Toshiba TG01 – Uriasul

toshiba_tg01_in_hand

Utilizam smartphone-urile din  ce in ce mai mult, zi de zi, ora de ora, minut de minut. Au devenit parte din viata noastra, atat ca unelte profesionale cat si pentru distractie, oferindu-ne acces mobil la orice tip de aplicatie am avea nevoie. Si eu am utilizat destule pana acum, si cu ecran tactil si fara, si cu tastatura qwerty culisanta sau nu, cu WinMo sau Symbian dar, in general, am ramas fanul celor cu ecran tactil. Imi plac mie mai mult, asta este. Dar, la toate, parca am simtit nevoia, cel putin la vizualizarea paginilor web, a unui ecran mai mare, a unei rezolutii mai bune. Si poate nu sunt eu singurul, cred ca si altii au aceeasi impresie.

Iata ca cei de la Toshiba ne-au venit in ajutor si au creeat un telefon cu un ecran imens, de 4.1 inchi, si cu o rezolutie pe masura – 480 x 800 pixeli. L-am asteptat cu nerabdare pentru o mica si scurta (din pacate) “joaca” pentru a vedea cum se comporta, mai ales ca citisem deja pe internet de mega-procesorul la 1 Ghz cu care vine echipat.

Intrebarile care ma framantau chiar inainte sa pun mainile pe el erau de genul: Oare un telefon cu un astfel de ecran nu este prea mare? Oare cat pot creste producatorii dimensiunile unui ecran astfel incat smartphone-ul sa ramana totusi un telefon, adica un device pe care sa-l putem purta usor cu noi? Oare pe langa avantajele pe care le doream, ce dezavantaje ne aduce o astfel de diagonala a ecranului?

Configuratie

– Procesor: Qualcomm SnapDragon 1Ghz

– Memorie RAM : 256 Mb

– Ecran: 4.1 inchi (480×800 pixeli)

– Memorie interna: 512 Mb

– Memorie suplimentara: card SD 8 Gb la pachet

– Camera foto: 3.2 megapixeli

– Dimensiuni: 130 x 70 x 9.9 mm

– Greutate: 129 g

– Conectivitate: Wi-Fi, 3G+, GPS,

– Autonomie – in convorbire: 4h (3G), 4h35′ (2G); in stand-by – 220h (3G), 225h (2G)

– Sistem de Operare: Windows Mobile 6.1

– Valoare SAR : 0.491 W/Kg

toshiba_tg01_programe

Primele Impresii

De cum il scoti din cutie impresioneaza prin dimensiunea ecranului de 4.1 inchi, unul Maareee!!! as putea spune. Parca ai tine in mana o consola pentru jocuri portabila sau un MID (Mobile Internet Device), nicidecum un telefon. In rest, are un aspect simplu, prea simplu chiar, clasic si elegant, cu un business look potrivit pentru cei care nu vor sa atraga atentia. Partile laterale si spatele sunt realizate dintr-un plastic mat, placut la atingere iar finisajele, in general, sunt destul de bine executate.

toshiba_tg01_spate

Aspectul simplu, prea spartan, este usor estompat de rama metalica care il incojoara si de butoanele cromate asezate sub ecran, elementele metalice aducandu-i nota eleganta. Singura pata de culoare, mica si parca uitata undeva acolo jos, la baza lui, este logo-ul Orange, furnizor care, in Romania cel putin, are exclusivitate pentru comercializare.

toshiba_tg01_subtire

Chiar daca pare masiv la prima vedere, grosimea de doar 9.9 mm, faptul ca este subtire, il face sa intre foarte usor chiar si in buzunarele mai stramte. Coroborat si cu greutatea destul de mica, este in acest fel, un telefon foarte usor de purtat.

Partea frontala este dominata de ecranul mare, generos, iar cea dorsala nu se remarca decat prin amplasarea in partea superioara a lentilei camerei foto. Nimic in plus.

Utilizare si functionare

Dimensiunile lui mari, da,  il fac un telefon mai greu de manuit cu o singura mana. Este prea mare pentru o palma chiar si de barbat, ce sa mai zic de una mai fina de doamna sau domnisoara, astfel ca o mai eficienta utilizare a lui sa poate face doar cu ambele maini. De ce spun asta? Pentru ca, din cauza dimensiunilor generoase, degetele mainii cu care il tinem, nu sunt destul de lungi pentru a ajunge la un anumit buton, chiar daca aceeasi manevra era posibila cu un telefon mai mic.

Butoanele cromate asezate sub ecran raspund foarte bine la atingere, cel din stanga avand functia de “Home”, cel din dreapta de “Back” iar cel din mijloc de “Zoom”, functie care nu poate fi utilizata decat in cadrul browser-ului web, nu si la vizualizarea fotografiilor sau e-mailurilor. Sincer sa fiu, am incercat sa utilizez zoom-ul in browser, dar mai mult m-a enervat pentru ca raspundea destul de greu, asa ca, nu l-am mai folosit.

Legat de partea de telefonie, efectiv de comunicare prin voce, nu am intampinat probleme la receptia semnalului, am purtat destule convorbiri in care i-am auzit foarte bine pe interlocutori cat si ei, la fel, pe mine. Am avut doar o vaga impresie ca stabilirea conexiunii de voce se face un pic mai greu.

Cum sa explic ca sa ma fac inteles: in momentul in care eram apelat si raspundeam, aveam cam 1 secunda intarziere (Delay) pana interlocutorul ma receptiona si el; adica trebuia sa zic de doua ori “Salut” sau “Buna”, in functie de sexul “Contactului”. :O))

toshiba_tg01_film

Procesorul la 1Ghz, cel mai puternic la ora actuala pe un smartphone, este, pe langa ecranul tactil, unul dintre atuurile sale forte. Puterea de procesare de care dispune asigura o rulare mai rapida a WinMo-ului cu care vine preinstalat, a meniurilor lui, a programelor de care ne folosim, precum si a telefonului, a functiilor de care acesta dispune.  Dupa cum ati vazut aici, unul din exemplele la care procesorul este utilizat din plin sunt jocurile, iar NFS-ul demo care vine preinstalat pe telefon functiona foarte foarte ok si chiar si videoclipurile DivX s-au vazut excelent, fara  sacadari la rulare. In rest, toate aplicatiile pe care le-am utilizat, fie cititorul de documente Word, sau IE-ul pentru browsarea pe internet, sau Google Maps-ul pe care l-am instalat sau toate celelalte au functionat rapid si fara probleme.

Vreau sa accentuez si sa va spun ca eu cred ca este primul telefon la care am ramas impresionat de cat de bine merge IE-ul, de cat de repede se incarca paginile de web.

Ecran-ul imens de 4.1 inchi, cu rezolutia sa de 480×800 pixeli, ne asigura o excelenta vizualizare a paginilor web precum si a celorlate aplicatii cum ar fi hartile din Google Maps, Fotografiile sau videoclipurile, totul la dimensiuni mult mai usor perceptibile de ochii nostrii. Imaginile afisate sunt luminoase, clare, puternic colorate, este chiar o placere sa lucrezi pe el.

toshiba_tg01_tastatura_virtuala

Raspunde bine la comenzile tactile, nu pot sa spun “foarte bine” pentru ca am mai avut momente in care am simtit ca ecranul nu ma asculta si a trebuit sa apas mai tare pentru a prelua comanda, iar tastatura virtuala Toshiba are tastele destul de mari pentru a scrie, cu putina atentie totusi, confortabil si fluent. Astfel ca putem introduce foarte repede adresele de pagini web, sau scrie un mesaj, sau chiar completa un document, chiar fara a utiliza stylus-ul din pachet. Chiar este primul telefon la ca nu am simtit nevoia stylus-ului.

toshiba_tg01_baterie

Pentru a o mai buna vizualizare a celor de pe ecran, personal, am renuntat la functia de economisire a energiei si am dat luminozitatea ecranului la maxim. Chiar si in acest conditii, micuta baterie mi-a asigurat cam 48 de ore de utilizare a telefonului. De asemenea, accelerometrul isi face destul de bine treaba atunci cand rotim telefonul din pozitia verticala in cea orizontala, dar invers mai da si mici rateuri. Daca, de exemplu, in timp ce conducem, il tinem in pozitie orizontala iar ecranul este si el setat pe aceasta pozitie, in momentul in care suntem apelati, si noi il ducem la ureche in pozitie verticala, ecranul nu va trece din prima in aceasta pozitie. Dupa ce il mai rotesti inca o data isi va reveni. O hiba mai mult software care pe mine m-a enervat la culme de cateva ori.

toshiba_tg01_google_maps

Din pacate, dimensiunea mare a ecranului, aduce si dezavantaje legate de suportul software pentru el. Sunt destul de putine aplicatii care au suport pentru rezolutia la care lucreaza acest telefon. Am incercat sa instalez diverse alte aplicatii de care as fi avut nevoie, cum ar fi un software de GPS care nu pornea, Opera Mini care asezata in pozitie orizontala dadea erori, diferite jocuri Java care ramaneau setate pe rezolutia lor, mult mai mica, fara sa avem posibilitate de upscaling cumva a lor. Singura aplicatie cu care am avut succes a fost Google Maps, pe care am utilizat-o cu succes la Berlin alaturi de GPS-ul incorporat.

Pe partea de conectivitate nu duce lipsa de Bluetooth, WI-FI sau de suportul 3G+ care ne asigura o viteza decenta pentru browsarea paginilor de internet.

Memoria de stocare interna este de numai 512 MB, dar poate fi suplimentata prin cardul MicroSD de 8GB care vine la pachet. Nu mi-a placut ca accesarea fizica a cardului se poate face doar daca dam jos capacul (ceea ce nu este tocmai simplu) si bateria, pentru ca nu avem un slot lateral cum as fi crezut si cum exista aproape la toate smartphone-urile moderne. Asa ca, accesul la datele stocate pe el, se face mai simplu conectand-ul prin usb la pc.

toshiba_tg01_pe_lat

Este un excelent instrument de business zic eu. Poti sa vizualizezi in conditii excelente, mult mai bine decat pe alte telefoane concurente, documente, pagini web, lista de contacte, mail-uri, etc pentru ca le vezi la dimensiuni ok pentru ochi. Dar la fel de bine poate fi utilizat si ca un device pentru divertisment, avand aceleasi conditii de vizualizare atat pentru videoclipurile DivX cat si suport Flash pentru internet.

Este al doilea telefon pe care am putut sa deschid filmulete de pe Youtube, primul fiind unul pe Symbian.

Daca tot l-am laudat pe partea de multimedia, hai sa-l facem si putin de rusine. La acest super procesor pe care il poseda, la puterea lui, la ecranul mare, parca preferam si o camera foto cu mai multi megapixeli. Macar un 5, cu toate ca ideal ar fi fost 8. Nici autofocusul nu este cel mai rapid pe care l-am vazut si sa nu mai vorbim ca nu are niciun blitz. Este singurul aspect pe partea multimedia la care nu straluceste fapt care ii stirbeste totusi putin din imagine.

Interfata celor de la Toshiba, chiar daca pare spectaculoasa la prima vedere, si poate chiar este, mie mi s-a parut cam complicat de utilizat. Adica am utilizat primele shortcut-urile afisate pe ecran dar atat. Pe de alta parte, am mai avut si mici probleme cu interfata, aceasta a avut cateva erori, momente in care era blocata si avea un aspect de ecran spart, parca era sfasiata.

Asa ca, am preferat intotdeauna sa accesez aplicatiile de care aveam nevoie prin intermediul clasicului buton de “Start” al Windows-ului. In rest, avem la dispozitie cam toate aplicatiile clasice pe Windows Mobile, nu are nimic in plus fata de alte telefoane cu acelasi SO. Ce ramane de spus este faptul ca toate ruleaza mai rapid pe acest telefon. Procesorul chiar isi spune cuvantul.

toshiba_tg01_in_hand_2

Concluzii

Pro

– cel mai puternic procesor de pe piata

– cel mai mare ecran tactil cu o rezolutie excelenta

– suport flash pe internet, suport Java

Contra

– accelerometrul nu functioneaza foarte bine

– nu avem inca destule produse software care sa suporte rezolutia lui

Toshiba TG01 este un telefon plin de contradictii. Este mare dar totusi subtire, fiind foarte “pocket friendly” cum zic americanii, are unele caracteristici tehnice de top cum ar fi cel mai mare ecran cu cea mai mare rezolutie la ora actuala pe piata full touch-urilor, are cel mai rapid procesor de pe piata mobilelor dar, in acelasi timp, are si caracteristici medii daca nu slabe cum ar fi dezamagitoarea camera foto sau accelerometrul nu cel mai performant. Pana la urma, este un telefon pe care WinMo-ul functioneaza rapid si pe care toate cele afisate se vad la dimensiuni foarte “eye friendly”, un telefon care poate straluci in zona profesionala, fiind de mare ajutor celor care au nevoie de acces mobil rapid la internet sau e-mail.

Ca si o concluzie finala, dimensiunea mare a ecranului aduce mici dezavantaje in manuirea echipamentului in sine dar datorita faptului ca are o constructie extrem de subtire, acestea sunt aproape anulate, singurele dezavantaje concrete fiind cele legate de produsele software inca incompatibile.

Il gasim in Oferta Orange Romania incepand de la 299 Euro cu TVA Inclus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *