Asus EEE Top – pentru Lucru, Studiu si Divertisment
In zilele noastre un computer trebuie sa ne asigure suport scris (citibil), video sau audio pentru toate nevoile in materie de informare, comunicare si distractie.
Cand spui EEE in primul rand te gandesti la Asus si apoi la primele lor produse din aceasta clasa, netbook-urile. O clasa de sisteme portabile ieftine dar cu destula putere de procesare pentru o satisfacere medie a nevoilor noastre de lucru si chiar de divertisment. Acestia au inceput sa-si extinda conceptul, pe romaneste Ieftin si Bun, si la alte categorii de produse cum ar fi EEE Box-urile (PC-uri in carcase foarte mici), EEE Top-urile (sisteme all-in-one cu ecran tactil) si mai nou EEE Keyboard-ul (un pc intr-o tastatura). Toate acestea au in comun platforma cu procesor ieftin, Atom-ul si bineinteles preturile foarte mici in raport cu echipamente similare lor.
Pana la aparitia EEE Top-ului de la Asus, echipamentele all-in-one erau in general de la scumpe la foarte scumpe. Nu sunt primii care au produs astfel de echipamente, cel mai cunoscut la ora actuala fiind iMac-ul celor de la Apple, singurul dezavantaj al produselor Apple (sa nu ma intelegeti gresit, nu le contest designul sau functionarea ireprosabila) fiind pretul un pic cam mare, prohibitiv as putea spune pentru marea masa a consumatorilor.
Caracteristici tehnice
– Ecran 15.4 inchi tactil cu o rezolutie de 1366×768 pixeli
– Procesor Atom la 1.6 Ghz
– Memorie: 1 GB RAM
– HDD: 160 GB
– Retea: LAN, Wireless, Bluetooth
– Webcam 1.3 Megapixeli
– Sistem audio Stereo 2×4 Watti cu SRS
– 6 porturi USB, cititor de carduri
– Windows XP Home Edition
– EEE Easy Mode si EEE Bar
– Greutate: 4.3 Kg.
Prima Impresie
Design-ul este unul minimalist, modern, tineresc dar si cu un pic de stil si farmec dat in special de carcasa neagra lucioasa. Contructia este compacta, solida dar usoara, versatila, foarte simplu de asezat aproape oriunde. Arata bine si din fata dar si din spate, constructorul nelasand niciun detaliu la voia intamplarii. Micul brat de sustinere cu inclinare ajustabila, realizat din materiale metalice cromate aduce un plus de stil intregului echipament. In partea superioara a acestuia gasim si un maner pentru a putea fi transportat mai usor. Aspectul “glamour” este accentuat si de baza realizata dintr-un plastic transparent pe care se disipa o lumina albastra si care creaza o ambianta confortabila . As putea spune ca se inegreaza foarte bine intr-o camera moderna de copii.
Utilizare
Echipamentul a functionat ireprosabil in cele cateva saptamani in care l-am avut la testare, fiind amplasat bineinteles in camera pustiului care s-a distrat la maxim cu functia tactila si cu programele preinstalate (EEE Cam-ul fiind de departe favorit). Nu am avut blocari de sistem, toate programele instalate, de la suita Office StarSuite pana la programele de internet si comunicare prin internet functionand destul de rapid si fara probleme. Limitari de ordin hardware exista bineinteles, nefiind un echipament care poate rula programe profesionale mari consumatoare de resurse.
Configuratia pe care o are sigur nu ne va fi de folos la rularea ultimilor jocuri sau continutului video full HD. Dar vom putea fara niciun impediment sa browsam pagini de internet, sa ne citim e-mailul, sa deschidem si sa editam documente de tip office, sa comunicam prin mesageria instant sau video, sa ascultam muzica, sa vizionam filme in standarde non HD, sa ne uitam la fotografii si cate si mai cate. Are tot ceea ce au nevoie tinerii din ziua de azi pentru studiu, comunicare si distractie. Este pana la urma un echipament ieftin dar care ne poate asigura tot ceea ce are nevoie marea masa a consumatorilor, cel putin in mediile casnice.
Se aranjeaza foarte usor unde si in ce pozitie avem nevoie iar punerea in functiune se realizeaza foarte rapid, neavand de facut decat 3 conexiuni: alimentarea, conectarea tastaturii prin usb in spatele echipamentului si al mouse-ulului prin usb la tastatura. Am mai vazut acest tip de conexiune, bineinteles la Apple. Dupa realizarea conexiunilor fizice nu avem decat sa apasam butonul de pornire si sa ii dam drumul. Langa acesta mai exista si un buton special pentru intreruperea numai a ecranului LCD atunci cand avem nevoie.
Tastatura intra si ea in aceleasi tendinte de ocupare a cat mai putin spatiu. Din aceasta cauza nu are tastele numerice, un lucru neimportant pentru copii dar o lipsa pentru zonele de business unde ar fi nevoie tot timpul de asa ceva. In interiorul ei exista si un lacas pentru stylus. Design-ul este in aceeasi nota simpla, simpatica, tastele sunt distantate intre ele pentru a nu gresi la tastarea rapida iar cursa lor destul de mica facilitateaza o experienta foarte placuta la scriere. Mouse-ul este unul mic, destinat in special unor manute de elevi studiosi (sau cel putin asa ar dori parintii lor sa fie).
Rezolutia ecranului este destul de mare pentru un ecran asa de mic, imaginile se vad clar, culorile sunt vii, iar micile lipsuri in materie de vizionare pe care le aduce functia tactila sunt aproape inobservabile. Ma refeream la faptul ca exista diferente intre vizualizarea pe un ecran normal fata de unul tactil care mai include in plus elemente constructive pentru asigurarea functiei, in general vizualizarea pe un ecran tactil fiind un pic mai slaba.
Ecranul tactil raspunde destul de bine la atingerea lui cu degetul intampinand mici probleme doar la butoanele aflate langa rama, acolo fiind mai util stylus-ul. Functia tactila este mai utila la rularea filmelor sau melodiilor, la vizionarea fotografiilor sau la plasarea de mici notite pe ecran, deci in special la activitati legate de divertisment si mai putin la cele profesionale. Datorita tastaturii virtuale pe care o putem mari la orice dimensiune se poate renunta la cea normala daca ne dorim ca acesta sa ocupe si mai putin spatiu. Asus-ul poate fi asezat pe oriziontala iar in acest fel putem tasta direct pe ecran ca si cand am avea o tastatura normala.
Sa nu uitam ca putem deconecta doar ecranul in cazul in care nu mai avem nevoie de el dar totusi vrem ca echipamentul sa functioneze in continuare. Si vreau sa mai mentionez nivelul foarte mic de zgomot (26 decibeli), aproape inexistent, astfel ca Top-ul poate fi lasat in functionare fara sa deranjeze acustic in clipele de odihna.
Cei 160 GB ai hard disk-ului pot fi neincapatori pentru tineretul din ziua de astazi dar pot fi foarte usor extinsi prin elemente de stocare externa pe USB avand 5 porturi ramase libere dupa conectarea tastaturii. Si nu degeaba au pus atat de multe porturi USB ci pentru nevoia conectarii unei unitati optice sau a unui tuner TV extern sau, normal, a unei imprimante. Cititorul de carduri ne poate fi foarte util la vizualizarea rapida a fotografiilor facute cu o camera foto.
Un plus important este pachetul software care vine preinstalat, accesibil in primul rand prin interfetele Easy Mode si EEE Bar. La pornire sistemul va autorula interfata Easy Mode in care avem impartite pe Tag-uri principale activitati/setari necesare: Comunicare, Distractie, Lucru si Unelte.
La Distractie gasim utilitare cum ar fi EEE Cinema pentru rularea cotinutului video, foto si audio sau EEE Cam, un programel foarte placut de cei mici, care adauga diverse efecte sau stiluri imaginilor filmate de camera web.
In partea legata de lucru este de mentionat ca avem preinstalata o suita office, Star Suite de la Sun Microsistems, una care ne poate fi foarte utila mai ales la reducerea cheltuielilor suplimentare cu un astfel de pachet. Acem procesor de texte, de tabele, de prezentari, de baze de date si chiar un program de grafica.
La partea de unelte gasim utilitarele de setare si update ale echipamentului dar si browserele de internet Opera si IE.
Cu acest pachet software preinstalat nu este necesara achizitia altor programe. Face cam tot ceea ce avem nevoie, atat pe partea de lucru cat si pe cea de divertisment, singurele programe necesare fiind poate unele utilitare free de pe internet.
Acest pachet are si un minus, nu poate fi customizat, adica nu putem sa ne creem propriile scurtaturi la noile programe pe care le-am putea instala.
Concluzii
Pro
– ecran tactil
– simplu de instalat si de utilizat
– software-ul preinstalat este de mare ajutor
– multe porturi USB
– pret mic
Contra
– ecran doar de 15 inchi, ideal ar fi un 20 de inchi
– nu are unitate optica
EEE Top-ul, destinat in special tinerilor, este o unealta potrivita oricarei familii, are aproape tot ceea ce ar avea nevoie, poate fi amplasat de la bucatarie pana in dormitor, este usor de instalat si accesat si poate asigura atat suport profesional, educational sau de recreere.
Pentru cei care isi doresc o putere grafica mai mare, cei de la Asus mai au si un model, 1603, cu placa video ATI Mobility Radeon HD3450 incorporata pe care putem rula chiar si continut HD sau 3D.
Prezentari Video:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tUyk8xP6QXE]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EFOlBUSzVi4]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=l_iuGGbXV74]
Galerie Foto
stiti unde se gaseste de cumparat acel usb care face conexiunea pt tastatura si mouse?
incearca http://www.conectica.ro... au tot felul de cablaraie si adaptoare…