Propriile filme HD! Canon HF10 Reloaded

canon-hf10

Odata cu noile tehnologii video, aparute peste noapte am putea zice, cu rezolutii din ce in ce mai mari definite prin termeni pomposi gen 1080p, 1920×1080, full HD, HD ready a aparut, normal de altfel, si nevoia noastra de a putea realiza in mediul familial filme in aceste formate. Nu ne mai multumesc formatele clasice tip mpeg2 pentru ca ele nu mai asigura calitatea optima sau necesara vizualizarii pe un ecran LCD de noua generatie. Filmele realizate cu vechea tehnologie se vad foarte bine pe defunctele tuburi catodice, dar pentru noul val de televizoare avem nevoie de ceva mai mult. Avem nevoie de un echipament care sa poata sa filmeze in formatul ideal pentru acestea: o camera video full HD.

Acum ceva timp, v-am spus cateva cuvinte despre camera video AVCHD de la Canon, HF 10.

Este o camera care mi-a fost recomandata de un profesionist in domeniul video ca fiind un echipament pentru amatori dar cu functii video si audio peste media celor din categoria ei.

A venit momentul sa facem o analiza mai detaliata a capacitatilor si caracteristicilor acesteia

2canon_hf10_front

Caracteristicile tehnice

Cele mai importante caracteristici tehnice sunt urmatoarele:

– inregistreaza in format full HD la o rezolutie de 1920×1080;

– senzorul de imagine este de tip CCD 1/3.2  cu o rezolutie de 3,31 megapixeli;

– inregistreaza un sunet stereo;

– are stabilizator de imagine;

– camera foto are o rezolutie de 3.1 megapixeli;

– inregistreaza pe o memorie flash 16 GB care ii asigura filmari de pana la 2 ore si 5 minute in format full HD;

– are slot SD/SDHC pentru extinderea capacitatilor de inregistrare;

– lentilele Canon asigura un zoom optic de 12x;

– are ecran lcd de 2.7 inch dar fara sensibilitate la atingere;

– are conector hdmi out pentru o vizionare exelenta a inregistrarilor pe un televizor LCD HD;

– are intrare suplimentara pentru conectarea unui microfon profesionist, asa ca poate fi folosita si in aceste medii;

– are blit care poate fi folosit pe langa modul foto si in modul video pentru mediile intunecoase;

– greutate: 380 de grame.

Pentru toti aceia care isi doresc o lista mult mai completa cu specificatiile tehnice, le aflati la Canon USA, pentru ca la Canon Romania nu o sa o gasiti in lista de produse. Dupa cum spunea un bun amic de-al meu care lucreaza la un important importator, atunci cand l-am intrebat de ce la noi nu apar produsele la fel de repede ca peste ocean: ” Aici este Romania, totul se misca mai greu”. Asta este, bine ca exista internetul. Ce ne-am face fara el? :O)

3canon_hf10_right5canon_hf10_left

Primele impresii

Este o camera video din zona celor compacte cu un design simplu dar totusi modern, care iti atrage privirea. Mi-a placut cum arata. La prima vedere pare o camera solida, cu o carcasa facuta din plastice care ar putea rezista la socuri. Doar la o prima vedere pentru ca nu am testat-o scapand-o eventual pe jos. :O)

Este prima camera video la care am constatat ca elementele de acoperire ale orificiilor pentru diversii conectori sunt facute din acelasi material ca si cel al camerei. Adica nu sunt doar din cauciuc. Astfel sunt si mai rezistente in timp la utilizare indelungata iar, din punct de vedere vizual ii confera o nota de intreg, de lucru bine si atent proiectat si fabricat.

Nu este nici foarte mare, gratie in primul rand solutiei de stocare de tip flash. Daca foloseau un hard disk intern, atunci volumul camerei si greutatea ei cresteau implicit.

Oricum, alegerea memoriei flash ca si solutie de stocare este un fapt pe care il apreciez. De ce? Pentru ca in cazul unui soc, cu tot sistemul de protectie la socuri, un hard disk normal cu parti mecanice se poate deteriora iar toate inregistrarile se pot duce pe apa sambetei.  Deci, implicit, o camera cu astfel de hard disk este mult mai sensibila si trebuie sa ne purtam cu ea mult mai atent. Cum memoria flash nu sufera de acest defect, se preteaza mult mai bine la acest tip de aplicatie portabila.

4canon_hf10_back

Utilizare

Cu toate ca ecranul LCD de 2.7 inch nu are parte de sensibilitate la atingere, nu am simtit lipsa unei astfel de facilitati. Butoanele si mini joystick-ul isi fac treaba foarte bine, cateodata chiar mai bine decat am folosi un ecran sensibil care poate nu preia o comanda de la prima atingere.

M-a surprins in mod placut meniul de administrare al camerei care este destul de stufos, cu foarte multe optiuni si setari pornind de la tipul de filmare pe care il dorim:

Automat

– TV – shutter priority, unde se pot seta timpii de expunere iar diagrama este setata automat de catre camera;

AV – Aperture Priority, unde deschiderea diafragmei se poate seta iar timpii de expunere sunt automat alesi de catre camera;

CineMode, pentru fimari in mod Cinema

– Scenes – diferite presetari de scene gen Portrait, Sports, Night, etc.

Dupa ce se aleg modurile de filmare de mai sus, se pot seta alte elemente cum ar fi tipul de luminozitate (Auto, Daylight, Shade, Cloudy, etc), efecte de imagine gen Vivid pentru imagini mai vii, mai colorate sau Neutral sau Soft Skin, efecte digitale gen Alb si Negru, Sepia sau Art.

Un meniu destul de complet pentru o camera din categoria ei, cu facilitati prin care se pot obtine filme de o deosebita calitate. Trebuie stat putin si testat inainte pentru a intelege pe deplin ce capacitati are aceasta camera. Recunosc ca nu as avea nevoie chiar de toate setarile de care dispune dar, este bine de stiut ca sunt acolo si ca pot fi folosite la nevoie.

Dupa ce ne-am obisnuit cu “logica” administrarii setarilor acestea se pot apela foarte usor si destul de repede cu ajutorul mini joystick-ului.

Modul fotografiere

Desi, dupa cum am mai spus-o, modul de fotografiere exista la o camera video doar ca sa aiba o optiune in plus pentru cei care nu vor sa se complice si cu transportul unei camere foto, fotografiile realizate au avut o calitate destul de buna pentru cei 3 megapixeli ai senzorului foto.

De vina pentru calitatea foarte buna a fotografiilor chiar si la rezolutia de 3 megapixeli sunt in special lentilele si senzorul, Canon fiind de altfel unul dintre cei mai cunoscuti si laudati producatori in acest domeniu. Blit-ul puternic nu se lasa nici el mai prejos asigurand lumina din plin pentru mediile intunecoase.

Fotografiile la interior se vad foarte bine, chiar daca au o mica tendinta de suprasaturatie. Datorita diametrului generos al lentilelor, marime pe care nu o intalnim la alte camere din aceeasi serie, fotografiile sunt destul de reusite chiar si fara blit. Culorile sunt vii si naturale.

Deci, fotografiile facute cu aceasta camera sunt in limita rezonabilului chiar daca nu le pot inlocui pe cele facute cu o camera foto normala. Este prima camera la care sunt intr-adevar multumit de rezultatul final.

Cateva exemple de fotografii facute la interior, cu sau fara blit, mai jos:

orhidee21orhidee3orhidee

fructe2fursecuritort

Modul Filmare

Daca modul de fotografiere m-a impresionat in modul placut, modul de filmare si mai ales rezultatele m-au lasat fara cuvinte. Filmele obtinute cu aceasta camera, fie ele la interior sau la exterior sunt de o calitate desavarsita si vor multumi chiar si pe cei mai mofturosi dintre noi. Culorile sunt vii iar imaginile sunt clare, chiar si cele filmate de aproape. Stabilizatorul de imagine isi face din plin datoria si la zoom maxim iar camera focalizeaza foarte repede chiar si la miscari bruste.

Inca o data vreau sa laud calitatea lentilelor si al senzorului de imagine, ambele elemente contribuind din plin la rezultatul final: filme foarte reusite, calitative, pline de culoare, care se vad clar, fara defocalizari foarte vizibile la scenele in miscare.

Este o camera video care poate fi folosita cu succes atat la filmare in interior, unde lumina este mai slaba cat si la exterior, unde rezultatele vor fi excelente.

Daca veti proiecta filmele direct din camera pe un televizor LCD cu suport de Full HD cu ajutorul unui cablu hdmi imi veti da crezare. Filmele nu au niciun defect. Este chiar o placere sa le privesti si veti fi mandri de rezultate.

un exemplu de filmare la interior mai jos:

[dailymotion id=x7kjpc]

Software

Software-ul inclus in pachet este foarte util pentru management-ul fotografiilor dar nu i-am gasit aceleasi beneficii si la partea video. Nu are facilitati de export ale fimelor si in alte formate altele decat cel HD (*.mts) sau eu nu am gasit. Nu are decat un vrajitor prin care se pot scrie filmele ori direct pe suport HD ori transformate automat in format mpeg2 si scrise pe un dvd.

In schimb, player-ul de fime hd inclus in pachet reda filmele mult mai bine decat de altele “free” descarcate de pe internet.

Concluzii finale

Ce se mai poate spune? Este o camera video HD pe care oricare dintre noi si-ar dori-o in bagaje atunci cand pleaca in vacanta sau participa la diverse evenimente. Nu mai vorbim ca poate fi folosita si in mediile profesionale, sa zicem la realizarea de filmulete pentru site-urile web care se vor vedea excelent pe internet. Iar cu ajutorul unui microfon suplimentar conectat si sunetul poate fi chiar de calitate.

Este o camera care impune pe piata noi standarde de calitate vizuala, rezultatele fiind mai mult decat satisfacatoare atat in modul foto (unde este loc si de mai bine prin folosirea unui senzor de o rezolutie mai mare) cat si, mai ales, in cel video la care eu personal nu am ce sa reprosez.

Filmarile realizate cu ajutorul Canon-ului HF10 depasesc conditia de filme de amator. Calitatea lor este desavarsita iar cu putina tehnica si antrenament putem avea rezultate memorabile.

Plusuri:

– lentile si senzor de super calitate;

– calitatea excelenta a filmelor realizate;

– memoria interna de 16 GB care este destula pentru 2 ore de filmare in full HD;

– blit puternic;

– constructie solida cu un design modern.

Minus:

– unul singur: pretul destul de prohibitiv – 3800 RON la Digital Mall; dar pretul nu mai conteaza fata de rezultatele pe care le vom obtine.

Eu unul, imi doresc o astfel de camera video.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “Propriile filme HD! Canon HF10 Reloaded

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *