Panasonic GF1 – retro multimedia
Imi plac camerele foto, imi place sa fotografiez. Daca este sa analizam dupa aspectul acestora, imi plac foarte tare cele cu un oarecare design retro. Nu stiu de ce. Poate pentru ca atunci cand eram mai copil, priveam fascinat la camerele cu film, mai serioase, si la fotografii, profesionisti sau nu, care le manuiau, aparate pe care nu mi le-am permis niciodata, singura mea achizitie in materie fiind un Smena cu care, sincer, am dat mai mult rateuri in special datorita pregatirii “tehnice” precare la vremea respectiva. Singura pe care mi-am permis-o la un moment dat, a fost bunicuta Praktica din imaginea de mai sus, pe care am utilizat-o cativa ani buni si cu care, dupa un mic training facut cu un profesionist, am obtinut rezultate mult mai concludente, demne de pus in albumul nostru de familie.
Dupa cele spuse mai sus, va cam dati seama ca si camerele foto noi care mustesc de tehnologie digitala dar care au un design retro-clasic, ma dau complectamente pe spate. Le privesc cu placere, le-as lua pe toate acasa dar, conform legilor lui Murphy, tot nu mi le pot permite. 😀
Pe langa aspectul clasic, tehnologiile noi, cele digitale, au importante atuuri fata de cele cu film, in primul rand in favoarea utilizatorilor comuni, cei ca mine. Si anume, dispun de multe functii automate care ne ajuta pe noi, cei necunoscatori, sa realizam fotografii fara a ne pierde in itele complicate ale setarilor.
Da domnilor profesionisti, stiu, nu dati, nu aruncati. Stiu ca imaginea pe film are o calitate mult peste cea obtinuta digital. Dar obtinerea unei fotografii pe film a devenit in zilele astea o operatiune mai scumpa si mai complicata pentru muritorul de rand. Asa ca, “Vive Les Photos Digitales!”
Cei de la Panasonic au creat o camera o astfel de camera, una care combina ultimile tehnologii aparute in lumea digitalelor cu un aspect retro, atat de drag mie. Este vorba de Lumix GF1, pe care am vazut-o pentru prima oara la Berlin la IFA si pe care de-abia o asteptam si la noi. Iata ca a sosit. :O)
Caracteristici tehnice
Tip Camera Foto: Camera sistem cu obiectiv digital interschimbabil
Mediu de inregistrare: card de memorie SDHC
Dimensiune senzor de imagine: 17.3 x 13.0 mm
Montura: Montura Micro Four Thirds
Tip senzor: Senzor Live MOS
Rezolutie efectiva: 12,1 Megapixeli
Format de fisier: JPEG, RAW
Vizor: Nu; doar optional
Sensibilitate ISO: Auto / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 / Intelligent ISO
Timp de expunere: 1/4000 ~ 60 si Bulb (pana la aprox. 4 minute)
Viteza de fotografiere în rafala: 3 imagini/sec (High speed) sau 2 imagini/sec (Low speed)
Ecran LCD: 3 inchi
Obiectiv la pachet: LUMIX G Pancake 1:1.7/20
Filmare: 720p (1280×720 pixeli)
Dimensiuni: 119 mm x 71 mm x 36.3 mm
Greutate body: 285 Grame
Greutate cu obiectiv, baterie si card SD: aproximativ 650 grame
Caracteristicile tehnice complete le gasiti pe pagina de internet a Panasonic Romania.
Primele Impresii
Are un aspect, dupa cum am mai zis, retro, simplu si clasic, elegant. Simplitatea si eleganta ei iti atrag privirea. Linii simple, contur aproape drept, rotunjit un pic spre laterale. Are un corp metalic, solid si rezistent, tocmai bun pentru aceia care fotografiaza in conditii mai improprii, cu un risc mai mare de expunere a camerei la diverse situatii mai dure. Imi aduce un pic aminte de vestitele Nikon-uri cu carcasa din Titan parca, atat de utilizate de cei de la National Geographic prin deserturi, munti sau pe cine stie ce coclauri. Seamana un pic cu vestitele camere digitale de la Leica, iar banuiala mea este ca acestia din urma au si ei un pic de-aface cu aceasta noua realizare a Panasonic.
O noutate o reprezinta incorporarea blitului in carcasa, in partea stanga a camerei, acesta iesind la iveala atunci cand avem nevoie.
Simplitatea aspectului este mentinuta chiar si la nivelul accesoriilor, al butoanelor pe care le putem accesa pentru diversele setari, mult mai putine decat in cazul camerei GH1 de exemplu. In partea superioara, dupa cum observati, avem 5 butoane: Rotita selectoare a modurilor de fotografie (mult mai putine decat la GH1), comutatorul tipului de fotografiere (Single, MultiShot, Cu timpi de expunere diferiti sau cu Temporizator), Butonul Declansator, Comutatorul de Pornire/Oprire si ultimul, Butonul pentru Filmare.
Utilizare si functionare
Este o camera din seria Lumix G, una construita pe noul format Micro 4/3 pe care cei de la Panasonic isi bazeaza toata increderea si priceperea lor. Avem de fapt o camera cu un aspect retro, clasic dar cu ultimile tehnologii digitale create de compania japoneza, inovatii pe care incearca sa le impuna pe piata. In afara de aspect, restul este tehnologie de ultima ora.
Pentru captarea imaginilor, statice sau dinamice, avem acelasi senzor ca la GH1, 12.1 Megapixel Live MOS, care este curatat de praf de sistemul Supersonic Wave Filter.
Aceeasi montura Micro 4/3 o avem la dispozitie si aici. Cei de la Panasonic au renuntat la oglinda mecanica si pentaprisma, elemente comune tuturor DSLR-urilor, pentru a obtine un corp de camera mai compact. In acelasi timp avem la dispozitie obiective interschimbabile pentru o cat mai mare flexibilitate in utilizare. Un obiectiv interschimbabil, pe langa lentilele luminoase, mai mari, in care lumina atat de necesara fotografiei patrunde din belsug, poate sa ne asigure si o anumita specializare de care am avea nevoie, pentru un anumit tip de fotografiere. Deci, chiar daca nu mai este un DSLR, ne putem bucura de o anumita lentila intr-un anumit moment, poate una de macro, poate una cu zoom mare, poate una cu unghi larg. Complicatii atat de drage profesionistilor.
Obiectivul cu care a venit la pachet are un singur incovenient, nu are zoom optic deloc. Nici macar un minim 3x. Nu spun ca nu este unul foarte bun doar ca, pentru utilizatorii comuni, normali, era nevoie de unul care sa aiba si aceasta facilitate.
Ca sa fiu un pic chitibusar, cred ca au pus un astfel de obiectiv la pachet ca sa ne faca sa cumparam automat inca unul pentru a ne bucura si de beneficiile unui zoom optic. Oricum, cred ca ne putem alege tipul de obiectiv pe care dorim sa-l cumparam din start.
Dar, mi-a placut obiectivul pentru ca deschiderea diafragmei de 1.7 mi-a asigurat din plin posibilitatea fotografierii macro,de aproape, a diverselor obiecte si in special a florilor. Totusi, distanta minima de la care a trebuit sa fotografiez pentru a putea focaliza a fost de minim 20 de cm.
Si inca un mic aspect negativ. Obiectivul nu are stabilizator optic. Si cum nici camera nu are incorporat asa ceva, va urez sa aveti maini de fier sau un trepied in conditii de luminozitate scazuta. Tocmai de aia parca vroiam un obiectiv mai bun, cu zoom si mega OIS incorporat.
Avem la dispozitie mai multe tipuri de obiective micro 4/3:
- Panasonic F2.8, 45 mm Leica DG macro w/ MEGA OIS
- Panasonic F4.0, 7 – 14 mm Lumix G
- Panasonic F4.0-5.8, 14 – 140 mm Lumix G HD w/ MEGA OIS – cel pe care l-am avut la camera GH1 si care mi-a placut f tare
- Panasonic F4.0-5.6, 45 – 200 mm Lumix G w/ MEGA OIS
Si, exista si un adaptor – DMW-MA1 – pentru adaptarea obiectivelor standard 4/3.
Autofocus: Camera focuseaza rapid, chiar si in conditii de luminozitate scazuta, probleme aparand totusi la scenele tip macro in care erau implicate multe culori, eu preferand atunci sa trec pe manual pentru a realiza focalizarea acolo unde aveam eu nevoie, nu unde vroia camera.
Ecranul LCD de 3 inchi mi-a placut. Este destul de mare si de luminos pentru o vizualizare corecta a scenelor pe care le dorim fotografiate sau filmate.
Modul Intelligent Auto de care v-am tot povestit isi face treaba la fel de bine si la aceasta camera, atat la fotografiere cat si la filmare. Nu are rost sa va spun mai multe despre el dar, daca va intereseaza, gasiti in Review-ul camerei GH1.
Meniul este in general cam la fel ca al camerei GH1 la care aveam parte cam de aceleasi setari. Nu mi-a sarit in ochi ceva anume schimbat.
Am realizat un filmulet al meniului, pe care va invit sa-l vizionati.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Jv8iE2XIE9Y]
La fotografierea cu setari manuale, mi-a placut mult faptul ca trecerea intre setarilor timpului de expunere si al deschiderii diafragmei, se realizeaza prin apasarea rotitei (cea din coltul din dreapta al camerei)ca si la una de mouse.
Si aici, ca la GH1, avem selectarea modului single sau multishot de fotografiere prin intermediul unui comutator aflat sub rotita selectoare, astfel ca trecerea intre multishot sau single shot se poate realiza mult mai rapid, fara a fi nevoie sa intram in vreun meniu de setup.
Cel mai tare si mai tare imi place sunetul metalic pe care il face atunci cand apasam butonul declansator. Este cool, da bine. Ma rog, poate deranja in anumite momente si poate atrage atentia asupra ta atunci cand nu ar fi nevoie. Nu il recomand paparazzilor.. 😀
Singurul lucru care i-ar nemultumi pe unii profesionisti este lipsa unui vizor, chiar si electronic. Cei de la Panasonic ne pun la dispozitie optional si un LVF care se poate monta in papucul blitului. Am experimentat unul la IFA care, sincer sa fiu, nu prea m-a multumit. Nu se compara cu cel de la GH1, nu ne ofera aceeasi calitate a vizualizarii.
Blitul din dotare este destul de puternic pentru fotografierea in incaperi mici spre medii, de apartament. Are o raza de maxim 5 metri de la care se pot face fotografii cu ajutorul lui.
Are acelasi tip de baterie ca la GH1, Li-Ion de 1250 mAh, si care ne asigura o autonomie decenta. Este conceputa in special pentru filmari. O singura reincarcare mi-a asigurat spatele pentru un intreg weekend. Multi sunt impotriva acumulatorilor proprietari. Sincer sa fiu, mie imi plac, sunt mult mai fiabili decat acumulatorii normali AA si nu iti mai pierzi timpul cautand un anumit tip pentru un anume aparat.
Exemple FOTO
Cu obiectivul pancake, imaginile tip macro, fotografiate de aproape, suprind culori naturale, vibrante. In zona clara fotografiata, pentru ca are un camp de profunzime destul de ingust/scurt/stramt, contururile suprinse sunt exacte, clare, nivelul zgomotului fiind tinut la minim.
Alte fotografii de acest gen, facute la IFA, gasiti aici.
La lumina zilei, imaginile sunt clare, bine conturate, culorile surprinse sunt vii si naturale.
Modul Video
Panasonic-ul GF1 ne ofera si functia de filmare HD, in format AVCHD, la rezolutia de 720p. Filmarea este declansata direct, apasand pe butonul rosu aflat langa cel declansator. Faptul ca si filmeaza in format HD, si cu rezultate dintre cele mai satisfacatoare as putea spune, o aseaza in noua categorie de camere, cele multimedia. Iar la partea de setari la filmare, in caz ca nu vrem sa utilizam funcia IA, avem inca 11 scene din care putem sa ne alegem, plus 3 niveluri de calitate la dispozitie: SH (17 Mbps), H (13 Mbps) si L (9 Mbps). Chiar daca sunetul inregistrat in videoclipuri este mono, este destul de puternic si de clar pentru a putea completa experienta placuta a vizualizarii HD.
Obiectivul cu care a venit in pachet, pancake-ul, mi-a asigurat din plin suport pentru filmare atat la lumina zilei cat si in conditii de luminozitate scazuta. Imaginile video sunt clare, au culori naturale iar cele dinamice au nivel extrem de scazut al sacadarii. Tineti cont ca, chiar daca nu am avut deloc stabilizare optica la dispozitie, imaginile nu “tremura” deloc.
Exemple Video
Exemple video filmate afara:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=W72Fgn4EGxk]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fBi0ORwNCC4]
La interior, un film realizat la IFA, unde puteti vedea culorile surprinse si claritatea imaginii.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=goaKT6LAsO0]
Concluzii
Pro
– aspectul, design-ul, corpul metalic rezistent
– senzor puternic
– LCD de calitate
Contra
– nu are vizor incorporat
– la pachet imi doream un obiectiv mai potent, cu zoom optic; sigur ca se poate cumpara unul optional
– pretul, nu este o camera ieftina, asta e clar
Panasonic-ul GF1 este o camera sofisticata, eleganta, facuta pentru cei care apreciaza stilul, clasicul si armonia in viata lor. O camera care poate ajuta din plin pe cei mai neexperimentati prin modul sau automat dar, in acelasi timp, una care va multumi pe deplin pe fotografii chiar si profesionisti datorita posibilitatii reglarii fine a parametrilor foto si a posibilitatii schimbarii obiectivelor. Este o alternativa viabila pentru cei care isi doresc o camera cu obiective mai bune, interschimbabile, dar care in acelasi timp nu vor sa transporte un DSLR cu ei, GF1 fiind o camera mai compacta si mai usoara. Si, in plus, este o camera multimedia care poate asigura cu succes si functia de filmare.
O gasim la preturi incepand cu 3500 Lei, in functie de obiectivul din pachet, pe F64Studio.ro.
Pingback: Lumix GF2 – o frumusete de camera « imidoresc.ro
Pingback: Panasonic Lumix LX5 – Compacta de Lux « imidoresc.ro
Salutare,
Vă scriu pentru a vă cere aprobarea de a folosi fotografia dumneavoastră cu tâșnitoarea într-o campanie socială care își propune să crească numărul de cișmele din București (momentan sunt doar 50).
Vă mulțumesc anticipat 🙂
o poti folosi fara nicio problema. bafta!