Workshop Kingston – Este timpul pentru SSD

kingston_schimba_hdd

Astazi am asistat la un prea interesant workshop organizat de catre cei de la Kingston, eveniment ale carui vedete au fost SSD-urile. SSD-ul sau Solid State Disc-ul este noua solutie de stocare pe care producatorii IT ne-o propun, solutie care usor usor va inlocui batranul Hard Disk.

Cei de la Kingston spera ca in 3 ani sa se vanda cam 80.000.000 de bucati  pe an, ceea ce ar insemna ca jumatate din echipamentele vandute in lume sa fie echipate cu un astfel de device. In acest moment ei nu considera SSD-ul ca fiind solutia ideala de stocare (nici nu ar avea cum, in special din cauza pretului mai ridicat) ci ca pe una care, prin upgrade, creste performatele sistemului.

In Romania, in acest moment, se vand cam cateva sute de bucati pe luna. Oficialii Kingston isi propun sa creasca ritmul vanzarilor si la noi, in primul rand printr-o mai eficienta informare a majoritatii consumatorilor care nu prea stiu ce este un SSD si ce poate face, cu ce le poate imbunatati experienta digitala.

De altfel, cei de la Kingston, ne propun si cea mai ieftina solutie la ora actuala, modelul de 40 GB, care costa doar 400 lei si care are o garantie de 3 ani. Un SSD pe care ne putem instala sistemul de operare si cateva programe mai utilizate, astfel ca vom avea un echipament care va rula cu performante mult imbunatatite. Vechiul HDD poate fi utilizat in continuare doar pentru stocarea documentelor sau a fisierelor multimedia. Vreau sa mai adaug ca sunt primii care au kituri de instalare pentru desktop (unde au si distantierele necesare de la 2.5 inchi la 3.5 inchi) sau pentru notebook.

kingston_ssd_in_hand

Principalele avantaje pe care un SSD le are fata de un HDD sunt urmatoarele:

1. Nu are componente mecanice, deci nu se deterioreaza la fel de repede in timp sau la posibilele socuri

2. Performante de Read/Write mult mai bune, chiar de 3 ori mai mari la SSD-urile performante

3. Nu se incalzeste

4. Consuma mai putin curent

5. Are o greutate mai redusa

Din cele de mai sus deduceti poate toate avantajele pe care un SSD le-ar aduce unui sistem: performante mult imbunatatite, consum redus de energie sau greutate mai mica.

Dezavantajele pe care SSD-ul le are fata de HDD sunt:

1. Cost pe Gigabyte mai mare

2. Inca nu exista unitati de capacitati mari; Kingston lucreaza in acest moment la un SSD de 512 GB dar inca nu se stie cand va fi lansat

3. Inca nu si-a dovedit fiabilitatea. Este inca o tehnologie noua si chiar daca cei de la Kingston ne asigura ca un SSD are o durata de viata ca a unui HDD normal, numai cu trecerea timpului vom afla raspunsul corect. In Romania nu s-a raportat decat o unitate defecta in acest an (cel putin asa sustin importatorii).

kingston_laptopuri

Dar, partea cea mai interesanta au fost demonstratiile live.

Testele au fost facute pe notebook-uri Toshiba similare, numai ca la unul a fost pastrat vechiul HDD la 5400 rot/min (cel din stanga) iar celalalt a fost dotat cu SSD-ul V+ de 128 GB in prima faza (cel din dreapta, normal).

Apoi, au fost facute cateva teste.

Primul a fost la “testul restart-ului”. Rezultatul a fost ca un echipament cu SSD restarteaza cu aproape 20 de secunde mai repede.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Eqyn55Z5x2A]

Dupa care, in Picasa, s-au rotit simultan cam 240 de fotografii de 8 mega fiecare. Echipamentul dotat cu SSD a realizat acest lucru aproape de doua ori mai repede. Plus ca s-a testat pornirea jocului Crisis. La echipamentul cu SSD acesta a pornit cu aproape 10 secunde mai repede.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NCV4vwjy6N0]

Dupa care, a fost inlocuit SSD-ul de 128 cu unul de 40 de GB. Iarasi test de restart HDD vs SSD. Ghici cine a castigat?:D

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vyQlvKfT6EM]

Apoi s-au facut teste cu HD Tach-ul pe fiecare sistem. Performantele le puteti vedea si voi in fotografiile de mai jos.

– la sistemul cu HDD

Utilizare CPU: 4%

Viteza media de citire: 59.3 MB/s

Viteza de transfer: 214.4 MB/s

kingston_hd_tach_hdd

– la sistemul cu SSD de 128 GB

Utilizare CPU: 7%

Viteza media de citire: 174.1 MB/s

Viteza de transfer: 217.9 MB/s

kingston_hd_tach_ssd_128

– la sistemul cu SSD de 40 de GB

Utilizare CPU: 9%

Viteza media de citire: 180.4 MB/s

Viteza de transfer: 211.7 MB/S

kingston_hd_tach_ssd_40

Este mai bun un SSD fata de un HDD? Concluziile le puteti trage si voi singuri. Pe mine m-a convins. Vreau sa am acasa sau la munca un sistem mai rapid si mai performant. SSD Rules!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *