Propriile filme HD – partea 3.2: Alta Camera Video HD

Inca sunt/suntem in cautarea camerei video HD ideale pentru noi: o camera care sa filmeze ca la Hollywood si sa coste cat mai putin. O camera pe care am testat-o acum vreo 2 saptamani, a fost Canon HF10. Am fost foarte incantat de ea si s-ar putea sa o iau la teste mai amanuntite. :O)

Acum, hai sa vedem ce am mai gasit.

sony_tg3_dual

Zilele astea am avut ocazia (Victor m-a ajutat) sa testez inca o camera AVCHD: Sony HDR-TG3, cea mai mica camera video HD din lume la ora actuala (sau cel putin asa sustine producatorul).

O camera video din zona ultracompactelor, cu o carcasa din titaniu cu protectie impotriva zgarieturilor.

sony-tg3

Caracteristici Tehnice

Caracteristicele principale, adica cele care ne intereseaza pe noi, pe majoritatea utilizatorilor sunt urmatoarele (cine se plictisiseste sa treaca mai departe):

– filmeaza la o rezolutie de 1920×1080 pe un card Memory Stick; Cel testat de mine avea 4 GB;

Timpii de filmare sunt urmatorii: cu un card de 8 GB poti sa filmezi la rezolutie maxima timp de 55 min, cu un card de 16 GB cam 2 ore iar cu cel de 4 GB al meu, cam 25 de minute. Destul pentru niste teste nu? Dar pentru vacante, va recomand cel putin unul de 16 GB in camera si inca vreo 2 de rezerva in geanta. :O))

– are lentile Carl Zeiss cu un zoom optic de 10x;

– dispune de inregistrare audio pe un Sistem Dolby Digital cu 5.1 canale;

– senzor-ul de imagine este de tip CMOS ClearVid 1/5.0 – parca era loc si de mai bine :O) ;

– dispune de un sistem de detectare a fetei subiectilor;

– are blitz (recomandat este folosirea lui pana la distante de 1.5 m de subiect);

– are ecran LCD tactil de 2.7 inch;

– are conectori pentru Video Out si Hdmi out;

– greutatea: 240 grame.

O lista mai completa a specificatiilor tehnice o gasiti la Sony Romania.

sony_tg3_handjpg1

Utilizare

Primele Impresii? In primul rand, arata foarte bine. Are un look stilat. Combinatia de maron cu titaniu creeaza o nota subtila de eleganta.

Pe de alta parte, este mica, compacta, incape foarte usor intr-o geanta si, atentie pentru ca nu trebuie sa neglijam deloc acest aspect, este rezistenta la zgarieturi.

Este foarte usor de utilizat si, de altfel, foarte usor de manevrat. Se trece foarte usor din modul de filmare in cel de fotografiere, folosindu-te doar de degetul mare de la mana cu care o tii.  De altfel, cu acelasi deget se actioneaza si partea de zoom optic.

Si uite asa, degetul mare preia controlul. :O))

Setarile meniului se acceseaza foarte usor, sunt intuitive si nu foarte complicat de folosit. Trebuie doar sa te obisnuiesti putin cu meniurile, ca de altfel la orice tip de camera pe care o vedem pentru prima oara. Pentru amanuntele de nedeslusit, exista intotdeauna manualul.

De altfel, aceasta camera nici nu are foarte multi parametri de setat. Are doar minime setari pentru filmari, sa zicem, de amatori.

Este o camera destinata in primul rand celor care nu vor sa se complice cu multe setari. Apasa pe buton si filmeaza, eventual doar mai regleaza putin expunerea pentru mediile de filmare mai intunecoase sau invers, prea luminoase. De altfel camera are presetari automate pentru diferite scene, atat in modul video cat si foto. Sunt cele standard gen: candle, fireworks, beach..etc.

O camera simplu de folosit in general. O camera pentru majoritatea dintre noi.

La Lucru”

Modul Fotografiere

Fotografiile arata cum trebuie sa arate o fotografie cu numai 4 megapixeli: nu sunt stralucite. Modul fotografie la camerele video exista acolo, doar ca sa fie. Este doar o optiune introdusa de marketing, parerea mea. Camerele video actuale,  ca si in cazul de fata, nu fac fotografii de calitatea unei camere foto.

Cred ca, in vacante, ar trebui sa aveti in geanta si o camera foto, pe langa cea video. Daca nu vreti sa va incarcati cu multe accesorii, atunci puteti sa faceti fotografii si cu camera video. Dar, trebuie din start sa va multumiti cu calitatea viitoarelor momente de neuitat imortalizate de dv. Unele dintre ele nu se vor ridica la calitatea asteptarilor.

Cel putin pe mine, nu m-ar multumi. Prefer sa am mai multe accesorii in geanta. Si, doar plecam mai multi in concediu, atributiile ar trebui impartite: unul/una duce camera video, altul/alta pe cea foto iar copiii cara bagajele. :O))

Exemple din capitala noastra iubita, mai exact din Parcul Carol, mai jos. Tin sa amintesc ca fotografiile au ramas neprelucrate si la dimeniunile originale.

banci2bancicopaci1

frunzegalbenpom

Dupa cum se vede, sunt destul de pixelate, in planul indepartat sunt chiar putin neclare iar nivelul zgomotului este destul de ridicat. Deci, dupa cum ma asteptam, la fotografii nu sta foarte bine.

Modul Video

Oricum, fata de modul fotografie care pe mine m-a dezamagit putin, in modul video lucrurile stau cu totul altfel. Filmele obtinute cu ajutorul acestei camere au o calitate destul de buna, o calitate cu care majoritatea putem fi foarte multumiti.

Ca toate camerele video de acest gen, adica pentru amatori, Sony TG3 nu este o camera video pentru filmat exclusiv in interior, la lumina artificiala. Ea isi arata adevaratele talente in lumina naturala.

Dar, modul de filmare in interior, la lumina artificiala, putem sa zicem ca m-a impresionat placut. Filmele nu sunt la fel ca si cele filmate in lumina puternica, naturala, dar sunt clare si nu foarte pixelate. Oricum, daca lumina este foarte foarte slaba, isi face aparitia si efectul “bobite” adica, apar pixelii. In acest caz, mai putem sa “umblam” la setarea  expunerii astfel incat totul sa se vada mai bine, mai luminos.

Stabilizatorul de imagine isi face treaba foarte bine si la zoom maxim, chiar si in conditii de iluminare slaba.

In exterior camera, dupa cum era normal, se comporta mult mai bine. Imaginile statice dar si cele in miscare, sunt clare iar culorile pe care le suprinde camera sunt cele naturale, reale. Nici prea expuse, nici subexpuse. Nu am observat ca imaginile video sa fie prea saturate.

Pacat ca nu au folosit la ea un senzor video mai bun. Poate imaginea era si mai buna decat este.

Exemple

Filmare la interior, acvariu cool:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YfcBriJON6w]

Filmare in exterior, intr-o zi de toamna nu prea luminoasa, din masina chiar. O sa vedeti ca filmarea este chiar ok. Ma rog, nu o sa vizionati full hd, dar cand o sa creasca banda….

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1VNxAvPKWd8]

Vreau sa mai specific inca o data: calitatea filmelor uploadate pe internet este mult mai slaba decat cele HD din care s-au convertit.

Software

Super Tare! Cu software-ul inclus in pachet se pot face majoritatea operatiilor de care un utilizator amator are nevoie, crearea de dvd-uri, convertirea fisierelor *.mts (formatul in care sunt filmele HD) in formate mai “slabe” sau mai comune astazi, gen mpeg2 (*.mpg).

Softul este un plus pentru achizitionarea acestei camere.

Cu prima ocazie o sa va povestesc cum am facut primul meu dvd din filme HD si cum se vede el. Promit! Adica, o sa va povestesc dupa ce o sa-l fac. :O)

Concluzii Generale

Este o camera compacta, usoara, care poate fi foarte usor purtata in geanta, intr-o calatorie. Carcasa este rezistenta la zgarieturi.

Calitatea imaginilor video la lumina naturala este chiar foarte buna, iar culorile obtinute sunt cele reale. Cele facute in interior au o calitate mai slaba dar sunt satisfacatoare in general. Daca o conectam printr-un cablu hdmi la un televizor HD, filmele facute de noi se vor vedea excelent.

La partea de fotografie,  cei 4 megapixeli nu m-au convins. Nu as cumpara-o ca sa fac si poze cu ea.

Dupa cum am mai spus, este o camera destinata celor care nu vor sa-si complice viata in concediu, celor care nu vor sa se incurce cu multe bagaje. Celor care nu au timp si chef sa stea sa seteze parametri de filmare, celor care utilizeaza in mod frecvent numai functii automate la o astfel de camera, fie ea video sau foto.

Pret 2455 RON la emag.ro


Eu, o sa mai caut….

Am fost mult mai multumit de Canon-ul HF 10. Mi-ar placea sa testez o camera mai performanta chiar si de la Sony. Mai au destule. :O)


Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Propriile filme HD – partea 3.2: Alta Camera Video HD

  • January 14, 2009 at 9:35 pm
    Permalink

    Foarte fain articolul.. de curand ma uit si eu dupa camere HD, initial credeam ca doar cele profi de televiziune sunt HD. Eventual pune un film HD pe vimeo.com , acolo poti pune HD la rezolutie de 1280 parca. De-acolo am aflat eu de HD, am ramas surprins de calitatea care o ofera 🙂

    Reply
  • Pingback: 6 Luni «

  • Pingback: TG7VE de la Sony «

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *