CES 2018 – Unde sunt ceasurile inteligente de altădată?

Dacă tot am plâns pe umărul producătorilor de camere foto japonezi, era normal să mă întreb și ce s-a întâmplat cu ceasurile inteligente, care ar fi trebuit să fie deja la mâna fiecăruia dintre noi după prognozele analiștilor de acum vreo 2-3 ani. Încă puțin și unii decretau că acestea vor lua locul telefoanelor, dacă nu au făcut-o câțiva.

Se pare totuși că acest smartwatch-uri nu au convins, deși caracteristicile prezentate și lăudate de fiecare producător în parte erau extrem de atractive. Totuși niciunul, nici măcare elvețienii, nu au fost capabili până acum să vină cu o ofertă de smartwatch cu o autonomie măcar bună. Nu vorbesc de schimbarea bateriei o dată la câțiva ani, îmi închipui că nu ar fi posibil, dar încărcarea acesteia la câteva zile s-a dovedit o sarcină în plus, practic un stres în plus. Ceasul trebuie să te ajute, nu să te pună în dificultate.

Încă nu au înțeles se pare că utilizatorul are nevoie de un ceas pe care să-l poarte măcar la fel ca pe unul obișnuit, fără să fie nevoit să-l încarce zilnic. Da, poate că este interesat să-și monitorizeze pașii făcuți, traseele alergate etc. Dar nu se va obișnui să încarce smartwatch-ul sau brățara de fitness frecvent. Și așa are grija telefonului, încă un gadget în plus e cam mult, părerea mea. Nu cred că vrea să fie sclavul mai multor dispozitive. 

Am pățit-o și eu. Am fost tare încântat de o brățară de fitness primită bonus la un smartphone. O încărcam la cîteva zile. Până am uitat o dată să o fac, apoi a doua oară… după care am renunțat total la ea pentru că nu-mi folosea la nimic neîncărcată. Așa că am revenit la ceasul meu normal, elvețian, care arată ora, data, eventual mai și cronometrează.

Dar oricare posibil utilizator nu fi deranjat dacă ceasul pe care vrea să-l poarte la mână ar fi unul clasic dar cu senzorii necesari pentru monitorizarea activităților fizice și cu o autonomie mai de durată, de o lună să zicem. Cu datele colectate și disponibile pe interfața unui smartphone. Eventual de mecanismul clasic să aibă grijă o baterie obișnuită iar de cea cu senzori una încărcabilă mai frecvent.

Mă așteptam de la elvețieni să facă un astfel de smartwatch, se pare că nici măcar ei nu au fost în stare. Au preferat să aducă ceva ceasuri inteligente scumpe și cu o autonomie de rahat, să-mi fie scuzat limbajul poate prea colocvial. Oricât de inteligent ar fi sistemul de operare Android Wear, de oricât de multe funcții smart ar dispune, într-un scenariu de utilizare real nu se va potrivi așteptărilor utilizatorului obișnuit. Desigur, poate că va fi atras de caracteristici, de mirajul smart, de comenzile vocale, poate că îl va cumpăra… Dar după câteva luni de utilizare (poate chiar mai repede) va uita/obosi să-l încarce zilnic, apoi va renunța la el și va reveni la clasicul elvețian/japonez… După care va regreta cel mai probabil după banii cheltuiți aiurea.

La această ediție CES 2018 nu am văzut niciun smartwatch care să-mi atragă atenția cu adevărat. Modelul Casio G-Shock Ranger are doar GPS și încărcare solară iar noul ceas modular Tag Heuer are tot Android Wear, implicit procesor și o autonomie total nepotrivită pentru o utilizare plăcută, fără griji. 

Unde e Samsung? Unde sunt ceasurile inteligente LG sau Huawei? Nu am mai auzit nimic din partea lor în ultima vreme…

 

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “CES 2018 – Unde sunt ceasurile inteligente de altădată?

  • April 12, 2018 at 9:50 pm
    Permalink

    Aveti dreptate. De aceea nici nu am un smartwatch momentan, chiar daca tentatia este mare, pentru ca ar însemna sa-l încarc aproape zilnic. Singurul ceas -pe care eu il consider la fel de inteligent-este un Casio hibrid cu GPS din prima serie. Sunt convins ca japonezii de la Casio vor proiecta în curând și un smartwatch solar.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *