nettop home made?

ga-gc230d_big

Am gasit de curand pe internet o placa de baza de la Gigabyte cu procesor Atom inclus. Se vinde si la noi pe diverse site-uri, unul din ele fiind PCfun.ro. Pretul este foarte atragator tinand cont ca avem si procesorul inclus in pachet: 285 RON.

Asa ca, ce sa mai, voi incerca sa asamblez un nettop “home made” pe care il voi testa si cu windows xp si cu alte linux-uri pentru a vedea daca se preteaza folosirea unui astfel de sistem in mediul de business. Sa vedem daca poate fi folosit la principalele activitati: folosirea aplicatiilor de tip office, a postei electronice si a citirii paginilor de web. Sa vedem daca putem inlocui procesoarele mai puternice si mai scumpe cu procesorul Atom. Important este sa obtinem un pret cat mai mic pentru astfel de sistem.

Componente

O memorie de 2 GB are pret incepand de la 65 RON, tot pe pcfun.ro.

Mai ramane sa alegem carcasa, care trebuie neaparat sa fie miniATX, chiar daca eu cred ca aceasta placa de baza este compatibila si cu carcase mai mari. Eu vreau sa folosesc o mini-carcasa pentru ca spatiul ocupat pe birou sa fie foarte mic. Cea mai ieftina pe care am gasit-o la o prima cautare este 173 RON.

kmz_mini_itx2

Uitasem, ne mai trebuie si un dvd-rw si un hard disk. Cum trebuie sa fie pretul cel mai mic, le alegem pe cele mai ieftine pe care le gasim la pcfun.ro: dvd-rw este 65 RON iar hard disk-ul este 135 RON.

Hai sa facem un calcul:  285 (placa) + 173 (carcasa) + 65 (memoria) +65 (dvd-rw) + 135 (hdd) = 723 RON. Pretul final este mai mult decat atragator.

Asa ca, cat voi putea de repede voi incerca sa comand componentele pe care le-am gasit si, in acelasi timp, sa caut poate si alternative de la alti producatori de placi de baza.

O sa va tin la curent cu acest mic proiect.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “nettop home made?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *