un netbook premium

4_front

Dupa cum va anuntam acum cateva zile, am avut marea onoare de  a fi printre primii din Romania care au testat netbook-ul HP Mini Note 2133, in sfarsit importat si la  noi. As putea zice cam tarziu pentru ca peste ocean au aparut deja variante mult mai atragatoare, cu ecran mai mare si procesoare Atom.

Cum l-am scos din cutie m-a impresionat design-ul serios si elegant destinat in special mediilor profesionale, de business sau zonelor de afaceri. Nu are o infatisare colorata si mereu vesela facuta  sa atraga in special numai tanara generatie. In viata nu numai distractia conteaza, mai trebuie si putina seriozitate si munca.

Sincer, m-am cam indragostit de la prima vedere, chiar daca relatia noastra, de scurta durata din pacate, nu a fost fara cateva scantei, doar la inceput. Scantei legate de partea de software, care, cu putina rabdare si intelegere, ca in orice relatie s-au rezolvat pana la urma.

3_front-2

Configuratie

Configuratia echipamentului pe care l-am testat, de altfel cred ca singura importata in Romania pana acum, este urmatoarea:

– Procesor: Via C7-M 1.6GHz;

– Display 8.9″ WSVGA (1024×600);

– Memorie: 1024MB DDRII@667MHz DDR2 SDRAM;

– Hard Disk: 120GB la 5400 rpm;

–  Sloturi: ExpressCard/54 slot, Secure Digital slot;

– Porturi: 2 USB 2.0, VGA, audio in/out, power, RJ-45 ;

– Touchpad cu scroll zone;

– Baterie 3 cell Li-Ion, 2H 15″;

– VGA Webcam;

– ADI High Definition CODEC, Difuzor si microfon integrat;

– Placa de retea: LAN 10/100/1000 NIC;

– Bluetooth +  Placa de retea Intel 802.11 a/b/g;

– Placa video VIA Chrome 9;

– Sistem de Operare preinstalat: Windows Vista Business 32;

– Sistem de Operare Windows XP cu cd-urile aferente in pachet daca se doreste schimbarea SO-ului Vista;

– greutate: 1.27 Kg.

Primele Impresii

De cum l-am scos din cutie m-a impresionat design-ul lui, calitatea materialelor (pentru ca nu mai pot sa spun calitatea plasticelor)  din care este realizat si dimensiunile generoase ale tastaturii.

carcasa_ext

front

Design-ul este unul simplu, sobru dar nu in exces, genul HP de altfel, fara prea multe artificii dar totusi cu cateva amanunte care il fac sa arate ca o mica bijuterie: butoanele de power si activare wireless sunt asezate frontal si sunt foarte sexy, carcasa este din aluminiu asigurandu-i o nota de soliditate si eleganta in acelasi timp, design-ul touchpad-ului cum nu am mai vazut la alt notebook, cu butoanele asezate in lateralul lui care ii dau o nota avangardista.

7_touchpad

Calitatea materialelor este desavarsita, este calitatea HP de care incepusem sa uit cu atatea alte netbook-uri de la alti diversi producatori aflati pe piata. Sincer, este primul netbook  pe care eu il consider din clasa premium si nu numai din cauza calitatii materialelor care il acopera.

2_comparatie_cu_asus_9018_comparatie_cu_asus_2

Este de altfel si primul netbook de 9 inch cu o tastatura aproape la fel de mare ca una normala de la un laptop de 15 inch (mai exact cam 92%)  pe care poti sa scrii confortabil, fara a fi stresat de atentia pe care trebuie sa o acorzi continuu la apasarea tastelor fata de celelalte netbook-uri din aceeasi clasa. Pe langa dimensiune, tehnologia – DuraKeys – le asigura o rezistenta mult mai mare la utilizare indelungata fata de o tastatura comuna, nu numai la partea de imbinari mobile ci si la suprafata de contact cu degetele noastre, caracterele imprimate rezistand cu 50 la suta mai mult.

tastatura_92tastatura_comparatiecomparatie_hpmare

Este un echipament pe care, datorita dimensiunilor generoase ale tastaturii, am putut sa petrec si sa scriu mai mult timp, fara sa fiu deranjat in vreun fel,  fata de altele cu tastatura mult mai mica pe care doar mi-am rezolvat problemele urgente, incercand sa folosesc tastele cat mai putin posibil. Inca o data: nu am avut nicio problema de adaptare la tastatura Mini Note-ului, mi-a placut si m-am simtit foarte confortabil folosind-o.

Si la partea de rezistenta la socuri sta foarte bine intrucat este construit pe o structura din aliaj de magneziu iar datele de pe hard disk-ul normal sunt protejate de un sistem numit 3D DriveGuard care ii parcheaza capetele imediat ce simte o miscare brusca. Este un sistem pe care il intalnim mai ales la camerele video cu hard disk si care, uite, si care este foarte util si la portabile. Foarte normal de altfel.  Producatorii spun ca acest sistem reduce riscul de pierdere a datelor cu 50 la suta. Un procent bun de altfel, mai bun decat nimic.

Acestea sunt  principalele sale atuuri fata de netbook-urile concurentei: tastatura de dimensiuni aproape de cele normale, foarte usor si confortabil de utilizat , optiunile legate de securitatea si protectia datelor la socuri chiar si a echipamentului in sine precum si mult apreciatul design de tip business.

Cu atatea optiuni legate de siguranta pasiva sau activa, ma asteptam si la o tastatura rezistenta la apa, dar, din pacate inca nu avem si aceasta optiune. Poate la urmatorul model, cine stie?

Utilizare

soft

In primul rand trebuie sa mentionez ca HP-ul vine cu un sistem de operare folosit cu precadere in domeniile profesionale, Vista Business sau XP Professional, dedicat in special mediilor de business si nu cu unul de tip “home edition” mai potrivit utilizatorilor casnici. Acest fapt se reflecta si in pret, Windows-ul Professional fiind mai scump cu cel putin 50 de Euro fata de o varianta Home.

Spuneam ca am avut mici dificultati la partea de software. In primul rand ca sistemul a venit echipat cu Windows Vista preinstalat, dar cu un language pack pe care l-am banuit a fi slovaca.  Doar am banuit, ca de fapt nu stiu ce era… Sincer, am iertat aceasta mica scapare pentru ca era doar un sistem de test. Cum in pachet nu am avut si un cd sau dvd de recuperare Vista, l-am folosit pe cel de XP existent si l-am reinstalat. Problemele au venit dupa instalarea xp-ului. In primul rand, fereastra softului special care instaleaza driverele de pe cd-ul aferent era mai mare decat rezolutia ecranului fara driver-ul video instalat si nu a fost cu niciun chip sa ii rulam instalarea, oricate tab-uri si enter-uri in orb am dat noi. Solutie am gasit imediat, normal: am luat driver-ul video de pe internet, l-am instalat si am reusit sa vedem toata fereastra si butonul de Install, asa ca am dat click imediat pe el si am instalat toate driverele pe care le detectase. Dupa restart-ul de rigoare, stupoare – un ecran albastru. Inca un restart, tot asa. Uff.

Asa ca am dezistantalat totul din nou, am luat driverele de pe site-ul de suport al HP si am rezolvat problema. Cu ultimile versiuni de drivere, sistemul nu a mai avut nicio problema dupa aceea. Deci, nu va recomand driverele de pe cd-ul care vine la pachet.

Apoi am facut toate update-urile de la Microsoft, am instalat Office 2007  si chiar Mozilla, Yahoo Messenger , Daemon Tools si PowerDVD.  Instalarile au decurs ca la orice alt pc sau notebook mai performante, fara blocari sau inhibari ale echipamentului  si la o viteza cu care eram obisnuit si pe alte sisteme. Cel putin eu nu am sesizat nicio diferenta notabila legata de perfomante la instalarea diverselor pachete software fata de alte sisteme pe care le-am mai instalat de-alungul timpului.

Programele importante din suita Office, adica Word-ul, Excel-ul sau Powepoint-ul, ma refer la cele pe care majoritatea dintre noi le folosim uzual au functionat fara probleme chiar si atunci cand am deschis fisiere de dimensiuni rezonabile cu multe formule si linii in excel sau cu  grafica animata in powerpoint. Singurele probleme care sigur vor apare este atunci cand veti dori sa rulati fisiere complexe cu multe functii din excel care solicita de obicei procesorul la maxim iar mititelul de la Via lucreaza un picut mai greu. Nu este un sistem pe care se poate lucra cu astfel de fisiere foarte complexe, el avand un rol mai mult pentru vizualizare. Si atunci, din cand in cand, mai trebuie sa ne inarmam cu rabdare si intelegere. Cu fisierele mici sau nu foarte complexe nu are nicio problema.

Pe partea de multimedia, HP-ul a rulat fara probleme fisiere de muzica mp3 si fisiere video *.mpeg2 sau *.avi dar, din cauza placii video incorporate si a procesorului nu a putut rula si fisiere video HD.

6_tastatura_lateral

Legat de lucrul efectiv cu echipamentul, interactiunea cu tastatura si cu touchpad-ul a fost mai mult decat satisfacatoare. De mult nu am mai simtit materiale atat de fine pe buricul degetelor mele, poate dar…dar mai bine sa nu intram in amanunte…

Touchpad-ul, cu un design putin ciudat dat totusi de efect, raspunde foarte bine la toate comenzile, singura mica problema fiind la adaptarea cu asezarea nefireasca a celor doua butoane laterale. Sunt pozitionate putin atipic fata de cum am fost obisnuit pana acum, adica sub touchpad.

Cum pustiul meu nu a avut aceleasi neclaritati in adaptarea cu cele doua butoane folosindu-le din prima foarte natural, am strans din dinti si nu m-am mai plans nici eu. Am vazut si am simtit pe pielea mea, inca o data, capacitatea de adaptare la lucrurile noi ale tinerei generatii, obisnuita de mica cu device-uri care pe vremea copilariei mele erau numai in cartile SF rusesti iar acolo aveau dimensiuni mult, mult mai mari. Ce sa mai, in curand o sa ies la pensie…

Ecranul care asigura o rezolutie standard de 1024×600 se vede foarte bine chiar si din unghiuri mai stranse. Este si el acoperit cu un material plastic care ii confera protectie la zgarieturi dar care il face si putin lucios, lucru putin deranjant atunci cand reflecta lumina in anumite situatii sau medii. Fisierele video sau fotografiile s-au vazut excelent la dimensiunile impuse de ecran, normal.

Unii or sa zica ca ecranul este prea mic. Au dreptate. Dar sa nu uitam ca avem de-a face cu un netbook, un echipament care prin definitia lui trebuie sa fie mic si usor pentru a asigura un grad de portabilitate maxim.

Camera Web nu intrece asteptarile clasei din care face parte, ea putand fi accesata direct din fereastra MyComputer, neavand un soft special al ei. Pe de alta parte, Y ahoo Messenger-ul a detectat-o din prima.

Boxele se aud destul de bine pentru niste boxe de netbook, adica foarte mici. Pot fi foarte galagioase de altfel, chiar stridente intr-un birou sau camera mica, dar nu recomand auditia cu ele date la maxim. Este deranjant. Scopul lor este unul doar de auditie normala, prin care sa intelegem ce auzim fara pretentii de fidelitate acustica.

Partea de retelistica, ma refer aici la placa de retea Ethernet si cea Wireless au functionat fara nicio problema. Mai ales ca avem parte de o placa Ethernet Gigabit asigurand astfel viteze de transfer mai mari in retelele care permit acest lucru. Pacat ca viteza de transfer a placii de retea nu este ajutata si de o unitate de stocare tip SSD, hard disk-ul la 5400 de rotatii fiind de altfel putin cam lenes la acest capitol. Cu un SSD am fi avut de viteze de transfer mult superioare.

Am testat si durata de viata a bateriei, care a tinut in functiune echipamentul aproape 2 ore, timp in care am vizitat pagini de internet si am purtat mici discutii pe Yahoo Messenger, bineinteles prin intermediul placii Wireless.

Singurul dezavantaj al lui este folosirea procesorului de la Via. Cred ca o varianta cu procesor Atom ar fi fost putin mai agila si mai performanta. Se pare ca in primavara vom vedea chiar si in Romania modele cu procesor Atom. Cel putin asa spuneau zvonacii..

Plusuri:

– materialele de calitate superioara din care este costruit;

– tastatura de dimensiuni rezonabile care asigura o tastare confortabila si cursiva;

– sistemele de protectie la socuri atat cele pasive cat si cel dinamic.

Minusuri:

– procesorul Via;

– si cel mai important: pretul, mult peste cel al unui notebook din aceeasi clasa. Dar, sa tinem seama ca este un echipament de clasa premium, care isi merita pretul.

Concluzii generale

Ce stiam eu despre netbook-uri eu mai inainte? Ca sunt instrumente foarte utile pentru toti cei care nu stau prea mult in birou, sau pentru cei aflati in vacanta, instrumente cu care isi pot indeplini atributiile de serviciu sau cu care se pot informa in orice loc in care s-ar afla usor si repede despre ceea ce ii intereseaza, instrumente care au un pret scazut si implicit realizate din materiale ieftine si cu componente interne la fel.

Acet mic Mini Note 2133 mi-a demonstrat ca un netbook poate fi realizat si la standarde de cea mai inalta calitate, cu materiale deosebite atat la vedere cat si la atingere, adaugand un mic plus bineinteles la pret. Pret pe care doar voi il stabiliti daca merita sau nu.

Este un netbook care nu arata si care nici nu face parte din categoria celor  “cheap”, adica ieftine, si care se preteaza foarte bine intalnirilor de business asigurandu-i celui care il poarta si il foloseste atat indeplinirea sarcinilor cat si un plus de imagine.

Bineinteles ca am fost super incantat de el, bineinteles ca l-am utilizat cu aceeasi bucurie pe care are o are un copil cand primeste jucaria mult asteptata, bineinteles ca, mai mult ca sigur, ar fi unul din netbook-urile pe care le-as achizitiona daca as avea ocazia.

Si, bineinteles ca am scris acest reportaj cu ajutorul lui…

Pret: 470 Euro fara TVA la System Plus.

Modelele care ar putea fi importate cam prin primavara au configuratiile de mai jos:

HP 2133 CM-7 8 1024/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 1024MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g 3-Cell LiIon Batt Linux 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 512/120 NB PC Via C7-M (1.2G) 8.9 WSVGA Display 512MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11b/g 3-Cell LiIon Batt Linux 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 512/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 512MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt Linux 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 1024/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 1024MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g 3-Cell LiIon Batt Linux 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 2048/160 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WXGA Display 2048MB DDR RAM 160GB HDD VGA Camera 56K Modem 802.11a/b/g BT 6-Cell LiIon Batt VB32wXPP OFC07 1 year wrty
HP 2133 CM-7 8 1024/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WXGA Display 1024MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt VHB32 OF07 Ready 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 2048/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WXGA Display 2048MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt VB32 OF07 Ready 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 2048/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 2048MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt Linux 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 1024/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 1024MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g 3-Cell LiIon Batt VHB32 OF07 Ready 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 1024/120 NB PC Via C7-M (1.2G) 8.9 WSVGA Display 1024MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11b/g 3-Cell LiIon Batt VHB32 OF07 Ready 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 2048/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WXGA Display 2048MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt Linux 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 1024/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 1024MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt VHB32 OF07 Ready 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 1024/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 1024MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt VB32 OF07 Ready 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 2048/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 2048MB DDR RAM 120GB HDD 56K Modem 802.11a/b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt VHB32 OF07 Ready 1 year warranty
HP 2133 CM-7 8 1024/120 NB PC Via C7-M (1.6G) 8.9 WSVGA Display 1024MB DDR RAM 120GB HDD Camera VGA 56K Modem 802.11b/g Bluetooth 3-Cell LiIon Batt XPH 1 year warranty

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

6 thoughts on “un netbook premium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *