10(11) cerinte pentru Netbook-ul Ideal
Intrebare simpla:
Ce ar trebui sa aiba un netbook pentru a ne satisface dorintele sau nevoile?
Raspunsul este, ca si viata, complex(a).
Intai sa ne amintim ce este un netbook: este un notebook de dimensiuni mici, intr-o configuratie care sa asigure minimele performante necesare pentru indeplinirea sarcinilor cele mai simple: vizitare pagini de internet, accesare e-mail, citire documente.
A nu se confunda cu subnotebook-ul sau notebook-ul ultraportabil care sunt tot notebook-uri mici, cu ecran de 12 inch (cel mai mic) dar cu configuratii sau caracteristici mult mai performante decat un netbook. Si preturile sunt altele (de la dublu in sus). Oricum piata tinde si spre ieftinirea acestora. La un momentdat cred ca se vor contopi cele doua concepte.
Tendinta au dat-o cei de la Asus cu al lor netbook de 7 inch. Au adus pe piata conceptul unui notebook ultraportabil si in acelasi timp foarte ieftin: NETBOOK-ul. Au rasturnat situatia: inainte de aparitia EEE pc-urilor (Easy to Work, Easy to Learn, Easy to Play – nu neaparat in ordinea enumerata) notebook-urile mici erau scumpe. Acum notebook-urile mici sunt si ieftine si, deci, sunt la indemana unei categorii mai largi de consumatori. Netbook-urile, nu se adreseaza doar pentru cei cu putere financiara peste medie ci si celor mai putin norocosi. Putem chiar sa vorbim chiar de o revolutie in lumea portabilelor. Asa si este.
Din cate am vazut, revolutia celor de la Asus se extinde (iar alti producatori il urmeaza – MSI) si in lumea dominata de cei de la Apple: lumea echipamentelor gen all-in-one, cum ar fi iMac-ul la care ii mai adauga putina aroma: ecranul sensibil la atingere iar cireasa de pe tort, pretul la jumatate aproape. Conceptul se numeste: NETTOP. Despre el, cu alta ocazie.
Deci, un netbook trebuie sa fie mic, usor si mai ales, ieftin.
Este un instrument foarte util in calatorii sau pentru cei care nu stau in birou foarte mult dar tot au nevoie de acces urgent la internet sau documente si care nu vor sa transporte echipamente grele. Nu este usor sa te plimbi in spate cu 3-4 Kg plus alimentator. Nu suntem toti atleti :O)
Eu il consider ca fiind al 2-lea sistem de lucru: Sistemul desktop sau notebook-ul mai mare, cu configuratii puternice, utile desfasurarii sarcinilor uzuale de serviciu stau frumos in/pe birou, iar in deplasari sau concedii ne luam minimul necesar dupa noi pentru activitatile minime pe care le vom desfasura.
Si mai are si un atuu important: in cazul pierderii sau furtului, paguba nu este foarte mare pentru ca el este mult mai ieftin decat un notebook uzual.
Deci, de ce avem nevoie, ca sa detinem netbook-ul ideal? Cum la procesor nu prea putem (inca) sa umblam in acest moment, hai sa ne uitam la alte optiuni sau componente.
Deci, netbook-ul ideal dupa parerea mea ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:
1. Dimensiunea ideala este cea cu ecran de 10 sau 12 inch, unul de 7 inch fiind prea mic, iar tastatura destul de incomoda. Un ecran de 10 sau mai ales de 12 inch asigura dimensiunile optime in acest moment pentru vizionare precum si dimensiunile necesare unei tastari confortabile, fara sa gresesti mereu si mereu tastele.
Ma rog, asteptam in continuare netbook-ul cu ecran de 12 inch pe care l-a anuntat DELL pentru a ne creste standardele. Asteptam si de la alti producatori.
2. Greutatea nu trebuie sa depaseasca 1,5 Kg, asta fiind o greutate ok chiar si dupa parerea mea.
3. Stocarea trebuie sa se faca neaparat pe un mediu SSD de minim 12 GB chiar daca tendintele sunt de introducere in configuratia lor a hard disk-urilor normale pentru marirea capacitatii de stocare.
De ce 12 GB minim? Pentru ca eu consider ca este dimensiunea minima necesara pentru instalarea sistemului de operare plus a programelor adiacente necesare lucrului pe o partitie de 6GB, iar cealalta partitie 6GB sa fie pentru stocarea de date. 6 GB de date sunt arhisuficienti. Daca eram rau, puteam sa spun ca putem sa lucram si pe un hdd de 4 GB.
In primul rand ca SSD-ul asigura o securitate mai buna a datelor in caz de socuri provocate de loviri sau caderi precum si o viata mai lunga a bateriei pentru ca este un consumator mai mic de energie decat un hdd obisnuit. Bineinteles ca o sa contribuie din plin si la reducerea greutatii echipamentului.
In al doilea rand, un netbook nu are ca scop primar stocarea de documente, filme sau muzica. Toate acestea pot fi stocate pe un hard disk extern pe usb daca trebuie neaparat sa le aveti cu voi.
4. Sa fie cat mai subtire posibil- pana in 2.5 cm. Cu cat se va mari diagonala (pana la 12 inch )cu atat vor fi mai subtiri.
5. Memoria Ram trebuie sa fie minim de 1GB, pentru asigurarea perfomantelor necesare chiar si vizitarii paginilor web. Ideal ar fi 2 GB RAM.
6. Ii trebuie neaparat o baterie cu 6 celule pentru o viata cat mai lunga de functionare, dupa cum spun cei de la Asus, One Day Computing. Cu o durata de functionare de 8 ore, am fi toti multumiti..Nu?
Exista si un dar: daca bateria cu 6 celule ii va mari foarte mult grosimea, parca nu am mai dori-o. Nu? Cica si cu o baterie normala, Asus garanteaza 5 ore de functionare.
7. Sa aiba windows XP, pentru o compatibilitate cat mai mare cu majoritatea aplicatiilor pe care le folosim.
A nu se intelege ca as fi impotriva aplicatiilor Linux, doar ca majoritatea suntem utilizatori in mare parte a timpului numai de Windows, suntem obisnuiti deja cu el si ne-ar fi greu sa invatam alt sistem de operare. Ma rog, o parere subiectiva de altfel. Nu cred ca ne-ar lua foarte mult timp sa ne obisnuim cu o interfata grafica pe Linux.
A, si inca ceva: sa nu fie cu Windows Vista. Vista nu are ce sa caute pe o astfel de configuratie.
Dar daca e politica de partid, ce sa facem? :O)
8. Sa aiba port 3G inclus
9. Conectica: sa aiba cel putin 3 porturi usb, un vga out precum si cititor de carduri SD cel putin. Un 5 in 1 ar fi ideal.
10. Sa fie foarte ieftin: la nivelul nostru, din Romania, nu as da mai mult de 1500 RON sau hai, maxim 1700 RON pentru unul cu diagonala de 10 inch si maxim 2000 RON pentru unul cu diagonala de 12 inch.
11. Ar mai fi fost si fiabilitatea, dar asta nu o stabiliti decat pe pielea voastra, dupa ce va alegeti echipamentul.
Hai ca nu au fost foarte multe cerinte. Mai aveam unele gen sa fie aratos, sa fie frumos, sa fie rezistent la socuri, la zgarieturi, sa aiba tastatura rezistenta la apa….Dar aceste optiuni suplimentare sigur ii vor creste pretul. Intram in categoria sub-notebook-urilor celor de la Panasonic. Ar fi prea frumos….
Cam atat..Ce ziceti? Sunteti de acord cu mine?
Va Continua….
Pingback: Mic review despre un netbook mic :O) «
Pingback: Smailo Easy PC – pentru bugete de criza «
Pingback: Smailo Easy PC – pentru bugete reduse «
Complet de acord, cu exceptia faptului ca nu ar strica si o tastatura mai comoda. Sunt de acord ca netbook-ul de la asus a fost un succes, dar are o tastatura foarte FOARTE mica.
Cand incercam sa tastez ceva, acopeream doua taste. Am vazut acum ceva vreme (daca nu ma insel) Toshiba a facut un netbook cu o tastatura similara laptopurilor standard.
Daca din performanta as mai putea sa las… o tastatura mai “normala” se poate considera ca fiind vitala. Degeaba (probabil) o sa ajungem sa avem cine stie ce atom cu procesor de 2.4, vreo n GB de ram si cine stie ce HDD, daca avem o tastatura care nu ne permite sa lucram eficient cu el.
Personal cred ca este mai important sa ne putem “imprieteni” cu un netbook pentru o utilizare eficienta, iar apoi sa vedem (prin teste) daca performantele sale sunt multumitoare pentru munca ce o va depune.
Ai perfecta dreptate.
Singurele tastaturi pe care eu le consider ok, chiar si pentru mine, le-am intalnit la HP-urile mini (2140 fiind ultimul) si la Dell-ul mini 1011 pe care il am acum la teste si care in afara touchpad-ului foarte greu de manuit pentru ca are butoanele incorporate in el (chiar in suprafata tactila) are taste foarte ok pentru lucrul confortabil cu ele.
SI Dell-ul are si un pret super: 1500 RON.
HP-ul este mai scump dar are un design si functii superioare, demne de ultraportabile.