Samsung Galaxy S8 Review – Un smartphone de top, complex și performant

Samsung Galaxy S8 este unul dintre cele mai atrăgătoare smartphone-uri la ora actuală, din toate punctele de vedere – arată bine, are un ecran excelent, este printre cele mai performante și captează imagini foto-video de o calitate foarte bună.  Este un terminal complex și complet, făcut să-i mulțumească chiar și pe cei mai pretențioși utilizatori.

De asemenea, este unul dintre puținele terminale care reînvie ideea computerului de buzunar cu acel sistem de andocare Samsung DeX, prin intermediul căruia îl poți conecta la un monitor, o tastatură și un mouse pentru a lucra oarecum asemănător ca pe un PC. Dar, despre DeX, cu altă ocazie.

Samsung Galaxy S8

 

La noi în țară este comercializat cu următoarea fișă tehnică:

  • Ecran – Super AMOLED de 5.8 inchi, rezoluție maximă 2960×1440 pixeli, ~570 ppi, protejat cu Gorilla Glass 5, 3D Touch pentru butonul de Home
  • Procesor: octa-core Exynos 8895 (4 x 2.3GHz + 4 x 1.7GHz) pe 64 de biți, construcție pe 10nm
  • Procesor grafic: Mali-G71 MP20
  • RAM: 4GB
  • Stocare internă: 64GB, plus card microSD cu suport de până la 256GB
  • Rețea – HSPA, LTE, WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
  • Conector: USB Tip-C (USB 3.1)
  • Cameră foto principală: senzor de 12 MPix, lentile cu o deschidere a diafragmei f/1.7, focalizare cu detecţie de fază, flash LED, stabilizare optică (OIS). Filmează 4K/30fps, Full HD/60fps
  • Cameră foto frontală: 8 MPix, lentile f/1.7, filmare 2560 x 1440 pixeli/ 30fps
  • Acumulator: 3.000mAh cu sistem de încărcare rapidă
  • Dimensiuni: 148.9 x 68.1 x 8 mm
  • Greutate: 155 grame
  • Altele: scanner de iris, decteție față, senzor de amprentă, senzor pentru puls, încărcare wireless, căşti AKG cu fir
  • Sistem de operare: Android 7.0 Nougat (Samsung Experince 8.1)

Care sunt principalele atuuri ale acestui smartphone? Pentru ce l-am apreciat eu?

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 are o cameră foto excelentă!

Da, am apreciat în primul rând comportamentul său foto-video, fiind un smartphone care nu prea are rival momentan la acest capitol. Da, mai este un LG G6, un Huawei P10. Dar LG G6 nu am testat, deci nu mă pot pronunța, cât despre Huawei P10 îl consider inferior la acest capitol lui Galaxy S8, chiar dacă acesta nu are șapte camere pe spate și nici logo-ul unor brand-uri de renume în domeniul foto.

Specificațiile camerei principale sunt asemănătoare cu cele existente pe S7 Edge –  senzor de 1/2.5 inchi de 12MPix, cu pixeli de 1.4 µm, lentile luminoase cu o deschidere a diafragmei f/1.7, sistem de focalizare cu detecție de fază, stabilizare optică. Poate face 100 de fotografii în rafală sau altele de 9Mpix în timp ce se filmează la rezoluție 4K.

Este capabil să capteze imagini foto-video de o calitate foarte bună în aproape orice situație, mai ales dacă este utilizat modul manual în condiții de iluminare slabă (pentru a nu lăsa aplicația foto să crească sensibilitatea ISO prea mult).

Focalizează repede, instant, chiar și de aproape, aplicația recunoaște situația unui cadru close-up și se comportă în consecință, declanșează imediat. Imaginile rezultate sunt clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un nivel superior al detaliilor. Stabilizarea optică și cea video își fac treaba cu brio, lucru care se simte mai ales la filmare.

Doar v-am arătat exemple de fotografiere în condiții bune de iluminare, pe noapte de la un concert și cu imagini realizate pe mod manual. Fără îndoială că este unul dintre smartphone-urile pe care le-aș utiliza fără teamă într-o vacanță, plus în activitățile mele zilnice. Așa că nu ar trebui să ne mai mire că industria camerelor foto compacte este în cădere liberă și accelerată. Și se va termina definitiv cu ele când smartphone-urile vor avea și zoom optic.

Apropo Samsung, unde sunt acele camere Galaxy cu Android și zoom optic? De ce ai renunțat la ele? De ce nu ai avut curaj?

Există mai multe moduri de fotografiere și filmare – Auto, Pro, Panorama, Selective Focus, Slow Motion, Hyperlapse, Food și Virtual Shot. În modul auto pot fi ajustate rezoluțiile de fotografiere și filmare, poate fi activată grila treimilor sau stabilizarea video, etc. Tot aici există tot felul de filtre artistice sau tot felul de măști nostime pe care le puteți suprapune peste portretele celor pe care îi fotografiați.

Modul de fotografiere Pro permite ajustarea balansului de alb, al sensibilității ISO, al timpului de expunere sau al tipului de măsurare și distanța de focalizare. Important este că pot fi ajustați acești parametri și în timpul filmării.

Interesantă și funcția Selective Focus, care permite realizarea a trei cadre – unul cu zona de clar apropiată, un altul cu zona de clar către fundal și cel de-al treilea cu tot cadrul clar. 

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 este un smartphone performant!

Da, este un smartphone care funcționează impecabil, în orice aplicație. Nu am ce-i reproșa din punct de vedere comportamental, dovedindu-se un instrument excelent pentru activitățile zilnice, fie că sunt de comunicare, informare, navigare, divertisment multimedia, socializare sau pentru captarea unor imagini foto-video.

Procesorul are nu mai puțin de 8 nuclee, astfel că promite un comportament excelent în aplicaţiile care știu să se folosească de mai multe fire de execuție, cum ar fi cele de procesare video. Iar cantitatea de memorie RAM de 4GB este de ajuns pentru aproape orice scenariu de utilizare, cu rularea mai multor aplicații în același timp.

De menționat că pachetul software Samsung Experience de optimizare poate opri aplicațiile care nu sunt utilizate și consumă resurse aiurea. Aș menționa și soluția de stocare internă cu o capacite de 64GB și performanțe foarte bune, care s-a dovedit un suport rapid la înregistrarea videoclipilor 4K fără blocări, plus captarea de fotografii în același timp.

Iar din punct de vedere al testelor de performanță v-am arătat deja rezultatele acestora, fiind testat la toate cele trei rezoluții. Concluzia este certă – S8 este unul dintre cele mai performante terminale la ora actuală.

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 are un ecran foarte bun!

Telefoanele Samsung sunt recunoscute pentru calitatea afișării ecranului. Și nici acest Samsung Galaxy S8 nu face excepție de la regulă – în primul rând că are o diagonală ce nu demult echipa terminalele phablet, de 5.8 inchi, și un ecran Super Amoled capabil să afișeze imagini și caractere text clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast excelent, totul cu unghiuri de vizualizare largi.

Iar acea intensă culoare neagră afișată de ecran arată foarte bine în combinație cu aceeași nuanță a carcasei, delimitarea dintre cele două fiind greu lizibilă. De asemenea, este destul de luminos (1000 nits) pentru a fi vizibil chiar și într-o zi însorită.

Este unul dintre primele terminale la care ecranul acoperă aproape în întregime suprafața frontală și este în format 18.5:9, cu colțurile rotunjite. Astfel că la vizionarea videoclipurilor în format 16:9 vor apărea benzi de culoare neagră pe lateralele imaginii. 

Ca un element de noutate, Samsung Galaxy S8 permite afișarea a trei rezoluții – HD+ (1480×720 pixeli), FHD+(2220×1080 pixeli) și WQHD+(2960×1440 pixeli). Normal, cel mai bine se vede pe cea de 2960×1440 pixeli dar și bateria se va consuma mai repede la această valoare, mai ales că telefonul va funcționa numai mod High Performance. Eu am ales calea de mijloc, implicit rezoluția FHD+, 2220×1080 pixeli.

De menționat că ecranul lui Galaxy S8 poate fi pornit permanent, pentru afișarea orei, datei și notificărilor, lucru care va avea impact asupra consumului de energie. Dar există opţiunea dezactivării acestei funcții.

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 este un terminal cu o construcție de cea mai bună calitate și un look premium!

De ce să nu fiu sincer, este unul dintre cele mai atrăgătoare terminale la ora actuală, cu un design fără egal printre concurenții săi, unic. Este acoperit cu sticlă aproape în totalitate, are rame metalice iar lentilele camerei nu mai ies în evidență. Muchii curbate, chiar și pe marginile laterale ale ecranului, finisaje fără cusur, sunt puține lucruri de reproșat din punct de vedere estetic la acest smartphone. 

Ar fi două, primul de natură funcțională – anume poziționarea total neinspirată a senzorului de amprentă, lângă cameră. Fără îndoială că orice utilizator va atinge și camera lentila camerei foto în timp ce va căuta senzorul cu degetul buclucaș, implicit o va murdări. 

De asemenea, nu mă declar fanul culorii negre, pe niciun telefon, mai ales pe unul acoperit cu sticlă. Pentru că pe această culoare sunt vizibile ca naiba amprentele. Așa că mi-aș îndrepta atenția către un model într-o nuanță mai deschisă la culoare. Acel auriu de pe S7 Edge arăta foarte bine din punctul meu de vedere.

Samsung Galaxy S8

Referitor la dimensiunile sale, personal îl prefer pe S8 în detrimentul lui S8 Plus. Care mi s-a părut prea mare, prea lung mai exact, astfel că nu puteam ajunge cu degetul nici măcar la senzorul de amprentă, cât despre meniul rapid din partea superioară a ecranului nici nu putea fi vorba. Samsung Galaxy S8 stă foarte bine în mână, poate fi manevrat extrem de ușor și încape fără probleme într-un buzunar de pantaloni. Și acest lucru în condițiile în care are un ecran cu o generoasă diagonală de 5.8 inchi!

De asemenea, aș remarca faptul că are dimenisini mai mici pe înălțime și pe lățime decât modelul S7 Edge, care are o diagonală de 5.5 inchi. Remarcabil unde a ajuns tehnologia în zilele astea. Pesemne că în curând vom vedea telefoane cu un ecran care ocupă în întregime suprafața frontală, cu butoane de control poziționate pe muchiile laterale.

Samsung Galaxy S8 are o construcție de o finețe fără egal, cu un design simetric și o suprafață fluidă, la care nu se disting delimitările dintre geamul de protecție și rama din aluminiu. Aparent, ecranul „Infinity Display” dă oarecum iluzia lipsei unor rame laterale, fiind unul dintre elementele stilistice atrăgătoare ale acestui terminal. Dar, dacă se privește cu atenție, se poate observa o ramă subțire de câţiva milimetri.

De asemenea, pentru că este acoperit în totalitate cu sticlă, vă recomand să-l manevrați cu atenție. Pentru că aceasta se va sparge cu siguranță la contactul accidental cu o suprafață dură iar reparația nu va fi deloc ieftină. V-aș recomanda să găsiți repede o husă de protecție, pentru că este un terminal destul de alunecos.

Pentru că ecranul acoperă aproape în totalitate suprafața frontală (~83.6% rația de acoperire), nu a mai fost loc pentru butoane fizice de control, acestea fiind integrate în suprafața tactilă, butonul Home fiind vizibil chiar și când smartphone-ul este în acea semi-hibernare (cu funcția de afișare oră/dată/notificări activă).

Pe rama de deasupra ecranului sunt prezente camera foto frontală, senzorii de proximitate, scannerul de iris și difuzorul, plus un led care atenționează în diverse culori un apel pierdut, o notificare de pe un cont de socializare etc.

Pe muchia stângă sunt prezente butoanele de ajustare ale volumului și cel pentru activarea asistentului virtual Bixby.

Pe cea dreaptă este prezent butonul de Power.

Pe muchia superioară este prezent slotul pentru nano-SIM și cardul microSD, plus un microfon.

Pe cea inferioară se observă conectorul pentru căști, portul USB-C, un alt microfon și grila difuzorului.

Spatele terminalului este acoperit tot cu sticlă, una destul de rezistentă din câte am mai citit pe internet. Camera foto fiind poziționată excelent pe mijloc și nu foarte aproape de margine, astfel că nu există mai deloc riscul de a o obtura cu degetul, așa cum se întâmplă la alte smartphone-uri concurente. Camera este încadrată de senzorul de puls și de flash pe de o parte iar în cealaltă de către senzorul de amprentă, despre a cărui neinspirată poziționare v-am mai detaliat.

De menționat că la pachet vine cu două adaptoare – de la USB-C la USB-A și de la USB-C la micro-USB. Care sunt utile pentru conectarea diverselor soluții externe de stocare.

Este rezistent la scufundările în apă!

Certificarea IP68 ar trebui să o aibă toate smartphone-urile peste un anumit preț, de 2500 de lei să zicem. Atât datorită accidentelor nefericite care s-ar putea întâmpla dar și pentru că sunt destui utilizatori care ar prefera să fotografieze sau să filmeze cu un smartphone sub apă, în vacanțele de la mare de exemplu. S8 este capabil să reziste cu succes scufundărilor în apă până la o adâncime de 1.5 metri, timp de 30 de minute.

Permite extinderea capacității interne de stocare prin carduri microSD!

Cei 64GB pot fi ocupați imediat cu câteva filmări 4K mai de durată, așa că extinderea acesteia este binevenită. Mai ales pentru cei care au obiceiul să filmeze mult în vacanțe sau care au o colecție muzicală stufoasă, pe care vor să o aibă la dispoziție oriunde s-ar afla.

Vine la pachet cu o pereche de căști de calitate!

Am fost extrem de mulțumit de calitatea audio oferită de căștile AKG cu fir din pachet. Sunt capabile să redea un sound amplu, cu înalte dar și cu sunete joase, astfel că poate fi ascultat orice gen de muzică cu ajutorul lor.

Autonomie oarecum decentă.

Din păcate nu oferă o autonomie pentru două zile (36 de ore) la o utilizare mai intensă, ci numai pentru aproximativ 32-34 de ore. Dar trebuie luată în vedere puterea sa hardware și frumusețea asta de ecran, ambele consumatoare de energie.

De remarcat altceva, mai ales pentru cei care fac multe poze și filmări în vacanțe cu telefonul – la un concert am făcut cam 850 de poze și am filmat aproximativ 65-70 de minute la rezoluție 4K cu ajutorul lui iar acumulatorul s-a consumat în proporție de numai 36%.

Samsung Galaxy S8

Interfață frumos desenată, plăcută și complexă!

Îmi place interfața Samsung Experience 8.1. Este aerisită, frumos desenată, intuitivă și în același timp complexă, cu tot felul de funcții care pot fi activate, dezactivate sau customizate. Meniurile și setările sunt acum pe fundal alb, fiind mai lizibile în acest fel. Normal, există tot felul de teme și widget-uri care pot fi activate sau instalate de pe internet din magazinul dedicat Samsung.

Navigarea prin meniurile principale ale interfeței se face prin glisare cu degetul pe ecran

  • de jos în sus sau invers – se intră în meniul de aplicații
  • din marginea superioară se activează meniul rapid
  • orizontal din stânga către dreapta – este activată interfața Bixby
  • de la marginea dreaptă sunt activate scurtăturile către aplicații, acces rapid la anumite persoane din agendă sau cel pentru diverse selectări de imagini sau text pe ecran

Există opțiunea vizualizării a două ferestre active în același timp pe ecran, căruia eu personal nu-i prea văd utilitatea pe un ecran atât de mic. Pe o tabletă ar fi altceva. De asemenea, dacă se apasă mai lung pe o pictogramă de aplicație, apare un meniu rapid prin intermediul căreia aceasta poate fi dezinstalată sau oprită.

Să mai spun că vine cu Microsoft Word, Excel, Powerpoint și Skype preinstalate? În caz că aveți nevoie să vizualizați documente office când sunteți departe de un computer.

Meniul de setări este unul complex, poate prea complex pentru o bună parte a utilizatorilor, cu o mulțime de funcții care pot activate sau dezactivate. 

  • Există în primul rând setările pentru rețeaua telecom, wi-fi, mobile hotspot, bluetooth și nfc
  • Apoi cele pentru selectarea soneriilor, vibrațiilor etc
  • Urmează meniul pentru setarea aplicațiilor de la care vreți să primiți notificări
  • La meniul Display poate fi ajustată luminozitatea, rezoluție, timpul de trecere în stand-by, poate fi activat filtrul de lumină albastră sau diverse moduri de afșare – Adaptive, Amoled Cinema, Amoled Photo sau Basic
  • La Advanced Features pot fi activate/dezactivate diverse gesturi pentru senzorul de amprentă (cu glisare pentru activarea meniului rapid din partea superioară a ecranului), deschiderea rapidă a camerei foto prin apăsarea de două ori pe butonul de Power sau modul de îmbunătățire a calității imaginilor video
  • La Device Maintenance pot fi vizualizate informații despre baterie, poate fi ales modul de funcționare (Optimized, Game, Entertainment, High Performance), informații despre stocare și memoria RAM, plus închiderea aplicațiilor active, precum și soluția de securitate, prin intermediul căreia pot fi protejate anumite foldere.

Cât despre Bixby, atât de promovatul asistent virtual, încă nu m-am lămurit dacă este mai util decât Google Now de exemplu. În primul rând că afișează informații despre activitatea utilizatorului (galerii cu poze, pașii făcuți, știri internaționale prin Flipboard, nu localizate, starea vremii etc). În galeria foto acest Bixby analizează fotografiile și obiectele reprezentate în ele pentru ca la dorința utilizatorului să ofere informații despre acestea în browserul de internet. Dacă sunt mai multe obiecte de feluri diferite, informațiile oferite s-ar putea să nu fie relevante. La fel se întâmplă cu Bixby Vision și din aplicația camerei foto.

Interesant Bixby Vision Places, care îți arată locuri de interes public prin intermediul Foursquare. La ce distanță și care este poziția față de ele. Pentru a funcționa trebuie activată funcția GPS. Este una dintre aplicațiile cool pentru vacanțe.

Samsung Galaxy S8

Permite securizarea în mai multe moduri!

Pentru securizarea terminalului și implicit a datelor utilizatorilor, Samsung propune trei moduri de autentificare – prin amprentă, prin scanarea irisului sau prin verificarea trăsăturilor feței. Toate înregistrările necesare se pot face în câțiva pași intuitivi și toate funcționează impecabil, răspund imediat la autentificare.

Normal, dacă toate acestea dau greș (mâini ude sau murdare, prea întuneric în ambient etc), există metoda de autentificare printr-o anumită parolă din cifre. Pentru scanarea irisului va trebui să nu purtați ochelari și, după cum se știe deja, recunoașterea trăsăturilor feței poate fi realizată și după o poză din alt telefon.

De menționat că autentificarea prin scanarea irisului și cea de verificare a trăsăturilor feței nu funcționează ambele în același timp. Autentificarea prin scanarea irisului se face un pic mai greu, cu 1-2 secunde în plus.

Samsung oferă și posibilitatea administrării de la distanță a terminalului, atât prin intermediul serviciilor de localizare Google, cât și prin intermediul cloud-ului Samsung pentru a-l găsi, bloca, șterge definitiv sau pentru a-i face backup.

De asemenea, interfața permite securizarea anumitor aplicații sau foldere cu informații, prin intermediul Secure Folder.

Samsung Galaxy S8

Ce nu am apreciat atât de mult la Samsung Galaxy S8?

  • Poziționarea senzorului de amprentă, neinspirată lângă camera foto.
  • Culoarea neagră a acestui terminal care, deși arată bine în combinație cu negrul afișat de ecran, reține amprentele și urmele de grăsime.
  • Autonomia sub așteptări. Mă mulțumeam cu 2 zile de utilizare, la fel ca la S7 Edge.

Concluzia? Samsung Galaxy S8 Edge este cel mai performant și mai frumos smartphone pe care am avut ocazia să-l utilizez anul acesta.

  • Complex, cu o mulțime de funcții și aplicații, majoritatea chiar utile.
  • Complet, cu tot ceea ce are nevoie un utilizator pretențios – fișă hardware puternică, cameră foto principală excelentă, un ecran foarte bun, rezistență la scufundările în apă, GPS pentru orientare, Wi-Fi AC și 4G pentru transfer rapid al datelor, slot microSD pentru mai mult spațiu de stocare.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Samsung Galaxy S8 Review – Un smartphone de top, complex și performant

  • May 10, 2017 at 2:24 pm
    Permalink

    Felicitari pentru review,foarte bine detaliat. Iar de poze ce sa mai zic, sunt de o calitate excelenta. Intr-adevar camera foto este una dintre cele mai bune de pe piata.
    M-am jucat si eu cu el putin intr-un showroom la un retailer si pot spune ca mi-a lasat o impresie buna.
    De cand au lansat Galaxy S6 se pare ca Samsung a luat-o in directia cea buna. Au lasat in urma plasticul ieftin de exemplu de pe Galaxy S5 vandut la pret premium.
    Au inovat an de an, au devenit trendsetteri cum se zice.
    Si vanzarile pentru S8 sunt excelente, peste asteptari din ce am citit.
    Am avut un S7 o perioada scurta si am fost multumit de el.
    Sunt curios ce va scoate Apple cu noul lor Iphone, daca vin cu ceva revolutionar sau arunca cate o maslina pe post de ceva wow, cum a fost cazul cu Iphone 7.

    Reply
    • May 10, 2017 at 2:37 pm
      Permalink

      mersi. nu stiu despre iphone, nu ma pasioneaza. nu-mi place ca trebuie sa fac totul prin itunes…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *