centrul media din casa ta
O sa incep cu o mica confesiune. De altfel, cred, valabila pentru majoritatea dintre voi. Sunt, ca si voi, o persoana careia ii place muzica, ii plac filmele dar, mai ales, imi place sa ma bucur de ele in confortul propriului camin alaturi de familia mea. Nu mai am (avem) la dispozitie foarte mult timp liber pentru a merge la film la cinema asa ca prefer sa imi creez sala de cinema acasa. Sigur nu putem compara senzatiile pe care le ai intr-o sala de cinema cu vizionarea unui film acasa dar este un surogat care ne poate multumi poate si pe cei mai pretentiosi dintre noi. Cu o imagine buna si un sunet de calitate ne putem petrece clipe minunate chiar si in micile noastre apartamente de bloc.
Imaginea unui film as prefera sa fie HD (1080p sau 1920×1080). Daca nu este HD as prefera sa il vizionez de pe un echipament care are cel putin scalare in HD, asigurandu-i in acest fel o imagine destul de buna. Si, in acelasi context, as prefera sa fie insotit si de un sunet de calitate al unui sistem 5.1 neaparat cu subwoofer, asta daca nu ne sar vecinii in cap. :O)
Si mai avem si alt aspect. Pe langa tot continutul multimedia achizitionat pe diverse cai si stocat pe diverse suporturi mai mult sau mai putin fizice mai detin si o colectie personala impresionanta de productii video sau foto cu amintiri personale. In zilele noastre avem posibilitatea, avem metodele si echipamentele necesare pentru a produce foarte mult continut de acest gen. Asa ca, oriunde ma duc filmez si fotografiez tot ce imi face placere. Si nu cred ca sunt singurul, cred ca si voi aveti aceleasi obisnuinte.
Pentru rularea unui continut multimedia atat de divers, vechiul dvd player este depasit. Formatele video sau audio pe care le poate rula sunt a zecea parte din cele de care avem nevoie cu totii zi de zi. Avem nevoie de un echipament digital, care sa recunoasca cat mai multe formate, care sa fie usor de utilizat si care sa poate fi updatat ori de cate ori apar noi standarde. O astfel de optiune poate fi mediacenterul importat de cei de le E-boda si anume modelul Dvico Tvix M-6500A.
Care sunt cerintele mele pentru un astfel de echipament? Sa recunoasca cat mai multe formate multimedia fie ele video sau audio, sa aiba o capacitate de stocare cat mai mare, sa aiba posibilitatea de conectare la el prin retea cu o conexiune cat mai rapida, sa recunoasca diverse device-uri prin usb, sa nu fie limitat in utilizare de conectarea la anumite servicii internet cu plata si, neaparat, dar neaparat sa aiba conector HDMI out. Standardul HDMI ne va asigura o vizionare in cele mai bune conditii ale filmelor.
Ce este un mediacenter? In viziunea mea personala, este un echipament hibrid pe care ne putem stoca diversele fisiere multimedia cu muzica, filme sau fotografii, in diverse formate comune si pe care le si putem viziona cu ajutorul lui. Cu toate ca il putem asemana cu un computer singura sa utilitate este aceea de a rula continut multimedia, dar continut care este compatibil sau creat pe un calculator. Nu il putem folosi fara a creea fisierele media pe un computer. Este un echipament care ne poate asigura in totalitate suportul multimedia pentru petreceri, distractie si divertisment si deopotriva pentru clipe de liniste, de relaxare.
Am un astfel de echipament, il folosesc cu placere sunt mai mult sau mai putin multumit de el (si anume modelul Popcorn Hour 100). Dar in continuare orice astfel de aparat il vad pe piata imi face cu ochiul si ma tenteaza. Ochii vad, inima cere. De curand am vazut pe internet modelele TViX importate de cei de la E-boda si in special modelul pe care il voi “diseca” in continuare, M-6500A. Caracteristicile tehnice pe care le intrunesc, pe mine unul, m-au atras din prima. Producatorul, o companie coreeana pe nume Dvico este unul din pionierii in domeniu, produsele lor fiind apreciate chiar si pe plan mondial.
Cei de la firma importatoare au fost foarte draguti si mi-au trimis un astfel de echipament la testare. In scurtul timp in care l-am folosit m-am bucurat ca un copil de jucaria mult visata pe care a primit-o. Si sincer, nu mi-a inselat asteptarile.
Caracteristici tehnice
Cele mai importante dintre ele sunt cele de mai jos:
– formatele video pe care le accepta sunt: .mkv, .avi, .wmv, .mpg, .iso .vob, .ifo, .mp4, .asf, .tp, .trp, .ts, .m2ts, .mov(H.264) iar codecurile aferente sunt: MPEG 1 / 2 / 4, AVI, XVID, WMV9(MP@HL), H.264(BP@L3, AVC(HD) , VC-1(MP@HL, AP@L3);
– format subtitrari acceptate: smi,sub,srt,lrc,txt;
– formatele audio: MP3, WMA, AAC, Ogg, PCM, M4A, AC3,FLAC, WAV;
– pentru fotografii accepta doar formatul *.jpeg;
– file system recunoscut: NTFS sau FAT32;
– accepta HDD SATA I sau II pana la 1 TB;
– placa de retea 10/100/1000 Mbps;
– greutate: 1.3 kg;
– dimensiuni : 183 x 139 x 75 mm.
Sincer, multe dintre formatele pe care le accepta nici nu le voi folosi pentru ca nu am nevoie. Dar, nu se stie niciodata.
Primele Impresii, Design
Cum l-am vazut prima oara am fost placut impresionat de design-ul placut la vedere si de dimensiunile mici ale lui. M-6500A-ul este o cutiuta mica, nici nu ai zice ca in interiorul ei poate incapea un hard disk de 1 TB si ca pe langa acesta mai sunt si alte componente. Tehnologiile existente in zilele noastre si-au spus cuvantul si au facut acest lucru posibil. Design-ul este unul elegant dar modern, in concordanta as zice cu spiritul nou, multimedia, pe care il reprezinta. Coreenii i-au dat un look atragator care ne comunica chiar si vizual ca avem de-aface cu un device de ultima generatie.
Sunt de fapt 2 echipamente in unul: este si mediacenter dar, in acelasi timp, si un NAS (Network Atached Storage) adica o unitate de stocare atasata intr-o retea pe care ne putem salva si stoca orice tip de fisier.
Utilizare
Instalarea si conectarea la televizor si la amplificator le-am realizat foarte usor. Interfata video arata foarte bine si o putem folosi si in limba romana, asa ca nimeni nu va avea probleme cu utilizarea ei. Manualul care vine in pachet este explicit si va poate ajuta atat la montarea hard disk-ului cat si la setarile necesare pentru comunicare in retea cu un calculator precum si la cele de configurare implicita a lui.
Telecomanda din pachet este destul de bine structurata si nu veti avea nevoie decat de putin timp pentru a va obisnui cu comenzile, mai ales cu cele de copiere sau stergere fisiere. In rest este o telecomanda cu functii ca la orice alt player. Cu ajutorul ei se parcurg foarte usor folderele cu fisiere sau meniurile de configurare.
Conectarea prin retea sau prin usb
Prin intermediule retelei, conectarea cu tvix-ul se poate face in ambele sensuri. Ne putem conecta de pe el pe un computer care are partajate anumite resurse pe care le putem rula/viziona chiar de acolo, ori ne putem conecta in sens invers, de la computer la tvix pentru a putea copia, sterge sau chiar rula pe computer resursele multimedia existente. Din retea il putem “vedea” prin conexiune samba (\ipshare), fie prin NFS (in acest caz avem nevoie de un programel care ar trebui instalat pe computer) sau prin ftp, in caz ca doriti sa il accesati din internet si transfera de la distanta fisierele de care aveti nevoie.
Daca veti avea probleme legate de conectare, fiti draguti si consultati cu incredere manualul de utilizare care va va fi de mare ajutor. Sunt descrisi cu lux de amanunte pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru setarile de care aveti nevoie.
Prin intermediul porturilor usb putem conecta diverse solutii de stocare de la usb stick-uri pana la hard disk-uri externe de pe care putem rula continutul cu care tvix-ul este compatibil. Am folosit ambele tipuri de elemente de stocare, adica si un usb stick dar si un hdd extern care au fost recunoscute foarte rapid, in cateva secunde, iar rularea diverselor formate fie ele filme sau muzica a decurs fara blocari ale imaginilor sau sunetului.
Rulare continut multimedia: filme, muzica si foto
Primul lucru care m-a atras in specificatii a fost faptul ca poate vizualiza dvd-uri video stocate in format *.iso. Ce poate fi mai util decat sa-ti salvezi propria colectie de filme pe un hard disk cu capacitate mare intr-un format simplu, la indemana tuturor, un format de tip imagine – iso. Pe langa faptul ca ai mult mai repede la indemana filmele preferate le poti si proteja pentru ca nu le vei rula decat imaginea digitala iar discul in sine, cel original, nu se mai deterioreaza la fiecare folosire, prelungindu-i considerabil durata de viata. In acest format avem o imagine virtuala de dvd cu toate meniurile si optiunile existente si pe un disc fizic care este rulat cu ajutorul unui dvd player normal.
Am vizionat in scurtul timp pe care l-am avut la dispozitie (cam doua saptamani), seara de seara o multime de formate video, de la cele iso cu imagini de film, sau mkv cu imagini de film full HD sau chiar cele filmate chiar de mine cu o camera video AVCHD. Toate s-au incarcat rapid si au rulat cursiv si fara intreruperi. Subtitrarile s-au incarcat fara probleme.
Conectarea la televizor cu ajutorul portului si a unui cablu HDMI si-a spus cuvantul si chiar si filmele non HD, adica cele de tip mpeg2 de pe dvd-urile normale s-au vazut foarte foarte bine. Sunt un fan declarat al portului HDMI fara de care nu as mai putea urmari continut video.
Se pot vizualiza si ultimile formate in care inregistreaza noua generatie de camere video HD, cum ar fi *.m2ts sau *.mts. Putem conecta camera direct prin usb si ne putem salva fisierele direct pe hard disk-ul incorporat. Dar, eu prefer sa imi salvez filmele in primul rand pe un calculator pentru a putea sa le prelucrez si sa le pregatesc pentru trecerea pe un disc fizic. Imaginea, bineinteles o putem copia in mediacenter pentru stocare si vizualizare.
Singurul sfat pe care il dau este sa aveti intodeauna backup, cel putin la fisierele video si foto personale. Filmele sau muzica mai pot fi recuperate de pe discurile originale dar vacantele sau celelalte momente personale vor fi pierdute pentru totdeauna in cazurile in care hard disk-ul se deterioreaza dintr-un motiv sau altul.
La partea de auditie muzicala, nu va recomand decat sa il conectati printr-un amplificator la niste boxe pentru a va putea bucura din plin de un sunet de calitate. Si inca ceva, sunet puternic nu inseamna intotdeauna auditie de calitate. Aviz amatorilor. :O)
Singura mea reticenta este la partea de vizualizare a fotografiilor cu dimensiuni mai mari, de peste 4 mega, care mi-au parut ca se incarca un pic cam greu.
Tunerul HD
O facilitate remarcabila pe care ne-o ofera acest aparat este aceea a vizionarii posturilor tv HD cu ajutorul unui tuner optional de tip DVB-T care poate fi incorporat in mica carcasa. Deocamdata sunt cam putine posturi care emit HD in Romania, doar ProTV-ul si TVR-ul dar, credeti-ma, veti avea alte experiente vizuale urmarind emisiunile care va intereseaza in acest format. Banii cheltuiti suplimentar va vor garanta satisfactii nebanuite cand veti urmari Liga Campionilor sau alte intreceri sportive sau, de ce nu, Stirile in format High Definition. Si sa speram ca si alte televiziuni vor investi in acest format care in curand va deveni un standard. Eu am fost puternic impresionat de imaginile HD ale posturilor tv mai sus mentionate si voi fi de acum incolo un inversunat promotor al acestui format de imagine.
Si cireasa de pe tort, cu ajutorul acestuia putem inregistra emisiunile preferate in format HD. Spatiu de stocare avem din plin, de ce nu am face-o? Este o optiune demna de luat in seama.
Concluzii finale
Pro
– design si forma placute la vedere si care ocupa un spatiu foarte mic;
– functioneaza ireprosabil, rapid si fara sa se blocheze;
– este silentios;
– nu se incinge deoarece are un sistem de ventilatie interna performant;
– are retea Gigabit ceea ce ne asigura un transfer mai rapid al fisierelor;
– imaginile video sunt de o calitate foarte buna;
– i se poate conecta tunerul DVB-T pentru receptionarea posturilot tv care emit in HD si pe care le putem inregistra.
Contra, ca sa fiu si putin carcotas
– nu are port usb frontal pentru o mai usoara conectare a device-urilor aferente;
– nu are unitate optica, asta ca sa fie eu foarte cusurgiu ca pana la urma nu prea mai avem nevoie de una;
– pretul un pic cam mare (aprox 2000 RON), cel putin la prima vedere ( daca se scade pretul hard disk-ului si al tunerului optional ajungem la un pret de aproape 1400 RON care merita investitia).
Mediacenter-ul M-6500A se utilizeaza usor, logic si functioneaza intr-un mod care pe mine nu numai ca nu m-a dezamagit ci, dimpotriva, m-a incantat peste masura. Cu el putem sa ne asiguram divertismentul total sau recreerea de care avem mare nevoie dupa o zi obositoare de munca.
Este centrul multimedia de care toti avem nevoie in casele noastre. Ne putem stoca pe el colectia cu filmele sau muzica favorita sau pretioasele amintiri fie ele video sau foto si ne putem bucura de ele oricand, facil si rapid. Este unul din putinele echipamente care nu ne impun conditii de conectare prin internet la servicii cu plata.
Receptorul TV HD suplimentar isi merita investitia din plin chiar si cu slaba oferta de transmisii de acest gen din Romania. Poate cu o antena de satelit veti putea viziona si inregistra mai multe astfel de posturi tv.
Modelul M-6500A de la Dvico este o optiune serioasa, demna de luat in seama in cazul in care va doriti un astfel de echipament.
Ba are retea GigaLan!!! Mai verifica …
Verificam..cum sa nu…
Da, corect are. Vazusem la setari implicit 10/100, m-am uitat pe site si nu am vazut ca nu scrie de vreun Giga si nu am avut mai departe curiozitatea….
Recunosc greseala…
Pingback: TViX PVR M-6620N de la Dvico «