe unități de stocare HDD.
- Dacă veți vărsa accidental un lichid pe tastatura desktop-ului se strică doar ea, nu și computerul. Dacă faceți același lucru pe tastatura laptopului, mai mult ca sigur că se va deteriora iremediabil chiar și placa lui de bază.
- Un laptop are șanse mai mari să fie deteriorat din neglijență, în general când este scăpat pe jos.
- Sunt mai dificil de reparat. Nu la îndemâna oricui.
- Iar piesele de schimb sunt mai scumpe.
- Ecranul laptopului este mai mic decât cel al unui monitor de la un sistem desktop.
- Și nu este de neglijat faptul că sunt expuse mai mult la furt, tocmai pentrucă sunt ușoare. În cazul unui eveniment de acest gen veți pierde și datele, dacă nu le-ați făcut backup.
Și, pentru că decăderea pieții PC-ului (implicit a laptopului) a fost pusă pe seama tabletelor, m-am gândit să le compar și cu acestea.
Care sunt avantajele lor față de tabletele cu Android și iOS?
- Sunt mai performante, permit desfășurarea activităților productive, de ordin profesional.
- Sunt mai performante și din punct de vedere al calităților de ordin grafic.
- Au capacitate de stocare internă mai generoasă.
- Pot fi upgradate la nivel de hard disk și memorie RAM. La tablete nu poți face niciun upgrade.
- Au tastatură și touchpad, accesorii utile pentru activităție productive și creative.
- Au mai mulți conectori, pentru atașarea altor accesorii.
- În general au ecran mai mare, mai generos.
- Pe un sistem de operare Windows poți recupera mai simplu și mai repede fișierele șterse accidental.
Care sunt dezavantajele lor față de tablete?
- Sunt mai grele și mai groase, deci mai greu de transportat și de manevrat.
- Au autonomie mai redusă. Tabletele sunt mai potrivite pentru vizualizarea filmelor sau citirea cărților electronice la un drum lung.
- Tabletele pot fi încărcate de la un încărcător extern compact. Laptopurile nu.
- Sistemele de operare mobile ale tabletelor sunt mult mai simplu și mai intuitiv de folosit. Chiar și un copil mic învață să le folosească imediat.
- La nevoie, tabletele pot fi utilizate și pentru a face fotografii. Laptopurile nu.
Ce fel de laptopuri găsim în magazine?
Piața laptopurilor nu duce deloc lipsă de diversitate, dacă putem spune așa. Sunt o mulțime de producători de laptopuri și există multe categorii de sisteme portabile la ora actuală. Există laptopuri de toate felurile, pentru toate necesitățile practice și pentru toate buzunarele.
Personal, le-am împărțit în următoarele categorii – laptopuri entry-level cu prețuri mici, laptopuri de uz general, cu prețuri decente și performanțe destul de bune, netbook-uri, adică ultraportabile pentru aplicații uzuale, ultraportabile sau ultrabook-uri, cu fișe tehnice superioare și forme compacte, portabile hibrid 2-în-1 sau convertibile, care se pot transforma imediat într-o tabletă, și invers, laptopuri cu ecran mare de tip desktop-replacement și laptopuri de gaming, extrem de puternice.
Să luăm pe rând toate 7 subcategorii și să vedem, pe scurt, care sunt punctele lor forte.
Deci, ce fel de laptop ți-ar fi de folos? Poate un laptop entry-level cu un preț mic?
Laptopurile entry-level sunt utile doar pentru activități uzuale, de navigare pe internet, studiu, eventual la editarea documentelor office. Sunt în general destul de groase și de grele, au un ecran de 15.6 inchi, cu o matrice TN și rezoluție de 1366×768 pixeli, maxim 4GB memorie RAM și un procesor care își atinge limitele numai dacă deschizi 5 tab-uri de internet în același timp.
Sunt laptopuri pe care trebuie să le tratezi cu răbdare în anumite momente, când deschizi mai multe aplicații. Iar filmele, chiar și la rezoluție 720p, s-ar putea să sacadeze, să nu ruleze fluid.
În general au prețuri între 900 de Lei și 1500 Lei. În orice caz, nu aș da mai mult de 1200 de Lei pe un astfel de laptop. Mai degrabă aș mai plusa un 500 de Lei pentru a cumpăra unul din următoarea categorie prezentată – cea a laptopurilor de uz general.
Normal, la un preț atât de mic sper că nu aveți pretenția să aibă sistem de operare Windows preinstalat.
Aceste laptopuri sunt pentru cei care doresc să înlocuiască sistemul desktop vechi cu un laptop. Și pe care să-l foloseasca doar pentru socializare, informare și navigare pe internet. Eventual la editarea unor documente office.
Câteva modele care mi-au atras atenția, în continuare.
Acer Aspire ES1-520 – ecran 15.6 inchi cu o rezoluție de 1366×768 pixeli, procesor dual-core AMD E1-2500, placă grafică Radeon HD 8240, 2GB memorie RAM, stocare internă pe un hdd de 500GB, 2.4Kg în greutate, 900 lei, fără sistem de operare.
HP 255 G3 – ecran 15.6 inchi cu o rezoluție de 1366×768 pixeli, procesor dual-core AMD E1-2100, placă grafică Radeon HD 8210, 4GB memorie RAM, stocare internă pe un hdd de 500GB, 2.4Kg în greutate, 1250 lei, fără sistem de operare.
ASUS X553MA – ecran 15.6 inchi cu o rezoluție de 1366×768 pixeli, procesor quad-core Celeron N2940, 4GB memorie RAM, stocare internă pe un hdd de 500GB, 2.2Kg în greutate, 1300 lei, fără sistem de operare.
Un laptop de uz general?
Laptopurile de uz general au o configurație destul de bună, la un preț în general decent. Au ecrane de 15-17 inchi, o carcasă în general din plastic și nu sunt extraordinar de subțiri, deși în ultima perioadă producătorii au mai redus silueta acestui gen de laptopuri. De altfel, este cea mai populară categorie la ora actuală, datorită bunului raport preț/performanțe.
Laptorile de uz general, bune atât pentru activități office cât și la vizionarea unor filme la rezoluție full HD, poate chiar și la partide de gaming ocazionale, au în general prețuri cuprinse între 1600 și 2700 Lei. Între aceste prețuri ar trebui să găsiți echipamente cu procesoare dual-core sau chiar quad-core Intel Core i3, i5 sau chiar cu Intel Core i7 în perioadele de reduceri, cu 4GB sau 8GB memorie RAM, o placă grafică suplimentară Nvidia sau AMD Radeon și o capacitate de stocare internă de minim 500GB, deși eu aș considera mai util un hard disk de 1TB. Am testat și un laptop cu procesor AMD care se poate încadra ușor în această categorie.
Plăcile grafice suplimentare pot fi utile atât la accesarea anumitor jocuri, atenție, nu la setări maximale, dar și pentru sesiuni de editare video la un nivel entry-level spre mediu.
Modelele mai ieftine nu au o placă grafică suplimentară, însă noile chipset-uri Intel HD 5500 sau AMD Radeon 265 încorporate în procesoare sunt de ajuns pentru vizionarea filmelor sau pentru jocuri cu o grafică nu foarte complexă. Desigur, lipsa unei plăci grafice suplimentare nu va afecta deloc performanțele la navigare pe internet sau în aplicațiile office.
Nu prea am văzut modele cu ecran la rezoluție full HD în această gamă de prețuri, deși nu mă îndoiesc că există. În general au o rezoluție de 1366×768 pixeli și folosesc în continuare tehnologie TN, matricea IPS fiind mai rară la această categorie. De asemenea, nu au tastatură cu iluminare de fundal și nici accesorii gen senzor de amprentă. Deh, prețurile mici vin și cu dezavantaje. De asemenea, nici aceste modele nu vin cu sistem de operare Windows preinstalat.
Sunt pentru cei care vor să aibă un laptop destul de performant, la un preț cât mai bun posibil. Și care vor să-l folosească mai mult acasă, sau la birou, fără să-l transporte zilnic. Cu un astfel de laptop, mai ales cu modelele cu procesoare Intel Core i5 și i7, plus placă grafică suplimentară, poți face și activități mai complexe, atât la nivel office, cât și pentru prelucrare video sau gaming ocazional.
Există modele la 1670 de Lei cu procesor Intel Core i3 și placă grafică suplimentară, cum este modelul de mai jos.
Acer Aspire E5-573G – ecran de 15.6 inchi cu o rezoluție de 1360×768 pixeli, procesor Intel Core i3-5005U, 4GB memorie RAM, placă grafică suplimentară Nvidia 920M, stocare internă de 500GB, 2.4Kg în greutate, 1680 lei, fără sistem de operare.
Același laptop, dar cu procesor Intel Core i5, costă 2000 de Lei.
Toshiba Satellite C55 – ecran de 15.6 inchi cu o rezoluție de 1360×768 pixeli, procesor Intel Core i5-5200U, 4GB memorie RAM, stocare internă de 1TB, 2Kg în greutate, 2000lei, fără sistem de operare.
ASUS X555LB – ecran de 15.6 inchi cu o rezoluție de 1360×768 pixeli, procesor Intel Core i5-5200U, 4GB memorie RAM, placă grafică suplimentară Nvidia 940M, stocare internă de 1TB, 2.3Kg în greutate, 2250 lei, fără sistem de operare.
Modelul cu Intel Core i7 costă 2700 Lei.
Lenovo IdeaPad B50 – ecran de 15.6 inchi cu o rezoluție de 1360×768 pixeli, procesor Intel Core i7-5500U, 4GB memorie RAM, placă grafică suplimentară AMD Radeon R5 M330, stocare internă de 1TB, 2.32Kg în greutate, 2500 lei, fără sistem de operare.
Acer Aspire E5-771G – ecran de 17.3 inchi cu o rezoluție de 1600×900 pixeli, procesor Intel Core i7-5500U, 4GB memorie RAM, placă grafică suplimentară Nvidia 840M, stocare internă de 1TB, 3Kg în greutate, 2700 lei, fără sistem de operare.
Un netbook sau un portabil hibrid 2-în-1?
Da, netbook-urile s-au întors, la fel de compacte dar cu procesoare ușor mai performante, chiar quad-core. Și, în general sunt modele hibrid cu ecran tactil, la care ecranul se detașează de tastatură.
Sunt echipamente portabile ușoare și destul de subțiri, cu fișe tehnice entry-level, bune pentru activități uzuale. Ecranul de 7 inchi nu mai este la modă, ca acum 5 ani, actualmente fiind preferate ecranele de 10 inchi sau de 11.6 inchi. Rezoluția ecranului variază între 1280×800 pixeli și 1366×768 pixeli, în funcție de mărimea diagonalei. De menționat totuși că modelele cu ecran tactil se folosesc de tehnologie IPS, astfel că sunt capabile să afișeze imagini de o calitate bună, cu unghiuri largi de vizualizare.
Avantajul lor este cu siguranță forma compactă, fiind echipamente portabile ușoare, simplu de manevrat și de transportat.
Netbook-urile actuale au procesoare Intel Atom cu patru nuclee sau Intel Celeron cu două nuclee, cam 2GB memorie RAM și o capacitate de stocare internă de 32/64GB, expandabilă prin intermediul unor carduri microSD.
Pentru un plus de performanță, aș alege un model cu procesor Intel Atom cu patru nuclee. Nu de alta, dar poate că vreți să vă uitați liniștiți la un film chiar și pe un netbook.
Netbook-urile sunt pentru cei care au nevoie de un echipament portabil permanent, care să fie ușor de purtat și de manevrat. Și care vor doar să acceseze informații de pe internet, să comunice în scris, să editeze rapid documente office, eventual să se uite la un film.
Există câteva modele la comercializare și la noi în țară.
Lenovo Miix 300-10 – ecran IPS de 10.1 inchi cu o rezoluție de 1280×800 pixeli, procesor quad-core Intel Atom Z3775F, 2GB memorie RAM, stocare internă de 64GB, Windows 10 Home, 1175 grame în greutate, 900 lei.
Acer One S1002 – ecran IPS de 10.1 inchi cu o rezoluție de 1280×800 pixeli, procesor quad-core Intel Atom Z3775F, 2GB memorie RAM, stocare internă de 32GB, Windows 10 Home, 1190 grame în greutate, 1150 lei.
ASUS X205TA – ecran TN de 11.6 inchi cu o rezoluție de 1366×768 pixeli, procesor quad-core Intel Atom Z3775F, 2GB memorie RAM, stocare internă de 32GB, Windows 10 Home, 954 grame în greutate, 229 Euro pe Amazon.de.
Un ultrabook sau ultraportabil?
Dacă aveți nevoie de un portabil ușor și subțire dar cu un ecran puțin mai mare și o configurație mai puternică, care să vă permită să jonglați fără probleme cu documente office complexe dar și cu formate multimedia, ba chiar să fie de folos și la sarcini mai complicate, poate chiar la un gaming ocazional, atunci aveți cu siguranță nevoie de un ultraportabil.
Acestea au în general ecrane de 12/13.3/14 inchi (cu rezoluție 1366×768 pixeli sau chiar full HD) iar greutatea lor nu ar trebui să depășească 1.7Kg, pentru a putea fi transportate fără un efort deosebit. De asemenea, sunt dotate cu procesoare Intel Core i3/i5 sau i7, au 4/8/16GB memorie RAM, stocare pe SSD-uri de 128/256/512GB sau pe hard disk-uri (deși aș prefera SSD-urile), unele modele având și o placă grafică suplimentară.
Normal, având fișe tehnice puternice, prețurile lor pot varia între 3000 Lei și 6000 Lei, ba poate chiar mai mult. De menționat că în perioadele promoționale mai puteți avea parte de chilipiruri.
De altfel sunt și preferatele mele. Pentru că sunt destul de ușoare pentru a le purta oriunde fără să fac vreun efort deosebit, pentru că sunt puternice și sunt bune pentru toate activitățile desfășurate și pentru că modelele de nouă generație au o autonomie de cel puțin 5-6 ore, dacă nu mai mult.
Sunt preferate de către cei care se află tot timpul pe drumuri și au nevoie să-și desfășoare activitățile principale de oriunde s-ar afla, fără a transporta și manevra un echipament greu.
Pentru o configurație echilibrată, aș merge cu un procesor Intel Core i5, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD și un ecran de 13.3 inchi cu rezoluție full HD.
Lenovo Ideapad 500S – ecran IPS de 13.3 inchi cu rezoluție full HD și finisare anti-strălucire, procesor Intel Core i5-6200U, 8GB memorie RAM, placă grafică suplimentară Nvidia 920M, stocare pe SSD de 128GB, 1.49Kg, 3450Lei, fără sistem de operare.
Toshiba Kirabook 109 – ecran IPS de 13.3 inchi cu rezoluție full HD și finisare anti-strălucire, procesor Intel Core i5-5200U, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de 128GB, 1.1Kg, 4500Lei, sistem de operare Windows 8.1, autonomie de până la 15 ore.
Toshiba Kira-1oZ cu stocare pe un SSD de 256GB și Windows 10 costă 4800 Lei.
Toshiba Satellite Z30B este unul dintre preferatele mele. Motivele le găsiți aici.
Configurație – ecran de 13.3 inchi cu rezoluție 1366 x 768 pixeli și finisare anti-strălucire, procesor Intel Core i5-5200U, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de 256GB, 1.2Kg, 4600Lei, sistem de operare Windows 10 Home.
ASUS Zenbook UX303UA – ecran IPS de 13.3 inchi cu rezoluție Full HD, procesor Intel Core i5-6200U, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de 256GB, 1.45Kg, 4700Lei, sistem de operare Windows 10 Home. Un review al unui model asemănător, aici.
Un portabil convertibil cu ecran mai mare și o configurație performantă?
Sistemele portabile convertibile sunt în general la fel de la fel de subțirele și de ușoare ca un ultrabook, la fel de putenice, cu fișe tehnice de top, fiind utile atât la birou cât și acasă. Numai că au ecran tactil și se pot transforma imediat în tabletă, în general prin rotirea ecranului la 360 de grade.
Interesant este faptul că, prin rotirea ecranului, acestea oferă mai multe poziții de lucru – cea de laptop, cea de prezentare, cu ecranul întors către interlocutor, cea tip cort, bună la vizionarea unui film, sau cea de tabletă, când ecranul este rotit complet la 360 de grade.
Există modele cu ecran de 13.3 inchi dar și altele cu ecran mai mare, de 15 inchi. Normal, cele cu ecran mai mic vor fi mai ușoare, așa ca va trebui să vă decideți singuri ce fel de model alegeți. Eu prefer un ecran de 13.3 inchi, alții poate vor opta pentru ecran mai mare, pe care să vadă la dimensiuni mai generoase documentele office, pozele sau filmele.
În schimb, nu prea am văzut portabile de acest gen cu o placă grafică suplimentară. Cu gaming-ul trebuie să o lăsați mai ușor pe un astfel de laptop.
Normal, sunt mai scumpe decât ultrabook-urile.
Lenovo a deschis acest segment de piață, cu al lor concept Yoga, care a început să prindă tot mai mult la public. Ideea a prins și la alți producători, așa că rotirea ecranului la 360 de grade pe spatele laptopului este ceva obișnuit acum.
Cel mai mișto este recentul Lenovo Yoga 3 Pro, cu un design premium care arată foarte bine. Pentru 6200 Lei cumpărați un convertibil cu un ecran IPS de 13.3 inchi și o rezoluție de 3200х1800 pixeli, un procesor Intel Core M-5Y51, 8GB memorie RAM, stocare pe un SSD de 256GB.
Nu uit de noul Surfacebook de la Microsoft, pe care va trebui însă să-l achiziționați de peste hotare. Pentru că Microsoft, pentru că România… În orice caz, are prețuri destul de măricele.
Configurațiile tehnice ale lui Surface Book sunt următoarele:
- Ecran de 13.5 inchi, format 3:2, rezoluție 3000×2000 pixeli;
- Procesoare Intel Core i5 sau i7 de generația a 6-a;
- 8GB sau 16GB memorie RAM;
- Placă grafică suplimentară Nvidia GeForce;
- Stocare pe SSD-uri de 128GB, 256GB, 512GB sau 1TB;
- Camere foto de 8Mpix si de 5Mpix;
- Sistem de operare Windows 10;
- Dimensiuni: 312.3mm x 232.1mm x 13.0 – 22.8mm;
- Cântărește 1516 grame.
Toshiba Satellite Radius P50W – ecran IPS de 15.6 inchi cu rezoluție Full HD, procesor Intel Core i5-5200U, 8GB memorie RAM, stocare pe HDD de 1TB, 2.24Kg, 4100Lei, sistem de operare Windows 8.
ASUS Transformer Book Flip – ecran IPS de 15.6 inchi cu rezoluție 1366×768 pixeli, procesor Intel Core i7-5500U, 8GB memorie RAM, stocare pe HDD de 1TB, 2.6Kg, 4000Lei, sistem de operare Windows 1o.
Un sistem portabil tip desktop replacement performant și cu un design premium?
Acestea sunt laptopuri cu ecran mare, de 15 sau 17 inchi, cu rezoluție full HD, QHD sau chiar 4K și cu o fișă tehnică puternică. Sunt laptopuri capabile să facă cu succes față în orice activitate electronică, de orice gen, de natură profesională sau pentru divertisment. De asemenea, trebuie să aibă o construcție premium, cu materiale de calitate, să impresioneze plăcut prin prezența lor pe un birou.
În funcție de configurație, prețurile unui astfel de laptop pot varia între 4000Lei și chiar 12000 Lei.
Cel mai interesant model testat de mine recent a fost Acer Aspire V15 Nitro Black Edition, cu noua generație de procesoare Skylake. Din câte am înțeles, va fi la comercializare cât de curând și în România. Este un echipament performant, cu un ecran 4K care se vede foarte bine și cu un sistem audio capabil să redea un sunet de calitate.
Modelul anterior se mai găsește încă la comercializare, are un preț de aproximativ 6700 Lei. Are un ecran de 15.6 inchi cu rezoluție 4k 3840×2160 pixeli, un procesor Intel Core i7-4710HQ, 12GB memorie RAM, stocare pe un HDD de 1TB, placă video suplimentară Nvidia 860M.
De menționat că ambele portabile Acer V15 Nitro sunt destul de subțiri și de ușoare, astfel că transportul lor nu este o sarcină chiar atât de dificilă.
Laptopul MacBook Pro este unul dintre cele mai performante laptopuri de acest gen la ora actuală. În plus, arată foarte bine, astfel că poate fi așezat fără reținere chiar și pe cele mai pretențioase birouri.
Are un ecran de 15.4 inchi cu rezoluție Retina 2880×1800 pixeli, un procesor Intel Core i7, 16GB memorie RAM, stocare pe un SSD de 512GB, placă grafică suplimentară AMD Radeon M370X, cântărește 2.02Kg, costă 11.000 Lei.
Un alt model care mi-a atras atenția este Dell Inspiron 5759 cu ecran tactil de 17.3 inchi și rezoluție full HD, procesor Intel Core i7-6500U, 16GB memorie RAM, stocare pe un HDD de 2TB, placă grafică suplimentară AMD Radeon R5 M335. Cântărește 3.34Kg și are un preț de 5700 lei.
Un laptop de gaming?
Laptopurile de gaming sunt dedicate în special pasionaților de jocuri electronice, având atât un design deosebit, cât și o fișă tehnică performantă, capabilă să ruleze titluri cu o grafică complexă. Normal, pentru că au fișe tehnice puternice, pot fi utilizate la orice alt gen de sarcini digitale, chiar și la prelucrare foto-video la nivel profesional.
Nu sunt laptopuri ieftine, ba din contră. În funcție de configurație, prețurile lor variază între 6000Lei și 25000 Lei.
Sunt câteva mărci deja arhicunoscute pe această nișă de piață – ASUS ROG, Alienware, Razer și, mai nou, Acer Predator.
Cel mai recent model testat de mine este ASUS ROG G752VT, cel mai nou model al seriei. Și care a apărut deja în magazinele de profil, în mai multe variante. Arată bine, are un design nou și o construcție de calitate, se mișcă excelent în toate jocurile.
ASUS ROG G752VT – ecran IPS de 17.3 inchi cu rezoluție FHD, procesor Intel Core i7-6700HQ, 24GB memorie RAM, stocare hibridă SSD 512GB plus un HDD de 1TB, placă grafică Nvidia GeForce GTX 970M. Costă 10320 Lei.
Cu 16GB memorie RAM și un SSD de 128GB are un preț de 8300 Lei.
De menționat că și modelul anterior mai este pe piață – ASUS ROG G751J, cu placă grafică Nvidia GeForce GTX 980M și prețuri în jurul a 9000 Lei. De menționat că placa grafică 980M oferă performanțe superioare celei 970M, pe care am întâlnit-o la noul ASUS ROG G752VT.
Completez lista și cu modelele Acer Predator, după ce vor apărea pe piața noastră. Pe amazon.de, modelul G9-791-79HR costă 3500 Euro.
Configurație – ecran IPS de 17.3 inchi cu rezoluție UltraHD, procesor Intel Core i7-6700Q, 64GB memorie RAM, stocare duală SSD de 512GB plus HDD de 2TB, placă grafică Nvidia GeForce GTX 980M.
După cum am spus, piața de laptopuri la ora actuală este diversificată și extrem de concurențială, cu modele de toate genurile, pentru orice tip de activitate și pentru orice buzunar. La achiziționarea unui astfel de echipament trebuie să știți în primul rând pentru ce vreți să-l utilizați, apoi să căutați pe internet review-uri și detalii referitoare la modelele care v-au intrat în vizor, poate chiar să apelați la cunoștințele colegului de la IT sau ale unui prieten priceput.
Factorul decizional într-o achiziție nu ar trebui să fie prețul cel mai mic. Pentru că, de obicei, ieftin înseamnă prost calitativ, cu o fiabilitate redusă. Și este mai important ca un laptop să fie de folos la o paletă cât mai largă de activități, chiar dacă prețul său este ușor mai scump.
Mai bine mai adăugați la bugetul de achiziție câteva sute de lei, decât să regretați ulterior că portabilul pe care l-ați cumpărat nu este atât de performant pe cât v-ați dori.
PS. Dacă am neglijat vreo categorie, dați de știre și voi face corecturile necesare.