iPhone: Pro si Contra

iphone

Voi prezenta opiniile mele, din prisma unui utilizator caruia nu prea ii  place sau nu prea are mult timp de pierdut cu instalarea de softuri diverse pe un telefon. Un utilizator care considera telefonul, fie el destept, inteligent, genial sau nu, in primul rand, un mijloc de comunicare. Oricare alta optiune suplimentara gen browsing internet, ascultare de muzica sau vizionare de diverse fisiere video, fotografiere sau filmare le folosesc la modul minim si numai atunci cand nu am la dispozitie alte mijloace. Sunt de acord ca pentru multi dintre voi aceste lucruri conteaza intr-o masura mai mica sau mai mare atunci cand achizitionati un telefon nou.

Mie, sincer sa fiu , mi se pare chiar enervant sa citesc mail-ul sau oricare pagina web pe un ecran asa de mic. Dar, toate aceste optiuni, recunosc, devin foarte utile atunci cand ai nevoie de ele, asa ca, foarte bine ca exista. Si inca ceva, sunt un fan inrait al GPS-ului, un instrument care este foarte util in ziua de azi si care ne ajuta foarte tare atunci cand suntem pun pic rataciti intr-un oras sau zona pe care nu le cunoastem.

Deci, dupa ce am folosit iPhone-ul o perioada care a durat din data in care a fost introdus in Romania si pana in acest moment (si pe care il voi folosi in continuare) am opiniile mele pro si contra lui. Iata-le.

Pro:

-Este cel mai frumos telefon dintre toate de pana acum. Design-ul este mare arta. Imi place. Este cel mai “good looking”, cum zice americanul, telefon din categoria lui.

– Ecranul mare si  generos pe care se vad foarte bine de la pagini web pana la fotografii

– Interfata de utilizare este cea mai interesanta si frumoasa din cate am vazut pana acum

– Fotografiile pe care le face sunt OK cu toate ca nu are decat un senzor de 2 megapixeli

– Interfata multitouch este cea mai avansata atat la calitatea utilizarii cat si la multitudinea de comenzi care le accepta dintre toate cele pe care le-am testat si folosit pana acum

– Imi place micul buton de trece pe Silent, este super tare

– Muzica se aude foarte bine, chiar destul de tare, este pe gustul meu. Este astfel o minunata unealta pentru petreceri, conectandu-l foarte usor la o statie iar muzica auzindu-se foarte foarte bine.

Contra :

De la inceput vreau sa clarificam ceva: nu sunt adeptul “spargerii”, “crack”-uirii (sau cum s-o mai numi) software a acestui telefon dintr-un motiv foarte simplu – nu vreau sa pierd garantia si implicit banii mei. Nici la oricare alt telefon sau echipament nu as proceda altfel.  Asa ca toate opiniile de mai jos sunt legate de un telefon folosit in concordanta cu normele de garantie ale producatorului.

Deci, opiniile mele contra sunt urmatoarele:

– Nu-mi place iTunes-ul

– Nu recunoaste decat formatele de fisiere proprietare, adica nu te lasa sa transferi pe el fisiere word de exemplu…

– Nu are slot de expansiune, SD sau chiar microSD

– Nu-mi place sa fac colectiile de muzica cu ajutorul unui soft (iTunes) iar daca nu il fac mereu de pe acelasi sistem (din acelasi loc) se vor sterge cele deja existente; este stupid. Si nu-mi place ca orice colectie pe care o fac fie ea audio sau video sa stau si sa pierd timpul convetind-o.

– Nu are GPS integrat, Google Maps prin GPS asistat inca este destul de limitat

– Nu filmeaza

– Nu accepta transfer de fisiere prin bluetooth. Bluetooth-ul este doar pentru legatura cu castile.

– Ma enerveaza ca un cablu USB costa aproape 50 de lei, intr-un cuvant nu-mi place sistemul proprietar de conectare pe USB

– Nu-mi place dictionarul care tine mortis sa ma ajute la compunerea de SMS-uri cu toate ca nu am nevoie;  sa mai tinem seama ca nu are un dictionar pentru limba romana iar dezactivarea acestui mic instrument, foarte enervant in cazul nostru, nu este posibila decat daca “spargi” sistemul de operare?

UPDATE: La ultimul update de firmware a aparut si optiunea de dezactivare a dictionarului. Macar acum, in ultimul ceas dupa ce m-am chinuit mai bine de cateva luni sa scriu sms-uri si la fiecare cuvant pe care il tastam apasam si “x”-uletul mic de deasupra lui.

– Lipsa stylus-ului. Tastele inca sunt prea mici pentru o mana obisnuita, de barbat. Sau poate este destinat numai femeilor? Nu m-am gandit pana acum la acest aspect…Si sincer, cred ca si femeile care poarta unghiile un pic mai mari au probleme la tastare.

– Browser-ul web, Safari, nu are suport pentru Java si Flash, asa ca in paginile web care au integrate aceste functii o sa vedeti ici-colo niste mici cubulete foarte interesante

– Nu-mi place ca majoritatea functiilor sau softurilor incluse sunt in general consumatoare de trafic de internet care implica costuri destul de importante prin activarea unui serviciu suplimentar de date; de fapt asta se si vrea in viitor – cresterea monetizarii serviciilor mobile.

– Nu-mi place ca pentru orice as vrea sa fac in plus, de ex sa trimit mms-uri sau sa apelez vocal pe cineva trebuie sa cumpar softuri prin Apple Store, bineinteles.

– Nu ii poti schimba bateria atunci cand i se termina ciclul de viata. Se spune ca o baterie de iPhone tine cam 3 ani. Dupa aceasta perioada trebuie sa trimiti telefonul la un service autorizat iar aceasta operatiune va garantez ca nu va fi ieftina.

-Si nu in ultimul rand: ca mai toate telefoanele pe care le-am folosit si  iPhone-ul se blocheaza, ingheata destul de des – cel putin eu sunt Stan Patitul

Cu toate cele ce  nu-mi plac la el, inca nu ma pot abtine sa il utilizez cu placere cu toate ca are anumite servicii pe care nu le voi folosi niciodata cu inima deschisa: Apple Store si iTunes.

2 thoughts on “iPhone: Pro si Contra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *