USB 3.0 – 5GB/sec

usb3

Suntem in asteptarea noilor standarde usb 3.0, care vor fi aratate lumii pe 17 noiembrie.

Noul standard usb 3.0, care  ar trebui sa fie mai rapid de 10 ori decat varianta usb 2.0, va asigura nevoia stringenta a transferului mai rapid a fisierelor de date cu volum mare si foarte mare. Cresterea dimensiunii anumitor tipuri de fisiere (in special cele video) a generat nevoia ca aceastea sa fie transferate mult mai rapid.

O comparatie intre ratele de transfer ale celor 2 standarde usb actuale, plus cel nou o aveti mai jos. Sa zicem ca avem de transferat un film hd de 25 GB. Care sunt timpii de transfer:

– pe usb 1.1 – 9.3 ore;

– pe usb 2.0 – 13.9 minute;

– pe usb 3.0 – 70 de secunde.

Oricum, viteza de transfer pe care ar asigura-o usb-ul 3.0 va fi limitata deocamdata de alte specificatii ale unor componente interne ale calculatoarelor. Este in primul rand vorba de harddisk-uri. Degeaba vom avea un port cu usb 3.0 daca un hard disk normal nu este in stare sa lucreze la asemenea rate de transfer. Se pare ca odata cu aparitia pe piata a usb-ului 3.0 se va trece si catre urmatoarea tehnologie de stocare: cea pe SSD.  Sau de ce nu, poate vor aparea si alte tehnologii.

Echipamente cu porturi usb 3.0  vor aparea pe piata abia in 2010. Microsoft inca se gandeste pe ce sistem de operare sa includa suport pentru USB 3.0.  Oare se vor folosi de aparitia acestui standard pentru a-i face pe consumatori sa renunte la  XP? Pentru ca deocamdata sunt zvonuri ca vor include suportul doar pe Vista.

Oricum, directia spre care mergem este clara: Se doresc echipamente din ce in ce mai rapide, cu capacitati de stocare din ce in ce mai mari dar de dimensiuni din ce in ce mai mici.

Sursa: TFOT via Digg.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *