Panasonic TZ7 – Sa fotografiem inteligent
Se apropie vacanta (cu trenul din Franta) si toti ne facem planuri, pregatiri si vise cu privire la locurile pe care le vom vizita si care ne vor incanta ochii si sufletul. Iar din aceste minunate calatorii trebuie neaparat sa ne intoarcem si acasa cu amintiri pe care sa le privim cu placere alaturi de cei dragi acum sau peste ani si ani.
Nu neaga nimeni calitatea fotografiilor obtinute cu o camera DSLR fie ea profesionala sau chiar entry-level. Dar majoritatea celor dintre noi nu au dispozitia necesara sa foloseasca un aparat complicat si sa isi piarda timpul facand diverse ajustari ale vitezei de expunere sau deschiderii diafragmei. Poate nu au timpul si starea necesara, poate nu se descurca si nu inteleg filozofia imortalizarii prin fotografie, poate au alte lucruri mai importante de facut in vacanta. Concluzia este ca multi isi doresc si utilizeaza o camera foto compacta. Punct.
Noua generatie de camere foto compacte, pe langa zoom-ul optic marit (minim 5x ajungand pana la 12x), rezolutia senzorului care se invarte in jurul a 10 megapixeli mai includ si multiple functii automate (inteligente) care detecteaza automat pana la 15 fet(z)e sau scena de care avem nevoie la fotografiere, aparatul facand automat setarile de care avem nevoie in functie de mediul ambient, de lumina si de subiectul fotografiat.
Un astfel de aparat de ultima generatie, super tehnologizat, plin de caracteristici si functii inovatoare care de care mai atragatoare este si ultima camera foto a celor de la Panasonic, modelul TZ7.
Caracteristici tehnice
– lentile LEICA DC VARIO-ELMAR
– senzor 10.1 megapixeli
– zoom optic 12x !!! cu stabilizator
– ecran LCD 3 inchi
– distanta focala 25-300 mm (echivalent 35mm)
– memorie interna 40 MB
– sensibiliatate ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600 si High S. pana la 6400
– filmare AVCHD Lite in 720p
– microfon stereo
– greutate 229 grame
– dimensiuni 03.3 x 59.6 x 32.8 mm
Toate aspectele tehnice care va intereseaza le gasiti pe pagina de web a Panasonic Romania.
Design, Functionare si Utilizare
Este o camera cate iti atrage privirea. O data prin constructia fara repros, eleganta, stilata, combinatia nuantelor carcasei cu elementele metalice cromate asezate atat pe rama superioara cat si in jurul lentilei fiind de efect. Dar cel mai important si de impact element vizual este marimea lentilelor pe care le-au adaugat acestei camere, spatiul ocupat fiind aproape maximul posibil din inaltimea fetei frontale. Nu sunt lentile mici, nicidecum. Cei de la Panasonic au reusit sa asambleze lentile destul de mari pentru un aparat compact, luminoase, in care lumina patrunde in cantitate mult mai mare, asigurand si in acest fel captarea unor fotografii naturale, intense, pline de culoare. Nici de la spate nu arata mai rau, acesta fiind dominat in intregime de imensul ecran LCD de 3 inchi, scenele de fotografiat fiind astfel mult mai vizibile decat la alte camere.
Carcasa este solida, realizata din aluminiu si vopsita in diverse culori mate cum ar fi: negru, maro inchis, albastru, rosu sau argintiu pentru a fi pe gustul oricaruia. Micile butoane, chiar daca par fragile, sunt construite in aceeasi nota de rezistenta sporita din materiale metalice de cea mai buna calitate si raspund prompt si corect la apasare.
Pentru a putea fi tinuta cat mai bine in mana, pe partea frontala are un maner de dimensiuni reduse (grip), in genul DSLR-urilor iar pe spate degetul mare se poate rezema pe o zona zimtata pentru sporirea aderentei. Chiar daca intreaga suprafata dorsala a fost ocupata de ecranul LCD, butonasele sunt destul de bine asezate si distantate intre ele pentru a putea fi accesate usor si rapid.
Ecranul LCD este mare, luminos, se vede clar chiar si in lumina puternica cu toate ca are mici tendinte reflexive iar unghiul de vizualizare este destul de larg.
Dar punctul de atractie principal al acestei camere ramane zoom-ul optic 12x (echivalent 28-300 mm) care impreuna cu stabilizatorul de imagine poate ajuta la realizarea unor instantanee demne de cei mai buni paparazzi, luate de la distante considerabile. Zoom-ul optic mare este o functie utila pentru ca toti avem nevoie sa fotografiem diverse chestii de care nu putem sa ne apropiem, unul de 3x fiind cam mic in anumite situatii.
Camera focuseaza repede pe subiect in aproape orice conditie de iluminare, chiar si de la aproape 2-3 cm distanta in modul macro. Mi-a placut atat modul macro de aproape cat si modul tele-macro, adica atunci cand fotografiezi un subiect la zoom maxim. In ambele moduri, si cu ajutorul stabilizatorului de imagine, autofocus-ul functioneaza foarte bine.
Pe langa toate aceste caracteristici constructive, fizice, merita neaparat sa vorbim de functiile sale digitale, functii care ne fac viata mult mai simpla atunci cand fotografiem.
Dupa cum vedeti din imaginea de mai sus, rotita care la alte aparate este plina de tot felul de iconite cu diverse moduri de fotografiere presetate, la TZ7 este pe jumatate goala. De ce? Hai sa privim obiectiv: cati dintre cei care detin o camera foto compacta folosesc toate acele moduri? Foarte putini, va zic eu. Majoritatea vor folosi numai modul Auto. Sunt putini aceia care isi aleg modul Scenes pentru fotografii la lumina lumanarii, cu artificii, cu un portret sau altceva sau cei care trec pe M – manual – si sa isi ajusteze ei setarile. Nu este mai bine ca aparatul sa faca asta in locul nostru? Eu zic ca da, este ideal.
Asa ca, au introdus pe acest aparat functia iA = Intelligent Auto care face tot ceea ce avem noi nevoie, adica vede scena fotografiata, o analizeaza si alege setarile necesare de care avem nevoie pentru un rezultat de calitate. Nu mai trebuie sa ne facem griji pentru alegerea modului de fotografiere potrivit.
De exemplu, suntem la munte si vrem sa fotografiem un peisaj. Indreptam aparatul catre zona cu pricina, apasam pe jumatate, focalizam iar camera deja a detectat despre ce situatie este vorba si a presetat aparatul in modul Landscape pentru peisaj. Daca in mometul urmator dorim sa facem o fotografie celor dragi cu acelasi peisaj in spatele lor, aparatul va detecta ca dorim sa fotografiem o persoana si va alege parametrii necesari. Daca apoi vedem o floare, foarteee frumoasa, si vrem sa o fotografiem de aproape, va intra automat in modul Macro.
Exemplu video mai jos, facut nu la munte ci in gradina de la tara.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=k-g-qRcPIFo]
Pe langa alegerea modului iA, pe rotita selectoare mai avem urmatoarele posibilitati:
– modul normal de fotografiere pe care il putem utiliza cu atunci cand ne dorim sa facem noi micile noastre setari manuale – ca de’, si noi putem
– modurile MS1 si MS2 (my scene) – in care ne alegem noi scenele favorite si care ne vor fi intodeauna mai repede la indemana in acest fel
– modul Scenes – pe care il putem utiliza atunci cand noi stim ma bine ce vrem decat ne poate ajuta modul iA
– modul Clipboard – in care putem lua notite vocale pe o fotografie (adica fotografiem si pe urma ne inregistram vocea).
Sincer, nu cred ca veti avea nevoie sa mutati butonul selector din pozitia iA, poate doar daca va duceti la modul Scenes si alegeti sa faceti o fotografie panoramica. Pentru acest aspect avem la dispozitie un wizard foarte bun prin care ne alegem in primul rand in ce directie dorim sa fotografiem (stanga–>dreapta sau invers, de sus in jos sau..invers), dupa care incepem sa fotografiem iar la imortalizarea urmatoarei scene va aparea conturul celei anterioare pentru a putea incadra in continuare cat mai exact. Super.
Este nevoie totusi de putina experienta in folosirea acestui mod iar pentru rezultate maxime este neaparata nevoie de un trepied si de putina indemanare in Photoshop (il folosim atunci cand nu am incadrat bine pentru a taia din fotografii zonele in plus). Cand o sa le am si eu pe ambele poate o sa va arat si o fotografie panoramica realizata de mine. Pana atunci ma mai chinui. :O))
O alta functie foarta interesanta este Face Recognition. Ce face? Pai daca fotografiem o persoana de mai multe ori, din anumite unghiuri, camera o va recunoaste si ne va cere sa ii inregistram numele si data nasterii iar de cate ori va mai focaliza pe ea din acelasi unghi, numele va aparea in dreptul “patratelului” de la Face Detection. Prea tare!
Alte functii inteligente incorporate ar fi:
– Mega O.I.S – stabilizatorul optic de imagine
– Intelligent ISO Control
– Face detection – pana la 15 fetze
– Intelligent Exposure,
toate introduse pentru a avea o experienta cat mai placuta in utilizare.
TZ7-le este o camera gandita si construita pentru a fi utilizata cat mai simplu si usor, cat mai pe placul majoritatii consumatorilor. Dar, pentru cei care vor sa-si mai complice un pic existenta si sa isi mai bata capul si cu selectarea unor expuneri, sensibilitati sau a unei scene anume exista si diverse optiuni de alegere a modalitatii de AutoFocus, a tipului de metering (adica modul in care senzorul isi masoara parametrii necesari fotografierii), optiuni ale intensitatii culorilor (alb-negru, sepia, vivid..), fotografiere in rafala, ISO pana la 1600 sau alegerea balansurilor de alb/negru. Se mai poate alege si formatul foto de la 4:3 pana la 3:2 sau 16:9, fiecare alegand pe cel care i se potriveste .
Meniul este usor de utilizat, putand fi accesat in 2 moduri, ori prin butonul Menu/Set ori prin Q. Menu, la acesta din urma tag-urile setarilor fiind mai la indemana, mai vizual, in partea superioara a ecranului.
Chiar daca Bateria pare un pic cam mica, o incarcare ne este de indeajuns pentru destule fotografii sau pentru filmari pe parcursul unei zile de vacanta sau chiar mai multe, totul depinzand de fluxul de utilizare. Oricum, un plus si pentru autonomia de functionare. Bineinteles ca daca vom folosi blitul, bateria se va consuma mai repede, dar o singura incarcare mi-a fost de ajuns pentru fotografiile (numai cu blit) si filmarile realizate la o nunta.
Fotografiile obtinute la exterior, in conditii de lumina puternica, sunt de o calitate ireprosabila, clare, luminoase, culorile sunt naturale, vii, intense. La interior, cu ajutorul blitului, fotografiile sunt expuse corect iar rezultatele sunt pe masura. Efectul de zgomot care apare mai ales la fotografiile luate in conditii de lumina slaba (la interior) a fost pastrat la nivel minim mai ales la expunerile ISO de pana in 400, nederanjand din punct de vedere vizual. Bineinteles, ca la orice alta camera, daca se alege o sensibilitate sporita va aparea si un efectul granulat pe fotografie.
Unghiul larg de fotografiere ne ajuta din plin la cuprinderea in instantanee a grupurilor mari de persoane, in fotografie incapand toata latimea unei camere mari fara probleme, sau a peisajelor mai extinse pe latime.
Este o facilitate foarte utila mai ales la petreceri sau reuniuni de grupuri mari de persoane unde, cu o camera care nu dispune de o astfel de caracteristica optica, trebuie sa te indepartezi foarte tare de subiecti pierzand astfel din detaliile vizuale sau nu poti cuprinde tot grupul in aceeasi fotografie.
Exemple Foto
Dar, aici nu avem de-aface numai cu o camera foto. Nicidecum. Acest mic aparat poate sa filmeze la rezolutii HD in 720p, in format AVCHD Lite cu rezultate dintre cele mai bune. Putem sa spunem ca avem la dispozitie, in aceeasi bani si o camera video performanta. Cardul sa ne tina si sa fie cat mai mare!
Au inovat si pe partea video. Este prima camera foto la care atunci cand vrei sa filmezi nu trebuie sa selectezi din rotita modul aferent, avand buton dedicat care poate fi actionat independent de modul de fotografiere, fiind mai simplu si mai usor in acest fel de inregistrat un videoclip. In timpul filmarii avem posibilitatea de actionare a zoom-ului, o facilitate mai rara la camerele foto, cu un mic minus: in timpul actionarii lui, camera are tendinte de defocalizare, fiind cam deranjant dpdv. vizual. Parerea mea este sa folositi cat mai putin zoom-ul – fie IN sau OUT – in timpul filmarii pentru ca defocalizarea este suparatoare pentru rezultatul final.
Facem o fotografie si imediat vrem sa filmam? Nimic mai simplu. Nu mai stam sa cautam iconita pe rotita, sa o aducem in pozitia adecvata. Pur si simplu apasam Record si camera isi va intra in rol. Am remarcat cu suprindere distanta mica de la care poate focaliza chiar si la o filmare de foarte aproape de subiect (un fel de mod macro dar video).
Filmele realizate atat la interior cat si la exterior sunt clare, culorile sunt cele naturale, aspectul granulat aparand putin la imaginile filmate in medii mai slab luminate. Un plus de calitate la imaginea filmata o aduce si sunetul stereo inregistrat.
Sa nu uit sa mentionez ca filmarile pot fi vizionate direct pe un televizor LCD HD prin intermediul portului mini HDMI incorporat.
Formatul AVCHD Lite in care filmeaza ajuta atat la cresterea timpilor efectivi de filmare cat si la o mai usoara “manevrare” a acestor fisiere pe un calculator mai obisnuit, prelucrarea lor necesitand atat un spatiu mai mic cat si o putere de procesare redusa.
Pot spune cu mana pe inima, fara sa mint, ca este prima camera FOTO (cu care am avut de-aface) si care filmeaza atat de bine, rezultatele starnind o impresie foarte placuta tuturor carora le-am aratat. De fapt, avem doua echipamente in unul singur, fiind prima de acest gen in care ambele functii, atat fotografierea cat si filmarea, se regasesc la parametrii maximi.
Exemple Video
– la interior
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=89ds7WHKGQs]
– la exterior unde se observa capacitatea de autofocus chiar si de la distante mici
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kBuSLmCC4OM]
– la exterior cu zoom unde se observa tendintele de pierdere a focusului atunci cand efectuam zoom-ul
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7RVLuYnzS6Y]
– totusi, in conditi de lumina slaba sau cu diverse efecte de lumina gen discoteca, va focaliza un pic mai greu
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vHArU1xmKzY]
OBS. Va recomand vizualizarea videoclipurilor in format HD.
Concluzii
Pro
– rezultate foto si video de mare calitate
– zoom optic mare
– functia iA
Contra
– pretul un pic mai mare pentru majoritatea consumatorilor dar trebuie sa tinem seama ca avem in acelasi pachet si o camera video complet functionala. Investitia intr-o astfel de camera este complet justificata ne mai avand nevoie sa achizitionam si o camera video suplimentara.
Panasonic-ul TZ7 este una dintre cele mai impresionante aparitii pe piata camerelor foto compacte din acest an, o camera care intruneste atat caracteristici tehnice de top cat si functii de ultima generatie, totul pentru realizarea unor imagini foto sau video care ar multumi chiar si pe cei mai pretentiosi.
In scurtul timp pe care l-am avut la dispozitie pentru testarea ei, personal, am fost pe deplin multumit de modul simplu in care poate fi folosita, de functiile inteligente incorporate care mi-au fost de mare ajutor la momentele potrivite si nu in ultimul rand de fotografiile si filmele pe care le-a realizat.
Putem chiar spune, fiind realisti, fara sa o laudam prea tare, ca moto-ul camerelor compacte “Point and Shoot” de-abia acum se regaseste pe de-a-ntregul intr-o camera foto.
Fara doar si poate, Panasonic TZ7 este una dintre cele mai bune camere digitale compacte de calatorie existente in acest moment pe piata, fiind o alegere pe care nu o veti regreta.
UPDATE
Mai nou, il gasim si pe emag.ro la un pret de aproximativ 1600 RON.
Pingback: Blog CERF cerf.ro/blog
Pingback: La Kart cu TeZeShapte – TZ7 «
Pingback: Canon SX200 – Ideala pentru Vacanta «
Update la update ; 1300 lei pe okazii !
De unde as putea procura o husa ptr tz7?
husa sau mini gentuta? poate gasesti la f64studio.ro
Pai ceva ce sa imi protejeze aparatul….dar nu am vazut nicaieri…
Uite aici: http://www.f64studio.ro/catzero.php?id=428&ord=&
sau aici: http://www.emag.ro/genti_huse?ref=vc_cat
sau daca ai in drum un Mediagalaxy unde poti sa si testezi marimea care iti convine pentru camera. Si la f64studio poti sa testezi daca te duci acolo.
Sigur o sa gasesti ceva…
Salut! imi poti spune te rog cat timp imi permite inregistrare video? am vazut diverse pareri inclusiv pagina web a producatorului, cum ca ar filma maxim 15 minute indiferent de format, sau de marimea cardului utilizat. La modelul ZS3 am inteles ca nu exista aceasta limita la inregistrarea video, mai sunt si alte diferente intre TZ7 si ZS3? Multam!
timpul de inregistrare este nelimitat…poti sa umpli cardul pe care il ai la dispozitie zic eu…
din pacate nu mai am camera pentru a verifica acele 15 minute de care zici tu..
Pentru gentute mergeti in Dragonul Rosu , langa Europa . Au toate marimile posibile sau imposibile la preturi mult mai cumsecade decat in magazinele de profil.
Depinde si cat de potrivite sunt pentru aparatele foto. Adica, sa fie impermeabile sau sa protejeze aparatul la eventualele socuri.
Eu zic ca la acest pret (recomand mai bine zis) entuziastilor in fotografie sa procure un Lumix DMC FZ38 datorita performantelor mai bune si pretului mai mic (in jur de 1200 RON) si anume:12 MP, modul iA (care nu putea sa lipseasca),
filmare tot la 720p, zoom optic 18x, si setari specifice DSLR. Pertul la TZ7 este intr-adevar putin cam piperat in comparatie cu ce am mentionat mai sus dar performantele sunt foarte bune in cazul ambelor aparate. (In prezent detin un DMC FS3 de 8mp si sper ca luna viitoare imi voi lua un fz38)
intre timp a aparut TZ10… 😀
ai dreptate, fz38 este mai performant…
dar este si diferenta de clasa intre ele..
unii nu vor sa se incurce cu un aparat mare..
Pingback: Vand camera Panasonic Lumix tz-7