Tendintele pietei IT si de electronice din 2009 pana trece criza
Odata cu aparitia unor noi tehnologii, pe piata produselor de consum electronice au aparut noi tendinte. Intr-un an 2009 in care criza mondiala va fi la putere iar puterea de cumparare a populatiilor acestei planete va fi foarte mica, tehnologiile care vor domina vanzarile de electronice vor fi cele mai ieftine. Produsele care intrunesc cele mai multe caracteristici tehnice intr-unul singur sau care ofera cat mai multe facilitati la un pret rezonabil spre mic vor fi cele mai vandute.
Se pare ca produsele care vor avea cel mai mult de suferit sunt cele care intrau in categoria de preturi destinate clasei medii. Aceasta este cea mai afectata de criza mondiala si atunci, si ea se va indrepta spre consumul de produse ieftine.
Diagonala cea mai mare, telefonul cel mai scump, laptopul cu procesorul cel mai puternic, toate aceste produse din categoria celor scumpe vor avea de suferit la vanzari. Bineinteles ca se vor vinde in continuare, bineinteles ca producatorii vor incerca sa aduca tehnologii scumpe pe piata pentru a nu-si pierde marja de profit, dar, aceeasi producatori intra si pe piata produselor ieftine pentru a nu pierde cote de piata. Pana la urma conteaza sa nu dispari de pe piata, chiar daca castigi mai putin.
Produsele sau tendintele care vor domina pietele electronice vor fi cele enumerate mai jos.
1.Netbook-ul
Produsul anului in domeniul IT va fi netbook-ul sau ultraportabilul ieftin.
Datorita pretului mic dar care in acelasi timp ne asigura portabilitatea si indeplinirea principalelor sarcini de serviciu sau personale aceste mici echipamente s-au vandut in 2008 in cantitati impresionante, cantitati care au asigurat productiei mondiale de echipamente IT trend-ul inca crescator.
Toate companiile mari au adus si vor aduce pe piata noi si noi modele, cu preturi mici si caracteristici tehnice din ce in ce mai atragatoare. Diagonala acestora va tinde spre un minim de 10 inchi si un maxim de 12 inchi. Pretul celor mai vandute dintre ele va fi intre 300 si 500 usd. Pe langa toti producatorii recunoscuti in domeniu, ASUS, Acer, MSI, HP, Lenovo, Dell, Samsung vor aparea unii noi gen Archos, Benq, IIyama, asa ca lupta pe acest segment de piata va fi acerba. Acest lucru nu va fi decat in beneficiul nostru, al consumatorilor.
In acelasi timp, producatorii gen Sony sau Apple, producatori de echipamente scumpe, care pana acum nu se gandeau la modul serios la producerea unui astfel de echipament, sigur o vor face de acum incolo. Sony, cu noul Vaio P, a incercat un pas timid dar nu indeajuns de convingator. Pretul lui inca este unul prea prohibitiv. Apple a anuntat nu demult ca se vor gandi la producerea unui MacAir mai ieftin decat cel actual.
2.Laptopul Ieftin
Pe partea de echipamente portabile dar destinate mediilor profesionale vor avea de castigat producatorii care aduc cele mai mici preturi cu cat mai multe caracteristici tehnice incorporate: procesor cat mai puternic dar nu foarte scump (s-ar putea ca AMD-ul sa aiba castig de cauza cu toate ca nu este procesorul preferat in aceste medii), memorie ram cat mai mare ( se va tinde catre un standard de 3 GB pentru ca tehnologiile sau SO-ul windows pe 32 de biti nu accepta mai mult), spatiul de stocare va creste spre un standard de cel putin 200 GB. Deci cat mai multe “goodies” la un pret cat mai mic. Vor avea de castigat producatorii asiatici gen Acer, MSI sau Asus care ofera deja astfel de echipamente.
3. Cuvantul de ordine in perioada de criza: UPGRADE
Cumparatorii, fie ei persoane fizice sau juridice, au o principala problema in aceste vremuri grele pentru buzunarele lor: lipsa cash-ului. Asa ca, un echipament care merge onorabil, nu va fi inlocuit un unul nou ci pur si simplu va fi upgradat pentru ca este o solutie mult mai ieftina. Mai ii punem putin ram, mai ii inlocuim vechiul si obositul hard disk, intr-un cuvant il resuscitam si functionam la fel de onorabil in continuare.
Toate firmele si-au inghetat investitiile IT, fie ele hardware sau software, cu toate ca erau prevazute in bugetele pe anul in curs. Un echipament defect nu mai este inlocuit ci reparat. Doar in cazul extrem in care resuscitarea nu mai este posibila va fi inlocuit. Toate investitiile in echipamente si tehnica de calcul se vor face prudent, dupa analize de preturi foarte stricte iar alegerea unui produs va depinde numai si numai de pret.
4. Principalul furnizor de procesoare va ramane Intel.
Chiar daca acum nu prea ii mai convine ca a facut acest pas si a creeat procesorul ieftin, Atom-ul, pentru ca i-a periclitat putin productia de procesoare scumpe, Intel a devenit lider de piata datorita vanzarilor din ce in ce mai mari de netbook-uri sau alte echipamente dotate cu micile procesoare (nettop-uri, eee box-uri etc).
Cei de la AMD au refuzat sa intre pe piata netbook-urilor si au venit cu o solutie pentru ultraportabile. Vor incerca cu solutiile lor bazate pe procesoare Neo sa aduca pe piata echipamente mai performante decat netbook-urile dar mult mai ieftine decat actualele ultraportabile.
Via este si el un timid producator de procesoare pentru netbook-uri, mini note-ul 2133 de la HP fiind dotat cu un astfel de mic creier.
Oricum, tot spre beneficiul nostru, lupta producatorilor se va intensifica dar, cred ca tot Intel va ramane lider de piata.
5. Touchscreen-ul.
Este noua aroma cu care vin echipate produsele portabile. Cum preturile nu pot creste foarte mult, producatorii vor incerca sa atraga clientela de produse portabile cu noi facilitati, iar prima dintre ele este ecranul tactil.
Telefoanele destepte – smartphone-urile, netbook-urile, laptopurile, echipamentele all-in-one, toate vor avea si serii cu ecran tactil. Deja sunt anuntate pe piata primele netbook-uri cu touchscreen nu mai departe de luna lu’ marte. MSI si ASUS au atacat pe Apple cu ale lor nettop-uri cu ecran tactil iar americanii au raspuns anuntand ca viitor-ul iMac va dispune si el de aceasta tehnologie.
Si bineinteles mai este o lupta care se duce si pe partea de functii suplimentare la aceastea: tehnologia multitouch, adica acea tehnologie cu care putem indeplini anumite comenzi numai din degete: rotire, derulare, marire si micsorare etc.
6. EEE box-urile sau mini computerele (carcase foarte mici) bazate pe tehnologiile ieftine care au la baza procesorul Atom vor deveni mediacentere ieftine pentru ca vor asigura divertismentul absolut avand integrate placi grafice cu upscaling in HD. Vor fi solutiile ideale pentru living room-urile noastre, solutii care ne vor asigura atat vizionarea de filme HD, auditiile muzicale, vizionarea fotografiilor, browsarea internetului si toate facilitatile pe care ni le ofera un calculator dar in confortul canapelei. Un mediacenter la un pret mic, cu un amplificator si un LCD si vei avea satisfactii garantate.
7. Pe piata telefoanelor inteligente batalia se duce acum la imbunatatirea tehnologiilor multitouch. Toti se zbat sa ii ajunga din urma pe cei de la Apple cu al lor iPhone, telefon care are un singur plus fata de celelalte: doar tehnologia multitouch care este cea mai avansata dintre toate. Pe langa taiwanezii de la HTC, coreenii de la Samsung si de la LG au atacat agresiv aceasta piata cu modele din ce in ce mai avansate, cu caracteristici si optiuni peste cele de la Apple. Va fi o lupta agresiva care se va da intre cei de la HTC, Samsung, LG, Apple si poate se vor resuscita si cei de la Palm cu al lor Pre. Sony Ericsson a suferit la partea de imagine, deocamdata, cu al lor Xperia care nu este fabricat “in house” ci cu ajutorul celor de la HTC. Asta pe partea de hardware a telefoanelor.
Pe partea de software, Android-ul celor de la Google se afla pe un val crescator si va ameninta din ce in ce mai tare atat mac os x-ul mobil al celor de la Apple cat si so-ul Windows Mobile.
Iarasi, vor avea de castigat producatorii care vor oferi cat mai multe optiuni free pentru echipamentele lor.
8. Software.
Va fi anul in care Microsoft-ul, cu al lor Windows 7, va incerca sa ne faca sa uitam gustul amar pe care ni l-a lasat Vista. Cel putin asa speram. Windows-ul 7 este pregatit cel putin pentru ecranele tactile cu o suita de facilitati destinate in special acestora.
Si va mai va fi anul expansiunii solutiilor free de sisteme de operare bazate pe diverse distributii de linux. Toti producatorii vor incerca sa vina cu propria interfaca GUI si toate vor avea facilitati destinate ecranelor tactile. Este perioada in care linux-ul va avea cel mai mult de castigat pentru ca nu costa sau in orice caz va fi mai ieftin decat produsele Microsoft. Toate sistemele linux vin configurate cu tot ceea ce are nevoie un utilizator: suite office, browsere de internet, programe de prelucrare foto. Si mai au inca un atu: nu exista inca virusi pentru ele sau inca nu sunt probleme serioase legate de acest aspect foarte costisitor pe Windows. Nu mai este nevoie sa cumperi Microsoft Office, o suita destul de scumpa pentru pietele mai slab dezvoltate. Ceea ce ramane al Microsoft-ului este partea de suport si mentenanta care este inclusa in pret. Dar, solutiile free au si minus-urile lor, normal. Acestea vor conta foarte putin cand ne vom uita in buzunare si vom vedea ca sunt goale.
Si mai apare un nou trend, bazat tot pe linux: sistemele instant complete, pe care le porti cu tine pe un stick usb, gata configurate si cu ajutorul carora poti lucra de pe orice masina care ne asigura posibilitatea boot-arii lor.
8. Pico Proiectorul. Un produs nou care castiga din ce in ce mai multi fani. Foarte util atat pentru divertisment cat si pentru business este deja produs de mai multe companii: 3M, Microvision, Optoma si Toshiba. Ele vor depasi stadiul de mini proiector pur-si-simplu si vor trece granita catre pmp-uri (playere multimedia). Pretul redus, portabilitatea si functionalitatile pe care le ofera il vor propulsa mai mult decat ne-am astepta.
9. Noile televizoare vor fi echipamente all-in-one, vor fi produse IT. Vor avea incorporate atat dvd playere sau blu-ray playere sau poate chiar mici sisteme pc. Cu ele vom putea accesa internetul din confortul canapelei sau viziona filme fara a mai avea alte playere suplimentare in casa. Cu aceste facilitati suplimentare vor incerca marii prodatori sa-si mentina preturile ridicate la aceste tipuri de produse.
10. Tehnologiile Verzi. Acestea vor fi dezvoltate din ce in ce mai mult, producatorii anuntand de la diversi acumulatori mai siguri -safe- pentru mediul inconjurator sau care au o durata de viata mai lunga, pana la ecrane lcd care consuma mai putin sau alte componente cum ar fi procesoarele care consuma putina energie. Totul pentru o planeta cat mai albastra sau mai verde.
11. Comunicatii 3G. In Romania serviciile pe acest gen de comunicatii mobile sunt din ce in ce mai folosite iar preturile pentru astfel de servicii sunt in scadere. Cei 2 Operatori importanti, Orange si Vodafone, se bat in oferte care de care mai atragatoare, asigurand atat viteze de transfer 3G+ de pana la 7.2 Mbps pana la oferte de echipamente portabile (notebook-uri, netbook-uri sau telefoane) la preturi foarte mici odata cu achizitia unui abonament.
Si mai este un domeniu in care cei doi furnizori vor sa patrunda: furnizarea de internet broadband pentru companii. Au o politica de vanzari destul de agresiva pe aceasta parte. Aici vor sa patrunda pe piata dominata de cei de la RDS sau UPC.
Oricum si la partea de servicii vom asista la scaderi de preturi, scaderi o data legate de cresterea concurentei cat si datorita puterii de cumparare slabe a consumatorilor.
Din pacate sau nu, datorita crizei vor prima achizitiile de produse ieftine. Producatorii vor avea mari probleme in a gestiona aceasta situatie pentru ca nu vor mai obtine profiturile colosale de pana acum. Si producatorii si distribuitorii si retaillerii. Toti vor trebui sa se multumeasca cu profituri mici si vor cauta sa-si schimbe strategiile de business pentru a face fata situatiei. Cuvintele de ordine sunt economia, cumpatarea si zgarcenia.
Acesta este un fapt benefic si pentru noi pentru ca poate pana acum plateam un pret mult umflat fata de valoarea reala a produsului in sine. Si poate in primul rand plateam acele preturi datorita distribuitorilor si retailerilor. Acestia, cel putin in Romania, poate se vor multumi cu marje de profit de 10 la suta, ca in orice tara civilizata, si nu vor mai atinge cote de 100% sau chiar mai mult. Poate se vor mai linisti si apele din distributia de diverse produse din economia noastra. Poate vor ramane pe piata numai firmele serioase, puse pe treaba si vor dispare firmele care preferau sa isi adauge comisioane exorbitante. Oricum e clar, trebuiesc luate masuri urgente daca vor sa supravietuiasca.
Ce mai este de spus? Vor aparea produse, servicii si tehnologii interesante, care de care mai atragatoare care ne vor scoate putinii bani din buzunar in continuare.