Smart N8 și Smart E8 Review – Smartphone-uri 4G ieftine de la Vodafone România

Oricât de bune și de performante ar fi smartphone-urile de nivel mediu sau cele de top, sunt destule situații și categorii socio-profesionale de utilizatori pentru care se impune achiziționarea unui terminal cât mai ieftin, bun de regulă doar pentru sarcinile uzuale.

Bineînțeles, unul dintre motivele principale este bugetul redus de achiziție dar mai sunt și alte rațiuni, până la urmă tot economice. De exemplu primul smartphone al unui copil nu ar trebui să fie cel mai performant și cel mai scump din punctul meu de vedere, pentru că are toate șansele să fie pierdut sau deteriorat nu la mult timp după achiziție. Experiența îmi spune că așa se întâmplă în majoritatea cazurilor. Sau poate se dorește cumpărarea unui smartphone ieftin pentru anumiți angajați, într-o companie extrem de atentă cu bugetul de cheltuieli.

Și permanent sunt oferte cu 0-100 Lei pentru genul ăsta de smartphone-uri, așa că mirajul prețului extrem de mic (aparent) va atrage o anumită parte a clientelei telecom.

Chiar eram curios să testez și ofertele de buget ale operatorilor de telefonie iar cei de la Vodafone au fost primii care au răspuns pozitiv la dorința mea. Mi-au trimis două terminale de acest gen – Vodafone Smart N8 și Vodafone Smart E8, ambele disponibile în oferta comercială a operatorului cu prețuri de la 29Euro, respectiv 0 Euro, în funcție de abonamentul contractat.

Normal, performanțele și capacitățile acestor smartphone-uri sunt dependente de fișele lor hardware, ok doar pentru sarcini uzuale, nu pentru gaming portabil sau pentru realizarea de fotografii sau filmulețe la o calitate foarte bună. 

Specificațiile lui Vodafone Smart N8 sunt următoarele

  • producător Alcatel
  • Ecran IPS de 5 inchi cu o rezoluție de 720×1280 pixeli
  • Procesor Mediatek MT6737, quad-core la 1.25GHz
  • Memorie RAM 1.5GB
  • Capacitate de stocare internă de 16GB, plus slot microSD cu suport de până la 32GB
  • Cameră principală de 13Mpix cu autofocus, filmare 720p/30fps, frontală de 5Mpix
  • Rețea 4G, Wi-Fi N, Bluetooth 4.2, GPS + AGPS, GLONASS, Beidou
  • Acumulator de 2400mAh
  • Dimensiuni 144,55 x 71,95 x 8,65mm
  • Greutate 151 de grame
  • Sistem de operare Android 7.0

Detaliile complete sunt disponibile pe pagina dedicată a Vodafone România.

Iar specificațiile lui Vodafone Smart E8 sună în felul următor

  • producător ZTE
  • Ecran LCD de 5 inchi cu o rezoluție de 854×480 pixeli
  • Procesor quad-core la 1.1GHz
  • Memorie RAM 1GB
  • Capacitate de stocare internă de 8GB, plus slot microSD cu suport de până la 128GB
  • Cameră principală de 5Mpix cu autofocus, frontală de 2Mpix
  • Rețea 4G, Wi-Fi N, Bluetooth 4.0, GPS
  • Acumulator de 2200mAh
  • Dimensiuni 145.6 x 72.1 x 9.15mm
  • Greutate 169 de grame
  • Sistem de operare Android 7.1.1

Toate detaliile sunt disponibile pe pagina Vodafone România.

Din punct de vedere constructiv, ambele terminale au o carcasă din plastic, cu finisaje de o calitate rezonabilă. Smart E8 este puțin mai gros iar plasticul de pe N8 are o textură mai plăcută, este modelul care mi-a plăcut mai mult.

La ambele se detașează capacul de pe spate pentru a avea acces la sloturile pentru SIM și cardul microSD.

În timp ce la Smart E8 bateria poate fi schimbată…

La Smart N8 nu poate fi realizat acest lucru.

După cum se observă din imagini, la Smart N8 camera principală este poziționată central și sub ea există un senzor de amprente, util pentru securizare. Din câte am observat, acesta își face treaba destul de bine, fără erori la autentificare.

La Smart E8 aceasta este așezată aproape de muchia superioară iar acest smartphone nu are senzor de amprentă.

Ambele au conector microUSB pentru alimentare pe muchia inferioară, conector jack de 3.5mm pe cea superioară și butoanele de control ale volumului, plus cel de Power pe cea dreaptă.

De asemenea, la ambele terminale butoanele de control ale interfeței au fost integrate în suprafața tactilă.

Din punct de vedere al ecranului, lucrurile stau ușor în favoarea modelului N8, cu o matrice IPS și rezoluție 720p, capabilă să afișeze o paletă coloristică un pic mai frumoasă și unghiuri mai bune de vizualizare. Clar, acest ecran nu poate fi comparat cu versiunile existente pe terminale mai scumpe.

Funcțiile tactile răspund corect pe ambele terminale, nu am ce le reproșa din acest punct de vedere.

 

Din punct de vedere al capacităților hardware, ambele terminale sunt cam la același nivel, capabile numai pentru sarcini de bază, de informare, accesare aplicații sociale (Facebook, Instagram etc), consultare căsuță e-mail. Nu sunt făcute pentru jocuri, pentru filmare la rezoluție full HD (camerele lor nici nu sunt capabile de așa ceva) sau pentru deschiderea mai multor aplicații în același timp. Mă rog, la jocurile simple (cu biluțe, cărți de joc etc) se pot descurca onorabil.

Până la urmă sunt terminale ieftine, la care interfața sacadează frecvent iar aplicațiile nu pornesc tocmai instant. Sunt genul ăla de telefoane cu care trebuie să ai puțină răbdare până execută anumite comenzi.

După cum o dovedesc și rezultatele testelor benchmark în Antutu și 3D Mark IceStorm Unlimited.

Vodafone Smart E8 

  • Antutu – 22752 puncte
  • 3D Mark IceStorm Unlimited – 4338 puncte

Vodafone Smart N8

  • Antutu – 29627 puncte
  • 3D Mark IceStorm Unlimited – 3759 puncte

Avem și un grafic comparativ cu rezultatele unor terminale de nivel mediu cu procesoare Snapdragon.

După cum se observă, rezoluția mai mică pentru ecranul lui Smart E8 induce rezultate mai bune în 3DMark. 

De remarcat că ambele permit extinderea capacității interne de stocare prin intermediul unor carduri microSD. Și ambele au conexiune de date 4G, pentru un transfer cât mai rapid al datelor. Mă rog, la fișa lor hardware nu cred că era neapărată nevoie de o astfel de conexiune, pentru că nu par a fi capabile să proceseze eficient datele recepționate în regim 4G.

Interfața smartphone-urilor Smart E8 și Smart N8 este destul de asemănătoare și nu neapărat una cu un design modern, ci mai degrabă anost. Pe lângă toate aplicațiile Google, utilizatorii au la dispoziție pe cele realizate de diverși dezvoltatori sub tutela Vodafone.

Din punct de vedere al capacităților foto-video pot spune că niciunul nu m-a mulțumit de deplin, pentru că sunt destul de exigent din acest punct de vedere. Normal, la acest capitol oferă rezultate mai bune modelul Smart N8, cu o cameră a cărui senzor are o rezoluție de 13Mpix. Normal pentru un smartphone din categoria sa de prețuri – lipsă stabilizare optică, focalizare mai greoaie, filmare doar la rezoluție 720p.

Poate că nu sunt neapărat performante și nu au caracteristici ieșite din comun, dar aceste două smartphone-uri de la Vodafone au avantajul prețului extrem de mic, așa că au parte de atenția cuvenită din partea anumitor categorii socio-profesionale de cumpărători.

Cu siguranță că nu vor fi adoptate de către cei care folosesc smartphone-uri din categoria celor de mijloc sau de top dar Vodafone Smart N8 și Smart E8 au un comportament onorabil în aplicațiile de bază, pentru comunicare, informare și accesarea rețelelor sociale, așa că cumpărătorii care își îndreaptă atenția către ele își pot desfășura în condiții decente activitățile uzuale.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *