Receptie TV High Definition si in Romania

Da, in aceste momente, cu ajutorul unui cablu intins pe acoperisul cladirii in care lucrez si cu ajutorul unui receptor E-boda HDTV-500, privesc foarte incantat la ProTv HD. Super tare!

e-boda_hdtv_500

Se pare ca deocamdata doar ProTV-ul isi emite toate emisiunile in HD in Romania. Mai are transmisie in HD si TVR-ul dar sunt doar niste imagini (balarii) cu peisaje si muzica ambientala. Eu tot spun ca ii astept si pe cei de la Antene sa transmita meciurile din Liga 1 in HD. Oare or avea in gand sa faca asa ceva? Pe langa alea 100 de milioane platite pentru liecenta de transmisie nu mai merg inca 20 pentru tehnica necesara?

Sa lasam frustrarile si sa revenim la echipament. Este un receptor DVB-T cu tot felul de caracteristici tehnice pe partea de compatibilitate cu diferite codec-uri video gen “compatibil cu standardul MPEG-4 H.264/AVC sau cu MPEG-2 MP@HL sau altele (lucruri pe care nu prea le inteleg, important este sa se vada, nu?)”, poate receptiona semnal in benzile 174 MHz ~ 858 MHz VHF&UHF, poate “prinde” pana la 4000 de canale TV, poate reda in rezolutii 576I,576P,720P,1080i (optional si 1080p) si  are HDMI out. Celelalte caracteristici le gasiti pe pagina lor de web.

Receptorul este usor de folosit, a scanat repede si a gasit singurele posturi HD transmise pe calea aerului (ProtvHD si TvrHD) in cateva minute. Meniul aparatului este in limba romana, asa ca poate fi utilizat cu usurinta de catre oricine.

Este un produs foarte interesant dar pacat ca, deocamdata, in Romania este un echipament aparut inaintea vremurilor, as zice. Daca tineti neaparat sa vedeti meciurile din Liga Campionilor in HD (eu zic ca merita) puteti sa il achizitionati la un pret de aproape 700 de RON de pe site-ul E-boda sau de la distributitorii autorizati.

Se pare ca se pot prinde aceste 2 posturi si cu o antena de camera, personal la mine in casa nu merge. Asa ca, va recomand folosirea unei antene serioase. Oare cu un lighean de satelit s-or prinde si alte posturi?

Oricum, in scurt timp speram sa avem transmisie HD chiar de la cablistii nostri monopolisti unde putem receptiona chiar si transmisiile posturilor straine gen Discovery sau Eurosport sau oricare ar fi ele.

UPDATE: Cu un cablu hdmi intre receptor si televizor calitatea imaginii aproape ca se dubleaza! Se vede super tare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *