Nokia E71 – comunicare cu stil
Accesul la informatie sau la e-mail, nevoia de a fi “online” oriunde si oricand au devenit necesitati primare, daca nu chiar vitale pentru business-urile din ziua de astazi iar noile generatii de smartphone-uri incearca sa le sustina prin cat mai multe optiuni si facilitati . Noile telefoane sunt orientate catre comunicarea rapida prin orice mijloace – video, vocala sau scrisa, sunt dotate cu tastatura qwerty pentru scrierea rapida, internet de mare viteza si functii care de care mai utile si mai ergonomice.
Nokia este printre primii care au inteles importanta unei comunicari eficiente la nivel corporate si creeaza generatie dupa generatie de telefoane “business oriented”, telefoane care cresc in calitatea functionarii si a functiilor incorporate o data cu trecerea timpului.
Nokia E71 poate fi un astfel de echipament, unul care poate asigura accesul la informatiile vitale, totul in conditii de mare viteza si de stabilitate in functionare.
Caracteristici tehnice
– Greutate: 127 grame
– Dimensiuni: 114x57x10 mm
– Ecran: 2.36 inchi, rezolutie 240×320 pixeli
– Memorie interna: 110MB
– Slot microSD pentru cresterea capacitatii de stocare
– HSDPA (3.5 G), Wi-Fi, Bluetooth, port infrarosu
– Quad band: 850/900/1800/1900
– Camera 3.2 Megapixeli
– Compatibilitate audio: mp3, wma, aac
– Radio FM
Primele impresii
Este unul dintre cele mai aratoase si bine echipate smartphone-uri cu tastatura completa Qwerty de pe piata si chiar si de la Nokia. De la prima vedere impresioneaza cu aspectul elegant si stilat cu finisaje din crom si ecran tip oglinda. Este un telefon fin atat prin aspect, dimensiunile mici dar si prin calitatea materialelor din care a fost construit, fara sa faca rabat de la rezistenta, fiind un telefon solid care rezista fara probleme la caderi accidentale. Aspectul are un singur minus: butonul de Pornire, rosu, realizat dintr-un plastic care face nota discordanta cu tot intregul.
Partea frontala are un aspect “glamour” cum zice englezu’, ecranul si tastatura impartindu-si aproape frateste, fifty-fifty, spatiul ocupat, cele doua fiind despartite de butoanele cu scurtaturi si cele functionale cel mai frecvent utilizate. Si spatele impresioneaza vizual dar si functional, capacul metalic cu model in puncte fiind si aratos dar si primul pe care nu m-am chinuit sa-l deschid, aceasta realizandu-se foarte usor cu ajutorul a doua clape laterale.
Este un telefon nici prea greu, nici prea usor dar subtire, care incape fara sa deranjeze si intr-un buzunar mai stramt chiar daca este un pic mai lat decat un telefon obisnuit si care se simte foarte bine in mana.
Utilizare si functionare
Aspectul este completat de o multitudine de utilitare si functii, de tehnica de ultima genertie, high-end, pe care reuseste sa le combine in modul cel mai util in niste dimensiuni reduse.
Partea de comunicare prin voce se realizeaza in cele mai bune conditii, receptia semnalului si calitatea convorbirilor realizandu-se la parametri optimi, clar si fara interferente. Foarte utila este si functia de administrarea a apelurilor avand posibilitatea de filtrare pe diferite criterii: sa primim doar de la contacte, de la alte numere sau de la toate numerele.
Din start vreau sa spun ca nu este un telefon creat pentru divertismentul total, nici memoria interna, nici camera foto sau lipsa codecurilor Xvid sau DivX neajutand-ul in acest sens. Asigura in schimb foarte bine functiile simple, audio in special, cum ar fi ascultarea de muzica sau a posturilor de radio dar si vizualizarea fisierelor video de tip Mpeg4. Spatiul de stocare poate fi extins cu ajutorul unui card microSD.
Dupa cum am mai spus comunicarea rapida este scopul sau principal. Adresele de e-mail se configureaza foarte usor, cu ajutorul unor vrajitori, simplu chiar si pentru cei mai neinitiati dintre noi. Sa nu uitam si de compatibilitatea pop3, Imap sau push-mail pentru serverele de Exchange, o facilitatea utila in ziua de astazi. Conectica 3G sau wifi-ul ne ajuta din plin la realizarea conexiunilor la viteza mare iar descarcarea si deschiderea atasamentelor de tip office, arhiva sau pdf se face destul de rapid.
Ecranul este destul de mare pentru a putea vizualiza in conditii foarte bune e-mailul, paginile de internet sau calendarul intalnirilor. Este luminos, caracterele si imaginile se vad clar chiar si la unghiuri mai largi iar culorile sunt vii, singura mica problema aparand in lumina puternica unde geamul are tendinte puternic reflexive, poate limitate un pic de constructia sa antireflexiva.
Tastatura qwerty este atuul sau principal fiind un telefon destinat in special acelora care comunica sau se informeaza foarte mult in scris. Cu ajutorul micilor butonase se pot compune foarte rapid mesaje sau e-mailuri si se pot tasta adrese de pagini web. Butoanele tastaturii par un pic prea mici dar cu putina atentie se poate lucra pe ele foarte bine mai ales ca sunt realizate dintr-un material care sporeste aderenta iar forma lor este curbata spre varf pentru a nu atinge cu degetul mai multe deodata. Sunt putin deranjante la formarea numerelor mai ales pentru aceia care sunt obisnuiti cu butoane mai mari dar cu un pic de antrenament se trece si peste hop-ul acesta. Foarte utile sunt butoanele cu scurtaturi pentru Meniu, E-mail, Adress Book sau Calendar.
Conectica si posibilitatile sale de conectare sunt multiple: de la vechiul port infrarosu pana la 3.5G, Wi-fi, Bluet00th, port mini USB sau slot microSD. Putem transfera informatii in ce mod ne poate fi noua mai simplu, prin internet sau fizic, prin celelalte posibilitati de conectare.
Nici pe partea de autonomie nu dezamageste, chiar cu acest ecran destul de mare am avut chiar si 3 zile pana la urmatoarea reincarcare, timp in care am folosit pe langa telefonia pura si accesul la internet prin conexiunea de date 3G sau wi-fi.
Un alt aspect la care nu am ramas nepasator este browserul de internet care este unul dintre cele mai complete de pe piata, reusind sa vizualizez de la simple pagini HTML pana la videoclipuri de pe Youtube, unul dintre atuurile telefoanelor cu sistem de operare Symbian. Cu ajutorul 3G-ului paginile de internet se incarca foarte repede iar cu ajutorul ramei din jurul butonului central ne putem deplasa directional (sus-jos si stanga-dreapta) cu mouse pointer-ul virtual prin pagina. Aici recunosc utilitatea unui trackball ca la Blackberry, aceea fiind o solutie mult mai utila.
Pe langa programele preinstalate se pot descarca de pe internet si alte utilitare cum ar fi Opera Mini, Google Maps sau altele. GPS-ul a localizat exact si destul de rapid pozitia mea pe harta Nokia in Bucuresti, singura pe care am avut-o incarcata dar mult mai utila la nivel digital decat hartile Google, parerea mea.
Sa trec in revista si alte programele/utilitare care mi-au placut sau care mi-au parut interesante sau de ce nu, utile:
– Organizer-ul este una dintre cele mai aratoase, elaborate si usor de utilizat dintre cele pe care le-am vazut
– Suita Quick Office cu care putem crea chiar si mobil, mini documente, tabele de calcul sau prezentari, o functie pe care majoritatea dintre noi o folosim mai mult pentru vizualizarea si (poate) modificarea atasamentelor primite decat pentru creearea de documente noi, un lucru nu prea simplu de realizat pe un ecran mic totusi, de telefon.
– Utilitarul pentru conversia diverselor unitati de masura
– Dictionarul in engleza cu ajutorul caruia putem sa ascultam si pronuntia cuvintelor
– MultiScanner-ul cu ajutorul caruia putem crea un contact in Agenda foarte repede doar cu ajutorul camerei foto sau mai putem OCR pe textele fotografiate.
Camera foto este unul din puntele sale slabe, cei 3.2 megapixeli fiind destui de putini si limitati pentru pretentiile din ziua de astazi. Fotografiile si filmele realizate sunt putin intunecate si au o calitate medie spre slaba dar cum nu este un telefon dedicat acestui aspect multimedia se poate trece cu privirea peste…
Exemplu Foto
Exemplu Video
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lB4B7g8FXXE]
Concluzii
Pro
– functionare si aspect de nota 10
– conexiune 3.5 G
– browser-ul de internet cel mai complet
– autonomie mare de functionare
– pret rezonabil la categoria lui
Contra
– camera foto slaba
Nokia E71 este un telefon care combina aspectul atragator cu functionarea excelenta si cu multiple optiuni si facilitati care ne pot ajuta sa ducem la bun sfarsit si in timp util sarcinile de serviciu, fiind in acest fel o puternica unealta de lucru. Un telefon dedicat in special zonelor profesionale pe care lucrul si comunicare este o experienta placuta si cu stil.
La liber, fara abonament inclus, Il gasim la emag.ro la un pret de aproximativ 1411 RON.
x