HP ProBook 440 G4 Review – Un portabil performant, cu Intel Kaby Lake, la un preț onorabil

Noua platformă Kaby Lake de la Intel a fost anunțată în această toamnă, însă până acum nu am avut ocazia să lucrez cu niciun portabil care funcționează pe bazele ei. Am văzut că au apărut deja și pe piața noastră laptopuri cu această arhitectură, de la diverși integratori, așa că eram extrem de curios să văd cum se comportă în condiții reale de lucru. Și mai ales dacă aduce o creștere sesizabilă în performanțe sau la capitolul autonomie de lucru, față de procesoarele generației precedente.

Și primul laptop cu un procesor Intel Core i7-7500U pe care l-am utilizat de curând este acest HP ProBook 440 G4. Care are și un preț destul de interesant, de numai 3600 Lei. Ceea ce nu este deloc rău, mai ales dacă ținem cont că este un echipament cu procesor puternic Core i7, cu 8GB memorie RAM, cu stocare pe SSD, cu ecran de 14 inchi full HD și cu mai toate soluțiile de conectare uzitate la ora actuală.

HP Probook 440 G4

Primele impresii, design

La nivelul designului exterior acest HP Probook 440 G4 nu se deosebește cu mult de celelalte laptopuri ale seriei. Culoarea argintie omniprezentă pe capac, în zona de reazem a palmelor și pe cea de contact cu biroul, face un contrast plăcut negrul de pe tastatură și cel de pe rama ecranului.

În ciuda formelor rotunjite, acesta are cu siguranță o ținută deja clasică, business să zicem, care se pretează în special mediilor profesionale. Totul într-un corp cu un look simplu și atrăgător, fără elemente stridente sau alte briz-brizuri. Mă rog, deși are o ținută business, poate fi cu siguranță și pe placul utilizatorilor din mediile casnice. Personal m-ar deranja să am acasă un astfel de echipament.

Din păcate, prețul oarecum redus al acestui echipament, vine și cu un minus important din punct de vedere constructiv – carcasa nu este metalică, ci în întregime din plastic. Plastic pe capacul ecranului, plastic pe zona tastaturii dar și pe cea de contact cu biroul. De altfel un plastic de calitate, cu finisaje pe măsură, dar care parcă nu lasă aceeași impresie de robustețe și de siguranță, pe care o au modelele de laptopuri HP cu carcasă metalică.

HP Probook 440 G4

Din punct de vedere al portabilității apreciez că este un echipament cu o greutate destul de ok, de numai 1.64Kg, astfel că poate fi transportat destul de facil. Astfel că se poate dovedi extrem de util celor aflați mereu pe drumuri și care trebuie să-și desfășoare activitățile zilnice de oriunde s-ar afla.

De altfel, dacă HP ProBook 440 G4 avea cu 150 de grame mai puțin l-aș fi categorisit drept un ultraportabil. Limita mea personală la ora actuală pentru această categorie de portabile fiind de 1.5Kg. Voi ce ziceți? Este ultraportabil sau doar un laptop? În orice caz, este cu mult mai ușor decât laptopurile cu ecran de 15.6 inchi, care au pe undeva pe la 2Kg în greutate.

HP Probook 440 G4

Pe muchia stângă sunt prezente grila de evacuare a aerului cald, un port USB 2.0, conectorul pentru căști și slotul SDHC.

HP Probook 440 G4

Pe muchia dreaptă găsiți portul de alimentare, pe cel ethernet, unul VGA, un altul HDMI, un port USB 3.0 și unul USB-C.

Apreciez varietatea conectorilor de pe acest portabil. Practic ai la dispoziție conectori pentru aproape orice accesoriu extern, de orice gen.

Astfel că poți atașa hard disk-uri externe sau stick-uri USB, ba chiar și modele noi cu USB-C. De asemenea îl poți conecta cam la orice proiector sau ecran pentru diverse prezentări, pentru extinderea spațiului de lucru vizual sau, de ce nu, pentru vizualizarea unui film.

Nu m-am lăsat și i-am desfăcut și cele două șurubele care oferă acces la componentele interne. Mă rog, doar la cele care pot fi înlocuite rapid la nevoie.

După cum se observă, există un compartiment în care mai poate fi adăugat suplimentar un hard disk sau un SSD de 2.5 inchi. Soluția de stocare principală fiind una de tip M.2. Ceea ce este oarecum un lucru extrem de util, pentru că spațiul de stocare nu este niciodată suficient. Iar un hard disk de 1TB nu mai este chiar atât de scump.

De asemenea, mai poate fi adăugat în modul de memorie RAM, în caz că este nevoie de 16GB. De remarcat totuși că bateria nu mai poate fi schimbată la fel de simplu. Trebuiesc desfăcute mai multe șurubele pentru această operațiune. Care trebuie făcută cu mai multă atenție.

HP Probook 440 G4

Despre ecran, tastatură, touchpad și sistemul audio

Ecranul mi s-a părut a fi unul dintre celelalte elemente constructive la care s-a făcut rabat, pe lângă materialul utilizat la carcasă, pentru a avea acest preț de comercializare de numai 3600 Lei.

Ecranul de 14 inchi are rezoluție full HD 1920×1080 pixeli și afișează caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică rezonabilă. Este importantă finisarea lui mată dar nu am apreciat deloc faptul că are unghiuri extrem de strânse de vizualizare.

Mă rog, m-am descurcat excelent cu ajutorul lui, este și destul de luminos pentru a fi lizibil în aer liber, așa că poate fi potrivit celor care lucrează mult în word, excel, în programe CRM sau ERP, etc. Pentru fotografi sau videografi aș fi preferat un IPS mai de calitate, capabil să afișeze o paletă coloristică mai extinsă și unghiuri mai largi de vizualizare.

HP Probook 440 G4

Tastatura este un instrument confortabil la utilizare, extrem de utilă pentru redactarea rapidă. Nu are bloc numeric separat și nici iluminare de fundal, o caracteristică pe care o consider importantă pentru un portabil la ora actuală. Dar m-am descurcat excelent cu ajutorul ei, desigur, pe timp de zi sau pe lumină artificială.

HP Probook 440 G4

Touchpad-ul se comportă impecabil, răspunde corect și precis la comenzile tactile. Nu am avut nevoie de un mouse pe toată perioada de utilizare.

HP Probook 440 G4

Fiind un laptop orientat în special către zonele profesionale, sistemul audio încorporat nu este unul strălucit. Este capabil să redea un sound destul de clar, dar fără sunete joase și la un volum destul de scăzut. 

HP Probook 440 G4

Funcționare și utilizare

Specificațiile laptopului HP ProBook 440 G4 sunt următoarele

 • Ecran de 14 inchi cu rezoluție full HD 1920×1080 pixeli și finisaj antireflexie
 • Procesor – dual-core Intel Core i7-7500U tactat la 2.7GHz, cu HyperThreading și TurboBoost până la 3.5GHz
 • Placă grafică – Intel Graphics 620
 • Memorie RAM – 8GB
 • Stocare – SSD Sandisk cu o capacitate de 256GB M.2 Sata
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC Intel 7265, Bluetooth 4.2
 • Conectică – 1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xUSB-C, 1xHDMI, 1xVGA, 1xEthernet, 1x slot SD, 1x Audio
 • Dimensiuni – 343.2 x 239 x 20.3 mm
 • Greutate – 1.64Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
 • Altele – Cititor de amprente, cameră web HD
 • Acumulator Li-Ion cu 3 celule
Din punct de vedere al experienței de utilizare, nu am ce-i reproșa. Laptopul HP ProBook 440 G4, cu această configurație, a funcționat impecabil cu toate aplicațiile pe care le folosesc uzual.

HP Probook 440 G4

Poate fi utilizat fără reținere atât în aplicații office, la navigare pe internet, comunicare scrisă, în aplicații financiar-contabile, ba chiar și la prelucrare foto, plus editare video la un nivel nu foarte complex. Pe de altă parte, pentru acest gen de aplicații foto-video (creative să zicem) ar fi fost bun un ecran mai de calitate.

Dar rămân la concluzia că HP ProBook 440 G4 este un echipament portabil care s-ar putea dovedi util în multe dintre departamentele unei companii, de la cele financiar-contabile și până la cele de vânzări, dezvoltare, distribuție sau marketing. Este performant și poate face cu succes față și în aplicații complexe de business.

Pentru că nu are o placă video separată, ci numai una Intel Graphics 620 integrată în procesor, nu l-aș recomanda pentru sesiuni de gaming cu o grafică complexă. Sau în aplicații care au nevoie de resurse hardware pentru randare 3D, CAD sau grafică profesională. Nu este făcut pentru așa ceva. Se poate descurca fără probleme în anumite jocuri dar mai degrabă se poate dovedi util la vizionarea unor materiale video full HD sau chiar 4K.

hp_hdtune

De remarcat și soluția de stocare pe SSD tip M.2 Sata. Chiar dacă am lucrat cu altele cu mult mai performante, cu siguranță că este mai rapidă decât un hard disk. Și are o capacitate de stocare ok. Dacă aveți nevoie de mai mult spațiu, puteți adăuga încă un hard disk în acel compartiment liber.

Nu uit de modulul Wi-Fi de tip AC dar și de faptul că are port ethernet gigabit, tehnologie încă la modă în majoritatea companiilor. De asemenea, am apreciat cum se cuvine faptul că are mai tot ceea ce este nevoie la nivel de conectică – port USB 2.0, un altul USB 3.0, ba chiar și unul USB-C, plus HDMI și VGA.

La fel de mult îmi este util și slotul pentru carduri SD. Și bănuiesc că și alți utilizatori vor fi de acord cu mine. De remarcat și senzorul de amprente, util pentru acces securizat la interfața sistemului de operare, implicit la aplicații și la informațiile confidențiale.

Autonomia

Și, la o fișă tehnică atât de performantă, HP ProBook 440 G4 suprinde chiar plăcut la capitolul autonomie. Practic, la o utilizare tipică de office, cu Wi-Fi activ, acumulatorul Li-Ion este capabil să asigure funcționarea pentru cel puțin 9 ore. Dacă nu chiar mai mult. Wow! De exemplu, producătorul afirmă că ar avea o autonomie de până la 15 ore!

De exemplu, după 8 ore petrecute la muncă, acumulatorul mai avea 49% din capacitate. Ce-i drept, job-ul meu nu presupune lucrul permanent pe computer și mai plec destul de des să ajut colegii când au probleme. Dar rare au fost portabilele care nu au trebuit încărcate deloc pe perioada unei zile de lucru.

Iar la redarea de materiale video, în condiții de avion să zicem (ecran la 50% luminozitate, fără wi-fi), acumulatorul a permis o autonomie de 8 ore și jumătate.

HP Probook 440 G4

Benchmark-uri și informații hardware

L-am testat cu aplicația benchmark PcMark8 de la Futuremark. Rezultatele, mai jos.

hp_probook_440_g4_pcmark8_creative_accelerated hp_probook_440_g4_pcmark8_creative_accelerated_graf hp_probook_440_g4_pcmark8_creative_conventional hp_probook_440_g4_pcmark8_creative_conventional_graf hp_probook_440_g4_pcmark8_home_accelerated hp_probook_440_g4_pcmark8_home_accelerated_graf hp_probook_440_g4_pcmark8_home_conventional hp_probook_440_g4_pcmark8_home_conventional_graf hp_probook_440_g4_pcmark8_work_accelerated hp_probook_440_g4_pcmark8_work_accelerated_graf hp_probook_440_g4_pcmark8_work_conventional hp_probook_440_g4_pcmark8_work_conventional_graf

Rezultatele de productivitate, comparate cu cele obținute de alte sisteme testate de noi, mai jos.

hp_bech

Și un grafic comparativ cu rezultate obținute de sisteme care aveau procesor de generație veche, Intel Core i7-6500U.

hp2

După cum se observă, la activitățile generale într-un mediu casnic noul procesor Intel Core i7-7500 oferă performanțe asemănătoare celor de generație Skylake. Un randament ușor mai bun îl are în aplicațiile creative și la cele profesionale.

Așa că s-ar putea să faceți o afacere bună dacă găsiți în această perioadă de final de an laptopuri la reducere cu un procesor Intel Core i7-6500U. 

Informațiile hardware, culese cu aplicația cpuz, mai jos.

hp_probook_440_g4_cpuz

Informațiile plăcii grafice, în continuare.

hp_probook_440_g4_gpuz

HP Probook 440 G4

Concluzii despre HP ProBook 440 G4

Pro

 • Fișă tehnică performantă
 • Comportament ireproșabil
 • Autonomie foarte bună
 • Conectică variată, pentru orice accesoriu extern
 • Are cititor de amprente
 • Permite upgrade cu o unitate de 2.5 inchi plus un modul de memorie RAM
 • Preț bun (raportat la performanțe)

Contra

 • Carcasă din plastic
 • Tastatura nu are iluminare de fundal
 • Unghiurile de vizualizare ale ecranului sunt destul de strânse
 • Sistemul audio nu este destul de puternic

Practic, HP ProBook 440 G4 este un echipament performant, care se poate dovedi util la o paletă largă de activități digitale, de ordin profesional sau pentru divertisment. Este puternic, are stocare pe SSD și o autonomie excelentă, totul la un preț destul de atrăgător.

Da, poate dacă avea un ecran mai bun, o tastatură iluminată și o carcasă metalică ar fi fost aproape perfect. Poate. Dar are un preț de aproximativ 3600 de Lei, așa că putem trece cu vederea anumite elemente sau caracteristici de genul ăsta. Care, până la urmă, nu au deloc impact asupra performanțelor hardware și poate că afectează prea puțin experiența de lucru a majorității utilizatorilor.

HP Probook 440 G4

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “HP ProBook 440 G4 Review – Un portabil performant, cu Intel Kaby Lake, la un preț onorabil

 • November 21, 2016 at 7:43 pm
  Permalink

  ti-ai lua un laptop de genul asta?

  Reply
  • November 21, 2016 at 7:44 pm
   Permalink

   da, cu siguranta da. este un laptop care mi-a placut foarte tare cum se misca.

   Reply
 • October 25, 2017 at 5:24 pm
  Permalink

  Am tot urmarit si chiar testat HP ProBook 430 G4 cu ecran Full HD dar am renuntat la el tocmai din cauza ecranului, am apreciat foarte mult ca-l pot upgrada foarte usor si are slot M.2 si 2.5″ pentru stocare eficienta la preturi ok. Performanta foarte buna pentru office daca are montat un SSD pe M.2 sau 2.5″, e usor si materiale de calitate chiar daca e plastic.
  Am facut bine ca am renuntat totusi la el pentru ca imi doream un ecram mai bun cu aceleasi dotari de stocare, M.2 + 2.5″ HDD sau SSD si asteptarea mea a dat roade pentru ca s-a lansat Lenovo IdeaPad 520S-14IKB care e mult peste HP ProBook G4 cu acelasi procesor, i5-7200U.

  Lenovo IdeaPad 520S-14IKB are un pret si specificatii mai bune. Imi pare rau pentru HP desi sunt fan dar la specificatiile acestui Lenovo a pierdut confruntarea 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *