Dell Precision 4400 – Putere si Precizie Mobila

dell-precision4400_open

Notebook-urile au depasit ca numar de vanzari desktopurile atat la nivel mondial cat si la noi in tara. Atuul lor principal este legat de portabilitate, usurinta in utilizare si in aranjarea/pozitionarea pe un birou prin reducerea la minim a spatiului ocupat, totul cu o putere de procesare aproape de a desktopurilor obisnuite.

Totusi, sunt segmente de activitate in care nu pot inlocui desktopurile cum ar fi productia video, grafica profesionala sau aplicatiile de tip CAD, unde portabilele comune nu au destula putere de procesare pentru a duce la bun sfarsit si in timp util sarcinile de serviciu. Randarile de imagini video sau 3D au nevoie de o putere de procesare mare pentru a putea fi duse la bun sfarsit cat mai rapid. Una este sa stai cateva ore sau chiar minute la prelucrarea fisierelor si alta este sa astepti cateva zeci de ore. Dar, daca este neaparata nevoie de un echipament pe teren, pentru a lucra la fata locului in aplicatii grafice sau video specifice, este nevoie un notebook profesional, cu o configuratie si caracteristici tehnice pe masura.

Un astfel de echipament poate fi notebook-ul celor de la Dell, modelul Precision 4400, o statie de lucru mobila dedicata in special profesionistilor, cu specificatii hardware si optionale care pot multumi chiar si pe cei mai pretentiosi dintre ei.

Configuratie:

Echipamentul testat a avut urmatoarea configuratie:

– Procesor: Intel Core 2 Duo T9400, 2.53 GHz

– Memorie RAM: 2 GB

– HDD  160 GB

– Ecran de 15.4 inchi cu o rezolutie maxima de 1440×900

– SO: Vista 32 biti – 5.4 nota

– Placa video: Nvidia Quadro FX 770M

– Webcam

– LAN Gigabit, Wireless,

– HD audio

– Greutate 2.69 Kg.

dell-precision-m4400_capac

Primele impresii

De la prima vedere nu lasa niciun loc de discutie scopului sau in sine, mediului profesional in speta. Are o infatisare sobra, simpla, fara elemente de design iesite din comun chiar daca capacul incearca prin modelul sau in valuri sa ii dea o nota mai accesibila, mai prietenoasa. Un echipament la care s-a pus accentul pe functionalitate inaintea infatisarii, unul pe care nu l-as vedea pe biroul unui CEO sau director de HR ci in special in masina unui inginer constructor sau arhitect aflati tot timpul pe vreun santier  sau ca un accesoriu important pentru un  studio de productie video mobil si poate nu numai.

Functionare si Utilizare

In schimb, simplitatea, modestia design-ului ascunde o putere de procesare impresionanta pentru un echipament portabil. Este echivalentul unei statii de lucru profesionale (workstation) din lumea desktopurilor. Totul musteste de tehnologie de ultima ora, de la puternicul procesor Core 2 Duo la 2.53 Ghz, la posibilitatea extinderii memoriei RAM pana la 8 GB, la placa video profesionala Nvidia Quadro cu 512 Mega dedicati sau pana la multiplele posibilitati de conectare.

Datele stocate sunt protejate atat dinamic, printr-un senzor de cadere libera care parcheaza capetele hardisk-ului, cat si fizic, panoul spate si baza ecranului LCD fiind construite din aliaje de magneziu. Securitatea sistemului chiar si la nivel de utilizator poate fi asigurata si prin accesul pe baza de Smart Card sau de amprenta pentru a limita accesul persoanelor neautorizate. O copie a datelor poate fi realizata si printr-un sistem de tip RAID 1 (mirror – oglinda) atunci cand sistemul este andocat.

In aceeasi serie, pentru a mari capacitatile sale dinamice, putem opta pentru o stocare pe SSD care poate mari viteza de reactie a sistemului cu pana la 22 procente sporind in acelasi timp si securitatea la nivel fizic a datelor cat si automia de functionare.

Am remarcat tastatura luminata, functie foarte utila pentru cei care lucreaza in spatii cu luminozitate minima spre deloc. Luminarea tastaturii se activeaza la o simpla apasare a oricarei taste iar daca nu mai este folosita, dupa un anumit timp se opreste pentru a scadea consumul de energie. Nu putea sa lipseasca dubla comanda din peisaj, touchpad-ul plus cele 3 butoane aferente fiind dublate, putin mai sus ca asezare, de un mini stick si de alte 3 butonase care fac exact acelasi lucru.

Ecranul de 15.4 inchi este destul de mare si de luminos pentru vizualizarea in conditii bune a programelor grafice. Iar daca odata ajunsi la birou avem nevoie de un ecran si mai mare pe care sa lucram, cu ajutorul solutiei de docking E-Port putem facilita aceasta optiune foarte simplu. Solutia de andocare ne poate extinde posibilitatile de conectare cu 2 porturi DVI, 1 port VGA, port serial, port LPT paralel, 5 porturi USB sau 1 port e-SATA.

Pe partea de conectica sta chiar foarte bine, cei de la Dell facand chiar risipa de solutii, poate reusind in acest fel sa multumeasca pe toata lumea. Avem 4 porturi USB2.0, cititor de carduri, sloturi PCMCIA si ExpressCard 54, VGA out si chiar un port eSATA. La transferul datelor prin intermediul retelei suntem asistati de o conexiune Ethernet Gigabit sau de una Wireless de tip N, fiind in acest fel limitati mai mult de capacitatea de transfer a retelei la care se conecteaza decat de capabilitatile sale native.

Face parte dintr-o familie mai mare de echipamente, E-Family, care mai include accesorii de port replicator, suporturi de laptop sau monitoare, toate putand fi interconectate intre ele chiar si prin tehnologii de genul DisplayPort.

Mai am de adaugat faptul ca desi pare destul de voluminos, mare, greutatea sa nu depaseste 2.69 Kg, fiind astfel destul de usor de transportat acolo unde este nevoie de el.

Autonomia de functionare este foarte importanta in domeniul profesional si, de aceea, este dotat cu acumulatori pe 6 celule sau pe 9 pentru cei care vor sa ii incarce cat mai rar posibil. :O) Modelul pe care l-am avut la teste, cu un acumulator pe 6 celule a avut o automie de 3 ore si jumate, timp in care am browsat internetul sau am facut diverse conversii video.

Din punct de vedere software a functionat fara incidente. Am instalat in primul rand pe el programe de conversie a fisierelor video pe care le-am filmat cu o camera full HD. Conversiile s-au desfasurat rapid si fara blocari ale sistemului. Va dati seama ca programele de tip office sau browsarea internetului ruleaza fara sa afecteze in vreun fel procesorul sau sistemul in sine.

Chiar si cu cei 2 GB de RAM ai sai, echipamentul de test a functionat rapid la lucrul cu formatele video full HD. Am salvat si convertit in formate AVI HD, filme realizate cu o camera video AVCHD la o rezolutie de 1080p. Placa video de la Nvidia, modelul Quadro FX7700, cu cei 512 Mega ai sai si suport grafica 3D poate asigura functionarea in parametri decenti a programelor de editare video, de prelucrare animatii sau a celor de tip CAD. Iar vizualizarea filmelor HD in 1080p se face fara cea mai mica problema.

Concluzii

Pro

– Putere mare  de procesare

– Placa video foarte buna

Contra

– spatiu de stocare destul de mic (160 GB) pentru prelucrarea video

– nu are port HDMI out

– pretul de 1870 de USD fara TVA un pic cam mare dar sa nu uitam ca avem de-aface cu un echipament din zona profesionala

Dell Precision 4400 este un laptop destinat mediului profesional si asigura prin constructia sa dar si prin capacitatea mare de procesare atat video cat si la nivel de procesor, puterea, mobilitatea si fiabilitatea atat de necesare oricarui mediu de productie, atat pe teren cat si la birou.

Si sincer, chiar daca aspectul nu m-a dat pe spate, am fost super incantat de felul in care se misca, fiind un super echipament chiar si pentru uz casnic, atunci cand ne dorim conversia fisierelor MTS filmate cu o camera video AVCHD in formate mai mici sau chiar pentru pregatirea lor pentru transferul pe un suport optic, fie el DVD sau Blu-ray.

Daca stau putin sa ma gandesc, parca m-as detasa putin de aspectul “profi” si parca mi-ar placea si mie unul acasa pentru a putea rula si lucra cam orice as avea chef, fara sa-mi fac griji ca nu ar putea cumva sa faca fata anumitor sarcini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *