HTC + Android = Hero (Love)
Piata smartphone-urilor, a telefoanelor inteligente, este una dintre cele mai dinamice la ora actuala, daca nu cea cu cel mai accentuat ritm de crestere. Care mai de care mai frumos sau mai puternic, cu ecran mai mare sau functii mai dibace, multi tactil sau cu tastatura Qwerty, cu camere foto care au senzori din ce in ce mai mari.
Pana acum nu mai mult de 1 an, suportul software pentru acestea era oferit ori de Windows-ul Mobile, ori de vestitul Symbian care inca domina piata, ori de diverse aplicatii proprietare ale producatorilor mai mult sau mai putin inspirate. Intre timp, si-a facut aparitia inca un SO, unul realizat de catre cei de la Google, pe numele sau mic Android. Un sistem de operare tanar dar laudat inca de la inceput si cu posibilitatea unui viitor stralucit. Are parte si de sustinerea producatorilor care, rand pe rand, au inceput sa il adopte pentru telefoanele lor. Primii au fost cei de la HTC dupa care au inceput sa ii urmeze si cei de Samsung si LG. In curand, mai devreme decat ne-am astepta, il vom vedea si pe notebook-uri.
Auzisem, vazusem pe internet destul review-uri despre acesta dar, stiti cum este, pana nu il ai in mana si nu lucrezi cu el, parca nu ai avut o experienta completa.
Astfel, prin bunavointa celor de la Orange Romania, am primit si eu unul pentru a vedea cum se comporta un smartphone cu Android. Si nu orice smartphone, ci noul HTC Hero.
Caracteristici Tehnice
Dimensiuni: 112 X 56.2 X 14.35 mm
Greutate: 135 g
Ecran: 3.2-inch
Rezolutie Ecran: 320 X 480 pixeli
Procesor: Qualcomm® MSM7200A™, 528 MHz
Memorie Interna: ROM 512MB, RAM 288MB
Extensie Memorie: microSD
Autonomie in Convorbire: pana la 9 ore
Autonomie Stand-by: pana la 440 ore (18 zile)
GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
SO: Android
Vaoare SAR: 1.21 W/Kg
Camera Foto: 5 Megapixeli (2560 x 1712)
Compatibilitate audio: MP3, AAC(AAC, AAC+, AAC-LC), AMR-NB, WAV, MIDI şi Windows Media Audio 9
Conectivitate: 3G, Wi-Fi, Bluetooth
Mai multe caracteristici gasiti pe pagina de internet a Orange Romania.
Primele Impresii
Are o infatisare simpla, eleganta, placuta la vedere. Forma inovatoare este un melanj de elemente drepte sau curbe, de muchii drepte si contururi rotunjite. Carcasa este in intregime acoperita cu un material cauciucat care ii confera protectie in cazul unor socuri provocate accidental (sau nu) dar si o mai buna aderenta la prindere. Datorita materialului care il acopera lasa impresia unui device din seria celor Tough, rezistent la socuri. Sincer sa fiu, nu l-am scapat pe jos sa vad daca aceasta presupunere a mea este corecta. 😀
Sectiunea sa transversala are baza inferioara adusa spre interior, o forma ergonomica cu urmareste conturul fetei celui sau celei care il utilizeaza.
Partea frontala este dominanta de ecranul tactil de 3.2 inchi. La baza mai sunt asezate 6 butonase ( Apelare, Home, Meniu, Inchidere Apel iar mai jos Cautare si Intoarcere) si un trackball. Butonase mici, finute, in aceeasi culoare cu a carcasei.
Lateralele sunt aproape lipsite de comenzi, butoanele de ajustare ale volumului fiind incorporate in carcasa si aproape invizibile. Pe spate se poate distinge doar camera foto de 5 megapixeli cu autofocus.
Este un telefon care prin dimensiunile si greutatea este usor de manevrat si de purtat, chiar si intr-un buzunar mai stramt de pantalon.
Apoi, dupa ce l-am pornit mi-a placut foarte tare interfata. Arata foarte bine, are un design placut, vesel, modern, inovator. Avem la dipozitie 7 ecrane pe care ne putem organiza “Widget-urile” prin care putem accesa mai rapid aplicatiile noastre preferate.
Utilizare si Functionare
Este prima oara cand am de-aface cu acest SO. Eram curios si iata ca am avut ocazia sa vad cum lucreaza. Nu am fost deloc dezamagit, chiar mi-a placut. Atat functionarea telefonului cat si interactiunea mea cu SO-ul celor de la Google. A durat putin pana m-am obisnuit cu “filozofia” si comenzile acestuia, dar, dupa acomodarea de rigoare, nu am mai avut probleme in utilizarea lui.
Dupa cum am mai spus si alta data, interfata, meniul unui telefon, design-ul si functionarea lui poate determina o experienta placuta in utilizarea lui sau din contra. La HTC-ul Hero, interfata este placuta atat la vedere cat si in utilizare. Culorile vii, iconitele vesele, interfata in sine iti poate asigura cel putin din acest punct de vedere o experienta desavarsita.
Accesarea telefonului din stand-by se poate face printr-o comanda asemanatoare cu cea de la iPhone (recunosc ca cei de la Apple au fost primii), prin tragerea unui buton de-alungul ecranului, dar parca cea de la HTC este mai naturala si mai usor accesibila, doar cu degetul mare al mainii drepte. Tragi in jos de bara si ai intrat in interfata telefonului.
Acest telefon, impreuna cu android-ul sau, este unul la care este musai sa ai si un abonament de date. Asta este esenta lui, ceea ce are mai bun si mai gustos, adica conectivitatea la internet, dependenta de el. Este un telefon care te ajuta sa mentii legatura cu diversele retele sociale cum ar fi Twitter, Facebook, Youtube etc, atat pentru vizualizarea lor cat si pentru completarea status-ului tau de oriunde ai fi. Majoritatea aplicatiilor preinstalate sau cele pe care le veti instala singuri au nevoie de internet.
Scrierea unui email, mesaj sau la completarea unei adrese de pagina web trebuie neaparat sa ne folosim de o tastatura virtuala. Butoanele acesteia raspund foarte bine la apasarea tactila dar, atunci cand telefonul este in pozitie verticala, parca sunt prea mici pentru degetele mai groase si pot aparea erori la apasare. Asa ca va recomand completarea sau scrierea cu telefonul asezat in pozitie orizontala, butoanele cu caractere fiind un pic mai mari in aceasta pozitie, mai prietenoase.
Ecranul tactil de 3.2 inchi este destul de mare pentru o vizualizare confortabila a paginilor de internet sau a fotografiilor iar functia sa tactila este una dintre cele mai performante pe care le-am intalnit pana acum. Raspunde excelent la atingerile multi-tactile, comenzile fiind preluate repede si precis. Cele afisate pe el se vad bine chiar si in lumina mai puternica.
La partea de telefonie pura nu am nicio obiectie, am auzit interlocutorii de convorbire clar si tare si ei, la randul lor, nu s-au plans ca nu m-ar receptiona. Nu am intampinat nici pierderi de semnal.
Nu sta rau nici pe partea de conectivitate. Ne putem conecta la internet atat prin conexiunea 3G+ dar si prin Wi-Fi. Nu putea sa ii lipseasca conexiunea bluetooth pentru conectarea castilor iar pentru transferul de fisiere din calculator avem la dispozitie portul miniUSB.
O alta surpriza placuta am avut-o prin autonomia de functionare ca are a fost de cel putin 3 zile, telefonul fiind utilizat in special pentru convorbiri si browsing pe internet prin conexiunea 3G.
Din pacate nu are si un spatiu de stocare intern mai generos. Stocarea diverselor fisiere multimedia pe care le-am vrea alaturi de noi tot timpul se poate face numai pe un card microSD. Pacat, la pretul cu care vine are destui competitori care ne ofera si o memorie interna intre 8 si 32 de GB.
Aplicatii:
Browser-ul default are suport Flash si functioneaza rapid, paginile de internet se vad excelent pe el iar navigarea prin ele este chiar o experienta placuta, atat prin utilizarea functiilor tactile ale ecranului cat si a trackball-ulului. Mi-a placut faptul ca putem trece paginile de web din vizualizarea simpla, tip “mobila”, in cea full, la site-urile care au aceasta facilitate, normal. De asemenea, vreau sa remarc posibilitatea deschiderii mai multor pagini de internet simultan si usurinta navigarii prin ele cu ajutorul functiilor multitouch.
Pe langa accesarea unui cont de G-mail, mai ne putem configura si alte conturi de Pop3 sau Imap si chiar si cont de Exchange. Putem chiar vizualiza documentele Office si PDF dar lipseste optiunea de editare a lor.
Find vorba de un sistem de operare proprietar Google, bineinteles ca avem la dispozitie majoritatea aplicatiilor lor: Gmail, Google Talk, Youtube, Google Calendar si Google Search. Nu puteau lipsi nici aplicatiile pentru social networking, cum ar fi cele pentru Twitter sau Facebook. Avem la dispozitie si “piata” Android de unde ne putem descarca multe alte aplicatii de care am avea nevoie.
Pentru localizarea prin GPS avem la dispozitie Google Maps, o harta care devine mai detaliata si in Romania odata cu trecerea timpului.
Ma refer in special la optiunile de navigare la care cei de la Google mai au inca de lucrat pentru tara noastra. In rest, atunci cand l-am utilizat, pozitia mea pe harta a fost localizat precis si destul de repede. Sincer sa fiu, astept portarea unei aplicatii mai serioase de la Garmin sau chiar iGo si pe acest sistem de operare.
Player-ul de muzica este compatibil cu formatele *.mp3, *.aac si *.wma iar muzica poate fi ascultata la o calitate audio acceptabila. Avem posibilitatea conectarii modelului nostru de casti preferate prin conectorul universal de tip jack. Putem vizualiza chiar si videoclipuri in format MPEG-4, H.263, H.264 si WMV.
Multitouch-ul este pus in valoare in special in cadrul Albumelor de fotografii care pot fi vizualizate ori in ambele pozitii, orizontala sau verticala. Putem mari si derula fotografiile doar prin miscarile degetelor pe ecran.
Functia de camera foto este una simpla, chiar modesta. Beneficiaza de suportul unui senzor de 5 megapixeli dar nu are blit incorporat si nici posibilitati prea complexe de setare. In schimb mi-a placut ca are autofocus si ca acesta functioneaza destul de repede chiar si la fotografia tip macro, de aproape. Fotografiile pe care le face sunt in aceeasi nota modesta, cu o calitate medie pentru un telefon mobil. Tin sa remarc prezenta destul de pregnanta a zgomotului in toate fotografiile luate si la exterior dar in special la cele realizate in conditii de luminozitate scazuta. De asemenea pentru a putea face fotografii cat de cat reusite trebuie sa ai o mana ferma si care sa nu tremure deloc.
Cateva exemple foto mai jos:
Videoclipurile fimate cu ajutorul ei sunt in format *.3gp si au o calitate si mai slaba decat a fotografiilor. Din pacate….
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8hx-7DHBjdI]
O prezentare video a meniurilor si catorva programe, mai jos.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5dFzB-aa01Q]
Concluzii
Pro
-Androidul este un sistem de opera tanar dar de viitor
– Ecran tactil care se comporta bine
– Functiile multitouch
– Suportul pentru aplicatiile de Social Networking
Contra
-Nu are memorie interna mai mare
– Functie de camera foto modesta
– Pretul
HTC-ul Hero este un telefon destinat acelora care sunt dependeti de internet oriunde s-ar afla. Prin performantele sale si aplicatiile incoporate le asigura conectivitatea necesara la resursele de care ar avea nevoie oriunde s-ar afla, fara nevoia de a mai purta un laptop cu ei.
Il gasim pe Orange.ro la preturi incepand cu 349 Euro (TVA Inclus).
Sincer este un telefon simplu ce tine numai de, design, nu este gandit bine, pretul este mare. Daca tot vrem sa aruncam banii in vant optiunea mea ar fi Nokia N8 mult superior acestui “Erou”
Numai Bine !