Asus – Let’s Play
Au inceput sa apara si pe piata noastra din ce in ce mai multe mediaplayere multimedia HD. Diversi producatori, diverse dimensiuni, unul mai frumos, altul mai modest, dar toate cu aceeasi functionalitate principala: rularea fisierelor multimedia, fie ele foto, audio sau video.
Unii dintre voi ar putea spune ” La ce-mi trebuie o dracie d-asta? Imi pun calculatorul langa televizor si gata..” Eu, din principii estetice, functionale sau de comoditate, nu prea mi-as instala in sufragerie ditamai UC-ul. In primul rand ca este inestetic, nu-mi place sa simt prezenta biroului si in unicul meu spatiu de relaxare, si in al doilea rand ca este zgomotos. Altii ar putea replica: “Am laptop”. Si aici am un argument: prefer un echipament care sta tot timpul acolo, nemiscat, fara sa trebuiasca sa-i conectez cablaraia audio/video necesara atunci cand am chef de o muzica sau un film. Vreau sa ii dau drumul si sa vizionez sau sa ascult ce vreau eu, totul cat se poate de repede.
Am primit in custodie recentul mediaplayer aparut pe piata, ASUS-ul O’Play, pe care de-abia il asteptam la un mic testdrive.
Caracteristici tehnice
Formate Video Suportate: mp4,.mov,.xvid,.avi,.divx,.asf,.wmv,.mkv,.rm,.rmvb,.flv,.ts,.m2ts,.dat,.mpg,.vob
Formate Audio Suportate: MP3,WAV,AAC,OGG,FLAC,AIFF
Formate Foto Suportate: PEG,BMP,PNG,GIF,TIFF
Formate Subtitrari: SRT,SUB,SMI,SSA
Codecuri Video: MPEG1/2/4,RM/RMVB,VC-1,H.264
Conectori: 1 x RJ-45 LAN; 1 x HDMI 1.3 output; 1 x Composite Video output; 1 x USB 2.0 / eSATA Combo; 1 x S/PDIF Out; 1 x USB 2.0 input; 1 x Composite Audio L/R output; DC Power Input
Retea: Da – 10/100Mbps Wired LAN
Rezolutie suportata: Full HD – 1080p
Decodare DTS: Da
Functionare si Utilizare
Este un echipament cu o infatisare simpla, clasica, culoare neagra, fara niciun element stilistic iesit din comun care sa-ti atraga cumva privirea. In timpul functionarii doar micile leduri din partea frontala ne pot dezvalui amplasarea lui in camera.
In spate gasim (de la stanga la dreapta): conectorii RCA stereo pentru sunet, conectorul RCA video, sPDif-ul, un HDMI out, portul de retea si portul de alimentare.
Pe laterala stanga avem portul USB si cel eSATA.
Din pacate are doar un port USB. Parca ar mai fi fost nevoie de inca unul.
Telecomanda din dotare nu este nici prea mare, nici prea mica. Butoanele ei au raspuns destul de bine la apasare fara sa imi lase impresia de intarziere a comenzii.
Principalele atuuri pe care i le vad sunt:
1. Are Port Ethernet prin intermediul caruia putem rula fisiere din retea.
OBS. deocamdata are probleme de compatibilitate cu Windows 7. Eu nu am reusit sa vad Share-ul de W7. Pe XP nu am avut probleme.
2. Are decodor DTS, caracteristica utila acelora care doresc sa vizioneze formate video cu sunetul codat in acest format si nu dispun de un amplificator.
3. Are conector eSata
Instalarea lui am facut-o in 2 timpi si 3 miscari. L-am scos din cutie, l-am pozitionat acolo unde doream eu, am cuplat cablul HDMI la televizor, cablurile audio in amplificator si i-am dat drumul. Mi-a placut faptul ca porneste destul de repede, in aproape 15 secunde.
Chiar daca aparatul in sine are un design spartan, incolor si inodor, interfata nu este deloc asa. Este una colorata, simpatica, ti-e mai mare dragul sa o utilizezi.
Ca la majoritatea playerelor trebuie sa ne alegem de la inceput activitatea pe care vrem sa o desfasuram: sa vizionam un film, sa ne uitam la fotografii sau sa ascultam muzica. Putem sa trecem dintr-o activitate in alta foarte simplu, fara sa mai ajungem in meniul principal, direct prin intermediul telecomenzii, apasand pe butoanele dedicate de la baza ei.
Dupa ce am ales tipul de activitate multimedia pe care vrem sa o desfasuram, trebuie sa mergem pe calea in care avem stocate fisierele, local sau in retea.
Hai sa luam activitatile si meniurile de setare pe rand. Voi incerca sa fac cate o mica descriere a fiecaruia.
1. Setup
Prin intermediul meniului Setup putem sa:
– alegem nivelul puterii sunetului (mai tare sau mai incet) precum si calea prin care este redat (ori prin HDMI ori prin conectorii RCA)
– la partea video putem sa setam Aspectul, Luminozitatea, Contrastul, Reducerea Zgomotului Imaginii, tipul de sistem TV.
– la photo ne putem alege timpul la care sa fie schimbate fotografiile si tipul de tranzitie (efectele).
– la retea ne putem seta IP-ul echipamentului; atat manual cat si prin DHCP
– iar la System putem face setarile generale ale aparatului plus update-urile de firmware
2. File Copy
Prin intermediul acestuia putem copia fisiere in (de pe) HDD-ul local din (in) Retea dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos.
3. Vizualizare Photo
Avem posibilitatea de previzualiare a fotografiilor si, apoi, vizualizarea lor in slideshow chiar si cu un fundal muzical preincarcat anterior. Mi-a placut faptul ca fotografiile, chiar daca au rezolutii mari, se incarca foarte repede.
4. Auditii Muzicale
Muzica ascultata prin intermediul Asus-ului O!Play se aude bine, totul e sa fie redata prin intermediul unui amplificator si a unor boxe cat de cat bunicele.
5. Vizualizare Video
Am lasat la urma cea mai interesanta facilitate a lui: rularea filmelor sau a videoclipurilor in aproape orice format, cele mai interesante la ora actuala fiind cele ISO, MKV sau MTS. Eu prefer sa-mi tin colectia de filme cumparate in format electronic iar DVD-urilor le creez o imagine de tip ISO pe care sa o pot vizualiza repede oricand am eu chef. Si bluray-urile pe care mi le voi cumpara de acum incolo le voi trece in format MKV digital.
Iar MTS este formatul in care filmeaza camerele video AVCHD, unul pe care putem sa-l vizualizam fara probleme pe acest player. Pana voi gasi o modalitate ieftina prin care sa creez discuri blu-ray cu filmarile din concedii, prefer sa tin filmele stocate pe un HDD si sa le vizualizez prin intermediul unui astfel de player.
Mi-a placut faptul ca fisierele video pot fi, chiar si ele, previzualizate. Filmele, chiar si cele in full HD, se incarca repede iar la rulare nu se blocheaza deloc. Singura problema pe care am sesizat-o a fost la fisierele MKV, chiar si in 720p: cand incercam sa aleg o alta subtitrare decat cea default, cu care porneste filmul, acesta incepe sa ruleze sacadat si se blocheaza.
Pesemne ca la un urmator update se va remedia si aceasta problema.
UPDATE: Se pare ca un update de firmware, la versiunea 1.13P rezolva aceasta problema.
Ce mai mi-a placut la vizualizarea filmelor:
– vede meniul complet al DVD-ului, fata de WD care porneste numai filmul atunci cand apelezi fisierul ISO
– putem sari de la o scena la alta ca le orice DVD normal. Sa nu mai zic ce face WD-ul ca il fac de ras.
– vede descrierea subtitrarii, adica o afiseaza de genul 3/7 Romanian, fata de WD care afiseaza numai 3/7 si cauti in spume subtitrarea in romana pana o gasesti
Concluzii
Pro
– Posbilitatea conectarii prin retea
– Are DTS
– Functionare in general buna
– O gama larga de compatibilitati video
– Are eSata
– Pret foarte bun
Contra
– Probleme la rularea mkv-urilor Problema rezolvata la update-ul de firmware
– Nu are decat un port USB
Mediaplayer-ul de la ASUS poate fi o solutie bunicica pentru cei care isi doresc un echipament de pe care sa ruleze cam orice tip de fisier multimedia, unul care sa fie foarte simplu de amplasat si de utilizat. Totul, la un pret destul de decent.
Salut, ai putea face un test cu celebrul Samsung – Oceanic Life? wd player-ul meu are probleme mari, de aceea as vrea o comparatie daca se poate.
Din pacate nu il mai am….
Update-ul la firmware-ul 1.13P rezolva probelemele cu subtitrarile. Apar mai multe optiuni in meniu, iar schimbarea unei subtitrari ofera posibilitatea de a personaliza afisarea: charset, dimensiunea caracterelor, delay-ul, culoare…
Implicit, nu am mai regasit sacadarile in mkv-uri. L-am testat in 1080p 60Hz
Super tare… Unde ai gasit update-ul de firmware?
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=sPkRGUeRrpiVYl5K&templete=2
[tabul suport]
Multumesc Ionut.
Pingback: Asus O’Play – La Treaba – video «
sal.vreau sa iau si eu un asus din acesta,ma intereseaza cum face streamingul de pe calculator,in special la filme mkv 1080 in sensul daca sacadeaza sau ceva si daca mai poate face ceva cu conexiunea la internet (radio on line,youtube ) cum face wd tv live.
Vezi ca am facut un mic exemplu video de functionare a lui..
Pingback: O!Play Reloaded «
Thing is good, But didn’t support all kind of Video Files Like AVI (All kind) Flv and DAT and many others.