Camileo S10 – mini camera video HD
Saptamana trecuta am primit pentru teste intreaga serie de camere video HD de la Toshiba, formata din modelele Camileo S10, P10 si H20. Dupa cum am mai spus, aceste echipamente impresioneaza in primul rand prin pretul mic de achizitie. Eram curios daca la aceste preturi mici ofera o calitate a filmarii cel putin acceptabila.
Am inceput testele cu cea mai mica din serie, modelul ultracompact S10, o mititica al carei obiectiv aproape ca este la fel de “mare” ca al unui telefon mobil. Din start vreau sa va spun ca nu sunt adeptul camerelor cu lentile mici, pentru dezavantajele pe care le aduc din start, dar, chiar sunt curios cam ce “scoate” o astfel de camera care, din cauza dimensiunilor extrem de mici, poate fi purtata si manevrata in cel mai simplu mod posibil.
Caracteristici tehnice
– senzor tip CMOS
– rezolutie 5 Mpix
– memorie interna 128 mb
– zoom optic: nu
– rezolutie maxima filmata: 1440 x 1080 pixeli
– filmeaza in format MOV
– HDMI out
– autonomie baterie: aproximativ 70 minute
– dimensiuni: 57 x 17.9 x 100mm
– greutate: 87 grame
Primele Impresii
Este mica, usoara, ultracompacta, cu un design minimalist dar modern care iti atrage privirea. Materialele din care este asamblata si finisajele, chiar la acest pret mic, nu sunt neglijate de cei de la Toshiba, camera in intregul ei avand un aspect ingrijit, cu linii bine determinate si fara erori de asamblare. Chiar daca este micuta, pozitionarea ei in mana este destul de ciudata si incomoda, fiind prea lata pentru o prindere relaxata. Parca se cerea un design un pic mai natural si ergonomic, mai confortabil de tinut in mana, cu o reducere a latimii catre baza camerei.
Utilizare si functionare
Aspectul minimalist se propaga si in utilizare, fiind o camera foarte usor de manevrat si de utilizat, atat prin prisma dimensiunilor si greutatii reduse cat si a setarilor care trebuiesc facute pentru filmare sau fotografiere. M-am obisnuit repede cu cele cateva butonase pe care le are, atat cu cele pentru parcugerea meniului cat si cu cele 3 pentru filmare si fotografiere. De ce sunt 3? Pentru ca avem unul pentru declansarea filmarii, unul pentru declansarea fotografiierii si unul pentru stabilirea tipului de filmare, macro sau landscape. Acesta din urma este foarte important pentru ca daca nu este pozitionat corect nu veti distinge mai nimic in filmarile voastre.
Legat de partea de setari pe care le avem la dispozitie, putem sa ne alegem rezolutia de filmare, daca vrem sau nu stabilizare optica sau detectarea miscarii, rezolutia fotografiilor si cronometru, tipul de scena, activare sau nu a blitului, controlul expunerii, balansul de alb si cam atat. In total meniul are 4 categorii cu maxim 4 subcategorii fiecare iar parcurgerea lui se realizeaza in cel mai simplu mod posibil.
Dar, din pacate, pretul si dimensiunile mici aduc si cateva dezavantaje constructive.
Sa-l luam pe primul: lentila. Dupa cum vedeti din fotografii este una un pic mai mare decat cea a unui telefon mobil. Deci, pentru fimari cat de cat acceptabile vom avea nevoie de lumina naturala puternica. In conditii de iluminare slaba, chiar si cu mica sursa de lumina incorporata, filmele vor avea un puternic aspect granulat.
Datorita calitatii slabe a lentilei si poate si a senzorului nu putem focaliza la filmarea de aproape. Chiar daca activam modul macro, cu ajutorul butonasului din imaginea de mai sus, o focalizare buna se face de la aproape 15 cm. Daca veti dori sa filmati ceva de aproape, de la 5 cm distanta sa zicem, luati-va gandul, aceasta nu va putea focaliza.
In general este o camera pe care o puteti utiliza la filmarile unor scene care se petrec de la o distanta de la 2 metri departare de voi, fara a utiliza zoom-ul, imaginile fiind acceptabile.
Alt dezavantaj: nu are zoom optic iar zoom-ul digital 4x (2x in modul 1080) sacadeaza imaginea la filmare si creste zgomotul imaginii atunci cand este utilizat. Deci nu ii recomand utilizarea decat in cazuri extreme, cand nu aveti incotro. Oricum, apropierea subiectului pentru a fi vizualizat mai bine nu este semnificativa vizual.
Ecranul LCD de 2.5 inchi are tendinte reflexive, astfel ca in lumina puternica cu greu se mai distinge ceva pe el.
Hai sa mai contrabalansam si cu cateva aspecte pozitive:
– are suport SDHC (pana la 32 GB, dar va costa cardul aproape cat camera – :O)) -)astfel ca putem inregistra, sa zicem pe un card de 4 GB, tone de filmari si fotografii
– autonomia este una bunicica – pentru mine, o incarcare completa, mi-a fost de-ajuns cam pentru 70 min de filmare la lumina naturala si pentru realizarea catorva fotografii fara blit
– conectarea la PC este foarte simpla, prin intermediul unui cablu USB, reusind sa accesam in acest fel atat memoria interna cat si cardul SDHC incorporat
Filmare
In ciuda senzorului si lentilei mici, mi-au placut imaginile filmate, am fost chiar placut surprins de calitatea lor. Sunt clare iar culorile afisate sunt cele naturale, la cele filmate in conditii de lumina puternica, zgomotul este destul de mic, fiind foarte greu de observat pentru amatori (sunt sigur ca expertii in ale imaginii vor descoperi diverse inconveniente la imagini, dar nu este o camera adresata lor)
Dupa cum am mai spus, imaginile video, pentru o calitate vizuala cat de cat buna au nevoie de doua conditii: sa avem la dispozitie lumina naturala pentru filmare si sa nu miscam camera repede sau brusc in timpul filmarii. Daca cumva incercam sa filmam o scena mai dinamica imaginea va fi sacadata, chiar si in conditii de lumina naturala. Daca camera sta pe un trepied si filmam cu ajutorul ei fara sa o miscam, atunci imaginile filmate vor avea o calitate decenta.
Exemplu filmare in rezolutie maxima:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bqyQN4RHC9U]
Exemplu filmare in 720p cu stabilizatorul optic activat:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=b6DLV7n3csQ]
NOTA: Am vizualizat aceste videoclipuri si pe un LCD, direct printr-un cablu HDMI si nu erau la fel de sacadate asa cum apar pe Youtube.Cu player-ul software ArcSoft MediaImpression de la pachet, filmuletele se vad mult mai bine.
Sa nu uit cumva: mi se pare jenant sa re-activezi stabilizarea optica dupa fiecare oprire a camerei. Adica odata ce am stabilit ca il vreau activat, de ce nu ramane asa? Cred ca este un bug pe care cei de la Toshiba ar trebui rezolvat cumva.
Filmarile si fotografiile pot fi vizionate direct pe un LCD HD cu ajutorul portului mini HD.
Fotografiere
Fotografiile realizate in conditii de lumina naturala sunt clare, culorile captate sunt naturale dar au o tendinta de subexpunere, adica ies un pic cam intunecate, asta din cauza lentilei, normal. Acest fapt poate fi reglat prin controlul expunerii. In cazul fotogrfiilor, zgomotul este mai pregnant, mai vizibil.
Concluzii
Pro
– pretul mic
– usurinta in utilizare
– dimensiunile reduse
– suport SDHC
– imagini video decente
Contra
– autofocus destul de slab
– lentila si senzor destul de mici
– nu are zoom optic
– stabilizare digitala slabuta
In concluzie, chiar daca 1080p-ul scris pe cutie nu este 1080p, chiar daca stabilizarea digitala de care dispunem este destul de slaba astfel ca trebuie sa ai o mana de fier si sa rotesti camera la filmare cu mare grija pentru a nu aparea pe imagine sacadari deranjante vizual, Toshiba S10 poate fi o solutie pentru cei cu buget redus si care vor sa filmeze clipuri video intr-un format cat de cat HD. Imaginile video rezultate prin filmarea la lumina naturala sau in conditii de lumina puternica sunt decente, singurul minus pe care il au fiind tendintele mici de sacadare. Aceste mici videoclipuri au destula calitate vizuala pentru a putea fi postate fara probleme pe internet.
Pretul este de aproximativ 520 lei.
Pingback: Camileo P10 «
Vand acest produs. Pachetul este sigilat, nu a fost deschis niciodata. Garantie 2 ani.
Pret: 400 lei.
Tel: 0.7.2.1.1.6.5.2.6.8.