Inovare, Inovatie, INNOV8
Nu demult imi puneam urmatoarele intrebari: oare mai exista telefoane destepte – smartphone-uri – fara touchscreen? Ne putem oare bucura de toate facilitatile pe care ni le ofera un smartphone cu touchscreen pe unul fara? Symbianul este sau nu depasit de WinMo sau de MacOs X ? Smartphone inseamna neaparat touchscreen?
De curand, am aflat si raspunsurile, dupa ce am facut cunostinta cu noul telefon de la Samsung, INNOV8. Da, ne putem bucura de toate facilitatile unui smartphone chiar si fara touchscreen si nu, symbianul nu este un software depasit deloc, as putea spune ca are chiar si multe atuuri fata de rivalele sale.
Eu sunt un fan declarat al ecranelor tactile si le folosesc cu placere. Samsung-ul mi-a demonstrat ca se poate trai si functiona si fara, ca ne putem bucura de toate beneficiile pe care le au telefoanele moderne, de la camera foto, la email, la acces internet pe conexiune 3G+, la GPS si altele fara a avea neaparata nevoie de un ecran tactil. Samsung-ul a inovat intr-adevar si am descoperit primul smartphone la care nu am simtit nevoia de a utiliza un stylus.
Caracteristicile tehnice
Cele mai importante sunt:
– greutate: 140 grame;
– dimensiuni: 106.5×55.4×16.95 mm;
– ecran de 2.8 inchi cu o rezolutie de 240×320 pixeli;
– baterie Li-Ion 1200 mAh cu un timp convorbire de pana la 4 ore si un timp asteptare de pana la 240 ore;
– Camera foto cu o rezolutie de 8 Megapixeli;
– Suport 3G+, GPS, Wifi si Bluetooth si TV Out;
– are FM Radio cu optiune de inregistrare;
– memorie interna de 8 sau 16 GB si slot de expansiune microSD;
– sistem de operare Symbian S60;
– quad band GSM 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900.
Primele Impresii, Design
La prima vedere, inainte de a-l porni, mi-am zis in sinea mea: uite un telefon cu slide. Simplu. Mi-am mai zis: nu mai folosesc de mult asa ceva. Dupa ce l-am pornit am mai avut o revelatie: uite symbian. Nu-mi place.
Dar, de la prima vedere mi-a placut cum arata, mi-a placut dimensiunea generoasa a ecranului, mi-au placut calitatea materialelor din care este construit, mi-a placut cat de ferm se misca slide-ul si mi-a mai placut ca nu pare si nici nu este atat de fragil ca si concurentii lui directi, Nokia N95 sau N96.
Asa ca, am hotarat sa ma joc cu el, sa il folosesc zi de zi si sa ii dau o sansa de afirmare. Dupa doua saptamani de utilizare mi-a castigat increderea, m-a cucerit si, daca as putea, nu m-as mai desparti de el dar, trebuie sa il returnez. Din pacate :O(.
Cei de la Samsung se pare ce vor sa concureze cu toti producatorii de telefoane mobile de pe piata aducand modele ca Omnia, concurent pentru Iphone sau altele de la HTC sau ca acest Innov8, concurent direct pentru Nokia. Si nu au creeat doar un telefon concurent, dar parerea mea este ca au facut-o mult mai bine.
Vizual este un telefon foarte atragator, elegant si stilat dedicat cu precadere zonei de business dar care are toate gadgeturile sau facilitatile multimedia pe si le-ar dori si un tanar liceean sau student. Butonul central, cu reflexiile sale rosiatice, lasa impresia de piatra pretioasa avand culoarea si finisarea unui rubin. Putem spune in acest fel ca este si un telefon de lux, destinat celor cu pretentii la o imagine adecvata.
Partea frontala, inconjurata de o rama cu aspect metalic lucios, este dominata de ecranul mare. In partea de jos se disting cele doua mici butonase metalice din laterale prin care putem apela cu cel din stanga Meniul Principal iar cu celalalt Galeria Multimedia. Si se mai distinge si cel central inconjurat de o rama cu reflexii metalice care comanda obisnuitele comenzi directionale, stanga-dreapta si sus-jos. Ceea ce mi-a placut foarte tare la acest telefon este faptul ca aceste comenzi directionale, folosite atunci cand parcurgem meniurile, sunt dublate, o data prin apasarea pe rama din jurul butonului central si in al doilea rand, care este si cel mai util, prin mici atingeri chiar pe acesta. Butonul central este de fapt un senzor optic, asemanator unuia de la un mouse. Odata ce i-am descoperit aceasta functionalitate nu am mai folosit vechea metoda de deplasare prin meniuri. Uite ca are si un pic de touch, deci nu sunt complet pierdut. :O) Iar in paginile de internet, butonul central cu functia sa tactilo-optica este utilizat pe post de mouse pointer, fiind foarte usor de utilizat in acest fel.
Tastatura alfanumerica este complet plata, realizata din metal si cu un excelent raspuns la apasarea degetelor. In partea superioara gasim 2 butoane multimedia M1 si M2, cu ajutorul primului deschizandu-se galeria muzicala iar cu cel de-al doilea, cea video.
Si nu in ultimul rand, cred ca este un telefon destinat in special barbatilor. Este un telefon destul de mare si un pic mai greu, cel putin asa se simte si care sta foarte bine in mana unui barbat, nicidecum intr-o mana fina de doamna sau domnisoara.
Si daca frontalul ne inspira eleganta si stil, partea dorsala ne aminteste si de latura sa de gadget de ultima generatie, fiind dominata vizual de camera foto de 8 megapixeli si de micile logo-uri prin care aflam standardele cele mai importante de compatibilitate: Wi-Fi, GPS, DLNA si DIVx. Pe langa aceasta mai are, totusi, ceva inedit. Are cel mai interesant si usor de folosit mecanism de indepartare a capacului metalic pentru a putea ajunge la baterie sau SIM. Este primul telefon de acest tip la care nu a trebuit sa ma chinui sa scot capacul pentru a introduce cardul sim. Nota 10 pentru inovatie.
Si mai are ceva care mi-a placut chiar fata de fratele sau Omnia, conectorul pentru casti este unul universal. Nu au folosit in acest caz conectarea castilor tot prin portul mini usb proprietar. Asa ca,putem folosi la el si casti de o calitate mai buna decat cele din pachet pentru o auditie muzicala exceptionala. Prin acelasi port se poate realiza si conectarea la TV, imaginile de pe ecranul acestuia fiind totusi de o calitate destul de slaba pentru ca un televizor LCD are rezolutie mult mai mare.
Interfetele vizuale sunt care de care mai atragatoare. Mie mi-a placut cel mai tare varianta pe fundal negru, sistemul avand 3 teme principale: Samsung, Classic si Elegance Noire. Se pot downloada de pe internet si altele pentru cei in cautare de alte senzatii vizuale.
Imaginile si interfetele se vad foarte clar si bine colorate pe ecranul cu 16M de culori. Cu toate ca acesta are un aspect de oglinda, la lumina zilei imaginile se vad foarte bine, singurele neajunsuri aparand atunci cand reflecta surse luminoase mai puternice.
Utilizare
Singurele mici probleme pe care le-am avut cu acest telefon pe partea utilizare s-au nascut din lipsa de ecran tactil. Ma obisnuisem de prea mult timp sa fiu dependent numai de unul de acest gen si uitasem sa folosesc o tastura normala, de telefon. Atat. Dupa o mica perioada de acomodare de cateva zile nu i-am mai simtit lipsa si am inceput intr-adevar sa ma bucur din plin de facilitatile lui, singura diferenta fiind la scrierea de diverse texte unde, de altfel, nu am excelat niciodata. Dar cum telefonul nu este facut pentru a scrie romane, poezii sau nuvele, putinul timp in plus pierdut cu scrierea unui sms sau a unei adrese de pagina web nu mi-a creat niciun disconfort.
In rest numai cuvinte de lauda. Slide-ul este ferm si nu lasa impresia de fragilitate, butoanele sunt destul de mari chiar si pentru o mana serioasa de barbat, ecranul este destul generos pentru vizualizarea paginilor web iar butonul central sensibil la atingere este foarte util.
Pe partea de telefonie pura, telefonul a functionat ireprosabil atat la apelarea diversilor cat si la receptionarea apelurilor. Nu am avut dificultati legate de nivelul semnalului decat in zonele in care frecvent le intampin si in special intre betoanele apartamentului personal.
Legat de partea de conectare cu un pc, am realizat si acest lucru fara dificultati. Am facut schimb de fisiere intre cele doua rapid si simplu. De asemenea nici conectarea la reteaua wireless sau prin bluetooth la alte echipamente nu au fost mai dificile de realizat si au functionat ireprosabil.
Durata de functionare a bateriei a fost de aproximativ 2 zile (48 de ore) cu utilizare normala mai mult pentru convorbiri, testarea diverselor softuri existente sau mici demonstratii pentru amici sau colegi video, audio sau foto.
TV out-ul, de data asta, l-am folosit cu ajutorul unui cablu TV-out dintr-un pachet de Nokia N95. Cum este viata cateodata? Chiar si dusmanii se ajuta intre ei. :O)) Pe ecranul televizorului a aparut cel al telefonului in intregimea sa, full screen-ul fiind folosit doar la rularea filmelor stocate pe el. Dupa cum am mai zis, imaginile pe un televizor LCD nu au excelat in calitate.
Memoria interna de 16GB care poate fi extinsa cu ajutorul unui card microSD, este indeajuns de incapatoare pentru nevoile noastre atat in materie de multimedia cat si pentru stocarea diverselor documente de care avem nevoie zi de zi. Inca o data vreau sa atrag atentia ca putem folosi memoria acestuia si pentru stocarea oricarui tip de fisier si nu ca la Iphone care nu are chef sa recunoasca decat fisierele multimedia. Poate ca vor remedia si ei acest neajuns.Iarasi, pe acest telefon putem stoca orice tip de fisier multimedia fara a fi dependenti de vreun soft proprietar. Doar il conectam prin usb la PC, alegem modul Mass Storage si facem operatiile necesare de copiere sau stergere.
Software si multimedia
Pe partea software si multimedia, dupa cum am vazut mai demult la Omnia, cei de la Samsung inoveaza in continuare. Daca acolo totul functiona pe WinMo, aici, totul functioneaza pe Symbian. Setarile implicite ale telefonului sunt cele obisnuite pentru un telefon cu sistemul sau de operare, Symbian 60. Player-ul multimedia este acelasi, cu aceleasi facilitati, diferitele meniurile de setare la fel, diferente aparand cu siguranta la programele suplimentare instalate.
Pe partea de player de muzica, dupa cum v-am spus mai sus avem aceleasi facilitati ca la orice alt telefon cu symbian, in care putem sa selectam melodiile preferate dupa Artist, Gen, Album sau Compozitor cu diferite moduri de egalizor pentru sound-uri apropiate de gustul fiecaruia. Mie intotdeauna mi-a placut presetarea ROCK pentru ca imbina cel mai placut pentru urechile mele batrane Bass-ul cu Inaltele.
Muzica pe care am ascultat-o in casti a avut un sunet clar si destul de puternic, aproape pe gustul meu.
Si acum, cel mai interesant aspect pe care l-am observat: in paginile de internet avem suport de flash si putem vedea continutul video de pe Youtube ca in orice alt browser de pe un calculator. Super tare! Este primul telefon pe care am intalnit aceasta facilitate. Iar daca o pagina web ni se pare neincapatoare pe ecranul asezat in pozitia verticala o putem roti pe lat. De altfel, rotirea ecranul este posibila cam in toate programele care au nevoie, mai putin in meniul principal.
Pe partea de multimedia, bineinteles ca si acest model are suport Divx, filmuletele vizualizandu-se cu ajutorul Real Player-ului preinstalat. Acestea se vad clar, fara intreruperi dar cu atentionarea de a le converti la dimensiuni apropiate de cele pe care le poate afisa ecranul. Daca veti dori sa vizionati filme in rezolutii de 720×420 sigur vor mai aparea si blocaje de imagine la scenele dinamice.
Alte softuri interesante sunt Video Editor-ul, Rama Foto Digitala, FM Radio-ul cu optiunea de inregistrare a emisiunilor preferate dar cel care intr-adevar m-a atras a fost Smart Reader-ul. Este o functie de tip OCR ( Optical Character Recognition) care, cu ajutorul camerei foto din dotare, transforma un text fotografiat in caractere text salvabile in Notepad. Totusi, nu poate fi folosita de la distante apreciabile ci doar de la acelea in care caracterele textelor pot fi bine fotografiate si recunoscute.
Mai gasim si alte aplicatii interesante dar consumatoare de trafic de internet cum ar fi:
– Shozu o aplicatie cu ajutorul careia putem uploada imaginile pe site-uri gen Flickr, Facebook, Picasa sau Blogger
– GyPSii – un soft de social networking bazat pe locatia noastra geografica
– CNN – avem cele mai cele mai importante stiri ale binecunoscutului post de televiziune
– Fring – un all-in-one Instant Messenger pentru cei interesati sa tasteze in draci pe un telefon si sa comunice totusi cu prietenii. Eu nu am avut aceasta curiozitate…:O)
GPS-ul functioneaza si el foarte bine, a detectat pana la 8 sateliti dar pacat ca nu dispunem decat de omniprezentul Google Maps. Mai era incarcat si un software numit Samsung Mobile Navigator care tot insista sa ma plimbe prin Dublin dar eu, nu si nu, am refuzat. Am mai incercat si o aplicatie de la Garmin care si aceasta a avut acelasi rezultat: nu a functionat din cauza de incompatibilitate.
Pe spatele carcasei am vazut un logo care imi era necunoscut pana acum, certificat DLNA. Bineinteles ca am dat o mica cautare pe google sa inteleg ce este cu aceasta noua gaselnita. Este un standard care permite conectarea dispozitivelor digitale cum ar pc-urile, a aparatelor digitale de inregistrare video si a televizoarelor la retea si partajarea resurselor de pe un alt dispozitiv conectat, compatibil cu protocolul DLNA. Complicat dar util as spune eu. Cum ar fi sa redam imaginile de pe telefon direct pe un televizor care este compatibil DLNA? Cred ca ar fi interesant. Oare televizoarele Samsung or avea acest standard incorporat? Din cate am mai citit se poate conecta la un Sony PS3, pe care putem vedea fotografiile.
Iar pentru cei interesati avem si doua versiuni full de jocuri foarte cunoscute, unul cu fotbal – Fifa 2008 si unul cu volanul – Asphalt 4.
Fotografiere si filmare
Este primul telefon mobil care prin calitatea fotografiilor si a facilitatilor pe care le are se apropie de calitatile unui aparat foto din clasa compacta iar pe unele poate le si depaseste. Optiunile sunt cele ale unuia de acest gen, senzorul este exceptional, ii lipseste doar o lentila de dimensiuni mai generoase. Are functii performante de genul Smile (face fotografii numai subiectilor care zambesc), Blink ( reia fotografierea daca o persoana a inchis ochii), mod Panorama, Autofocus, Face detection (detectarea fetei), Mod Macro exceptional si chiar diverse efecte. Folosirea blitului de tip Dual Led da rezultate satisfacatoare doar pe distante mici.
La lumina zilei fotografiile vor fi clare, culorile naturale, foarte bine conturate iar efectul de zgomot este aproape inexistent lasand detaliile sa se vada in amanunt.
Pentru a putea fotografia, filma sau vizualiza galeria trebuie actionat un mic buton in trei trepte aflat pe partea laterala dreapta. Pentru a face un zoom digital ne putem folosi foarte usor de butoanele de volum, actionandu-le numai cu ajutorul degetului mare de la mana stanga.
Din galeria de vizualizare a fotografiilor putem trece direct in modul de editare avand la dispozitie o multitudine de efecte, ajustare de culori, rame, clipart-uri, emoticoane cu care le putem inveseli sau infrumuseta.
Sunt intr-adevar fotografii care pot fi imprimate foarte bine si pe hartie pentru a le putea pastra in albumul cu amintiri. Fotografiile realizate trec de stadiul de imagine digitala de telefon prin care intelegem o fotografie in care distingem subiectul si scena si atat, o fotografie care nu ar arata bine pe hartie, in cel de imagini utilizabile si demne de statutul de amintire.
Cateva exemple de fotografii, in diverse ipostaze, mai jos:
Filmarile se pot face la rezolutii video de pana la 640X480 pixeli. Filmuletele mp4 obtinute sunt clare, poate putin prea “zgomotoase” pe partea de culoare dar nu sunt sacadate chiar si la filmarea in miscare. Un exemplu mai jos.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yG2pAH6LXGE]
Concluzii finale
pro
– telefon robust, cu un slide ferm si un design elegant
– functii gadget din cele mai avansate
– functionare ireprosabila, fara blocari de sistem
– cea mai buna camera foto si video pe care am vazut-o pe un mobil pana acum
– cel mai complet browser de web
– are OCR
– butonul central tactil este chiar simpatic
– capacitate de stocare mare
contra
– bateria tine foarte putin tinand cont ca nu are un ecran tactil
– nu are setari automate pentru cele mai utilizate servere de webmail gen gmail sau yahoo mail
– nu are presetarile pentru server de exchange
– pretul este unul cam mare (480 euro fara tva) dar toate functiile pe care le intruneste il justifica
Numele acestui telefon nu este ales deloc intamplator. Acesta chiar aduce inovatii in lumea telefoniei mobile. Prima si cea mai importanta este chiar revelatia pe care am avut-o: nu iti trebuie neaparat ecran tactil pentru a detine un smartphone cu functii si caracteristici software sau tehnice diverse si avansate. Perfomantele fotografice sunt un plus de necontestat pentru acest telefon si cu mult peste cele ale competitorilor. Samsung inoveaza atat pe partea fizica, a aspectului sau mecanicii telefonului cat si pe partea de aplicatii sau facilitati pe care le-a adus laolalta intr-unul.
Innov8 combina intr-un mod excelent caracteristicile multimedia, diversele optiuni de conectare atat pe partea de telefonie, date sau locatie cu un aspect placut, serios, de afaceri. Toate aceste caracteristici ridica standardele pentru toti producatorii de telefoane totul fiind doar spre beneficiul nostru, al consumatorilor de electronice in general. Ne dorim telefoane cu un aspect cat mai deosebit si functii sau caracteristici tehnice cat mai avansate.
Iar eu, mi-am invatat pentru a enshpea oara lectia si nu voi mai face afirmatii despre ceva fara sa il vad sau sa il testez inainte. Symbian-ul este un SO mobil care are functionalitati si aplicatii care pot concura foarte bine cu orice alt sistem de operare atat pe partea de comunicare cat si pe cea de multimedia la care a excelat de aceasta data. Symbian Rules!
as putea sa scriu pe el in diacritice iar apoi sa salvez in rtf si sa trimit pe mail ce am scris?
nu inteleg despre ce este vorba…
Pingback: Samsung: Symbian – OFF, Windows Phone 7 – ON « imidoresc.ro