Canon SX200 – Ideala pentru Vacanta
Sezonul vacantelor a inceput deja iar majoritatea dintre noi ne facem planuri si vise despre locurile in care vom calatori si ne vom distra. Ne pregatim bagajele si ne facem liste cu toate cele necesare pe care trebuie sa le indesam in rucsaci sau in valize. Cu siguranta din bagajele noastre nu vor lipsi camera foto si(sau) camera video, echipamente care vor memora pentru eternitate clipele frumoase si deosebite pe care le-am trait in aceste locuri.
Unii prefera camerele foto DSLR care dau rezultate foto exceptionale dar care sunt mari, greu de manevrat si de setat. Pe langa acestea, daca vom dori sa surprindem si imagini in miscare ne mai trebuie si o camera video suplimentara. Unii accepta dezavantajul “complicarii” cu manevrarea si transportul mai multor echipamente, altii nu.
Altii prefera sa aiba o singura camera, foto sau video, cu care sa faca atat fotografii cat si filmari. Motivele lor sunt in primul rand cele pecuniare, legate de bani, pentru ca nu multi isi permit sa cumpere 2 echipametnte dar pot fi si motive legate de comoditate, lejeritate in utilizare.
Acum cateva luni camerele foto filmau slab iar camerele video fotografiau tot asa, la limita inferioara a decentei. Intre timp, producatorii de camere foto/video au introdus pe piata un nou concept care poate era de mult dorit de multi consumatori: camera foto compacta care poate si filma foarte bine, chiar in HD la 720p. Adica au aparut camere foto care pe langa faptul ca fotografiaza foarte bine, pot filma cu rezultate extraordinare. La fel, camerele video au inceput sa aiba veleitati de camere foto.
O astfel de camera, foarte buna pentru calatorii, cu caracteristici de exceptie in primul rand foto dar si video, este cu siguranta modelul celor de la Canon, Powershot SX200 IS.
Caracteristici tehnice
– rezolutie senzor 12 Megapixeli
– zoom optic 12x
– distanta focala 28 mm
– sensibilitate ISO pana la 1600
– ecran LCD de 3 inchi
– filmeaza HD in 720 p
Detaliile tehnice complete le puteti afla de pe site-ul Canon USA.
Primele Impresii
Are un aspect clasic, simplu, elegant chiar un pic retro as putea spune. Un aspect simplu, cu linii drepte si muchii rotunjite, intr-o combinatie de metal vopsit in diferite culori (in cazul de fata – maron) cu diverse elemente cromatice metalice cu aspect mat, atat pe obiectiv cat si pe rame. Iar partea laterala dreapta este cromata, avand aceeasi nuanta cu a butonului declansator sau cu al inelului de zoom din jurul acestuia.
Dar cel mai mult impresioneaza dimensiunea diagonalei obiectivului care ocupa toata inaltimea camerei de fapt. Are lentilele cele mai mari pe care le-am vazut la o camera compacta din categoria sa, un pic mai mari chiar decat ale Panasonic-ului TZ7, dimensiuni generoase care reprezinta un prim atu pentru captarea unor imagini foto sau chiar video de calitate.
Un aspect constructiv interesant, placut la vedere, este blitz-ul ascuns in interiorul carcasei care “iese la iveala” cand pornim camera, ca si farurile masinilor sport de acum cateva decenii. Acest mic element constructiv ii accentueaza si mai tare aspectul retro dar trebuie putina obisnuita sau atentie de a nu mai tine degetul pe locul din care culizeaza. As fi preferat sa fi avut posibilitatea dezactivarii lui, adica sa stea acolo sub carcasa pana avem nevoie de el, in primul rand pentru a nu-l deteriora din greseala.
Partea Dorsala, cea mai familiara noua atunci cand il utilizam, este dominata de ecranul de 3 inchi care lasa destul spatiu si pentru butoanele diferitelor setari care se manevreaza confortabil. Avem parte si de un grip mai atipic, putin alungit, dar care impreuna cu partea zimtata de pe spate pe care sta confortabil degetul mare, camera poate fi tinuta foarte bine cu mana dreapta.
Este o camera solida, rezistenta, bine facuta, fapt care se si simte, nefiind deloc usurica la cele 220 de grame ale sale.
Functionare si utilizare
In maxim 2 secunde de la apasarea butonului de pornire camera este gata de lucru. Nu numai ca porneste rapid dar si functionarea in general, zoom-ul, autofocus-ul, previzualizarea fotografiilor, meniurile, se inscriu in acelasi trend, al raspunsului prompt si precis, rapid si exact. Singura mica incovenienta, care m-a deranjat putin, eu fiind deja obisnuit cu DSLR-urile care au alt timp de raspuns, a fost faptul ca dupa ce faci o fotografie dureaza cam 1 secunda , poate 2, pana poti sa o realizezi pe urmatoarea. Poate a fost de vina cardul SD putin mai lent pe care l-am avut. Nu stiu. Eu doar am constatat acest lucru.
Meniurile pot fi parcurse prin intermediul apasarilor stanga-dreapta sau sus-jos pe discul din jurul butonului Func Set sau prin rotirea micului inel zimtat asezat tot in jurul acestuia. Cu filozofia lor de functionare m-am obisnuit destul de repede, meniurile fiind si intuitive dar si placute vizual, moderne.
Ecranul LCD este mare si destul de luminos, imaginile se vad clar, culorile sunt naturale dar la lumina puternica are o mica tendinta de reflexie care poate fi deranjanta in anumite situatii. As fi preferat pentru aceste cazuri o vizualizare directa printr-un ViewFinder dar la acest tip de camere acestea au inceput sa dispara. De fapt, este o tendinta generala ca la aceasta categorie de camere foto sa nu mai avem orificiu de vizualizare directa, dar la aspectul sau retro si la numele care a produs-o, parca nu trebuia sa ii lipseasca asa ceva.
Un aspect important este zoom-ul optic imens pentru o astfel de camera, de 12x. Obiectivul raspunde prompt, repede, la actionarea lui iar autofocusul se realizeaza la fel de repede, chiar si in medii slab luminate. De asemenea, stabilizatorul optic ne ajuta in majoritatea cazurilor pentru eliminarea efectului de “blur” – “de miscare” care apare atunci cand miscam camera in timp ce apasam declansatorul, atat in modul de fotografiere cat si in cel de filmare.
Unghiul extins de fotografiere ne ajuta la fotografierea grupurilor largi de persoane, reusind sa cuprindem vizual toata latimea unei camere la o petrecere sau peisaje foarte largi.
Blitz-ul din dotare este destul de puternic atat pentru realizarea fotografiilor unor subiecti apropiati dar si pentru camere destul de mari, ma rog de dimensiunile uneia uzuale de la bloc. Va recomand sa va obisnuti cu setarea puterii lui pentru a nu fi prea luminosi/arsi subiectii fotografiati de aproape.
Bateria,autonomia ei de functionare, mi-a placut. Am utilizat-o chiar si cateva zile, atat la filmare cat si la fotografiere fara sa se descarce. In manual spune ca tine cam 280 de instantanee. Eu cred ca pe mine m-a tinut mai mult. Nu stiu, nu mi-a lasat impresia deloc de autonomie mica, din contra.
Mi-a placut foarte tare si modul macro, camera reusind focalizarea corecta atat de aproape, cu obiectivul chiar rezemat pe suportul pe care il fotografiam (de la 1cm distanta) dar si in modul tele-macro, atunci cand fotografiem de la distanta mare cu zoom-ul la maxim. Exemple Macro, mai jos:
Este un aparat complex la care cei de la Canon au introdus si ultimile tehnologii Smart Auto dar nu au lasat in urma nici vechile metode de selectare a unei scene. Astfel, ii ajuta si pe cei care habar nu au de setari fie ca nu vor sa le faca/utilizeze, fie ca nu se pricep si le pune la dispozitie setari automate dar si pe cei carora le place sa isi preseteze singuri parametrii la care vor face fotografiile.
Pentru incepatori si, sa nu ne ascundem, pentru majoritatea utilizatorilor de camere foto, modul Auto de fotografiere este sfant. Nu cred ca multi muta rotita selectoare din aceasta pozitie. Canon a venit in ajutorul lor cu functii inteligente, Smart Auto, care ii ajuta sa aiba rezultate foto deosebite fara vreun aport important din partea lor. Ma rog, tot ceea ce trebuie sa faca este sa invete sa focalize prin apasarea butonului declansator la jumatate din cursa sa.
Adica, camera va detecta si va aplica in functie de mai multi parametri ca luminozitatea, subiectul fotografiat sau conditiile ambientale setarile necesare pentru realizarea in cele mai conditii ale unei fotografii. Un exemplu video de cum functioneaza acesta aveti mai jos:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_hVan6kFylg]
De asemenea avem functii de Detectare si Urmarire a Fetei, foarte utile pentru mentinerea autofocusului pe fetele participantilor la un “shooting” foto chiar si daca acestia sunt in miscare sau Blink Detection (detectarea subiectilor cu ochii inchisi intr-o fotografie), aparatul reluand fotografierea daca apar persoane cu ochii inchisi in fotografie. Sa nu uitam si de functia i-Contrast care “lumineaza” automat zonele mai intunecate dintr-o scena.
Pentru cei care vor sa isi aleaga singuri tipul de Scena de fotografiere, pentru ca nu au incredere in functia automata sau pentru ca stiu ei mai bine ce isi doresc, pe rotita selectoare avem modurile: Portrait, Landscape = Peisaj, Night Snapshot, Kids&Pets, Indoor, SCN (care cuprinde multe alte tipuri de scene cum ar fi: Snow, Frunze, Acvariu, Plaja, Artificii, Noapte, Apus de Soare si Stitch Assist -un Asistent pentru creearea de Panorame).
Acest aparat nu ii lasa deoparte nici pe cei carora modul Manual de alegere a timpilor de expunere sau deschiderii diafragmei nu sunt termeni deloc straini. Mai avem la dispozitie si modul Av – Aperture priority – la care noi alegem difragma iar camera face setarile necesare pentru timpii de expunere precum si Tv – Shutter priority, la care ne alegem timpul de expunere iar camera va deschide optim diafragma pentru rezultatele cele mai bune. Si mai avem si modul P – program, la care putem sa mai facem si alte multe setari.
FOTO
In general, calitatea unei fotografii nu depinde numai de marimea senzorului foto incorporat ci si de calitatea si dimensiunea/diagonala lentilelor.
Un exemplu concludent ar fi marimea senzorului de la telefoanele mobile, in unele cazuri chiar de 8 megapixeli, dar din cauza ca au incorporate lentile minuscule, fotografiile nu sunt comparabile cu ale unei camere foto. S-ar putea ca din partea unor producatori de telefoane mobile sa avem surprize in curand. Vom vedea..
Avem in cazul de fata cele mai mari lentile pe care le-am intalnit pana acum la o camera foto compacta, deci si fotografiile sunt de o calitate deosebita.
Fotografiile realizate cu aceasta camera au fost corect expuse, imaginile sunt clare, culorile sunt naturale, vii. Este o camera la care efectul de zgomot este foarte redus atunci cand fotografiile sunt realizate in conditii de luminozitate decenta. Efectul de graunte apare doar in cazul fotografierii in medii slab luminate si la sensibilitati ISO de peste 400.
Exemple Foto
Puteti sa vedeti alte exemple foto, aici sau aici.
Alte fotografii noi, mai jos.
VIDEO
SX200-le este printre primele camere foto care filmeaza la rezolutii HD 720p, iar rezultatele finale chiar sunt calitative. Adica modul video nu mai este deloc doar unul pus acolo pe baze comerciale, de marketing. Cu aceasta camera putem aduce din concediu atat imagini statice – foto – de calitate cat si filmari video care nu ne vor dezamagi. Filmeaza in format MOV, as fi preferat un AVCHD Lite.
Se poate folosi zoom-ul in timpul filmarii dar eu nu recomand acest lucru, deoarece va dura putin pana camera isi face autofocus iar imaginea va ramane in acest timp neclara.
Videoclipurile surprind imagini clare la care culorile sunt vii, naturale iar efectul de sacadare nu apare deloc. Chiar si la interior efectul de zgomot este la un nivel minim.
Prin intermediul portului mini HDMI out, putem vizualiza creatiile noastre direct pe un LCD sau pe o plasma.
Exemple Video
Avem exemple video, aici sau aici.
Dar, din placerea de a va oferi imagini noi, inca 2 filmulete mai jos.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=B3R0h77oI94]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CRyKslm-5Es]
Concluzii
Pro
– calitatea fotografiilor si filmelor realizate
– obiectivul performant 12x
– posibilitatea de control manual
– filmare HD in 720p, are HDMI out
– stabilizare optica
Contra
– zoom-ul optic nu functioneaza corespunzator la filmare
– pretul, aproape 1400 RON (nu este un aparat ieftin dar calitatile lui sunt de top).
Canon-ul SX200 este o camera capabila, cu rezultate foto si video excelente si care combina intr-un mod care multumeste pe toata lumea atat functiile automate cat si pe cele manuale. Putem spune ca avem doua echipamente in unul singur, atat o camera foto deosebita cat si o camera video cu calitati care nu sunt deloc mai prejos. Poate fi alegerea tuturor acelora care isi doresc o “scula” usoara, simplu de utilizat dar care au si pretentii de calitate desavarsita, o alegere excelenta pentru calatorii si vacante.
vreau sa-mi iau zilele astea camera canon sx200. ai incercat un CHDK? cica la modul video canon a blocat intentionat zoom-ul optic si functioneaza doar zoom-ul digital, dar CHDK-ul are setare prin care poti sa-i dai drumul.
nope..nu am incercat… oricum nu o mai am… 🙂
ai avut-o doar in probe, sau a fost camera personala? ai vreun sfat, exista ceva mai bun decat sx200 pe categoria ei si la pretul de acum (1200 RON) ?
Am avut-o doar in probe. De ce nu incerci una DSLR? Canon-ul 1000D e pe undeva pe la 1699 Lei. Si nu se compara ca si performante.
Mi-a placut foarte tare Panasonic-ul TZ7. Dar e un pic mai scumpa.
doua motive:
1. vreau totusi o camera compacta care s-o pot tine tot timpul dupa mine
2. Canon-ul 1000D este 1700 ron, doar body-ul .. mai trebuie obiectiv => sare de 2000 ron. si parca e cam mare pentru a-l tine tot timpul dupa mine.
Nu sunt chiar atat de avansat in ale fotografiei, mai mult amator. Din cauza asta prefer o camera compacta, dar care sa aiba si setari manuale, pentru a-mi permite sa invat.
cu tot cu obiectiv este la 1699 Lei…
http://www.emag.ro/aparate_foto_d-slr/aparat-foto-dslr-canon-eos-1000d-obiectiv-canon-ef-18-55-dc–pAC2766B009AA?emag_click_id=18579e82ad5d43842194ad2c5132d0d7&ref=afs
Pingback: Canon SX210 IS – super compacta de vacanta «