Elitebook 2730p, un ultraportabil de fier
In vremurile in care traim in care suntem mai tot timpul la birou sau avem biroul dupa noi, laptopul si-a castigat treptat increderea noastra. Pentru multi, oriunde ar merge este vital sa aiba un astfel de echipament dupa ei pentru a-si putea rezolva sarcinile de serviciu sau pe cele personale. Nevoia accesului continuu la informatie, la datele necesare sau la stocarea unora noi necesita existenta in permanenta langa noi, in rucsac sau in geanta, a unui laptop.
Si eu, ca multi dintre voi de altfel, am nevoie de a purta in permanenta in rucsac sau in portbagajul masinii un laptop. Fie ca sunt la serviciu sau in concediu il am tot timpul cu mine. Cu el imi rezolv sarcinile de serviciu, imi satisfac foamea de informatie zilnica, am acces tot timpul la diversele casute postale, comunic prin mesageria instant, scriu pe acest blog, ascult muzica si cate si mai cate. Pentru toate acestea nu depind decat de conexiunea la internet care mi-o asigur ori prin diverse puncte wireless ori, cel mai des, prin abonamentul 3G.
Am folosit destule portabile la viata mea (ca sa facem putin folclor), de la laptopurile grele de 3KG cu ecran de 15.4 inchi si cu configuratii puternice pana la mai noile aparute netbook-uri care sunt usoare si mici dar care “scartaie” la puterea de procesare. Imi doresc un laptop care sa imi satisfaca toate nevoile in materie, unul cu un procesor destul de puternic si memorie ram de cel putin 2Gb, cu o conexiune 3G incorporata, cu diverse sisteme fizice sau dinamice capabile sa-mi protejeze datele, cu o baterie cu cel putin 6 celule pentru o autonomie sporita si nu in ultimul rand, cu un pret mediu spre mic daca se poate. Si mai am o cerinta: sa fie usor, un punct foarte sensibil pentru multi dintre noi, mai ales ca pana acum, scriind intr-o ecuatie, USOR + PutereDeProcesareMare = Ultraportabil = Scump. Dar, s-ar putea sa nu mai fie chiar asa.
Sincer, intotdeauna mi-au placut ultraportabilele celor de la Panasonic, din seria Toughbook, dar pretul lor cu mult peste posibilitatile mele materiale m-a facut sa-mi iau gandul de le ele. Dar, intre timp, am gasit un laptop care poate sa concureze la caracteristici cu acestea iar pretul sa fie mult mai mic.
Un astfel de echipament poate fi modelul din seria de varf a celor de la HP, Elitebook, modelul 2730p, un ultraportabil cu o configuratie de top si cu facilitati si caracteristici tehnice cu mult peste celelalte din clasa lui, atat la numarul optiunilor intr-un singur echipament cat si la calitatea constructiei.
Caracteristicile tehnice
– procesor Intel Core 2 Duo LV SL9400 la 1.86 Ghz
– 2048MB DDRII@800MHz DDR2 SDRAM
– HDD 120 GB la 5400 rot/min
– Porturi: 2 USB 2.0, VGA, audio in/out, power, RJ-11, RJ-45 , docking, Accessory Battery Connector, 1394a
– Integrated TPM Security Module
– Dual point mouse
– Baterie 6 cell Li-Ion
– Greutate 1.7 Kg
– Camera 2MP
– ADI High Definition CODEC, Difuzor si microfon integrat;
– Modem 56k V.92 integrat + LAN 10/100/1000 NIC
– Bluetooth + Intel 802.11 a/b/g/n mini-pci card+ WWAN UNDP
– Integrated Fingerprint Reader
– Display 12.1” WXGA
– Placa video Intel Media Graphics Accelerator 4500MHD UMA 384MB
Primele Impresii
Mi-a placut cum arata de cum l-am scos din cutie. Are un design simplu, serios, practic cu linii drepte, riguroase si cu unghiuri de 90 de grade, un design cu aspect solid si rezistent, mai mult de business. Pare simplut la prima vedere dar cum incepi sa il studiezi mai indeaproape si mai ales de cum incepi sa il utilizezi iti va rezerva multe surprize placute. Daca incepi sa il privesti cu atentie, vei descoperi pe toate partile o multime de butonase, porturi sau lacasuri care incep sa-i arate latura sa de laptop ultra accesorizat cu aproape tot ceea ce am avea nevoie.
Design-ul simplu iti atrage privirea si prin calitatea materialelor din care este construit dar si prin culoarea carcasei, un argintiu deschis de otel inoxidabil, de altfel chiar materialul din care sunt fabricate anumite parti ale ei. Partea dorsala are culoarea neagra si este acoperita cu un strat cauciucat care ajuta atat la atenuarea posibilelor socuri cat si la stabilirea unei aderente cat mai mari cu suprafetele cu care vine in contact.
Simplitatea si design-ul profesional sunt indulcite de mici elemente cromatice si de efect cum ar fi sistemul tactil de reglare a volumului cu luminite verzi deschis, butoanele stralucitoare de power, activare wireless sau de “descuiere” a capacului.
Functionalitati, Utilizare
Dupa cum ii spune si numele, Elite-Book, este un echipament care intruneste caracteristici tehnice si fizice din cele mai performante. Hai sa va descriu in mare cam de ce este capabil acest mic monstru. EliteBook-ul 2730p este un echipament contruit astfel incat sa intruneasca standarde militare din cele mai riguroase, standarde de rezistenta sporita la socuri si vibratii, la nisip si praf, umiditate excesiva si altitudine mare precum si la temperaturi extreme. Astfel, el este capabil sa functioneze la temperaturi cuprinse intre -29 grade Celsius si + 60 grade Celsius, la umiditate de pana la 95% sau la altitudini de 4500 metri. Carcasa este contruita din aliaj de magneziu iar ecranul este acoperit cu o sticla tratata chimic pentru o rezistenta sporita. Si carcasa este acoperita cu un strat special, DuraFinish, care o protejeaza la zgarieturi si care mai protejeaza toate elementele grafice imprimate pe ea astfel ca mereu acest laptop va arata ca nou. Tastatura, DuraKeys, este protejata la deterioare de un lac special, literele imprimate rezistand cu 50 la suta mai mult decat la una de la un laptop normal.
Pe langa toate aceste caracteristici fizice sa zicem, mai are multe alte sisteme dinamice, hardware sau software, care ajuta la protejarea componentelor echipamentului in sine si deci, implicit, la protejarea informatiilor si datelor stocate pe el. Are un sistem numit 3D Drive Guard, un accelerometru pana la urma, care atunci cand simte socuri, vibratii puternice sau miscari(caderi) bruste inchide orice sesiune de transfer de date si parcheaza capetele hard disk-ului pentru a nu se deteriora.
Toate aceste caracteristici fizice plus cele suplimentare care se ocupa de partea dinamica a lucrurilor nu fac decat un lucru: ne protejeaza datele, munca sau amintirile noastre.
Toate butonasele sau accesoriile vizibile pe carcasa sunt prezentate in fotografia de mai jos:
In continuare o sa incerc sa va descriu punctual, luate in parte, cele mai importante facilitati sau caracteristici.
1. Modulul 3G
Elitebook-ul are incorporat un astfel de modul care ne asigura portabilitatea maxima de care avem nevoie zi de zi. Nu mai trebuie sa folosim un modem 3G pe usb al carui fir sigur se va rupe dupa multe utilizari , realizand in acest fel o conexiune la internet mult mai repede si mai usor.
2. Lampa – HP Night Light
Mica lampa asezata langa camera web isi dovedeste din plin utilitatea atunci cand suntem in medii slab sau deloc luminate. Eu am folosit-o din plin in intunericul casei, noaptea, nefiind nevoie sa mai aprind o sursa de lumina suplimentara in camera pentru a vedea caracterele imprimate pe taste. Este un mic instrument foarte util.
3. Tastatura
Tastatura este excelenta, una dintre cele mai bune pe care le-am intalnit la un laptop. Cursa foarte mica a tastelor, de numai 2 mm, sporeste viteza de scriere pentru cei care folosesc metoda oarba. Degetele mele au fost foarte incantate de atingerea unor taste construite din materiale asa de fine.
4. Dubla comanda, touchpad si stick
Mouse-ul traditional la un desktop, este inlocuit in general la un laptop ori de un touchpad ori de un mic butonas (stick) aflat in centrul tastaturii dar foarte rar de amandoua in acelasi echipament. La acest notebook, le avem pe amandoua. Hp-ul multumeste astfel pe fanii ambelor metode de manuire a mouse-point-ului din ecran.
Butoanele de sub touchpad, construite in carcasa efectiv, mi s-au parut putin cam rigide, tepene. Se apasau mai greu iar asezarea butonului din stanga nu prea mi-a fost la indemana. A trebuit de fiecare data sa ii dau atentie sporita atunci cand vroiam sa il utilizez. Oricum, avem la dispozitie comanda dubla, cele doua butoane incorporate in carcasa fiind dublate de inca doua, normale, asezate deasupra touchpad-ului. Cu aceastea din urma m-am inteles mult mai bine. Oricum, dupa putin “antrenament” m-a deprins si cu indaratnicele butoane de sub touchpad.
Touchpad-ul functioneaza si raspunde la comenzile tactile foarte bine, chiar si la atingeri foarte fine. Nu mi-a lasat deloc impresia de “intarziere” pe care am simtit-o la altele.
5. Tablet-ul
Tablet-ul este funtionalitatea si aroma sa principala, unica. Ecranul sensibil numai la apropierea stylus-ului din dotare este totodata util si comod la utilizare. Este foarte simplu si comod sa citesti documente electronice sau sa parcurgi internetul si sa tii notebook-ul in acelasi fel in care ai tine o carte sau este la fel de simplu sa il folosesti ca pe un caiet de notite. Impreuna cu Programele Sticky Notes si Windows Journal, scrisul de mana care este mult mai rapid decat cel cu ajutorul tastaturii ne poate fi util in anumite cazuri. Are bineinteles si functionalitati de recunoastere a scrisului de mana si o face chiar foarte bine.
La inceput mi-am pus intrebarea: De ce nu putem sa folosim tablet-ul decat cu un stylus? De ce nu si cu degetele? Raspunsul este foarte simplu si logic. Cum mana se sprijina pe suprafata ecranului atunci cand il folosim ar fi preluat o multitudine de comenzi in acelasi timp, comenzi nereale cu ceea ce am dori noi sa efectuam.
Desenatul cu ajutorul stylus-ului este mult mai simplu si mai usor decat cu ajutorul unui mouse sau a touchpad-ului, intrucat ne folosim mana, acest lucru fiind foarte util atat pentru cei dotati cu dibacia desenului cat si in special pentru cei mai putin talentati. Cu putin antrenament si cu programe dedicate fotografiei sau graficii putem creea mult mai usor mici capodopere. Ma rog, pentru cei cu suflet de artist. :O)
6. Ecranul
Functionalitatea sa principala, aceea de tablet, ii atrage si criticile cele mai mari. Ecranul de 12.1 inchi este punctul slab sau marul discordiei. Datorita normelor suplimentare de rezistenta care il acopera cu o sticla speciala si datorita faptului ca este un tablet si deci trebuie sa aiba componentele magnetice necesare desupra lui, vizualizarea pe el este un pic ciudata. Ecranul nu este destul de luminos si nu este asa de clar ca la celelalte laptopuri normale. Pentru cine isi doreste functionalitatea de tablet, care mie mi-a placut foarte tare, trebuie sa accepte acest mic neajuns. In rest, rezolutia de 1280×1024 pixeli este de indeajuns pentru majoritatea dintre noi iar unghiul de vizualizare este destul de larg.
In modul tablet, acesta poate fi rotit in orice pozitie dorim, landscape sau portrait fiind astfel asezabil in orice pozitie ne este mai la indemana.
7. Bateria
Bateria cu 6 celule Li-Ion mi-a asigurat o autonomie de lucru de aproape 4 ore si jumatate, timp in care conexiunea wireless la internet a fost tot timpul activa. HP-ul garanteaza o autonomie maxima de aproape 6 ore si 15 minute. Si daca tot nu ne ajunge, avem un conector prin care ii putem atasa o baterie suplimentara pentru o si mai mare autonomie.
8. Conectivitate
Pe langa modulul 3G incorporat, HP-ul mai are cateva “goodies” pentru noi. Incepem cu placa de retea Ethernet Gigabit, continuam cu wireless-ul compatibil cu ultimul standard in materie (802.11n) care poate asigura transferuri teoretice de 300 mbps ( din pacate inca nu prea au aparut astfel de routere pe la noi) si terminam cu bluetooth-ul 2.0 cu jutorul caruia m-am conectat de pe telefonul mobil (chiar de pe un blackberry curve 8900) si am transferat fotografiile si filmuletele facute.
Sa nu uitam si de batranul modem telefonic, care din cate am auzit incepe sa fie din ce in ce mai utilizat in State, din cauza de criza. :O))
Putem spune ca este un echipament limitat in performantele de transfer mai mult de reteaua la care se leaga decat de caracteristicile lui implicite.
9. Cititorul de amprente
Un instrument foarte util pentru securizarea, restrictionarea accesului persoanelor neautorizate la echipamentul nostru. Mi se pare un optional care nu ar trebui sa lipseasca de pe niciun echipament portabil.
10. Camera web de 2 Megapixeli este foarte utila pentru comunicarea de care toti avem nevoie in aceste zile. Face fotografii sau filme pana la rezolutia de 1600×1200 pixeli si poate fi utilizata atat cu programul proprietar HP cat si cu Yahoo messenger-ul de exemplu. Filmuletele inregistrate sunt clare iar culorile sunt cele naturale.
11. Conectica
Pe partea de conectica, singurul lucru care ii lipseste este un port HDMI out, pentru vizualizare de filme HD pe un suport compatibil. Asta este, poate la modelele ulterioare.
In rest, are tot setul de conectori de care am avea nevoie:
– 2 porturi usb asezate separat, fiecare pe o laterala si nu unul langa altul
– port vga-out pentru proiectarea imaginilor
– port fire-wire
– cititor de carduri SD si MMC, foarte util in vacante
– conector de docking pentru atasarea unui monitor mai mare, a unei tastaturi si a unui mouse de desktop. Sincer nu ii vad utilitatea, pentru ca tastatura lui este destul de mare pentru tastarea confortabila. Poate doar la un monitor mai mare si mai bun, asta da.
– iesire de casti si intrare pentru microfon.
12. Placa video
Al doilea minus important este legat tot de partea vizuala: nu are o placa video separata pentru a putea rula aplicatii grafice de noua generatie, cum ar fi jocurile. Dar, cum destinatia lui nu este cea a unui echipament de divertisment, ii acceptam acest minus. Dar daca avea…:O(
13. Greutatea si dimensiunile
Cu o greutate de numai 1.7 kg si o grosime de 28.2 mm este un echipament usor de transportat. Este foarte comod de purtat intr-un rucsac de umar sau chiar intr-o geanta mai mica si mai stilata a unei doamne. Ete unul dintre punctele forte ale acestuia.
Software
Configuratia hardware de care dispune il ajuta din plin sa functioneze ireprosabil.
Singura reticenta pe care am avut-o a fost la SO-ul Vista cu care vine, pe care l-am dezinstalat. In prima faza am instalat pe el Windows 7 care functiona foarte bine, mai putin programul de conexiune la reteaua 3G – HP Connection Manager 1.1. Dupa nenumarate tentative esuate de conectare, instalare, reinstalare, am decis ca acel program este incompatibil cu Windows-ul 7, am preferat o functionalitate totala si am instalat Windows-ul XP. Singurul lucru care mi-a lipsit la acesta a fost design-ul mult mai placut al programelor in Vista sau Win7.
Am instalat pe el toata suita de programe de care am nevoie zi de zi, de la Office 2007, client de cisco vpn, programe de grafica minima pentru prelucrarea imaginilor, firefox – browser-ul meu preferat, emulator de unitate optica, dvd player si multe altele. Toate au functionat ireprosabil, fara incidente si rapid. Am instalat chiar si un joc de ultima generatie, Need for Speed Undercover, care au rulat binisor in rezolutii normale – 1024×768, cele HD (1920×1080) nefiind accesibile datorita lipsei unei placi video mai performante.
Mi-au placut foarte tare si mi s-au parut foarte utile programele suplimentare HP sau Microsoft cu care vine echipat:
1. HP Protect Tools este o suita de aplicatii software care asigura o protectie suplimentara datelor noastre, fiind foarte utile impotriva accesului neautorizat. Cu ajutorul lor dupa ce stabilim nivelul de securitate de care avem nevoie, putem selecta tipul de acces care poate fi prin parola tastata, scanare amprenta sau cu un card special, ne putem recupera parola uitata sau putem cripta continutul hard-ului astfel ca in cazul unui furt datele sa nu fie accesibile altora.
2. Windows Journal, un excelent programel pe care ne putem lua notite de mana in modul tablet
3. Sticky Notes, un programel prin care ne putem pune mici note de mana atasate pe ecran
Concluzii
Pro
– constructie solida, rezistenta la socuri
– este un ultraportabil-tablet care functioneaza ireprosabil
– modulul 3G incorporat
– lampa HP Night
Contra
– nu are placa video separata
– ecranul nu este destul de luminos
– nu are hdmi out
Nota Imi Doresc: ID = 41/50 (procentaj de 82% din laptopul ideal)
HP-ul Elitebook 2730p este un echipament solid, rezistent care combina functionalitatile unui ultraportabil cu ale unui tablet ultrasubtire. Cu toate accesoriile pe care le are, cu performante mai mult decat decente, cu o autonomie mai mult decat satisfacatoare si cu un pret mic pentru un echipament din categoria sa, poate fi alegerea ideala pentru multi dintre noi.
Un echipament destinat unor medii mult mai dure decat cele in care lucram noi zi de zi, un ultraportabil de fier pe care il putem purta si lucra pe el aproape oriunde, fara teama ca i s-ar putea intampla ceva care sa-i afecteze functionarea. Unul dupa care nu mai trebuie sa asteptam iarna sa se adapteze la temperatura casei dupa ce am venit de afara, unul pe care putem lucra fara sa se incinga in soarele cel mai puternic chiar la plaja, unul care ne protejeaza datele chiar daca il scapam din neglijenta sau unul pe care putem lucra cateva ore bune pe intuneric cand nu avem surse de lumina. Un echipament invatat cu conditii de lucru din cele mai grele care ne poate fi util oricand, un ultraportabil de fier.
Il gasim in reteaua partenerilor Gemini SP la un pret recomandat de 1340 Euro fara tva.