Moto Z2 Play Review – Cum fac poze și cum filmează modulele externe Hasselblad și Moto 360 (partea a doua)

Moto Z2 Play atrage în primul rând prin capacitățile sale modulare, în special datorită posibilității extinderii capacităților sale native la captarea de imagini foto-video, chiar și la 360 de grade. Am avut la dispoziție ambele module externe – cel Hasselblad cu zoom optic 10x dar și pe cel Moto Mods 360, pentru captarea imaginilor la 360 de grade. Așa că le-am pus destul de mult la treabă, pe rând.

Moto Z2 Play și Moto Mods Hasselblad

Încă de când am văzut modulul extern realizat în colaborare cu renumita firmă Hasselblad am fost interesat să văd cum se comportă, cum face poze și cum filmează. Cu siguranță că este un gadget care extinde capacitățile native ale smarpthone-ului iar celor pasionați de fotografie, chiar și cu telefonul, le-a stârnit atenția.

Acesta se atașează pe spatele smartphone-ului Moto Z2 Play iar prinderea magnetică este una chiar sigură. Odată prins, smartphone-ul devine practic o cameră compactă completă – cu zoom optic 10x, cu buton declanșator, cu inel pentru zoom, ba chiar și cu un grip destul de proeminent, foarte bun pentru o prindere sigură și utilizarea cu o singură mână, plus un blitz mai puternic. Normal, încadrarea scenei se face prin intermediul ecranului telefonului.

Practic, după atașarea pe spatele smartphone-ului, este anulată camera acestuia, funcția foto-video fiind activă numai prin intermediul camerei Hasselblad.

Specificațiile acesteia sunt următoarele

  • Senzor BSI CMOS de 1/2.3-inchi cu o rezoluție de 12Mpix, pixelul de 1.55μm
  • Lentile cu zoom 10x, 4.5mm-45mm (25-250mm 35mm echivalent), diafragmă f/3.5-6.5
  • Focalizare de la o distanță de 5cm, sau 1.5m la zoom maxim
  • Bliț cu xenon
  • ISO – Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
  • Stabilizator optic de imagine pentru poze și electronic la filmare
  • Capacitate filmare 1080p/30fps cu sunet stereo
  • Tipuri fișiere – foto JPG, DNG (RAW), Video MPEG4
  • Stocarea imaginilor foto-video se face în telefon
  • Nu are acumulator separat

După cum se observă, specificațiile sunt de cameră foto compactă, fără să aibă stocare separată față de cea a telefonului și nici vreo baterie suplimentară, deși parcă i-aș fi văzut utilitatea.

Sigla Hasselblad impune respect, implicit așteptările utilizatorilor sunt destul de mari pentru acest modul foto. De remarcat totuși că la un preț de numai 1100 lei nu vor avea la dispoziție vreo super-cameră Hasselblad într-o formă mai compactă, ci una care îi va mulțumi numai pe fotografii amatori, în special pe cei care vor să aibă zoom optic pe telefon (măcar pentru vacanțe sau timpul liber).

Ce mi-a plăcut din punct de vedere funcțional
  • Ansamblul format din smartphone și modulul Hasselblad se ține foarte bine în mână, gripul fiind arhisuficient pentru manevrare
  • Butonul declanșator și inelul pentru zoom sunt poziționate la îndemână
  • Butonul declanșator este în două trepte Focalizare/Declanșare iar aceasta se face imediat după focalizare
  • Zoom-ul optic 10x te aduce mai aproape de acțiune sau de cadrele îndepărtate, la care nu poți ajunge la picior. Extrem de util pentru fotografia de vacanță.
  • Îmi place că focalizează de la distanțe mici (5cm), fiind de folos și la cadrele close-up
La ce ar mai fi de lucrat
  • Nu are mod de fotografiere HDR, nici filmare 1080p/60fps sau 4K/30fps, nici mod Time Lapse
  • Diafragmele destul de închise induc performanțe slabe în condiții de iluminare slabă
  • Ar fi fost bine să aibă sistem de prindere pe trepied, pentru a o putea utiliza mai facil în modul manual prinsă stabil
  • Zoom-ul nu răspunde chiar exact și precis la comenzi, în sensul că nu se oprește întotdeauna la încadrarea dorită
  • Stabilizarea optică la zoom maxim nu este tocmai eficientă, este nevoie de o mână fermă în special în condiții slabe de iluminare
  • Cred că ar trebui un update software la funcție de măsurare a scenei, pentru că balansul de alb nu se realizează întotdeauna corect
  • Sunt situații în care focalizarea se face un pic mai greu – la zoom maxim, pe obiecte mici cu un fundal larg în spate sau în condiții de iluminare slabă și în cadre ale căror subiecte/obiecte se află la distanță mare (când se face clarul pe fundalul imaginii de exemplu)
  • La filmare se aude motorașul lentilelor când este manevrat zoom-ul, ceea ce nu este tocmai ok

Practic, este o cameră compactă entry-level, cu un comportament care poate fi îmbunătățit, eventual și prin update-uri software.

Interfața camerei

Interfața de utilizare a camerei este una pe cât se poate de simplă, fără ajustări complicate. Meniul de setări permite activarea/dezactivarea sunetului la declanșare, înregistrării locației, captării prin atingerea ecranului, vizualizării post-captură, utilizării zoom-ului digital sau a gridului cu regula treimilor, pentru o încadrare cât mai corectă. De asemenea poate fi alese rezoluțiile de fotografiere și de filmare. Și cam atât.

Interfața permite patru moduri – Automat, Filmare, Panoramă și Manual (Pro).

Pe automat pot fi activate moduri de fotografiere speciale Hasselblad – color, alb și negru, color (RAW+Jpeg), Sports, Portret de noapte, Portret cu iluminare din spate, Peisaj de noapte, Peisaj. Chiar vă recomand să utilizați modul Landscape/Peisaj pentru o paletă coloristică mai frumoasă.

Modul manual de fotografiere permite ajustarea balansului de alb, a sensibilității ISO, a timpului de expunere și a distanței la care să focalizeze camera.

Dar hai să vedem cum face poze

Câteva imagini realizate pe timp de zi, pe la Muzeul Satului și prin Herăstrău.

Altele realizate, tot pe timp de zi, la Conacul Bellu și la Mănăstirea Vărbila.

După cum se observă, pe timp de zi însorită rezultatele sunt clare, cu o paletă coloristică frumoasă, un contrast foarte bun, arată bine privite în ansamblul lor. Se putea un pic mai bine la nivelul detaliilor și dacă sunt mărite la 100% se observă o granulație fină. În orice caz, calitatea acestora poate mulțumi majoritatea utilizatorilor amatori.

HB4116

Iar cu zoom-ul optic se pot face poze ca mai sus, printr-o încadrare mai strânsă a subiectelor aflate la depărtare. Cu siguranță nu puteam face poza asta cu camera integrată pe smartphone.

La fotografia de noapte rezultatele sunt slabe, cu un nivel deranjant al zgomotului de imagine (dacă este folosit modul automat). Pentru a-l ține cât de cât sub control recomand utilizarea modului manual de fotografiere, la ISO 100, eventual cu montarea pe un trepied. La ISO 400 imaginile suferă mult la nivelul detalii, nu mi-au plăcut deloc cum arată pozele făcute pe întuneric cu această setare.

La ISO 100, nivelul zgomotului este cât de cât ok, după cum se poate observa mai jos.

Cum filmează Moto Mods Hasselblad

La filmare zoom-ul este cu siguranță un atuu, mai ales dacă se dorește captarea unor subiecte aflate mai departe. Imaginile sunt clare, cu o paletă coloristică naturală. De menționat încă o dată că nu este capabil să înregistreze video 4K și nici 1080p/60fps, deși smartphone-ul poate asta.

Cred că ați auzi la începutul filmării motorașul zoom-ului optic, ceea ce nu mi se pare deloc ok.

Moto Z2 Play și Moto 360

După cum se observă, Moto 360 are un buton, chiar sub sigla Moto. La o simplă apăsare dă comanda captării unei fotografii. Dacă se apasă mai lung se face trecerea între foto și video. După care trebuie apăsat încă o dată, scurt, pentru declanșarea înregistrării video. 

Încă de la început pot spune că nu am fost deloc mulțumit de calitatea imaginilor realizate cu Moto Mods 360, mai ales pentru că nu sunt la fel de clare ca unele normale, bidimensionale. Și chiar dacă filmările sunt realizate la rezoluție 4K. Cum se întâmplă de altfel la mai toate camerele de acest gen, nu am întâlnit niciuna până acum care să mă mulțumească cu adevărat.

Nu mai amintesc de lipsa stabilizatorului de imagine, simțită în special în situațiile dinamice, la plimbarea pe un skate de exemplu. După veți vedea în imaginile video de mai jos.

Avem câteva exemple de filmări cu acest modul extern Moto Mods 360, în continuare.

Este fun de utilizat acest Moto Mods 360, nu neg acest lucru. Dar la fel de bine cred că o calitate superioară a imaginilor captate l-ar face cu adevărat util. 

Concluzia?

Moto Hasselblad este un accesoriu destul de util, care ar mulțumi o bună parte a utilizatorilor amatori, în special pe cei care și-ar dori zoom optic serios și pe un telefon. Este un modul extern care transformă smartphone-ul într-o cameră compactă aproape completă.

Moto 360 trebuie îmbunătățit, pentru că rezultatele foto-video nu sunt deloc pe placul meu, aș fi dorit să fie mai clare.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *