HP MINI 2140 – netbook-ul de business
Nevoia de portabilitate, de a fi la curent tot timpul cu ceea ce ne soseste in casuta postala electronica, de a ne informa pe internet atat pentru sarcinile de serviciu cat si pentru cele personale, de a lucra la documente importante departe de birou in orice loc si la orice ora isi spune din ce in ce mai tare cuvantul in zilele noastre. Pentru unii dintre noi nu mai este de ajuns sa lucram numai la birou. Apar probleme urgente care trebuiesc rezolvate cat mai repede de oriunde ne-am afla. Fie ca trebuie aprobat un document important, fie ca trebuie sa facem remote la un server pentru nu stiu ce problema, fie ca ne-a sosit un e-mail la care trebuie sa raspundem “ASAP”, trebuie sa avem acces la aceste resurse de oriunde.
De ceva timp, au aparut niste mici echipamente, cu dimensiuni si greutate reduse, care pot fi purtate usor in orice geanta sau rucsac si care, pe langa asigurarea functiilor primare de care am avea nevoie, mai au si alt atu important – pretul este unul mai mic decat al unui laptop normal.
Si nu numai in interes de serviciu avem nevoie de un astfel de echipament. Si in concediu ne-a devenit o scula utila pentru informare turistica sau pentru a fi la curent cu ultimile noutati, sau ca mijloc de studiu pentru elevi si studenti sau pentru orice alta activitate departe de computerul principal, mai puternic, fie el laptop sau desktop, de acasa sau de la birou.
Nu pretul este factorul de decizie la alegerea unui astfel de echipament, ci portabilitatea asigurata. Sa fie mic si usor, sa aiba cat mai multe posibilitati de conectare si eventual sa fie si rezistent la socuri accidentale. Putem sa il ducem cu noi fara efort atat la intalniri de afaceri cat si in concediu. Este un instrument cu care suntem online 24 din 24 si oriunde avem acces la o conexiune de internet.
Va prezentam la sfarsitul anului trecut netbook-ul celor de la HP, modelul 2133, pe care il consideram unul din categoria premium. De fapt, nu cred ca mai exista pe piata un alt netbook care sa arate atat de bine, de business – oriented, ca modelele celor de la HP. Cel putin nu la noi pe piata.
Tot atunci imi exprimam speranta ca il vor upgrada schimband procesorul Via cel putin cu unul de la Intel, Atom-ul in speta. Iata ca au facut-o si au adus si la noi modelul 2140, echipat cu procesor Atom la 1.6 Ghz.
Configuratie
-Ecran 10 inchi, 1024 x 576 pixeli, HP Led SD (Standard Definition)
– Procesor: Atom N270 1.6 GHz
– Memorie RAM: 1 GB
– HDD: 160 GB
– Baterie: 3 celule
– Dimensiuni: 261.4 x 166.2 x 26.7 mm
– Greutate: 1.19 Kg
– Retea: Ethernet Gigabit, Wireless 802.11n
– SO: Suse Linux
Primele Impresii
Inca de la prima vedere, de cum l-am scos din cutie, mi-a placut cum arata. Deja-Vu…. Nu este nicio schimbare de design fata de modelul 2133, singura diferenta vizuala fiind la diagonala ecranului care s-a mai marit cu 1 inchi, acum avand 10 in total.
Este cel mai frumos si mai bine construit netbook de pe piata. Toate elementele constructive sunt de nota 11: carcasa din aluminiu si nu din plastic lucios ca la concurenti, finisaje si imbinari fara repros, tastatura in aceeasi culoare cu a carcasei. Liniile fine, marginile rotunjite, micile elemente cromate ii sporesc accentul de echipament elegant si stilat, destinat in special mediilor de afaceri, asigurandu-i posesorului un plus de imagine numai prin simpla sa prezenta. Impresia “artistica” placuta pe care o lasa il va face dorit de toti, fie pentru mediile profesionale cat si pentru cele personale. Am impresia si s-ar putea sa nu gresesc (nu cunosc toate dimensiunile tuturor netbook-urilor) ca este si cel mai subtire din bransa. Este un atu important, fiind in acest fel foarte usor de pozitionat intr-o geanta mai subtire.
Design-ul, aspectul sau in general a fost apreciat de toti cei carora l-am aratat. Este facut sa atraga privirile, cu siguranta nu trece neobservat. In niciun caz nu are aspectul ieftin, comun, ca al majoritatii celor din clasa lui. Este un netbook de lux, unul premium care a venit si cu un upgrade de configuratie.
Functionare si Utilizare
Este un netbook construit pentru mediile de business, unde aspectul conteaza iar functionarea nu trebuie sa lase loc la comentarii inutile. Aspectul exterior este completat de utilizarea facila, de experienta placuta de lucru si nu in ultimul de tehnologia incorporata. Avem la dispozitie atat elemente constructive statice sau dinamice care ne protejeaza datelele si componentele electronice interne, o multitudine de posibilitati de conectica dintre cele mai performante si o capacitate de stocare generoasa.
Mi-a placut in primul rand ecranul luminos de 10.1 inchi pe care imaginile afisate se vad excelent. Culorile sunt vii, imaginile clare, unghiul de vizualizare mai mult decat decent. Tehnologia LED implementata de cei de la HP isi spune cuvantul si avem de-aface cu unul dintre cele mai reusite ecrane de pe piata micilor echipamente portabile.
Am avut totusi si o mica problema: datorita rezolutiei de 1024 x 576 pixeli nu am putut instala clientul de VPN care imi cerea o rezolutie minima pentru instalare de 800×600. Asa ca, am renuntat si mi-am facut treaba prin alte mijloace de conectare dar, cred ca se putea o rezolutie un pic mai mare. Cel putin era nevoie.
Pe site-ul HP.com ei promit si un ecran HD cu o rezolutie mult mai buna – coming soon…
Dar de departe, ceea ce m-a incantat peste masura la el este tastatura. Nu stiu cum ei au reusit, pentru ca altii nu prea sunt in stare, sa puna la dispozitia noastra taste destul de mari pe care poti scrie confortabil, fara sa pui degetul aiurea pe alt caracter. Are dimensiunile aproape de o tastatura normala de laptop, ca sa fim mai exacti 92%. Pe langa marimea generoasa, tastatura se mai lauda si cu sistemul de protectie DuraKeys, fiind protejata cu un lac special care ii confera o rezistenta sporita in timp. Experienta de lucru este remarcabila si placuta din aceasta cauza, un aspect foarte apreciat in principal de cei care tasteaza folosind metoda “oarba”. Si l-am apreciat si eu chiar daca folosesc metoda semi-oarba. :O))
Totul tine de cei care au “desenat” si au proiectat aceasta tastatura si acest echipament implicit. In primul rand au redimensionat tastele mai putin utilizate, facandu-le mai mici decat celelalte pe latime. Si mai este inca un aspect: asezarea touchpad-ului cat mai aproape de margine si plasarea butoanelor aferente pe lateralele sale, a lasat destul loc pentru extinderea inaltimii tastelor.Astfel, tastele acestui echipament sunt cele mai mari din categoria lor, au cea mai mare suprafata utila.
Si inca ceva: sectiunea lor este usor concava, fara muchii taiate la 45 de grade avand in acest fel o suprafata de contact mai mare, degetele mainilor gasindu-le mult mai usor si asezandu-se confortabil pe ele. Exemplu, mai jos:
Touchpad-ul din dotare, cu cele doua mici butonase, asezate in partile sale laterale functioneaza excelent, degetul alunecand usor si fara sa lase impresia de “franare” cand este folosit.
Legat de rezistenta, vroiam sa va mai spun ca este printre putinele netbook-uri, daca nu singurul, care poate fi purtat aproape fara grija intr-un rucsac sau geanta. Datele stocate ne sunt protejate atat de carcasa de aluminiu si structura rezistenta din aliaje de magneziu cat si de sistemul dinamic 3D Drive Guard care parcheaza capetele hard disk-ului atunci cand simte o miscare nepotrivita, accidentala.
Nici pe partea de retelistica, de conectica in general, nu sta mai rau. Avem la dispozitie un port Ethernet Gigabit, placa wireless draft-n, Bluetooth 2.0. Sa nu uitam de slotul Express 54 care extinde posibilitatile de conectare, de cele 2 porturi USB sau de slotul cu suport SDHC. Sincer, ca sa fiu carcotas, as fi preferat 3 porturi USB (unul pentru Modem-ul 3G, unul pentru o solutie de stocare externa si unul pentru un mouse).
Iar daca ar fi avut si un modul 3G incorporat, faceam un credit sa-mi iau unul. :O) Sau ma imprumutam la soacra-mea :O)) Dar cred ca se poate comanda si aceasta optiune suplimentar, contra cost. Cu un astfel de modem 3G incorporat ar fi marit capacitatea de portabilitate spre maxim.
Pe partea de autonomie as fi preferat o baterie cu 6 celule pentru a avea cel putin 4 ore de lucru fara alimentare. Aceasta poate fi comandata optional dar atasarea ei creste grosimea echipamentului si, implicit greutatea. In cazul de fata am dispus de una cu 3 celule care mi-a asigurat cam 2,2 ore de functionare, timp in care am avut wireless-ul activ si l-am utilizat pentru internet, transfer fisiere din retea si lucrul cu office-ul sau cu programul de vizualizare fotografii. In cazul in care nu este folosit decat pentru scriere, cu optiunile de consum redus activate (adica luminozitatea ecranului la minim de exemplu, fara Wireless si BlueTooth activate) autonomia poate creste spre 3.5 ore.
Capacitatea de stocare este una generoasa, cei 160 de GB asigurandu-ne destul spatiu pentru fisierele noastre multimedia pe care le putem genera in concediu. Cu ajutorul cardului SD incorporat ne putem transfera tonele de filmari si fotografii realizate pentru a le depozita acolo pana la transferul pe un suport optic.
O mica prezentare video:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9lD6tg375a4]
Software
Din cauza ca a venit preinstalat cu un Suse Linux, iar pe mine nu ma intereseaza acest SO dpdv business si nici personal – asta ca sa fiu sincer pana la capat, a trebuit sa instalez un Windows. Nu puteam sa aleg decat noul Windows 7 pe care l-am instalat fara nici cea mai mica problema. La partea de drivere a trebuit sa aleg optiunea de compatibilitate cu Vista a driverelor.
Am instalat pe el toate programele de care am nevoie zi de zi, de la Office-ul 2007, Firefox, Irfan Viewer, Yahoo Messenger, VLC player care au rulat fara probleme, rapid si in parametri normali.
Se comporta excelent cu programele multimedia atat de muzica cat si de vizualizare video in standard definition. La partea de video HD in 720p scartaie. Am reusit sa rulez niste fisiere video dar in full screen merg sacadat. Pacat de minunatia de ecran daca nu are o placa video mai pe masura capacitatilor sale.
Cum destinatia lui nu este cea a unui echipament pe care sa lucrezi toata ziua, ci a unuia in special de utilizat in afara biroului, la o intalnire de afaceri sau cine stie unde mai este nevoie, nici caracteristicile tehnice nu il vor ajuta sa faca operatii complicate, mari consumatoare de resurse. In schimb, poate fi folosit cu succes la operatiile simple, zilnice, pe care le facem: citirea e-mailului, a paginilor de internet sau consultarea documentelor de tip office, micutul comportandu-se excelent la aceste sarcini, totul, in conditii de portabilitate maxima.
Concluzii
Pro
– Design-ul cel mai reusit din clasa lui
– Materiale de calitate
– Functionare excelenta
– Pretul decent
Contra
– Nu are Windows XP
– Nu poate rula fisere HD
– Rezolutia ecranului prea mica
HP mini 2140 este cel mai aratos si stilat netbook de la noi de pe piata. Combina intr-un mod reusit aspectul de mare clasa cu tehnologii dintre cele mai performate pentru a ne asigura suport eficient de lucru sau distractie oriunde si oricand. Este subtire, usor, elegant si la un pret decent, reusind sa se faca placut si dorit de marea majoritate a consumatorilor fie ei de business sau nu.
Il gasim in reteaua de parteneri a Gemini SP la un pret recomandat de 400 Euro fara TVA.
Pingback: HP Mini cu NVIDIA ION «
poti sa imi zici si mie cum ai reusit sa instalezi sistemul de operare stiind ca nu are unitate dvd.
mama prietenei mele are un mini hp 2140 si are (avea) sistemul de operare xp in limba greaca.cu alte cuvinte pt cei care nu stiu limba e foarte nasol.si am inceput sa il dau jos. toate bune si frumoase .partea cea mai nasoala e ca nu are unitate dvd si am incercat prin stick usb.am facut xp boot pe stick si ma-m apucat de lucru, si totu frumos pina cind nu imi vedea hdd.si de aici numai probleme.
am pierdut cevs ore cu el si nuam reusit sa ii dau de capat.pina cumpar o unitate dvd usb mai dureaza.
daca stii si alta metoda te rog sa imi spui.
multumesc
eu am avut o unitate optica externa, pe usb.
Am si eu un hp 2140 ,l’am primit d la cineva din danemarca,arata foarte bine ca si mini laptop dar nu este ce imi doresc eu si as dori sa’l vand,am cd/urile lui originale, sistemul de operare win. Xp cu licenta si driverele..a venit cu windowsul deja instalat,altfel mi’ar fi trebuit un cd/rom extern k sa’l instalez.in sfarsit,pt pasionati sa ma contacteze p mail,pretul este mult mai avantajos decat la magazin.
Mai vrei sa il vinzi?
Ce sa vand? 2140-ul nu a fost al meu.