Piața tabletelor, pe minus în 2016

Conform celui mai recent studiu IDC, piața tabletelor este într-un declin accentuat, suferind o scădere cu aproximativ 15.6% de la an la an. Practic, în 2016 au fost livrate cu aproximativ 32 de milioane mai puține tablete decât în 2016.

De menționat că studiul IDC ia în calcul tabletele cu sisteme de operare mobile (Android, iOS) dar și pe cele ale cărui ecran se detașează total de corpul cu tastatură, cu sisteme de operare Windows, Android sau iOS. Sistemele portabile convertibile, ale cărui ecran nu se desprinde total de corpul cu tastatură, nu fac parte din această categorie.

După cum se observă în tabelul de mai sus, în 2016 au fost livrate aproximativ 175 de milioane de tablete, cu 15.6% mai puțin decât în 2015. Apple domină topul producătorilor cu 42.6 milioane de unități livrate, Samsung ocupând locul 2 cu aproximativ 26.6 milioane de unități. Ambele companii cu scăderi drastice în livrări, de 14%, respectiv 20.5%.

Amazon are creșterea cea mai mare de vânzări de la an la an, cu 98.8% creștere, urmați în acest top de Huawei, cu aproximativ 50% creștere. Atuul Huawei fiind poate faptul că au o ofertă bogată de tablete cu modul 4G încorporat.

Cu siguranță că nu putem considera că tableta a murit. Această piață va ajunge cândva la un echilibru…

Dar care ar fi motivele principale ale acestui declin accentuat?

  • În primul rând smartphone-urile cu ecran mare, pe care poți vedea aproape la fel de bine pe internet, aplicații de socializare, e-mail etc. Plus că telefoanele sunt mai ușor de purtat și de manevrat. Este clar că smartphone-urile vând cel mai bine la ora actuală.
  • Urmează portabilele convertibile, care sunt tot mai subțiri și mai ușoare, plus că au un sistem de operare mai versatil și mai practic pentru activitățile productive și creative.
  • Sistemul de operare – cele portabile (Android, iOS) sunt utile (în continuare) doar pentru divertisment, comunicare și recreere. Nu au la dispoziție aplicații creative de complexitatea celor de pe Windows.
  • De asemenea, pentru productivitate și ergonomie de lucru sunt mai utile tabletele cu tastatură atașată, în genul celor convertibile. Și cumpărătorii au realizat pe pielea lor acest lucru, și-au dat seama pentru ce sunt bune tabletele obișnuit și consideră acum că au nevoie de ceva mai mult.
  • Implicit, cumpărătorii schimbă mai rar tabletele, ciclul lor de viață este unul destul de lung. Pentru activitățile de bază – navigare pe net, socializare, comunicare prin e-mail și ceva divertisment video, tabletele mai vechi se descurcă fără probleme, nu este nevoie de cel mai nou model.
Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *