Propriile Filme HD – Partea a Doua
Daca in prima parte am stabilit cam de ce am avea nevoie pentru a putea face filme HD, atunci, hai sa ne incepem cautarea dupa echipamentele si consumabilele necesare.
Vom incepe cu mediul de stocare: blu-ray discul blank. Acestea se gasesc fie in varianta cu 1 layer de 25 GB, fie in cea cu 2 Layere cu 50 GB. Mai sunt si discuri reinscriptibile, dar pe aceastea nu le vom folosi in mod frecvent, asa ca nu vom face referiri la ele. Cum la un disc cu un layer, filmul va putea sa aiba cam 125 minute, eu zic ca este destul. Nu cred ca veti avea frecvent filmari de la un anumit eveniment mai lungi de 2 ore. Si cum, bineinteles, sunt si cele mai ieftine vom ramane la varianta cu 1 layer. Costurile lor variaza cam de la 29 RON pana pe la 50 RON in functie de producator. Nu sunt ieftine daca ne gandim cat cost un dvd-r blank, dar, cum calitatea conteaza, vom uita putin de pretul lor. Si oricum, nu cred ca veti face mai mult de un disc maxim doua pe luna. Si sa nu mai spunem ca vor ajunge si ele la preturi mai modice destul de curand. Preturi mai multe gasiti aici.
Dupa ce am ales un disc blu-ray blank, trebuie sa avem si pe ce sa il ardem. Deci, va trebui sa ne cumparam un blu-ray writer. Primul magazin online pe care il vom cauta este Emag.ro. Ce gasim aici la sectiunea Unitati Optice Blu-ray? Cea mai ieftina unitate este un LG H20L la 749 RON. Au si LG H20LBB la un pret de “numai” 859 RON. Scrie BD-R-uri la 6x, chiar daca noi cumparam BD-R discuri cu scriere numai la 2x. :O) La PcGarage.ro am gasit un blu-ray writer LG H20L la pretul de 696 RON chiar in varianta retail, adica poate mai are si vreun soft de scriere. Hmm… Dar ia sa ne uitam pe price.ro. Aceleasi unitati le gasim si la alte magazine online la preturi si mai atractive. De ex H20L-ul porneste de la 653 RON iar H20LBB-ul porneste de la 608 RON. Ramane numai sa fie preturile updatate la curs. Ce sa facem, trebuie sa sunam nu? Sa vedem daca este adevarat.
Cum cei de la Asus, preferatii mei la unitati optice, inca nu au adus la noi o unitate blu-ray writer (nu am vazut decat un combo pe price.ro), s-ar parea ca o sa ramanem la LG. Foarte ok.
Dar hai sa vedem cam ce preturi gasim si la magazinele online din frumoasa si indepartata America. Pe Amazon, preturile blank-urilor incep de la 10 USD/bucata. Deci, sa zicem egalitate intre preturile de la noi si de la ei. Acum, sa vedem cat costa o unitate blu-ray writer. Site-ul pe care eu il folosesc cel mai des pentru a afla preturi din State este pricegrabber.com. Aici gasim numai modelul H20L – la pretul de 249,99 USD, in RON, transformand la cursul de azi, cam 690. Deci, un mic avantaj ei.
Cam gata pentru astazi, am gasit blank-uri si am gasit unitate de scriere. Pana acum, o unitate optica plus cateva discuri ne duc cam pe la 750-800 RON. Incepe sa ne cam coste..nu?
Va Continua…
Pingback: propriile filme HD - partea a 3-a «