Zi-mi simplu, (LG) Renoir!

renoir_header

Fara o linie de camere foto de sine statatoare in oferta lor de echipamente electronice, cei de la LG incearca sa transforme telefoanele pe care le creeaza si in camere foto veritabile. Este si cazul LG-ului Renoir, lansat cu surle si trambite la sfarsitul anului trecut, care are un senzor cu o rezolutie de 8 Megapixeli si functii si caracteristici demne de o camera foto.

Este un telefon care, dupa cum si numele ii spune, imbina capacitati de captare vizuala foto si video cu ultimile tehnologii atat multimedia cat si de conectica, pentru a oferi posesoruluii o experienta cat mai diversa si mai completa in utilizarea lui.

Configuratia

– Ecran: 3 inchi, 240×400 pixeli.

– Dimensiuni: 107.8 x 55.4 x 14.5 mm

– Greutate: 110 Grame

– Camera foto: 8 Megapixeli

– Memorie Interna: 100 MB

– Extindere memorie: microSD 8 GB inclus

– Conectica 3G+, Wi-fi, Bluetooth, A-GPS

– Autonomie: in asteptare 264 ore, convorbire pana la 3 ore

_renoir_in_mana

Primele Impresii

Aspectul sau este unul simplu, cu linii fluide, tip oglinda, stralucitor, glamour. Eleganta este nuantata atat de culoarea un pic cam prea serioasa pentru scopul si destinatia sa multimedia, de marginile metalice, de calitatea imbinarilor si finisajelor, cat si de imprimeul in relief de pe spate, in forme ciclice care se simt la atingere si care reflecta lumina intr-un mod placut.

Prin design-ul sau simplu, minimalist, fara “zorzoane” sau butoane puse in plus doar pentru a atrage atentia, creatorii sai au vrut sa ne comunice chiar si vizual ca avem de-a face cu un mic echipament la care s-a pus accentul pe usurinta in utilizare, pe ergonomie, rezultatul final fiind experienta placuta avuta la interactiunea cu el.

Ceea ce m-a frapat din prima, a fost greutatea foarte mica in contrast cu impresia vizuala care ti-o lasa. Nu este un telefon prea subtire si, doar din vedere, ai zice ca are o greutate palpabila. Din contra, neavand metale in componenta carcasei, este unul foarte usor. Deci, un telefon fin si usor, destinat in principal doamnelor si domnisoarelor. Spun asta pentru ca mie, ca un barbat ce ma simt, imi place sa simt cat de cat ceea ce tin in mana. :O)) Daca ma intelegeti… Sper ca nu gresit…

Dar, acest lucru este un atu forte pentru ca poate fi purtat chiar si intr-un buzunar de pantalon aproape fara sa-i simti prezenta.

De data asta, fin inseamna si fragil, in primul rand datorita carcasei din plastic care se poate deteriora destul de usor.

_renoir_spate

Spatele este dominat vizual de lentila camerei foto, inconjurata de inelul cromat, cu ajutorul caruia se actioneaza manual “usita” de protectie . Nu stiu, poate as fi preferat un mecanism automat pentru ca am avut tendinta de a-l uita mereu deschis, insa de fiecare data fiind atentionat sa il inchid chiar de catre el, de telefon.

renoir_teaca_stylus

Stylus-ul nu are un locas in interiorul carcasei ci se pozitioneaza intr-o mica teaca/suport din piele atasata dupa modelul brelocurilor.

_renoir_laterala_dreapta

Pe laterala dreapta gasim butoanele pentru reglarea volumului, butonul de blocare al ecranului, pozitionat un pic atipic dar foarte usor de utilizat si butonul declansator pentru fotografiere sau filmare.

_renoir_laterala_stanga

Pe laterala stanga nu gasim decat conectorul  cu dubla functionalitate, de alimentare sau pentru casti, cat si slotul microSD. Imi afirm, si la acest telefon, dezamagirea pentru utilizarea unui conector proprietar deoarece deterioarea atat a castilor cat si a alimentatorului atrage costuri suplimentare mai mari decat in cazul unora obisnuite, universale.

Functionare si Utilizare

La un telefon de acest gen, ca si parte a experientei de lucru, conteaza foarte mult interfata cu care avem de-aface. Ea este raspunzatoare in principal de modul in care se face placut sau nu de utilizatori. In cazul de fata avem de-a face cu una placuta, vesela, cu iconite simpatice, simpla de utilizat, cu meniuri intuitive. Nu este o interfata stufoasa, prin care sa te pierzi cautand diferite setari, ci una simpla de folosit si in care gasim rapid ceea ce avem nevoie.

_renoir_menu_utilities_renoir_menu_entertainment

Meniul este impartit in 4 categorii principale:

– 1 – phone

– 2 – multimedia

– 3 – organizer

– 4 – settings

fiind foarte usor, cum am mai zis, sa gasesti ceea ce ai nevoie in el.

Mi-a placut foarte tare functia multitasking: daca apasati butonul din mijloc va trece aplicatia de pe ecran in background si le va “aduce” in fata pe celelate active, reusind in acest fel sa le accesam sau sa le inchidem intr-un mod cat se poate de facil.

Destul de “cool” este si bara cu Widgets de pe care ne putem trage pe ecran unelte ca Ceas, Calendar sau Memo-uri. Mi-a placut ca aceastea pot fi pozitionate pe ecran numai in modul de editare Widget, ele ramanand fixe pe ecran dupa aceea, neexistand riscul de a fi mutate accidental.

Pe partea de telefonie pura a functionat fara probleme atat eu receptionandu-i pe interlocutori fara probleme cat si ei pe mine. Si eu i-am auzit clar si nici ei nu s-au plans ca nu m-ar receptiona. Nu am sesizat probleme de semnal altele decat cele pe care le am cu orice alt telefon intre zidurile de beton de acasa de exemplu.

Ecranul tactil, nu poate fi comparat cu al unui iPhone, dar in general a functionat bine, a raspuns corect si repede la comenzile tactile pe care i le-am dat. Nu este cel mai mare din bransa (3 inchi), un minus la vizionarea videoclipurilor (unul neimportant pentru mine care oricum nu ma uit des la un videoclip sau film pe un ecran de telefon) si este destul de luminos pentru vizualizarea directa, mai putin din lateral. Finisajul tip oglinda este un dezavantaj in lumina foarte puternica, in zilele cu mult soare. Am avut mici probleme in a distinge ceea ce se vede pe ecran in modul de fotografiere.

_renoir_scriere_adresa_web_orizontal

Foarte important este si accelerometrul din dotare care ne ajuta la pozitionarea automata a ecranului in functie de nevoile noastre. Atunci cand incerci sa scrii un SMS cu telefonul in pozitie verticala va aparea pe ecran tastura numerica, tipica pentru un telefon de tip candy-bar, cu cate 3-4 litere pe o tasta. Daca nu esti multumit de aceasta si vrei sa tastezi mai repede nu trebuie decat sa rotesti telefonul in pozitie orizontala si tastatura se va transforma in una full qwerty, mai usor de utilizat cu stylus-ul din dotare.

_renoir_imi_doresc

Suportul 3G ne poate asigura viteza necesara pentru vizitarea confortabila pe internet dar browserul LG  functioneaza ok numai cu paginile simple, cele bazate pe text si fotografii. Cu toate ca “vede” pe site-ul Youtube iconitele filmelor afisate pe pagina, nu am reusit sa vad niciunul, la toate am primit mesajul cu eroare de conexiune. Daca continutul paginilor este prea mic si nu poate fi citit avem o optiune foarte utila de marire a celor afisate pana la dimensiuni confortabile de vizualizat.

Modulul de GPS impreuna cu Google Maps, in Romania, nu este decat o unealta de amuzament, fara un scop practic. Exista, si poate fi folosit si pentru pozitionarea fotografiilor utilizate pe harta datorita functiei geo-tagging. L-am testat doar ca sa verific daca ma pozitioneaza corect pe fotografia luata din satelit.

Compatibilitatea Xvid sau DivX poate fi destul de importanta pentru cei care vor si le place sa isi petreaca timpul privind la diverse videoclipuri pe un ecran asa de mic.

Muzica se aude bine in castile care se aseaza perfect in ureche, avand la dispozitie si codare Dolby Mobile. Este destul de tare, asa, ca pe gustul meu, se aude clar si fara distorsiuni chiar si la volum maxim. Pe partea de player ne putem orgniza colectiile de muzica avand posibilitatea de a ne creea propriile liste sau le putem vizualiza dupa Artist, Album, Gen Muzical. De mentionat si radio-ul din dotare care gaseste destul de multe posturi FM avand posibilitatea sa le memoram pe cele pe care le avem la suflet.

La autonomia de functionare sta destul de bine, o incarcare completa asigurandu-mi cel putin 2 zile de utilizare, un atu pentru un telefon cu ecran destul de mare consumator de energie.

Vreau sa mai mentionez ceva destul de important: este al doilea telefon la care nu am avut parte de blocari de sistem si pe care nu a fost nevoie sa il restartez brut prin indepartarea bateriei. Nu a fost nevoie, SO-ul acestuia functionand ireprosabil. De asemenea, inca un aspect practic: capacul spate se detaseaza, iarasi, usor, prin simpla apasare a unui buton.

Software
Bineinteles, ca orice alt telefon din categoria lui are si un client de e-mail compatibil  POP3 si IMAP, configurarile conturilor facandu-se destul de usor mai ales ca dispunem de setari automate pentru cele mai populare web servere. Renoir-ul are preinstalat un software de vizualizare a documentelor de tip office – Word, Excel sau Powerpoint numit Picsel File Viewer care se va descurca ok cu fisierele mai mici dar mai dificil cu cele mai voluminoase.

Organizer-ul are o interfata placuta, paginile Calendarului fiind rasfoite vizual ca si cele ale unuia obisnuit, de hartie, efect Java bineinteles.

Alte programele care mi-au placut au fost Convertorul, Calculatorul din dotare care arata foarte bine, World Clock-ul cat si Jogging Asistentul care pare o idee buna de pus in practica, el folosindu-se de GPS pentru a calcula distantele parcurse. Deci nu mai ne putem minti nici chiar pe noi cu o astfel de functionalitate…:O)

Foarte interesante mi s-au parut si cele doua joculete controlabile cu ajutorul accelerometrului, pustiul meu fiind foarte incantat de ele: Flying Dice si WheelMania.

Sa nu uit si de “Phone Guide“, un utilitar care ne arata vizual pasii necesari pentru utilizarea telefonului sau a functiilor de baza, a input-ului de text sau a folosirii camerei foto.

Camera Foto

_renoir_camera_foto_meniu

Camera foto se apropie de functionalitatile si posibilitatile de configurare ale uneia normale… Daca vrem sa facem o fotografie nu trebuie decat sa rotim inelul de deasupra lentilei si modul de fotografiere va porni automat. Meniul de configurare apare la o simpla atingere a ecranului. Dupa cum spuneam avem o groaza de setari la dispozitie cum ar fi cea a dimensiunilor fotografiei, a modului Scena pe care il dorim (Auto, Portrait, Landscape, Night, Beach, Sport), efecte de culoare ( Alb si Negru, Sepia, Negativ), a balansului de Alb, a sensibilitatii ISO pana la 1600. Lentilele Schneider-Kreuznach au focalizare automata iar camera mai dispune si de ultimile functii in domeniul foto cum ar fi Detectarea Fetei si Blink Detection. Bineinteles ca nu ii lipseste functia GeoTagging prin care putem vedea pe harta Google unde am realizat fotografiile. Putem sa facem zoom la fel de simplu, printr-o simpla apasare de ecran, iar stabilizatorul de imagine ne sta la dispozitie cand avem nevoie.

In primul rand sa luam in considerare ca nu este decat un telefon. Camera din dotare este destul de buna in conditii de lumina puternica dar cu mici carente la fotografiere la interior unde blitul din dotare nu este destul de puternic pentru spatiile largi. Dar cate camere foto nu au aceasta problema?

Cel mai tare si mai tare mi-a placut functia de fotografiere panoramica. Avem posibiliatea de a face 3 cadre, camera ajutandu-ne vizual la pozitionarea urmatorului afisand o parte a conturului anterior. Dupa ce s-au luat toate cele 3 instantanee, sunt asamblate/lipite automat intr-una singura, panoramica. Super tare!

Exemple de fotografii panoramice mai jos. Nu sunt perfecte pentru ca era o zi cu un soare puternic iar pe ecranul lucios nu vedeam foarte bine contururile fotografiilor anterioare. Si fara trepied – pentru rezultate mai bune mi-ar fi trebuit unul. Cu putina practica cred ca puteam si rezultate mai bune.

ex_foto_renoir_panorama_1

ex_foto_renoir_panorama_2

ex_foto_renoir_panorama_3

Rezultatele foto sunt pe masura senzorului care este tras in jos, ca sa zic asa, de marimea lentilei. Adica senzorul ar putea dar lentila nu il lasa.  Dar, pentru un astfel de echipament, face poate unele dintre cele mai bune fotografii. Culorile sunt naturale, vii, iar imaginile sunt clare dar cu un efect de zgomot destul de nuantat atunci cand sunt privite la marimea normala/maxima. Este un telefon pana la urma dar cu rezultate foto destul de promitatoare.

Exemple foto mai jos – Fotografiile nu au fost modificate in niciun fel si au fost incarcate pe pagina la dimensiunile lor originale.

ex_foto_renoir_parcex_foto_renoir_macarale_2ex_foto_renoir_macarale

ex_foto_renoir_banci_in_parcex_renoir_pestisoriex_foto_renoir_flori

Foarte interesante si efectele Art Shot si Beauty Shot

ex_renoir_pestisor_1ex_renoir_pestisori_foto_art

Efectele din dotare le-am utilizat si pe buchetul de flori de mai sus.

ex_foto_renoir_beauty_floriex_foto_renoir_art_floriex_foto_renoir_alb_negru_flori

Modul Video

Meniul camerei foto este la fel de simplu de utilizat ca si cel al camerei foto, ele fiind identice de fapt, ceea ce le deosebeste fiind optiunile foto-video diferite. Mi-a placut cum filmeaza, mai mult decat ok pentru un telefon. La exterior, intr-o zi insorita rezultatele surprind: daca se filmeaza imagini in miscare, acestea nu vor avea efectul de sacadare. Culorile sunt vii, naturale iar imaginea pe intregul ei este clara atunci cand este privita la marimea ei normala.

Exemple de filmare mai jos. HQ Va rog…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iXlc-YmAQE0]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=skq-_7Jbxfo]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DoOOXJPEFVU]

Concluzii

Pro

– design placut, greutate redusa

– camera de 8 megapixeli

– interfata foarte simplu de utilizat

Contra

– pare un telefon sensibil la loviturile accidentale

– nu are o memorie interna mai generoasa

Renoir-ul este un telefon aparent simplu, atat prin prezenta vizuala cat si prin usurinta in utilizare dar la care beneficiem de toata complexitatea aplicatiilor si caracteristicilor tehnice de ultima generatie. Pe langa functia clasica de telefon, este o mini camera foto si un potent device multimedia care ne asigura atat suport video, audio sau foto de calitate. Sa nu uitam 3G-ul, GPS-ul sau accelerometrul din dotare, caracteristici functionale fara de care nu mai concepem existenta unui telefon in zilele noastre. Un telefon destinat in primul rand generatiei tinere care se va bucura din plin de capacitatile sale multimedia sau celor care vor sa se bucure de tot ceea ce intalnesc in drumul lor, care vor sa surprinda instantanee foto sau video cat mai repede si simplu posibil fara a pune la indoiala rezultatul final.

Ca o paranteza, care a fost cel mai utilizat cuvant in ceea ce am scris eu mai sus? Asta daca ati avut rabdarea sa cititi..  :O))    Hai sa va spun tot eu: cuvantul si derivatele lui a fost: Simplu.. Pentru ca asta a fost in primul rand senzatia pe care am avut-o utilizandu-l: simplitatea atat in aspect cat mai ales in utilizare, fara operatii sau setari complicate, fara batai de cap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *