Vanzarile de netbook-uri cresc…Cat si pana cand?

Conform unei stiri de pe digitimes.com, presedintele BenQ Danny Yao ar fi declarat ca vanzarile de netbook-uri in Taiwan vor atinge o cota de 37 procente din totalul vanzarilor de notebook-uri in acest an. Este posibil.  Si se mai poate ca aceste procente sa se manifeste si la nivel mondial cu toate ca profilul cumparatorului asiatic am impresia ca este putin diferit de cel al europeanului sau al americanului. Cota la nivel mondial cred ca o sa fie mai mica dar este de netagaduit faptul ca micile echipamente portabile sunt din ce in ce mai tare pe gustul consumatorilor.

Dar…

Intrebarea pe care am pus-o, mie insumi in primul rand, in titlu, nu are un raspuns exact. Nu voi spune cata cota exacta din piata vor luat netbook-urile si pana cand va continua cresterea vanzarilor lor in detrimentul laptopurilor. Poate il au doar cei care sunt clarvazatori. Eu pot doar sa-mi dau cu presupusul, bazat pe experienta acumulata zi de zi in utilizarea diverselor tipuri de echipamente, de la netbook-uri pana la desktopuri, laptopuri sau ultraportabile.

Este o crestere normala? Sau artificiala? Criza ne face sa cumparam neaparat numai echipamente ieftine? Sau sunt alte cauze? Toata lumea isi doreste neaparat portabilitate maxima in defavoarea confortului in utilizare si a puterii de procesare?

Cred ca este o crestere normala dar pe termen scurt. Este impactul noutatii pe care il are in favoarea sa acest mic echipament si al pretului sau mic sau extrem de mic. Oamenii s-au trezit peste noapte cu un echipament portabil care le poate duce la bun sfarsit sarcinile electronice si totul la dimensiuni si greutati reduse si, sa nu uitam, la preturi de dumping, foarte mici. Un echipament pe care multi il doreau cu ei peste tot, in orice conditii, usor de purtat dar care nu demult ar fi avut un pret exorbitant.

Criza poate sa isi fi pus si ea umarul dar cred eu ca foarte putin, nu este un factor determinant. Poate ca este doar o conjuctura favorabila scaderii preturilor in general, la orice tip de echipament electronic.

Sa revenim la netbook-uri. Parerea mea este ca sunt cumparate ca al doilea sistem intr-o casa sau intr-un birou iar vanzarile crescatoare se datoreaza numai si numai pretului scazut – in primul rand.

Iar scaderea cotei de piata a laptopurilor cu dimensiuni ale ecranului normale poate fi explicata si prin fiabilitatea stocului de echipamente deja cumparate de consumatori (laptopuri si desktopuri), fiind inca utilizate ( adica functioneaza fara probleme si la parametri normali) cele cumparate in ultimii ani si se prefera doar achizitionarea unui echipament mai mic care sa ofere portabilitate pe teren sau in vacante. Aceasta cota de piata s-ar putea sa fie in crestere inca un an sau doi dar sigur se va stabiliza la un anumit prag daca nu chiar va scadea.

Nu cred ca un posibil cumparator ar alege un echipament mic, cu un ecran mic si cu o putere de procesare redusa pentru a lucra zi de zi si ora de ora pe el in defavoarea unui echipament, tot portabil, cu ecran mai mare, memorie ram mai multa, procesor mai puternic si tastatura mult mai mare si, sa zicem, care are o diferenta de pret daca nu 0 (zero) poate cu cu cateva sute de dolari mai mare (100-200-max300). Desigur, vor fi si cumparatori care vor prefera numai pretul scazut si dimensiunile mici. Se poate sa existe si acest gen.

Eu unul nu as alege un netbook pentru a lucra zi de zi pe el, oricat de fan al lui si oricat de impatimit in promovarea si utilizarea lor as fi. Si sa zicem ca nu m-ar deranja puterea de procesare, in schimb, ecranul mic sigur mi-ar provoca disconfort dupa un timp indelungat de utilizare. Se poate lucra pe el 1 ora, hai doua, in conditii de mobilitate maxima (pentru ca sunt usor de purtat in primul rand), la mare sau la munte sau in vreun parc sau cine stie pe unde, cand trebuie sa-ti consulti neaparat e-mailul sau cine stie ce altceva…dar atat.

Dupa ce vor aparea modelele cu ecran de 12 inchi, s-ar putea sa se schimbe teoria..:O)

In acest moment, pana la aparitia celor de 12 inchi la aceleasi preturi cu cele de 9 inchi (nu cred asa ceva deocamdata, e SF), netbook-urilor nu le recomand decat utilizarea ca al doilea sistem in orice mediu, casnic sau profesional, ar fi. Inca nu pot inlocui un ecran generos, pe care putem viziona cele care se perinda pe el fara sa ne fortam privirea.

Se poate vorbi in schimb de o criza a desktopurilor, consumatorii alegand din ce in ce mai mult sa cumpere un laptop. Dar despre aceasta, poate, alta data.

Concluzia este ca, netbook-urile se vand foarte bine si se vor mai vinde in continuare la fel de bine dar pana la saturarea pietii. Se va ajunge la un echilibru intre vanzarile celor doua tipuri de echipamente portabile, mari sau mici, grele sau usoare, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.  Netbook-urile nu vor putea inlocui laptopurile cu ecran mare tocmai din aceast cauza: nu au ecran mare. Ele sunt foarte bune si utile  in rucsac in vacante sau intr-o geanta mica la restaurant, pentru a le avea cu noi acolo unde nu putem purta cu usurinta un laptop mai mare sau un desktop.

Pana la urma, raspunsul doar trecerea timpului il va da. Poate vor aparea alte tehnologii, alti factori economici, poate se vor vinde mai bine peste ani laptopurile cu ecran de 20 de inchi (la misto am zis-o, stati linistiti) sau poate tehnologiile mobile (de pe smartphone-uri) vor prelua rolul de lider. Cine stie sigur? Nimeni. Dar sigur vom afla.

Ceea ce este sigur este ca aceste mici echipamente au dus la accentuarea scaderii preturilor in primul rand in industria IT, un pic fortat, efect de domino care va continua si se va propaga si in celelalte industrii surori, adresate consumatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *