Netbook-ul..pentru cine?

netbookuri

Oare cui i-ar folosi un netbook? Carei categorii de persoane sau profesionisti? Cui i-ar trebui neaparat sa aiba un netbook tot timpul alaturi?

Trebuie stabilit de la inceput care sunt avantajele folosirii unui netbook chiar si in mediile profesionale:

– pretul foarte scazut, un lucru pe care foarte multi manageri ii incanta; nu o sa le influenteze achizionarea unor astfel de echipamente EBIT-ul…

– greutatea si dimensiunile reduse care il fac foarte usor de manevrat, un lucru care incanta pe toti cei care il vor folosi;

– dimensiunile mult mai generoase si mai utile decat la un pda sau smart-phone, lucru care iar incanta pe toti cei care il folosesc; am vazut destule aplicatii de sarcini administrative fie ele IT sau de vanzari instalate pe pda-uri sau diverse telefoane destepte. Mie mi se par incomod de folosit in primul rand pentru dimensiunile foarte reduse ale echipamentului.

– puterea de procesare buna, de altfel mult mai puternica decat a unui smart-phone.

1. In primul si in primul rand tuturor celor care lucreaza foarte mult pe teren in domeniul vanzarilor, fie ca vand diverse produse, fie ca doar merg si fac prezentari de produse fizice sau nonfizice, netbook-ul este pentru ei o unealta foarte utila care le-ar face viata mai usoara. Netbook-ul are destula putere de procesare chiar si pentru prezentari in powerpoint destul de stufoase. Iar cu un modem si o conexiune vpn se pot vizualiza stocurile in orice clipa de oriunde din oras/tara/continent.

Mai este un accesoriu care isi va face loc in curand in arsenalul celor din vanzari: este vorba de mini-proiectoare. Cu un netbook si un miniproiector vor putea face prezentari in orice conditii aproape si oriunde. Nu?

2. Este o unealta foarte utila si pentru un redactor. De oriunde ar fi, fie ca participa pe un stadion la un eveniment sportiv, sau la o conferinta de presa, sau la oricare alt eveniment important, se poate conecta la internet si transmite urgent la redactie stiri de ultim moment. Acelasi redactor, daca are si un aparat foto poate, bineinteles, sa transmita si fotografii, care vor putea fi prelucrate de personalul specializat la redactie si urcate pe web-site.

Nu este o unealta potrivita pentru un fotograf in schimb. Desigur, dimensiunile il pot face apt pentru aceasta categorie profesionala, dar puterea de procesare nu. Pentru a putea prelucra fotografiile cu rapiditate pentru a fi transmise la redactie este nevoie de un ultraportabil (un notebook de dimensiuni mici dar cu putere de procesare mult mai mare decat cea a unui netbook).

Poate fi o unealta si pentru fotografi daca nu se pune conditia prelucrarii fotografiilor inaintea transmiterii.

3. Profesionistilor din domeniul IT, adminilor. Il pot avea fara mare efort tot timpul si se pot conecta prin vpn la serverele companiei pentru sarcini administrative de urgenta sau de mentenanta de oriunde or fi ei, in vacanta la mare sau la munte, sau pe drum intre doua sedii sau in drumul spre casa. De oriunde. Conditia principala in toate cazurile este sa aiba acces la internet. :O)

4. Managerilor, directorilor sau oricui are nevoie de acces la internet sau la diversele aplicatii interne ale companiilor. Pot sa isi verifice posta electronica de oriunde ar fi ei. Si cum, mai nou se va introduce internet si pe cursele aeriene o sa ne “faca” din tastatura tot timpul. :O)

5. Celor mai inzestrati cu darul cuvintelor, scriitorilor. Il pot avea la indemana tot timpul, in tren, in metrou, in autobuz pentru a-si nota ideile sau pentru a mai scrie un capitol din viitoarele romane de succes.

6. Hai sa trecem si la categoriile non-profesionale. Este o scula foarte utile pentru studenti sau elevi. Se pot conecta la internet si afla diverse informatii utile si necesare…

7. O categorie universala: cei aflati in vacanta sau scurte excursii. Este o unealta foarta utila pentru a afla informatiile necesare in timpul vacantelor. De la cum va fi vremea pana la informatii despre hoteluri, restaurante sau locuri de vizitat. Puterea internetului este Uriasa.

8. O unealta utila si pentru petreceri, de ce nu. Pe un hard extern se poate stoca colectia de muzica. Conectam netbook-ul la o statie si avem atmosfera ca si creata.

Mai este si o alta categorie de oameni inclusa in clasamentele de peste ocean. Cea a green-consumerilor. Nu am inclus asa ceva pentru ca nu cred ca la noi inca are succes un astfel de demers. Mai avem destul pana sa ajungem acolo. Nu cred ca la noi ar cumpara cineva un computer doar pentru ca protejeaza mediul. Din pacate. :O(

Dupa o idee de la Liliputing. Sincer, opiniile lor mi s-au parut putin cam nerealiste pentru noi sau pentru piata romaneasca in special dar nu numai si de aceea am incercat sa aprofundez putin subiectul.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *