8 pentru Laptop

laptop_vs_desktop

Craciunul ne aduce o premiera: vanzarile de laptopuri la nivel mondial le-au intrecut pe cele de desktopuri. Adica, la nivel planetar, s-au vandut 38.6 milioane de laptopuri si 38.5 milioane desktopuri. Pana acum, doar pentru piata din SUA puteam spune acest lucru.

Stire de pe Engadget.

Ce mai intelegem din aceasta stire? Ca si pe pietele mai slab dezvoltate, unde cumparatorii dispun de putini bani, laptopul a inceput sa fie mai cautat si mai cumparat decat desktopul. Principalul motiv? Scaderea pretului. La un pret mic ii vedem si toate celelalte avantaje care vin odata cu achizitionarea lui. Avantaje, pe care le voi enumera in continuare.

Se pare ca portabilitatea, spatiul mic ocupat, performantele asemanatoare cu desktopurile precum si preturile in reala scadere si-au spus in sfarsit cuvantul.

Singurele aplicatii pentru care desktopurile inca mai sunt cautate sunt jocurile (in domeniul casnic) si editarea grafica si video (in domeniile profesionale) unde, inca, laptopurile nu ating performantele necesare sau, daca le ating, atunci au preturi foarte mari.

In toate celelalte domenii, unde sunt folosite in special numai aplicatii de tip office sau browsing de internet sau chiar clienti de ERP sau CRM si unde configuratiile “clasice” deja cu procesor Duo Centrino, 2 GB RAM si hard-uri de peste 120 GB asigura performantele necesare rularii acestora si a multor altora in plus, laptopurile pot inlocui cu succes desktopurile.

Principalele avantaje ale laptopurilor fata de desktopuri sunt urmatoarele:

1. Configuratiile existente si performantele lor sunt la acelasi nivel cu ale desktopurilor. In afara de rularea unor jocuri de ultima generatie, la care am avea nevoie de placi video puternice iar laptopurile care au asa ceva sunt foarte scumpe de obicei, echipamentele portabile pot rula cam toata gama de aplicatii office, editare grafica si video, rulare de  filme chiar si HD, muzica, etc.

2. Preturile le-au ajuns pe ale desktopurilor si sunt chiar in reala scadere. La acelasi pret cu al unui desktop avem si multe alte optiuni incluse: camera web, wireless, cititor de carduri, dvd-rw si, mai nou, port hdmi out. Si nu mai spun ca la acelasi pret mai primim si Sistemul de Operare, chiar daca, de obicei, este unul de tip Home.

3. Spatiul pe care il ocupa este mult mai  mic decat cel ocupat de un desktop, laptopurile putand fi folosite in toata casa, unde avem noi chef, fara a fi neaparat necesara crearea unui spatiu special destinat lor.

4. Zgomot aproape insesizabil. Un desktop amplasat in dormitor, de exemplu, va crea un disconfort auditiv daca vrem sa il tinem tot timpul pornit. Zgomotul cooler-elor este deranjant in momentele de odihna.

5. Eliminarea firelor. Odata cu folosirea unui laptop  dispare tot disconfortul  rezultat din existenta multitudinii de fire de conectare dintre unitate si monitor precum si dintre unitate si celelalte periferice, de alimentare, disconfort care poate fi chiar si la nivel vizual. Nu cred ca ne place sa arate in casa ca la birou. Chiar si la birou, managementul cablaraiei existente in acest moment este foarte dificil iar solutiile optime sunt destul de scumpe. Canalele de cablu si solutiile utilizate pentru un management cat mai bun al cablaraiei aduc costuri suplimentare la o retea de calculatoare, costuri pe care nu orice firma si le asuma.

6. Unul din principalele atuuri  – portabilitatea -, pe care desktopurile nu ne-o ofera. Portabilitatea ne ofera libertate de miscare si de utilizare a unui sistem. Il putem avea tot timpul cu noi, cu toate datele de care avem nevoie, fie ele de business sau de divertisment.

Si acum imi aduc aminte de prietenii care duceau cu ei desktopurile grele  plus monitoarele CRT la altii, ca sa joace un Starcraft in retea. Ce vremuri! Acum totul este mult mai simplu si mai usor. Pacat ca am imbatranit noi. Tineretul din ziua de azi are numai avantaje! :O))

7. Bateria. In cazul unei pene de curent, singurele echipamente care mai functioneaza sunt cele care au baterie sau cele care au backup pe UPS. Spuneti-mi voi mie, cati dintre voi aveti ups-uri acasa. 10%? Poate chiar mai putini. Sa mai spun si despre firmele din Romania? Cred ca tot sub 10 la suta au backup pe UPS la toate sistemele sau generator de curent. In general firmele asigura backupul de curent in special la servere pentru ca unul total implica costuri destul de ridicate. Asa ca, acolo unde curentul pica frecvent, este mult mai util un laptop. Iti asigura in aceste conditii cel putin inca 1 ora si jumatate de functionare, de obicei o perioada mai mult decat indestulatoare pana la revenirea curentului.

8. Consum redus de curent fata de un desktop pentru ca toate componentele unui laptop sunt proiectate pentru un consum minim la performante maxime.

Asa ca, pentru toti cei care nu au nevoie de performante deosebite pentru editare video sau grafica, pentru rularea de jocuri 3D de ultima generatie sau pentru cei care au nevoie neaparata de un ecran foarte mare, toate punctele de mai sus va recomanda achizitia unui laptop.

Pe de alta parte, preturile generale deduse prin folosirea unui laptop sunt mult mai mici: laptopul consuma mai putin, nu are nevoie de birou (pentru acasa) iar pretul cu backup-ul de curent este tinut la minim.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “8 pentru Laptop

  • Pingback: Reversul Medaliei: Avantajele desktopului sau “6 pentru desktop” «

  • January 14, 2010 at 8:14 pm
    Permalink

    Nu stiu daca poate fi neaparat un punct pro, dar un laptop poate deveni un desktop.

    Cand spun asta ma refer la faptul, ca cel putin eu, cand ajung acasa, imi conectez laptop-ul la un monitor de 22″ la placa audio externa, la tastatura + mouse bluetooth care e deja in pachet, si am obtinut un desktop la minut. (mai nou Windows 7 tine minte rezolutia monitorului cat si modul pe care l-ai ales dintre extended, clone sau single)

    Dispare total feeling-ul de laptop, pe care unii il asociaza cu performanta scazuta.

    Reply
  • Pingback: ASUS N73J – Laptopul la Standarde Americane «

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *