Reversul Medaliei: Avantajele desktopului sau “6 pentru desktop”

desktop_vs_laptop

Va prezentam aici, avantajele pe care le are un laptop fata de un desktop.

Hai sa prezentam si avantajele desktopului fata de un laptop.

Pai, hai sa vedem, care ar fi:

1. Performante mai mari decat ale unui laptop la aceeasi configuratie, performante foarte necesare in anumite aplicatii multimedia, jocuri sau chiar editare foto si video, programare, etc.

2. Piesele de schimb, in caz de defectare sunt mult mai scumpe la un laptop decat la un desktop. Dupa ce s-a terminat perioada de garantie la un laptop, reparatia lui in caz de defect este mai costisitoare decat la un desktop.

3. Desktopurile pot fi reparate mai usor, chiar de catre o persoana, sa zicem,  mai atehnica. O piesa sau componenta se scoate si se inlocuieste foarte usor.

Luam scenariul cel mai simplu: se varsa un lichid in tastatura. La un laptop se arde si placa de baza, poate se ard si alte componente cum ar fi hard disk-ul, pe cand la un desktop se deterioreaza si se schimba foarte usor, doar ea, doar tastatura.

4. Desktopurile pot fi upgradate mult mai usor si cu piese mai ieftine. De exemplu, la un laptop nu se poate pune un al doilea sau al treilea hard disk suplimentar. Daca vrem sa marim capacitatea de stocare la un laptop trebuie sa inlocuim hard-ul existent. Pe de alta parte, la un desktop se poate schimba numai placa grafica daca avem nevoie sau oricare alta componenta cum ar fi procesorul, unitatea optica, etc.

5. La un desktop putem sa avem un monitor cu un ecran cat vrem sau cat ne permitem noi de mare. Sau cat avem noi nevoie. Nu suntem limitati doar la un ecran de 15.4 inchi.

Vreau sa mai spun ca am o reticenta asupra laptopurilor cu ecrane de 20 sau 22 inch. Nu pot fi numite laptopuri in adevaratul sens al cuvantului. Sunt echipamente destul de grele (5 sau 6 kg) care nu prea pot fi transportate usor. Sunt niste echipamente mai mult cu impact de imagine care sunt si foarte scumpe pe deasupra.

6. Si nu in ultimul rand, pretul care este mai mic decat al unui laptop. O configuratie decenta de desktop cu tot cu monitor ajunge pe la 1500 RON, la 2000 de RON avand deja un sistem puternic.

Cam astea ar fi avantajele desktopurilor. Mai putine decat ale laptopurilor dar destul de importante pentru multi dintre voi.

Ce va alegeti, un laptop sau un desktop, depinde doar de nevoile si  de dorintele voastre. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Nimic nu este perfect. Putem sa avem un laptop care este foarte performant, cu ecran mare si stocare pe masura dar care va costa mai mult decat un server. Nu ne permitem toti acest lux. Pe de alta parte putem sa avem un super desktop foarte performant pe care putem sa rulam tot felul de aplicatii dar pe care nu putem sa-l transportam usor, care este mai zgomotos si care ocupa mult spatiu.

Alegerea unui anumit tip de echipament este complexa, trebuie analizata fiecare alegere in functie de necesitatile noastre dar si de bugetul de care dispunem. Si mai trebuie sa ne gandim si in viitor, la ce vom avea nevoie pentru acel echipament, ce upgrade, ce reparatii  sau ce costuri suplimentare vor aparea.

Nu vrem sa cumparam echipamentul de care sa nu avem nevoie.

Ideal este sa le aveti pe amandoua. Na, ca am zis-o.

Eu unul pe acest principiu merg: un desktop puternic si cu capacitate de stocare mare pe care sa pot sa prelucrez fara probleme toate filmele home made sau fotografiile personale (poate fi si un mediacenter) si un laptop sau, mai nou, un netbook pentru momentele in care nu sunt acasa, dar tot am nevoie de acces la informatiile stocate pe hard, la mail  sau la internet.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Reversul Medaliei: Avantajele desktopului sau “6 pentru desktop”

 • January 14, 2010 at 8:24 pm
  Permalink

  Apropo de spatiu limitat, sunt unele modele de laptop care permit schimbarea din mers a unitatii optice cu un HDD suplimentar.

  Pe langa asta se mai poate folosi un HDD intr-o carcasa cu USB. Sigur, este mai scump decat un desktop, sunt perfect de acord cu asta, dar mobilitatea se plateste.

  (Sper ca nu te-am plictisit cu atatea comentarii, dar am momentele mele cand simt ca trebuie sa comentez 🙂 )

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *