Sfarsitul unei ere

De ceva timp, asistam in lumea produselor destinate vanzarii de masa la sfarsitul unei ere: era produselor electronice si IT cu preturi ridicate, a produselor care poate nu isi justificau pretul de productie dar erau cumparate pentru ca asa dicta piata, trend-ul sau chiar producatorii software.

Poate este din cauza crizei economice prin care trecem, poate ca nu.  Poate ca nu mai este chiar de urmat sloganul: dai un ban da’ face. La noi la romani oricum a fost mai mult: dai un ban da’ stai in fata. Suntem o piata atipica.

Poate ca marea masa a  destinatarilor acestor produse sta putin si se gandeste acum inainte de a investi chiar si un banut. Si nu vorbesc doar de persoanele fizice ci si, mai ales, de consumatorii juridici, firmele. La cheltuirea oricarui cent, de acum incolo se vor face analize amanuntite. Nu se vor mai cumpara echipamente supradimensionate, sau cu caracteristici tehnice peste ceea ce are nevoie utilizatorul final. Se vor lua echipamente in functie de nevoile strict reale, calculate si nu se vor mai arunca lichiditatile pe putere de calcul suplimentara care nu ar fi folosita.

Producatorii vor trebui sa se multumeasca cu marje de profit mult mai mici.

Sa ne intelegem, nu vorbesc de echipamentele cu destinatii speciale, pentru aplicatii care au nevoie de putere de calcul foarte mare sau de echipamente destinate anumitor aplicatii speciale, industriale, medicale sau de care or mai fi ele. Oricum si acestea vor urma cursul pietii si se vor mai ieftini.

Si nu vorbesc de asemenea de produsele de lux, cu tot felul de pietre, materiale scumpe sau nume de marca care isi au piata lor, chiar daca si aceastea, dupa parerea mea vor suferi de recesiune.

Acum, aceleasi lucruri pe care le faceam si inainte se pot face cu costuri chiar si la jumatate.

Tendinta de ieftinire a echipamentelor IT a inceput inaintea aparitiei netbook-ului. El a inceput sa o desavarseasca. De exemplu, Laptopurile normale de 15 inch au inceput sa se ieftineasca de acum aproape 2 ani.

Producatorii asiatici in special, au adus un suflu nou pe pietele IT iar producatorii mari din Europa si mai ales America nu au avut ce face si au trebuit sa ii urmeze. Nu s-au putut impotrivi curentului. Asta ar fi insemnat declinul lor.

Aceleasi notebook-uri care acum 2-3 ani costau peste 1000 de euro se vand la preturi incepand chiar de la 400. Aceleasi produse electronice, de exemplu televizoarele LCD care aveau cu preturi de 2000-3000 de euro acum poate numai 1 an, se vand in zilele noastre si la 500 de euro iar diagonala implicit dimensiunile lor s-au marit. Si exemplele pot continua.

Producatorii de echipamente ultraportabile la preturi mari s-au trezit cu o noua provocare: aparitia netbook-urilor, echipamente din categoria celor mici dar cu un atu foarte important – pretul extrem de mic si, in acelasi, cu o putere de calcul rezonabila, cu strictul necesar am putea spune. Au inceput cu dimensiuni mici cu ecrane de 7 inch dar urmeaza tendinta si nevoia pietii si se vor duce spre 12 inch. Pretul lor, nu va depasi o medie de 500 USD.

Iar micile optiuni care erau pe aceste echipamente cum ar fi camerele web, cititoarele de carduri, bateriile cu 6 celule care costau suplimentar, acum sunt incluse in acelasi pret scazut.

Oricum, din cate am observat va incepe si ieftinirea echipamentelor din zona ultraportabilelor, care au dimensiuni mici dar putere de calcul mare. Acestea se vor duce si chiar s-au dus catre preturi de 600-700 USD. Se aud zvonuri ca si Apple se gandeste sa intre pe aceasta piata.

Acelasi Apple este atacat pe piata pe care o domina, aceea a echipamentelor all-in-one (totul intr-o singura carcasa) de aceiasi producatori asiatici: Asus si MSI au anuntat sisteme all-in-one cu ecrane de la 16 la 22 inch, in diverse configuratii, chiar si cu playere blu-ray la dotarile de varf, dar cu preturi la jumatate fata de cele americane si care, pe deasupra, mai au si ecrane sensibile la atingere. Adica au scazut pretul si, in acelasi timp, mai au si adus si ceva nou.

Nu vor fi inlocuite iMac-urile din zonele de productie unde puterea de calcul este necesara dar, acolo unde erau alese doar pentru ca erau cool, nu o sa mai fie dorite. Au competitori seriosi care ofera aproape acelasi rezultat dar cu preturi cu mult mai mici.

Producatorii mari de software nu vor avea ce face si se vor supune tendintelor pietei. Vor crea aplicatii capabile sa lucreze decent pe configuratii mai putin dotate. Cred ca se va stopa cursa inarmarii cu memorie ram, procesor cu zeci de nuclee sau placa video cu mii de mega. Sistemele de operare vor trebui sa utilizeze resurse hardware minime.

Windows Vista a aparut pe piata in timpuri nepotrivite pentru el. Bunicul-ui XP cred ca i se va asigura suport inca multe vreme de acum incolo. :O)

Deja se aud zvonuri ca noul Windows 7 va putea rula fara problema pe o platforma de netbook cu procesor Atom.  Asta ramane se vedem. La fel vor trebui sa se adapteze noii piete si producatorii de antivirusi, suite de office sau chiar de aplicatii de prelucrare grafica.

Singura tendinta care nu va scadea va fi aceea a necesarului de marire a spatiului de stocare. Aplicatiile media inca sunt pe un val ascendent iar nevoia de stocare a acestor tipuri de date este in continua crestere. Sigur vom asista in curand la decesul moral al hard disk-ului cu elemente mecanice, o componenta a sistemelor care nu mai poate asigura nevoia tot mai stringenta de viteza de transfer si de securitate fizica a datelor.

In general, asistam la o revolutie a celor mici, care a cam luat prin surprindere marii giganti producatori dar care si ei se vor conforma nevoilor pietei. Adica produse ieftine si bune! O alta vorba romaneasca, dar una care ne va prinde bine in aceste timpuri.

Usor, usor vor scadea si preturile pe care le platim pentru brand. Brand-uri suta la suta nu prea mai exista, adica nu prea mai sunt producatori care sa faca un produs de la un cap la celalalt in curtea proprie. Nu mica mi-a fost frustrarea cand, am descoperit ca o componenta importanta in televizorul pe care il achizionasem pentru ca brand-ul lui de renume, adica tubul catodic, era facuta de un alt producator cu un brand cu renume mai slab cotat, dar care m-ar fi costat pe mine cu cel putin 30 la suta mai putin. Globalizarea si nevoia crescuta de consum a dus la contopirea brand-urilor. Acum avem echipamente cu integrate facute in Taiwan, ecrane in Coreea sau Japonia, procesoare in America si asamblate in China. Intr-un produs finit avem o multitudine de brand-uri. Ideea este ca toti consumatorii se vo indrepta catre brand-urile noi sau vechi dar care ofera calitate la preturi scazute. Deci, adaosul comercial adus de imaginea de brand va fi din ce in ce mai mic.

Care este concluzia? Concluzia este ca Era produselor scumpe a apus. Acestea vor fi inlocuite cu produse noi, poate in curand cu aceeasi putere de calcul, poate gandite altfel din punct de vedere al utilizarii resurselor utilizate, la preturi mult mai mici. Preturi pe care ni le vom permite majoritatea dintre noi.

Sa nu credeti ca afirm acest lucru cu nostalgie, cu durere. Ci dimpotriva, asteptam de mult timp aceste fapte. Erau atatea pe care le doream si la care nici nu indrazneam sa ma uit.

Poate ca si criza economica si-a spus un pic cuvantul. Sau poate, doar le-a grabit putin sfarsitul care se zarea undeva, destul de departe.

Asistam la sfarsitul unei ere si inceputul uneia noi. Una in care chibzuiala, cumpatarea si intelepciunea, poate chiar si zgarcenia, ne vor calauzi in tot ceea ce vom face (adica cumparam). S-a sfarsit era consumatorului feroce care cumpara orice numai de dragul evenimentului in sine.

Viva la Revolucion!

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Sfarsitul unei ere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *