SSD Extern Adata SC660H – Transfer de date mai rapid

Soluțiile de stocare SSD sunt cu siguranță avantajate față de bătrânele hard disk-uri, deși acestea din urmă au în continuare avantajul prețului mai mic pe gigabyte stocat.

Dar…

  • hard disk-urile se deteriorează destul de repede, mai ales dacă sunt scăpate pe jos în timp ce funcționează (am stricat două unități așa, fără să mai pot recupera datele de pe ele). Așa că, teoretic, SSD-urile sunt mai sigure pentru protecția fizică a datelor pentru că nu au componente mecanice în mișcare.
  • iar vitezele de transfer sunt net în favoarea SSD-urilor, acestea fiind cu siguranță mai performante atât la scrierea cât și la citirea datelor
  • de asemenea, SSD-urile consumă mai puțin curent și nu se încălzesc la fel de tare

Așa că nu este de mirare că au început să apară la comercializare tot mai multe unități SSD externe cu USB 3.0, cum este și acest model Adata SC660H.

SSD Extern Adata SC660H

Adata SC660H are o grosime de doar 9.6 mm iar carcasa lui este realizată din titaniu galvanizat, astfel că promite rezistență împotriva șocurilor accidentale sau a zgârieturilor. De asemenea, am observat că amprentele nu rămân deloc pe suprafața acesteia. Mai mult, Adata SC660H cântărește numai 73 de grame, astfel că poate fi transportat fără probleme chiar și într-un buzunar de haină, fără să deranjeze. Este chiar foarte ușor, îți lasă impresia că ai o cutie goală când îl ții în mână.

Modelul pe care l-am avut la dispoziție are o capacitate de 256GB dar v-aș recomanda unul cu o capacitate mai generoasă, chiar există în comercializare și exemplare de 512GB. 

Specificațiile pe scurt.

  • capacitate 256/512 cu memorie 3D NAND flash
  • interfață USB 3.1 Gen 1
  • alimentare 5V/900 mA
  • dimensiuni – 120 x 76 x 9.6 mm
  • greutate –  73 de grame
  • plaja de temperaturi de funcționare – 5° Celsius – 50° Celsius
  • viteze de transfer 440 MB/s citire, 430 MB/s scriere

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial Adata.

Producătorul afirmă că Adata SC660H permite viteze de transfer de până la 440MB/s la citire și de până la 430MB/s la scriere. Trebuia să văd dacă este cât de cât adevărat, așa că l-am testat cu aplicația Crystal Disk Mark, conectat prin USB 3.0 la un laptop.

 După cum se observă, vitezele la scriere sunt de aproximativ 425MB/s iar cele la citire de aprox. 432MB/s. Ceea ce este destul de ok.

Dacă la copierea de un laptop cu hdd viteza medie de scriere este de 80-100MB/s, la transferul de pe unul cu SSD performanțele sunt cu totul altele. Practic, am copiat de pe un laptop mai vechi dar cu SSD intern la viteze medii de 250MB/s. 14.6GB de fișiere au fost scrise pe el într-un minut. Cu un echipament mai performant cred că se poate și mai bine.

SSD Extern Adata SC660H

Clar este că Adata SC660H se poate dovedi util celor care au de transferat volume mari de date, totul pe cât se poate de repede. Am văzut că videografii sau graficienii au început să se folosească de astfel de soluții externe SSD pentru că le salvează timp la operațiunile de transfer al fișierelor.

Are un preț de aproximativ 450 de Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *